Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica Rebel Sentiment 10?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was, pytanie mam czy znacie wartość cewki w kolumnach Rebel Sentiment 10, czy wartość kondensatora podpowie? Zainteresowały mnie te monitory a przetworniki  akurat mam. Dziękuję za pomoc. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160243-zwrotnica-rebel-sentiment-10/

Dodam jeszcze że wysoko tonowy 4 Ohm jest filtrowany przez R 3 Ohm i C 22 uF, nie znam wartości cewki powietrznej dla dolnego pasma. Głośniki niskotonowe 8 Ohm równolegle połączone. 

Tak prosty filtr dla konstrukcji MTM z plaskim frontem daje bardzo mocne podstawy, aby twierdzic, że zwrotnica tych kolumn jest daleka od poprawnej. Nie da się zrealizować poprawnego zgrania fazowego i czasowego głośników w takiej konfiguracji. To bardziej wygląda na zwrotnice strojona "na ucho".

jak widać taki zestaw kondensator 22uf i cewka  był lubiany przez konstruktora :)  , 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ,  trzeba by było sprawdzić bo może wymiana na ''lepsze''  niewiele zmieni a zrobienie nowej da efekt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A to nie tylko ''audiofile'' np  B&W też robi  zwrotnice cewka kondensator a firma konkretna  , ludzie kupują chwalą , choć na pewno nie są zrobione na ''linię prostą ''  to chyba jest element gry , wybiorę te kolumny nie tamte bo bardziej mi pasuje ich granie, 

No dobra zboczylim z tematu :) , a koledze od rebeli tak jak było pisane wyżej trzeba by było postawić kolumny przed mikrofonem i zobaczyć co się dzieje bo może pakowanie kilku stówek w podmianę na lepsze nie warto , jak zobaczyłem ostatnio ceny ''lepszych'' np cewek taśma lub litz to !! Panie przysiadłem 

Miedź jest droga a jeszcze jak ktoś ma taśmę i potrafi to zwinąć i zaizolować...

Wyobraźmy sobie jakby miała być to ta słynna ałdiofilska miedź 99,9999999%... 🙂

Panowie pójdzie cewka 0,67 mH zobaczę co usłyszę, scan będzie cofnięty o 25 mm względem pozostałych, otwór na kopułkę i frez 45 stopni. Głośniki jak najbliżej siebie. Taki tam eksperyment. 

5 minut temu, meloV8 napisał:

Sama cewka nie odfiltrujesz rezonansow midbasu STX. Bedziesz sie krecil w kolko bez solidnych pomiarow.

Zdaje sobie z tego spraw. Jakoś oceniali taki układ i był in plus, o biznesie jakim są recenzje nie wypowiadam się. Plan jest taki, startuję z wersją bliską oryginałowi i słucham, jak coś jest nie tak (odsłuchowo) zbieram monety na pomiary bo sam nie potrafię tego zrobić. 

nie chciał bym naciągać cię na koszty ale proponuję kupić to 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  mierzy cewki zadziwiająco dobrze , mniej kosztuje niż nietrafione cewki , poznasz oryginalne wartości , kupisz większe nawet sporo i możesz zaczynać od dużo większych i odwijać , liczenie z kalkulatora nic nie daje , robisz filtr dla głośnika w kolumnie nawet szerokość przedniej ścianki ma znaczenie , absolutnie nie chcę cię zniechęcać chętnie powitam nowego kolegę wśród amatorów dłubaczy

zajrzyj tutaj masz przykład 4 omowego głośnika ''łatwego''  bez większych rezonansów nijak nie dało się go ogarnąć tylko cewką 0,68 mH  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
3 minuty temu, jarekb napisał:

nie chciał bym naciągać cię na koszty ale proponuję kupić to 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  mierzy cewki zadziwiająco dobrze , mniej kosztuje niż nietrafione cewki , poznasz oryginalne wartości , kupisz większe nawet sporo i możesz zaczynać od dużo większych i odwijać , liczenie z kalkulatora nic nie daje , robisz filtr dla głośnika w kolumnie nawet szerokość przedniej ścianki ma znaczenie , absolutnie nie chcę cię zniechęcać chętnie powitam nowego kolegę wśród amatorów dłubaczy 

Dzięki, nic mnie nie zniechęci bo to moja 4 konstrukcja, mam głośniki.... Właśnie nie znam cewki oryginalnej zwrotnicy sentiment 10. Odwijanie cewki biorę pod uwagę. Czy ktoś z Was potrafi "szczelić" na podstawie doswiadczenia/ wzorów od jakiej zacząć? Ewentualne pomiary to inny etap projektu. 0,68 siedzi już w koszyku. 

Ukryta Zawartość

też zaczynałem , kupię sobie cewkę kondensator i szafa gra :) ale gupi byłem , a teraz to wygląda tak , reszta na kupce :) , i przybywa  niechlujnie bo ciągle coś zmieniam

Ukryta Zawartość

IMG_2385.JPG.491bc0b6686ac0e0193631b02a7b2d78.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
1 minutę temu, jarekb napisał:

też zaczynałem , kupię sobie cewkę kondensator i szafa gra 🙂 ale gupi byłem , a teraz to wygląda tak , reszta na kupce 🙂 , i przybywa 

Ukryta Zawartość

IMG_2385.JPG.491bc0b6686ac0e0193631b02a7b2d78.jpg

No piękny majątek na kupce. Czy to co złożył Rebel aż tak słabo będzie grało? Sugerujesz aby startować ze zwrotnicą innego rzędu i topografii? Zaznaczam że pomiary to nie na start kolumn. Moje prośby i pytania są stawiane z pełną odpowiedzialnością i świadomością że dobra kolumnę trzeba mierzyć. Ponownie zapytam, jaką wartość cewki sugerujecie na start? 

... Też mam pewną kupkę ale na niej jest sporo elementów ze wzmacniaczy diy które zrobiłem. Teraz wszystko działa, działa rewelacyjnie, kupne za ok 3k są schowane bo za kiepskie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Fotomn napisał:

nic mnie nie zniechęci bo to moja 4 konstrukcja

I bardzo dobrze. Nie zniechęcaj się. 

Ale z tego zdania wynika, żeś połkną bakcyla. 

W tym wypadku trzeba wejść na wyższy poziom. Kup odpowiedni mikrofon, zainstaluj darmowe oprogramowanie, kartę dźwiękową zapewne masz. Łyknij trochę wiedzy i będziesz w domu.

Jak wiedza cię przeraża to daj spokój i nie zawracaj głowy na Forum; bo podawanie tych wartości elementów to takie czekanie na ewolucję aż samo się coś splącze i zrobi. Tak nie ma.

5 minut temu, Fotomn napisał:

No piękny majątek na kupce.

No właśnie. Darwinowska ewolucja prędzej coś z tego złoży niż człek bez wiedzy.

6 minut temu, Fotomn napisał:

No piękny majątek na kupce. Czy to co złożył Rebel aż tak słabo będzie grało? 

Już pisałem  jedni robią charakterystykę   na linię prostą inne firmy są od tego daleko i nie zależy to zbytnio od ceny kolumn  , dla tego mamy wybór przy kupowaniu , a rebel ?? jestem niezwykle ciekaw co  wyszło może całkiem dobrze ? niestety nigdzie nie ma pomiarów kolumn z tej firny jakiegokolwiek modelu , może ma jakąś wizję na ''firmowe brzmienie ''

10 minut temu, Grzegorz7 napisał:

I bardzo dobrze. Nie zniechęcaj się. 

Ale z tego zdania wynika, żeś połkną bakcyla. 

W tym wypadku trzeba wejść na wyższy poziom. Kup odpowiedni mikrofon, zainstaluj darmowe oprogramowanie, kartę dźwiękową zapewne masz. Łyknij trochę wiedzy i będziesz w domu.

Jak wiedza cię przeraża to daj spokój i nie zawracaj głowy na Forum; bo podawanie tych wartości elementów to takie czekanie na ewolucję aż samo się coś splącze i zrobi. Tak nie ma.

No właśnie. Darwinowska ewolucja prędzej coś z tego złoży niż człek bez wiedzy.

Dzięki za odpowiedź i przykro mi że zawracam głowę Forumowiczom, 41 lat myślałem że po to jest.... Jak będziesz chciał / potrzebował wykonać dobry reportaż foto. Naucz się sztuki fotografii, kup sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy, oprogramowanie, dobry komputer, monitor jakiś pewnie masz i gotowe 🤔. Tylko nie zawracaj głowy na forum foto. A tak poważnie rozumiem wolę i poziom do jakiego mnie namawiasz/cie, poważnie. Słucham teraz projektu Zapha na codzień i ten poziom jakości mi na teraz wystarcza, jednak z Twoją czy bez pomocy, powstanie para monitorów. Sory ale nie wierzę że odpowiadają mi takie słabeusze które nie potrafią  doradzić tylko startowej zwrotnicy dla tak popularnych przetworników. Inne rzeczy jak układ głośników, rozmiar, frontu, frezy... grają, ale teraz pomijam to. 

Godzinę temu, Fotomn napisał:

Dzięki, nic mnie nie zniechęci bo to moja 4 konstrukcja, mam głośniki....

4 konstrukcja i nadal takie totalnie amatorskie podejscie do zwrotnicy? Az boje sie pytac, jakie sa te poprzednie projekty...

7 minut temu, meloV8 napisał:

4 konstrukcja i nadal takie totalnie amatorskie podejscie do zwrotnicy? Az boje sie pytac, jakie sa te poprzednie projekty...

Zapraszam na odsłuch i ocenę brył pokrytych np fornirem dąb 2 mm, aluminiowe seasy i aktywne podstawki stereo na uniamp lakierowane 5 razyz, niektóre to szanowane projekty. Wszystko stety moja ręczna praca. Możecie się złościć ale dzięki takim zapaleńcom jak Wy i upartym  ja, projekty te są dla mnie wspaniałe, dopracowane, estetyczne, bezpieczne i spełniały moje oczekiwania. Nie jestem na szczęście z tych co słyszy podstawki do kabli czy splot miedzi/ srebra. Skoro sentiment 10 jest taki kiepski przy zwrotnicy która nie powinna dawać zadowalających efektów, było porównanie do utopii mini gdzie rebel był na plus,... Człowiek nie wie komu wierzyć, o cenie kolumn nie wspominając. 

34 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Nie wchodzę na fora foto.

Jak będziesz miał potrzebę to spróbuj, może uzyskasz konkretną  pomoc. 

11 minut temu, Fotomn napisał:

Człowiek nie wie komu wierzyć, o cenie kolumn nie wspominając. 

I tu jest istota problemu. Internet i gazety pelne sa recenzji kolumn, w ktorych nie ma nawet sladu najprotszych pomiarow, aby choc po czesci zweryfikowac parametry techniczne danej konstrukcji. Zamiast tego czytelnik dostaje potok wodolejstwa i bajkopisarstwa, ktory nie wiadomo czy jest stworzony celowo dla manipulowania odbiorca lub nieswiadomie, z uwagi na brak rzetelnej wiedzy.

Ty uwierzyles, ze jak cos jest drogie i zebralo ladne oceny w recenzji, to musi byc czyms wyjatkowym. I tu sie zgodze, tu mamy do czynienia z wyjatkowo beznadziejnym podejsciem do projektowania filtrow. Nie wierze, ze zrobil to ktos, na podstawie wnikliwych pomiarow, analiz, symulacji. To jest jakis ulep na "zlote ucho".

W zasadzie nie ma znaczenia jaka dasz cewke, bo tu zadna cewka nie bedzie w stanie poprawnie skorygowac efektu baffle step oraz poprawnie filtrowac rezonansu membrany STX, jaki jest uzyty w tej konstrukcji. Nawet jesli sobie przekopiesz stare projekty z forum Diyaudio, to zobaczysz, ze typowy filtr dla tego glosnika to 2 rzad, z pulapka RC na rezonans membrany.

Brak wyrownania czasowego glosnikow dla filtrow pierwszego rzedu to jest jakis ponury zart. Odsylam do starych konstrukcji Duntech/Dunlavy. Tam mozna zobaczyc jakich zabiegow wymaga uzycie filtrow 1 rzedu w ukladzie MTM.

Kondensator 22uf na tweeter? To juz jest w ogole niezla jazda, do tego brak chocby ukladu L-pad, ktory moglby tlumic pik rezonansu glosnika, ktory bedzie wplywal na filtracje. Po bozemu, z filtrem 1 rzedu powinna byc tam pulapka LCR na rezonans tweetera.

Wybacz, ale kopiowanie tego po prostu mija sie z celem. Zamiast kupowac kolejne elementy do slepiej żonglerki, zainwestuj w najtanszy mikrofon pomiarowy i ucz sie czegos faktycznie istotnego, bo z tego co piszesz masz smykalke do dlubania, wiec warto to sensownie rozwijac.

20 godzin temu, Fotomn napisał:

Jak będziesz miał potrzebę to spróbuj, może uzyskasz konkretną  pomoc. 

Robię zdjęcia. To proste jak budowa cepa. Kadrowanie, światło,... 

Ale, żeby robić je znakomite trzeba mieć talent. Zresztą jak to w sztuce. Bywa, że nawet uznani artyści nie mieli żadnego wykształcenia... Mieli talent.

W budowaniu zespołów głośnikowych (ZG) trzeba mieć wiedzę. Mając talent można sobie ewentualnie lepiej sklepać dechy, ozdobić,... Składanie elementów na chybił trafił to nie artyzm. To błądzenie. 

Mówiąc wiedza mam na myśli również jakiś pomiar. Widać jak złożyło się podział, widać górki, dołki. Stosuje się pułapki i widzi ich efekt. A pomiar odbiega od symulacji. Bo jeszcze namawiam Cię na symulacje. Jakiś ogólny pogląd z nich uzyskasz.

I nie chodzi o to aby kombinować charakterystykę częstotliwościową prostą jak stół, jakieś przesadzone boje z interferencjami,...

Chodzi o to aby wyciąć poważne brudy na charakterystyce. Chodzi o to aby mieć kontrolę nad działaniami. Czasami jakiś "brudek" jest wskazany i może być przyczynkiem do określenia brzmienia jako autorskiego. Stajesz się artystą brzmień. Ale tylko jeśli robisz to świadomie.

I nie obrażaj się. Działaj. 

• 1 miesiąc później...

Panowie, wracam do Was po budowie monitorów na które się uparłem. Wykonanie staranne i z dbaniem o szczegóły. Mdf 20mm a front 28 mm sklejka z drzew liściastych. Wewnątrz dwie wręgi wzmacniające a łączenie na klej i kołki. Wewnątrz trzy rodzaje wygłuszenia, różny materiał na wszystkich ściankach. Rura BR od góry, taki eksperyment przód odpadał kategorycznie, tył z racji bliskości sciany także. A teraz zwtotnica. Mimo że nie robiłem  pomiarów kolumny ani moje uszy nie eksplodowały, co mnie zaskoczyło 🤗. Jest drugi rząd, z pomocą merytoryczną super użytkownika tego forum zwrotnice były trzy razy przerabiane (nieznacznie). Jestem bardzo zadowolony z dźwięku choć nadal dobieram długość BR i nie porzucam myśli o pomiarach. Chcę z tej konfiguracji wyciągnąć jak najwięcej. Już teraz słucham cały dzień i nic nie męczy, uczę się też SS 833000 po przesiadze z metalowych wysoko tonowych. Problemem jest moje pomieszczenie mam za dużo 30-30Hz a stanowczo za mało 50-55Hz nawet z zatkanymi BR. Wszystkim dziękuję za każde wsparcie a krytykom za krytykę. 

Ukryta Zawartość

20230106_113416.jpg

20230106_113433.jpg

20230106_113450.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Zwrotnica na odległość bez pomiarów? No no, szacun...

Powiedz mi bo się nie znam. Dostajesz kolumnę na pomiary, podpinasz głośniki bezpośrednio do końcówki mocy i mierzysz? 

• Pokaż nowe odpowiedzi