Skocz do zawartości
IGNORED

Koncówka Cambridge Audio P500 jak gra ?

klemens

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad dokupieniem do amplitunera HK 230 koncówki mocy w celu poprawy stereo (ampli w charakterze pre-ampa przy odsłuchu w stereo) - niestety nie mogę zbudować oddzielnego systemu a z kina nie zrezygnuje, czy sądzicie że poprawa moze być warta wydania 1000 zł ?

Myślę o CA bo jest to chyba najbardziej przyjazna cenowo koncówka mocy jaką znalazłem, chyba że macie jakieś typy w cenie do 1,5k zł ? a może nie warto tylko lepiej poczekać, dozbierać kasy i kupić np. Rotela ?

jak wiadomo apetyt rosnie w miarę jedzenia, niedawno myslałem że HK to cud w stereo teraz widze że tak jest, ale tylko w porówaniu z innymi amplitunerami KD (w podobnych cenach oczywiście) a porządny wzmacniacz to zupełnie inna bajka.

Jak to grało - Harman i jak to gra - Sherwood - no cóż - zależy od konkretnej konfiguracji.

Ceny:

1. Harman PA 2000 - 2399

2. Pa 4000 - 4999

3. Sherwood A 965 - 6000

Konfigurację masz w dziale "o mnie" - cechy Harmana - dynamiczny, dobry bas, średnica wypełniona, góra dźwięczna bez metalicznych naleciałości - to tak w skrócie - a Sherwood - wszystko jeszcze lepsze :-)).

Harman i Rotel zdecydowanie tak - będzie dużo życia, energii, dynamiki i wiele innych atrakcji. Końcówkę Cambridge'a możesz od razu skreślić - to tylko wypatroszony wzmacniacz CA, bez stopnia pre. Szkoda zachodu i pieniędzy.

No nie - CA P 500 za jakieś mniej niż 1500 zł. nowego można kupić ( w razie czego mogę dać namiar), a gra ten sprzęcik świetnie (no nie wiem tylko jak wypadnie z tym HK).

>Klemens

Lepiej opchnij gdzieś swojego pionka i kup sobie tego CA albo jakieś inne ustrojstwo do tego cd-ka i będziesz ukontentowany.

no tak... jeden mówi że gra świetnie a drugi że szkoda kasy - Panowie ale mi mętlik w głowie robicie, do CA przekonuje mnie atrakcyjna cena ale jak miałbym żałować po kilku miesiącach to wolę poczekać i kupic coś co wniesie istotną poprawę. Muszę znaleźć czas i gdzieś tego CA posłuchać a potem HK i Rotela a tak a propos Rotela: 1070 jest drogi jak fiks może RB03 nie byłby dużo gorszy ?

>stryjek ale czemu mam DVD sprzedawać - przecież jak kupie CD to filmów nie będę mógł oglądać !

...ale za to jak muzy będziesz słuchał :)))

Jeśli chodzi o ocenę sprzętu to rzeczą oczywistą jest, że ilu słuchających tyle opinii. Powtórzę to co było wałkowane na forum setki (o ile nie tysiące) razy - posłuchaj sam i wybierz to co się Tobie najbardziej spodoba, nawet jakbyś miał sobie zafundować małą wycieczkę krajoznawaczą.

O końcówce "mocy" (hihi) CA P500 mam tak b. złe zdanie, jak tylko można sobie wyobrazić. Szkoda kasy - zapomnij. Miałem ja przez tydzień w domu na testach. Dalem chyba 800zł (second hand). Odesłałem po tygodniu, namawiany przez sprzedajacego by się wygrzała. Załamka, dno, porażka i cienizna kompletna.

W forumowej wyszukiwarce znajdziesz gdzieś m.in. moją opinię gdy byłem jeszcze bardziej na świeżo z wrażeniami. /Oczywiscie jak chcesz poczytać, bo było więcej na ten temat./

Szukaj czegoś innego. Powodzenia.

Pozdr.

Końcówkę Rotela możesz upolować w ogłoszeniach, na pewno wyjdzie taniej. Ja bym nawet wolał starszy model, bo mam sentyment do dawniejszych Roteli, które - moim całkiem osobistym zdaniem - grały lepiej za mniejsze pieniądze.

Wydawanie pieniędzy na sprzęt CA, ZWŁASZCZA pochodzący z tej samej linii co CA A500 to kasa w błoto. Skoro jeden klocek z nich jest tak słaby i gra tak źle; drugi klocek (CA D500) też nie lepiej, to czego oczekiwać od końcówki mocy? Że wyskoczy znacząco ponad chłam jakim jest seria?

Druga rzecz: za 1500zł można na allegro kupić bardzo dobre używane wzmacniacze z rozłączeniem pre od końcówki mocy. Upewnij się, że masz powód aby kupować nowy sprzęt. Przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w tej cenie nie ma raczej nic lepszego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To prawda, CA to nic specjalnego - stawaiłbym jednak na tego Rotela 1070 lub odpowiednik starszej serii - z drugiej ręki powinno wyjść tanio, ewentualnie nówka na allegro.

Nie uważam, aby CA serii 500 to był chłam. Ot, zwykła budżetówka, w Polsce nieco przedrożona ze względu na pewną modę.

Końcówka mocy była jednak po prostu słaba.

Do poprzednich porad dołożyłbym jeszcze jednego kandydata - Arcama.

Co do tego Luxmana - ktoś se pogrzebał, powymieniał, nabawił się, a teraz sprzedaje. Ja bym takich interesów nie ryzykował - zwłaszcza jeśli używana ma być tylko końcówka.

Dzięki za wszystkie opinie, jutro idę posłuchać A500 (niestety P500 nie mają ale charakter brzmienia chyba powinien byc podobny) tak dla świętego spokoju.

Co do Roteli to piszecie tylko o 1070, czy RB-03 też jest do niczego ? które ze starszych końcówek Rotela są warte zainteresowania ? (żebym wiedział jak np. coś takiego pojawi się na Allegro).

A co sądzicie o Rotelu RB850 ? jest na Allegro razem z preampem za 1500 zł

Ukryta Zawartość

może zgodziłby się sprzedać samą końcówkę ?

Ukryta Zawartość

To nie jest jedna końcówka lecz dwie. Co jest zastanawiające to błyszcząca płyta czołowa - ktoś ją sobie sam wypolerował. Dałbym sobie rękę obciąć, iż jakiś czas temu widziałem tą fotkę na niemieckim ebayu - więc albo ktoś sprowadził je sobie albo dał nie swoje zdjęcia. Jak chcesz kupować upewnij się że nikt tam nie grzebał.

Nie na temat, ale moje zdanie: jak ktoś szuka budżetowego (b.tanio) sprzętu to CA A500 jest dobrym wyborem/wzmakiem, nie krzyczcie. (Z drugiej ręki ok. 1kzł.)

CA D500 jest niestety marnym cedekiem (3- w skali 2 do 5).

CA D500SE - można polemizować. W El. Pom. słuchaliśmy z kumplem z 1,5roku(?) temu zestawu A500 + D500 SE + Opera Duetto.

Piotr G. (obecnie NEEL) spiął to odpowiednimi kablami (IC były "żółte", głośnikowych nie pomnę).

Nie miałem się do czego czepiać, a mówiąc wprost całość podobała mi się.

Jestem malkontentem i jako taki to piszę.

A jednak łaskawie oceniłem ten budżetowy cedek (CA D500 SE). Na tej półce jako nowe źródło nie było chyba wtedy takie złe ?

Pochlebne opinie zbiera teraz nowszy cedek CA oraz Rotel z serii 02. No, ale to nie ten wątek ;)

Pozdr. i j. raz sorry za offtopic.

Mialem P 500 w bi-amp. Napedzaly one pare Acoustic Energy Aesprit 300 pozniej Aesprit 309 na kabelkach audioquest Type 6+ i Crystal 2. Obecnie to wszystko + AE307 napedzam Rotelem RMB-1075.

Wnioski:

Jeden P500 z AE300 gral ok, pomimo tego ze ten monitorek ma mala skutecznasc. Ale juz jeden P500 do trojdroznych AE309 to stanowczo za malo zeby rozkrecic bas. 2x P500 w bi-amp zrobilo swoja robote, ale jak sie pozniej okazalo po kupnie Rotelka RMB-1075, ze nie do konca. Ten calkiem spory wzmacniacz dopiero rozkrecil moje AE309.

Cena mowi za siebie. P500 to dobry wzmacniacz ale nie do wszystkiego.

odgrzebuje wątek na temat końcówek mocy bo po połsuchaniu A500 nie jestem przekonany i chyba nie do końca o o mi chodziło... niby nieźle ale ja nie chcę żeby było nieźle tylko dobrze. Jeżeli P500 ma grać tak jak A500 to uważam że jednak nie warto. Niby detaliczność jest dobra stereofonia też ok. ale brakuje "wypełnienia" średnicy i kopa. Do tego wszystkiego wydaje mi się że CA ma skłonnośc do wyostrzania i rozjaśniania dźwięku ale może to wina mojego przyzwyczjenia do dość ciemno grającego HK. Na allegro mozna jednak w stosunkowo przystęonych cenach kupić Rotele:

RB-03 za 1550 zł i RB-1050 za 2100 zł. Oczywiście portfel skłania się ku RB-03 i tu pytanie: czy ktoś miał okazję porównac oba te klocki - moc mają taką samą 70W na kanał na czym zatem polegają różnice ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.