Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac or not to Dirac, oto jest pytanie (retoryczne) :-)

Rekomendowane odpowiedzi

15 minutes ago, bobrow said:

Chloru-mam tylko jedno miejsce na suba i musi tak zostać (na szczęście do stereo nie potrzebuję go).

To zostaje Ci np zabawa EQ, obrócenie go (jeżeli np. stoi kilka cm od ściany ze względu na kable), zabawa fazą, żeby zgrać go z frontami. 

18 minutes ago, bobrow said:

Z rewem jest dużo zabawy -zanim go ogarnę , to chociaż wstępnie bym chciał sobie to ustawić.

Z REWem jest bardzo mało zabawy, żeby zrobić pomiary SPL. W dodatku masz film z dobrym instruktażem na forum w wątku obok. Możesz ustawiać na ucho a możesz próbować pomierzyć. Up to you. 

21 minutes ago, bobrow said:

Tak też zrobiłem -tylko pytam o pewne szczegóły np nikt tu się nie odniósł do 170Hz odcięcia przy standardowym 80Hz...

Bo 1) nikt z nas nie słucha Twojego systemu, 2) nie kojarzy już pewnie co w tym systemie gra, 3) to Tobie ma się podobać. 

53 minutes ago, bobrow said:

nikt tu się nie odniósł do 170Hz odcięcia przy standardowym 80Hz... 

Suba odcinac na 170Hz? Czy o jakies inne odcięcie chodzi?? 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Dirac koryguje suba od 16.5Hz do 170Hz , a pozostałe głośniki mają obcinane pasmo do 170Hz (czyli dzwięk powyżej 170Hz jest przepuszczany na wszystkie pozostałe głośniki )

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

9 hours ago, bobrow said:

Dirac koryguje suba od 16.5Hz do 170Hz , a pozostałe głośniki mają obcinane pasmo do 170Hz (czyli dzwięk powyżej 170Hz jest przepuszczany na wszystkie pozostałe głośniki )

Sprawdź jakie masz ustawione odcięcia w ampltunerze. To, że widzisz w Diracu korekcję do 170 Hz o niczym nie musi świadczyć. 

W AV mam właśnie tak wpisane-170Hz

Jeszcze jedna rzecz -jeśli dirac kalibruje wszystkie głośniki , to te wszystkie fazy i inne ustawienia czy on to ma właśnie "ustawić" ?

Podczas oglądania filmu zmieniałem w subie fazę (w apce) i nie zauważyłem jakiejś zmiany... 

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

13 minutes ago, bobrow said:

W AV mam właśnie tak wpisane-170Hz

Bo sobie z tego co rozumiem sam przestawiłeś. Za bardzo kombinujesz, zamiast ustawić to tak jak pisałem wcześniej i dopiero wtedy zmiana po zmianie dostosować brzmienie do tego co Ci się podoba. 

15 minut temu, Chloru napisał:

Bo sobie z tego co rozumiem sam przestawiłeś. Za bardzo kombinujesz, zamiast ustawić to tak jak pisałem wcześniej i dopiero wtedy zmiana po zmianie dostosować brzmienie do tego co Ci się podoba. 

Jak wpadles na taki przebieg Target Curve?

image.png

To ten topic o kalibracji rewem  ?

Chcesz doswiadczyc 120dB i 16Hz w kinie domowym ? zapraszam do watku (a wlasciwie to do Piaseczna) :

Edytowane przez bobrow

5 minutes ago, xajas said:

Jak wpadles na taki przebieg Target Curve?

StormAudio. Nie miałem jeszcze czasu na zabawę w robienie wlasnych a ta mi odpowiada bardziej niz HK. Zmierzone REW na koniec daje 22-80 Hz w przedziale ~5 dB przy poziomie ok 90 dB. 

15 minutes ago, bobrow said:

To ten topic o kalibracji rewem  ?

Chcesz doswiadczyc 120dB i 16Hz w kinie domowym ? zapraszam do watku (a wlasciwie to do Piaseczna) :

Jak zmierzyć bas (kanał LFE) używając REWa - bardzo krótki przewodnik 🙂 - Home cinema - Audiostereo.pl

Dzięki -pooglądam i poczytam. Do suba się przekonałem , to i za rewa się weznę...

Czy ktoś wie co z fazami w diracu-czy to jest korygowane tam ?

Teraz, bobrow napisał:

Dzięki -pooglądam i poczytam. Do suba się przekonałem , to i za rewa się weznę...

Czy ktoś wie co z fazami w diracu-czy to jest korygowane tam ?

Ino nie bierz sie za REWa tak jak za Diraca, bo z takim "doglebnym" podejsciem to za rok nie skonczysz 🙂 "lepsze jest wrogiem dobrego" 🙂

28 minut temu, Chloru napisał:

StormAudio. Nie miałem jeszcze czasu na zabawę w robienie wlasnych a ta mi odpowiada bardziej niz HK. Zmierzone REW na koniec daje 22-80 Hz w przedziale ~5 dB przy poziomie ok 90 dB. 

Te 22-80 Hz w przedziale ~5 dB przy poziomie ok 90 dB, mozna osiagnac dla kazdego przebiegu.

Ciekawe jest raczej dlaczego plasko do 180Hz (te mikroskopijne pdbicie w zkresie 28-70Hz pomijam)

Ale jak tak lubisz to jest OK

Edytowane przez xajas
Te 22-80 Hz w przedziale ~5 dB przy poziomie ok 90 dB, mozna osiagnac dla kazdego przebiegu.
Ciekawe jest raczej dlaczego plasko do 180Hz (te mikroskopijne pdbicie w zkresie 28-70Hz pomijam)
Ale jak tak lubisz to jest OK
Myślałem, że chodziło Ci o te spore dziury które udało się "zasypac".

Jeszcze jedno szybkie pytanie - czy sub do kalibracji dirakiem ustawić na max wzmocnienie (tj na 0dB)  , czy może zmniejszyć ? Na pierwszy pomiar zrobiłem zmniejszenie wzmocnienia w samym subie na -10dB - pomyślałem sobie ,że w "razie czego" będę mógł zwiększyć wzmocnienie z poziomu apki suba.

Jeśli to gdzieś tu było opisane , to sorry

Edytowane przez bobrow

44 minutes ago, bobrow said:

czy sub do kalibracji dirakiem ustawić na max wzmocnienie (tj na 0dB)  , czy może zmniejszyć ?

Ehhh.... piszemy i piszemy. Ustawiasz tak, żeby poziomy podczas testu głośności kanałów przed kalibracją Diraciem były w "zakresie" a nie żadne magiczne 0 albo -10 dB z internetu. Musisz to sam sprawdzić. 

@xajas - jak masz jakieś swoje ulubione krzywe to podrzuć. Mam jeszcze wolne sloty i chętnie porównam. HK był spoko (+4/+6, więcej już mi się nie podobało) ale SA wydaje się bardziej wyraziste. Oni mają różne krzywe LCR, surround i dla subów. 

Edytowane przez Chloru

Widzę ,że jest jednak problem z danymi wyjściowymi do kalibracji dirakiem...

Zadzwoniłem do serwisu Arcama-powiedzieli mi ,że ustawia się suba na max swoje wzmocnienie (czyli te "moje" 0dB).

Zadzwoniłem także do sprzedawcy mojego SVSa (zajmują się dość szeroko KD) i gość kategorycznie stwierdził ,że ustawia się w połowie wzmocnienia suba (dokładnie na godz 12)

No to nie ma wyjścia -będę próbował oba w/w warianty i o wynikach Was poinformuję (może kiedyś komuś zaoszczędzę trochę czasu)

Tymczasem

Dlaczego chcesz próbować 2 złych wariantów skoro masz podsunięty dobry. Taki który jest podawany w tutorialach dla Diraca? Masz to nawet napisane w instrukcji którą mi wysyłałeś....

Edytowane przez Chloru

No właśnie w tym samouku nie jest to wyraźnie określone ... stwierdzenie "ustaw i ewentualnie dopasuj" jest dość szerokie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli sub na swoim wzmocnieniu nie będzie zbyt  przykręcony , to w diracu ustawię sobie wymagane wzmocnienie...ale jak będzie "za mało pary" to z kolei mogę mieć niepotrzebnie "wyżyłowany" sygnał wejściowy z diraca.

Tak na moje oko , to sens ma max wzmocnienie i przycięcie tylko dirackiem -albo delikatne przykręcenie suba.

2 minuty temu, Chloru napisał:

Strona 12.... 

A co jest o wzmocnieniu suba (nie diraca odnośnie suba) na tej stronie ?

Ja bym ustawial glosnosc co 5dB suba i kalibrowal i z tych 30 kalibracji wtedy wybral najlepsza, dzwoniac wpierw do paru fachowcow aby doradzili ktora ich zdaniem bedzie najwlasciwsza 😄

Musze chyba wylaczyc powiadomienia w tym watku, mimo ze moj 😄

T...naprawdę uważasz ,że przy moim subie o mocy 2500W w peaku nie będzie różnicy jak ustawię pokrętło wzmocnienia tego suba (w subie -nie w diracu) ?

Ok-jak zaśmiecam i przeszkadzam , to ja pass.

Dziękuję i powodzenia

Edytowane przez bobrow
pomyłka

3 minuty temu, bobrow napisał:

T...naprawdę uważasz ,że przy moim subie o mocy 2500W w peaku nie będzie różnicy jak ustawię pokrętło wzmocnienia tego suba (w subie -nie w diracu) ?

Ok-jak zaśmiecam i przeszkadzam , to ja pass.

Dziękuję i powodzenia

Moglbym Ci napisac co uwazam, zmiescilbym to w dwoch zdaniach i nic wiecej nie potrzebujesz wiedziec w temacie ustawienia suba do kalibracji 🙂 Ale to beda zmarnowane dwa zdania, bo dalej bedziesz szukal dziury w calym, tracil czas i pisal 30 bezsensownych pytan na forum 🙂 Po prostu przestan kombinowac jak kon pod gore 🙂

16 minutes ago, bobrow said:

A co jest o wzmocnieniu suba (nie diraca odnośnie suba) na tej stronie ?

Tylko tyle i aż tyle....

Ukryta Zawartość

I zadzwoń do tego serwisu Arcama i spytaj czemu nie czytają swoich instrukcji 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chloru
13 minut temu, Chloru napisał:

Tylko tyle i aż tyle....

Ukryta Zawartość

I zadzwoń do tego serwisu Arcama i spytaj czemu nie czytają swoich instrukcji 😉

Bo gosc ktory odebral telefon w serwisie Arcama wie tyle o diracu i akustyce niskich tonow co kazdy uzytkownik tego forum, to samo sie tyczy tych "fachowcow" co doradzaja ze musi byc na polowe glosnosci, nie 49%, nie 51%, musi byc idealnie na srodku 😄

DOKLADNIE ustawienie glosnosci w subie nie ma zadnego znaczenia, jak dlugo nie jest za glosno ustawiony i nie rozni sie wytwarzanym natezeniem dzwieku od reszty systemu znacznie, bo Dirac wtedy wywali blad 🙂 W przypadku SVS nie trzeba dotykac nic, po prostu zostawic ustawienia fabryczne na -10 i cala reszta powylaczana 🙂

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, T said:

W przypadku SVS nie trzeba dotykac nic, po prostu zostawic ustawienia fabryczne na -10 i cala reszta powylaczana 🙂

Można i pewnie też by się jakoś tam skalibrował. Ja sie jednak wczesniej bawilem i skonczylo sie na -14 i -16 a kalibracja dodatkowo dołożyła -4,5 i -6. Stoją idealnie w rogach i tyle wyszło. Natomiast szukanie w internecie pytanie na ile ustawić jest z gruntu naiwne. Każdy system jest inny. 

A zamiast dzwonić do _jakiegoś_ sprzedawcy SVSa najlepiej napisać maila do supportu. Odpowiadają w ciągu 1 dnia, z sensem. Sugerują co jeszcze sprawdzić, proszą o pliki REW z pomiarem etc. 

8 minut temu, Chloru napisał:

Można i pewnie też by się jakoś tam skalibrował. Ja sie jednak wczesniej bawilem i skonczylo sie na -14 i -16 a kalibracja dodatkowo dołożyła -4,5 i -6. Stoją idealnie w rogach i tyle wyszło. Natomiast szukanie w internecie pytanie na ile ustawić jest z gruntu naiwne. Każdy system jest inny. 

A zamiast dzwonić do _jakiegoś_ sprzedawcy SVSa najlepiej napisać maila do supportu. Odpowiadają w ciągu 1 dnia, z sensem. Sugerują co jeszcze sprawdzić, proszą o pliki REW z pomiarem etc. 

To jest tak prosty temat ze nie trzeba nigdzie dzwonic 🙂 Ustawienie glosnosci w subie ma bardzo male znaczenie, dla tego ze sa dwa ustawienia glosnosci suba w systemie - to w subie oczywiscie, no i to w amplitunerze ktore Dirac ustawi w kalibracji 🙂 Wiec to czy masz -14 czy -16 nie ma wplywu na efekt koncowy, bo jak bedziesz mial 2dB wiecej w subie, to Dirac ustawi 2dB mniej w amplitunerze i tyle 🙂 Jedyne co, to trzeba uwazac aby sub nie byl za glosno lub za cicho, aby skala ustawien w amplitunerze sie nie skonczyla 🙂 Bo wtedy Dirac wywali blad ze jest za cicho lub za glosno 🙂 Acz przy jednym subie i fabrycznym ustawieniu to raczej nie grozi 🙂

Wiec cala filozofia ustawien suba do kalibracji Dirac - ustawic go w najlepszym mozliwym miejscu uzywajac techniki "lazenia na czworaka", zresetowac do ustawien fabrycznych w przypadku SVSa, ustawic odciecie do 150Hz w amplitunerze (aby nie ograniczalo pasma do kalibracji), ustawic glosnosc kanalu LFE na poczatku kalibracji Draca aby dopasowac go do reszty systemu (wedle wskazowek programu) i voila, cala filozofia ustawiania suba do kalibracji 🙂 Nawet w jednym zdaniu sie zmiescilem 🙂

Edytowane przez T
2 minutes ago, T said:

Wiec to czy masz -14 czy -16 nie ma wplywu na efekt koncowy, bo jak bedziesz mial 2dB wiecej w subie, to Dirac ustawi 2dB mniej w amplitunerze i tyle

Dokładnie. Najważniejsze, żeby starczyło korekcji w Diracu/Audyssey itp. 

Jednak udało mi się dotrzeć do bardziej precyzyjnych wskazówek dot kalibracji diraca 

Ukryta Zawartość

A tu samouk do zwrotnic

Ukryta Zawartość

Poniżej fragment dot ustawienia poziomów głośników :

"Kliknij przycisk „Odtwórz” najcichszego głośnika.

Przesuwaj suwak „Wyjście główne” w górę, aż poziom najcichszego głośnika (w tym przykładzie „Wysokość 1 z lewej”) będzie co najmniej 20 dB powyżej poziomu szumów (miernik głośnika pokazuje około -20 do -30 dB, zielona lub niebieska strefa w starszych wersjach aplikacji) .

Kliknij przycisk „Odtwórz” dla lewego głośnika i zmniejsz jego poziom, tak aby zmierzył również co najmniej 20 dB powyżej poziomu szumów (miernik głośnika pokazuje w przybliżeniu -20 do -30 dB, zielona lub niebieska strefa w starszych wersjach aplikacji).

Powtórz krok 3 dla wszystkich pozostałych głośników z wyjątkiem subwoofera.

Przesuń suwak kanału subwoofera mniej więcej na tę samą wartość, co najgłośniejszy głośnik (w tym przykładzie „Surround Right” przy -6,8 dB, „Surround Right” jest najgłośniejszym głośnikiem, ponieważ musiał zostać najbardziej obniżony).

Kliknij przycisk „Odtwórz” dla subwoofera.

Obróć pokrętło poziomu/wzmocnienia na subwooferze (NIE w Dirac Live) aż poziom będzie co najmniej 20 dB powyżej poziomu szumów (miernik głośnika pokazuje około -20 do -30 dB, zielona lub niebieska strefa w starszych wersjach aplikacji)."

Tłumaczenie googla -ale chyba wszystko jasne (podana strona ma screeny z diraca-jeszcze łatwiej to wyjaśnia)

Nową konfigurację zrobiłem na ostatniej wersji diraca tj 3.7.3-zamiast upmix jest teraz bass menagement (z tego co mi się w oczy rzuciło).Czasem przy pomiarze wywala wykrzyknik na danym punkcie-podobno jest to zakłócenie nie krytyczne i  można dalej działać.

Dirac zaproponował mi zwrotnice 70Hz prawie wszędzie -przy sufitowych atmosach ustawił 140Hz. Sub mam ustawiony po lewej stronie w rogu od ucha ok 5,5m i zależy mi żeby nie pracował kierunkowo-dlatego w atmosach ustawiłem 80Hz (bo podobno do tej wartości bas nie jest kierunkowy). W diracu na filtrze suba zjechałem do lini 0dB przy ok 90Hz dla firanki z prawej strony ok 180Hz (niekorygowana część łągodnie opada od tej wartości).

Z tego co zauważyłem , to pomimo wybranego trybu dla stereo L+R w arcamie kiedy mam włączony filtr ze zwrotnicami (tj bass menagement) to sub i tak gra...kiedy jest zwykły filtr jest już tak jak wybrano tj L+R. Chyba niedoróbka programowa, ale nie jest to duży problem. 

Ogólnie na ten moment jest ok-filmy fajnie się ogląda i sub o mocy w peaku 2.5kW świetnie się sprawdza (jest skręcony w sobie na -10dB i podbity do ok 4dB w diracu, naprawdę nie widzę potrzeby większej jego głośności lub dodania kolejnego suba).

Wszystkie pomiary były na oryginalnym arcamowym mikrofonie-dojrzewam do zakupu umika1. Wtedy też zacznę zabawę z Rewem.

Odnośnie samego diraca (i jego problemów) polecam to forum (tyczy tylko diraca) , co ciekawe odzywają się tam także  twórcy diraca.

Ukryta Zawartość

Dodam tylko ,że na samym początku jest lista problemów diraca-także rozwiązanych już. Wątek ma już prawie 1000 stron , ale pierwsza strona jest chyba najważniejsza (tam też są  podane linki do kalibracji).

Na razie to tyle -idę poszukać jakiś filmik na moich treamingach.

Tymczasem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi