Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny i wzmacniacz do 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, stach_s napisał:

Jakies pierwsze odczucia nt. brzmienia?

Pierwsze wrażenia to naturalne brzmienie, prawdziwe, bez wyostrzeń czy jakiejś przesady. Dźwięk jest rozdzielczy, słychać instrumenty. Wydaje się, że będzie możliwy długotrwały odsłuch bez zmęczenia.

Edytowane przez MCHammer2022

Drugi dzień odsłuchów i wnioski są takie, że Dynaudio Audience 10 to kolumny stworzone do jazzu i muzyki symfonicznej. Ogólnie naturalny, wysokiej jakości dźwięk.

@Piotr Sonidojazz (głównie swing), muzyka poważna oraz rock&roll (o czym wcześniej nie wspomniałem) najbardziej mnie interesują i tego słucham przede wszystkim. Rzadziej słucham muzyki instrumentalnej innych rodzajów (np. rocka i metalu) ale wczoraj przetestowałem Aerosmith i Metallicę i Dynaudio też dawały radę - w tych rodzajach muzyki nie widzę w nich ograniczeń, chociaż basy nie są mocno dociążone.  Natomiast średnio te kolumny by się nadawały do muzyki elektronicznej ze względu na swoją analityczność i właśnie nieprzesadnie dociążone basy.

I jeszcze spostrzeżenie odnośnie Thule: w instrukcji obsługi jest napisane, że wzmacniacz ten w pełni pokazuje swój potencjał, gdy jest włączony minimum 2 do 4 godzin przed odsłuchem. Moim zdaniem jednak czas potrzebny do osiągnięcia 100% możliwości jest dłuższy - ile dokładnie trudno powiedzieć, ale jakość dźwięku dzisiaj po 24 godzinach od włączenia trybu stand-by i 30 minutach włączonego w pełni była wyższa niż wczoraj po 4 godzinach od włączenia. Kiedyś miałem Densena B100 i dokładnie tak samo się zachowywał (z wyjątkiem tego, że nie miał trybu stand-by tylko non stop był włączony).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

37 minut temu, MCHammer2022 napisał:

@Piotr Sonidojazz (głównie swing), muzyka poważna oraz rock&roll (o czym wcześniej nie wspomniałem) najbardziej mnie interesują i tego słucham przede wszystkim. Rzadziej słucham muzyki instrumentalnej innych rodzajów (np. rocka i metalu) ale wczoraj przetestowałem Aerosmith i Metallicę i Dynaudio też dawały radę - w tych rodzajach muzyki nie widzę w nich ograniczeń, chociaż basy nie są mocno dociążone.  Natomiast średnio te kolumny by się nadawały do muzyki elektronicznej ze względu na swoją analityczność i właśnie nieprzesadnie dociążone basy.

I jeszcze spostrzeżenie odnośnie Thule: w instrukcji obsługi jest napisane, że wzmacniacz ten w pełni pokazuje swój potencjał, gdy jest włączony minimum 2 do 4 godzin przed odsłuchem. Moim zdaniem jednak czas potrzebny do osiągnięcia 100% możliwości jest dłuższy - ile dokładnie trudno powiedzieć, ale jakość dźwięku dzisiaj po 24 godzinach od włączenia trybu stand-by i 30 minutach włączonego w pełni była wyższa niż wczoraj po 4 godzinach od włączenia. Kiedyś miałem Densena B100 i dokładnie tak samo się zachowywał (z wyjątkiem tego, że nie miał trybu stand-by tylko non stop był włączony).

Ukryta Zawartość

Thule i  Dynaudio, to według mnie kiepskie połączenie.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

3 minuty temu, Yankes napisał:

Thule i  Dynaudio, to według mnie kiepskie połączenie.

Z jakiego powodu? Mi to zestawienie gra.

2 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Z jakiego powodu? Mi to zestawienie gra.

Moje Eposy ES 11 nie był w stanie wysterować.

De gustibus non est disputandum

To bardzo delikatne połączenie.

I jestem podobnego zdania że z tych dynaudio możesz wyciągnąć coś więcej. Ale Dynki nigdy nie należały do łatwych kolumn. Oddawały swoje z droższa elektronika.

Ich liniowość nie atakujący przekaz może się podobać.

Piotrek 

44 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Oddawały swoje z droższa elektronika.

Czy możesz podać przykłady wzmacniaczy dobrymi do pary z tymi Dynaudio?

4 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Czy możesz podać przykłady wzmacniaczy dobrymi do pary z tymi Dynaudio?

Z dynaudio audience 10 nie mogę bo nigdy ich prywatnie nie miałem 

Były d/m i focusy. Znam pozostałe raczej nowsze. 

A to też jednak kwestia sprawdzenia.

Ale słuchaj absolutnie się na mnie nie przejmuj jeżeli jesteś zadowolony z dźwięku to nie patrz na opinie innych:)

Piotrek 

@Piotr Sonido zapytałem się z ciekawości. Ogólnie od kolumn oczekuję jakości i naturalności. Dynaudio w połączeniu z Thule tego ewidentnie dostarczają: kontrabas wybrzmiewa jak należy, także bębny. Reszta to kwestia przyzwyczajenia.

22 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

@Piotr Sonido zapytałem się z ciekawości. Ogólnie od kolumn oczekuję jakości i naturalności. Dynaudio w połączeniu z Thule tego ewidentnie dostarczają: kontrabas wybrzmiewa jak należy, także bębny. Reszta to kwestia przyzwyczajenia.

No i tak właśnie grają dynaudio. Dlatego jeśli wypadkową Ci się podoba. To fcuk it 🙂

słuchaj 🙂 przecież o to chodzi

miłego. 

Piotrek 

No więc pojechałem wczoraj na odsłuch poleconych przez Audioburaka i Kolegów Quadrali Wotan MK2. Słuchałem ich z Cambridge Audio CXN, Yamahą M-45 i muzyką z Tidala właściciela kolumn a następnie z moim torem czyli Thule IA100 i odtwarzaczem CD Audio Analogue Paganini MK1. Z torem właściciela kolumn Quadrale zagrały poprawnie ale brakowało minimalnie wyrazistości (nie wiem jaką jakość miał stream z Tidala, bo być może były to mp3). Dało się jednak wychwycić różnice w jakości nagrań (z lat 40.). Następnie do CA podłączyłem kablem koaksjalnym Paganiniego i brzmienie było minimalnie lepsze.

Dopiero jednak po podłączeniu Thule IA100 (w parze z Paganinim) kolumny pokazały klasę: lepsza detaliczność, szczegółowsze wybrzmienia, lepsza dynamika. Oczywiście nie były to różnice gigantyczne ale wystarczające dla osoby z pewnym doświadczeniem w audio.

Kolumny kupione.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Ale na biurku może być cinżko 😉 

Czekamy na opinie po dłuższym słuchaniu różnych gatunków.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 minut temu, audioburak napisał:

Ale na biurku może być cinżko 😉 

Będą stały na podłodze na niskich standach lub ...płytkach chodnikowych z OBI (po dwie pod kolumnę). Mam nadzieję, że będzie stabilnie. 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Cambridge Audio CXN

Sprostowanie: to nie był model CXN tylko podobny, który miał prawie taki sam panel przedni ale dodatkowo dwa wyjścia słuchawkowe z lewej strony.

Mam takie pytanie: który głośnik powinien być na wysokości uszu: wstęgowy czy średniotonowy? 

Na razie monitory stoją na podłodze ale mam zamiar podłożyć pod nie 3-4 płytki chodnikowe. Ewentualnie ze trzy 10-centymetrowe podstawy granitowe od kamieniarza, jeżeli nie będą za drogie. Czy to ma sens?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 24264997_Capture_2023-01-30-10-00-472.thumb.png.096e3758d23abe4bc871b41d456b8d28.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022

Klasyczne podłogówki to wzrost od 85 cm przy kopułce na górze, więc Wotany

mając podział klasyczny ( 3800 ) trzeba traktować tak samo.

Czyli wstęga jak uszy i wystarczy dodać do 70 cm te 15 - 20 cm i bedzie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

granity drogie , 

poszukał bym kogoś w necie  kto zrobi np dechę 4cm , albo blat kuchenny 38mm na wymiar  , i dokręcił bym nogi np 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb

@jarekb drewno widziałbym średnio, bo będzie wibrowało a stand/podkładka zdaje się nie powinien wibrować.

Np. metrowy parapet granitowy to koszt 55zł. Gdyby jedna podkładka granitowa kosztowała tyle samo, to koszt za całość wyniósłby ok. 200zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NO TO  taką konstrukcję dociążyć Jedną płytą  granitu 4cm  50x50 czy ile mają kolumny i będzie ciężkie , sam granit 50x50 x 15 będzie ponad 100kg i drogo w uj , 

Ja bym poszukał kamieniarza i zamówił np. z syntetyka gotowe klocki

o wymiarach podstawy Quadrali. Uzyskanie 15 cm metodą składanki

warstwowej to trochę słaby pomysł ...

12 minut temu, audioburak napisał:

np. z syntetyka

Czy mógłbyś podać link do przykładowego materiału tego typu, bo chyba nie kojarzę co masz na myśli. 

Kompozytowy, czyli sztuczny kamień. Wygląda często dużo lepiej,

niż kamienie naturalne np:

image.png.08a7159fc5eb91746edfd25c75965fa5.png

Wielu kamieniarzy z tego robi nagrobki, więc kwestia dogadania ceny czy formatu,

a jest tańszy, niż naturalne odpowiedniki.

41 minut temu, audioburak napisał:

Kompozytowy, czyli sztuczny kamień.

To chyba jest tzw. tworzywo ABS. Podstawka o wymiarach 40x30x20cm ważyłaby 25kg czyli w sam raz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi