Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac or not to Dirac, oto jest pytanie (retoryczne) :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie mikrofonu umik-1: kupował ktoś może z tego sklepu?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Drugie pytanie: czy ten umik-1 jest dużo lepszy niż mikrofon od arcama AVR10? szukałem info na ten temat w sieci ale nie ma za dużo opinii, tych którzy robili kalibrację oryginalnym mikrofonem arcama oraz umikiem. 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Dziura75 napisał:

Odnośnie mikrofonu umik-1: kupował ktoś może z tego sklepu?:

Ukryta Zawartość

Drugie pytanie: czy ten umik-1 jest dużo lepszy niż mikrofon od arcama AVR10? szukałem info na ten temat w sieci ale nie ma za dużo opinii, tych którzy robili kalibrację oryginalnym mikrofonem arcama oraz umikiem. 

jeśli będziesz kupował Umik-1 kup 2 🙂 jeden odkupie albo odwrotnie

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Dziura75 napisał:

czy ten umik-1 jest dużo lepszy

Umik1 to skalibrowany mikrofon do tego z interfejsem ‐ zaskakująco profesjonalne narzędzie w swojej cenie. Powtarzalne i wiarygodne.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• 1 miesiąc później...

Cześć,

trochę "poćwiczyłem" sobie korekcję DL i chyba nawet całkiem mi się podoba co tam sobie poustawiałem w tych moich klamotach...

Stan obecny :

-DL  V3.8.2 (boksowałem się z błędem poziom szum/sygnał-pomogło mocniejsze wysterowanie suba w stosunku do całej reszty i nie było ani jednego wadliwego pomiaru😎)

-podstawowo obcykany REW(V5.20.13)+Umik-1  (znalazłem sporo odpowiedzi na wcześniejsze pytania)

Z tego co zaobserwowałem , to odczyty z DL i REW w miarę się pokrywają co do kształtu-jest jednak różnica w nachyleniu charakterystyki. Może najbardziej będzie to widoczne na fotkach.

Sub SVS 3000 (-14dB) , Arcam AVR10 65dB

Fota z DL  pokazuje duży dołek ok 30Hz gdzie jest on znacznie niżej niż w odczycie REWa.

REW zrobił pomiar przy średnim SPL  90dB  gdzie prawie  cały zakres do 100Hz jest ponad tym poziomem.

DL w którym ustawiłem suwakiem krzywą dolną na +6dB i jak zobaczycie na DL pięknie sobie to wygładził , a REW jakby to potwierdził-wygląda ,że jest ok (chyba).

Pytam tylko o co chodzi z tą różnicą w w/w wykresach ?

Teoretycznie DL nie powinien zrobić (planowanej) korekcji przy takiej dziurze -chyba ,że "wiedział" że jest mięcho do obcięcia...  

Ukryta Zawartość

DL.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

Dodam tylko ,że jest trochę zamieszanie z korekcją DL- tzn w jednych opracowaniach pisze się ,że trzeba przestrzegać zasady nie więcej dodawać niż 3dB po za pasmo przenoszenia (podawałem już tu to źródło) , bo inaczej grozi to uszkodzeniem głośnika. W innych źródłach piszą ,że w DL w swoich automatycznych zalecanych krzywych nie koryguje "ryzykownie" na podstawie pomiarów "wie" ile bezpiecznie może "dołożyć" dB.

Na załączonej fotce widać wyraźnie ,że korekta nie spełnia w/w warunku.

Chciałbym to jasno wyjaśnić , abym nie musiał się bujać z krzywymi i cieszyć się pełniejszym dźwiękiem -a jednocześnie mieć pewność ,że membrany mi się nie wykoślawią po dłuższym działaniu...  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój system ARCAM AVR10+DLBC+Umik1 , układ 5.1.2 (atmosy w suficie).Fronty z manufaktury JMA RQ900 (Scan Speak D2608/913000,SB Acoustics MR16P-8,Scan Speak 21W/8555-10),centralny  Dali Oberon Vokal , surroundy Dali on the wall , sub SVS SB-3000,atmosy Melodika 6BLI

14 godzin temu, bobrow napisał:

Na załączonej fotce widać wyraźnie ,że korekta nie spełnia w/w warunku.

no wygląda to masakrycznie... To co napisałeś jest prawdą, gdy mamy duży zapas na głośniku to możemy sobie pozwolić na większe szaleństwa ale to i tak będzie obarczone zniekształceniami harmonicznych itd.

Do pewnego poziomu głośności nic się nie powinno stać, ale potem głośnik będzie zbierał baty.

Target masz ustawiony zdecydowanie za wysoko.

Za wiele z tym nie zrobisz. Spróbowałbym wygładzić wykres EQ na subie przed kalibracją. W sensie ustawić go dość głośno ale tak żeby miał jeszcze trochę zapasu. Wypłasczyć przy użyciu wbudowanego EQ i REW ile się da. Potem kalibrować DL. Opcjonalnie poszukać lepszego miejsca na subwoofer a najlepiej dokupić drugi.

DL i DLBC potrafią czasami splatać figla, u siebie walczyłem z dołkiem na ok 12 dB I bez ponownej kalibracji poprzedzonej ustawieniem subwoofera nie dało się za wiele z tym zrobić. Po żmudnym knuciu w miejscu gdzie kiedyś był dołek jest prawie równo, pojawił się za to ok 6 dB w innym miejscu. Całość mieści się w ok 8dB. Wcześniej z samym DL udało mi się zmieścić w 6 ale nie miałem już za bardzo siły po 2 dniach knucia.

Dzięki za info.

To może inaczej- gdzie i jak mogę sprawdzić pasmo przenoszenia w REW ?

5 godzin temu, fetek napisał:

no wygląda to masakrycznie... To co napisałeś jest prawdą, gdy mamy duży zapas na głośniku to możemy sobie pozwolić na większe szaleństwa ale to i tak będzie obarczone zniekształceniami harmonicznych itd.

Do pewnego poziomu głośności nic się nie powinno stać, ale potem głośnik będzie zbierał baty.

Target masz ustawiony zdecydowanie za wysoko.

A jakie wzmocnienie Twoim zdaniem powinno być optymalne ? 

Edytowane przez bobrow

Druga sprawa to pasmo przenoszenia (spread) dla skorygowanej krzywej-na fotce widać jak to pasmo jest wg DL podniesione w stosunku do pomiaru (wcześniejsza fota).Pytanie czy DL to uwzględnia w swoich krzywych (i dlatego są one bezpieczne ?) i co w tym temacie wskaże nam REW (proszę o podpowiedź) tj w tym paśmie przenoszenia ?

Gdyby się okazało ,że DL pokazuje w innym zakresie spread dla skorygowanej krzywej i jednocześnie "wiedziałby" ,że może to uszkodzić głośnik -to wydaje mi się to co najmniej dziwne...

Kolejna rzecz-czy jest możliwe ,że jeśli zrobię pomiar pasma przenoszenia głośnika to jakim cudem będzie inne pasmo przenoszenia skorygowanego sygnału dla tego samego głośnika ? 

Sorry-ale jakoś to mi się wydaje mocno "nie halo".... 

Filtr DSP w subie nic nie skorygował-tylko DL działa skutecznie

Jasny niebieski to pasmo skorygowane (no i jaśniejsza linia to krzywa po korekcie ) , ciemno niebieski pasmo odczytane

Ukryta Zawartość

photo_2024-01-23_22-09-28.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bobrow

3 godziny temu, bobrow napisał:

Masz krzywą docelową powyżej zera. Zgodnie ze sztuką to tak się nie robi, bo będzie się włączał limiter i teoretycznie przy głośnych efektach możesz słyszeć spadek głośności, żeby nie doszło do przesterowania sygnału. Ale to są podstawy pracy z EQ, Diraciem się nie bawię, więc nie wiem co on tam robi w takim przypadku...

23 godziny temu, bobrow napisał:

w jednych opracowaniach pisze się ,że trzeba przestrzegać zasady nie więcej dodawać niż 3dB po za pasmo przenoszenia (podawałem już tu to źródło) , bo inaczej grozi to uszkodzeniem głośnika.

Jeśli równasz do zera, to nie ma prawa się nic takiego stać. Tylko reszta pasma będzie wyciszona w stosunku do punktu max. wzmocnienia.
Jeśli masz odpowiedni zapas mocy na wzmacniaczu to możesz sobie korygować i +10 w danym punkcie, nie ma prawa się nic stać.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dzięki Qbakos-nie przyszło mi do głowy ustawić suba na 0dB...

Jutro pobawię się-może przy takim ustawieniu dam tylko większe wzmocnienie (teraz jest -14dB na SVS) 

29 minut temu, qbakos napisał:

Jeśli masz odpowiedni zapas mocy na wzmacniaczu to możesz sobie korygować i +10 w danym punkcie, nie ma prawa się nic stać.

Mój sub SVS sb-3000 ma w peaku 2500W i moc ciągłą 800W w RMS. Najgłośniej puszczałem Arcama na 75dB (ograniczyłem sobie w menu) , a sub jest -14dB skręcony-tak na "oko" to niby zapas mocy jest...ale jak się upewnić ,że takie granie przy +10dB nie zrobi mi kwadratowej membrany w subie ?

5 godzin temu, bobrow napisał:

żadne 🙂 ale jak już musisz to max te 3-4db

Obniż krzywą, zrób na neutralnych ustawicznych i nie kombinuj.

23 godziny temu, bobrow napisał:

nie przyszło mi do głowy ustawić suba na 0dB...

Nie chodziło o podkręcanie suba. Pisałem o Twojej krzywej docelowej - niepotrzebnie ustawiasz ją powyżej zera, powinno być na zero albo poniżej, jeśli chcesz robić takie mocne korekty.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dobrze Cię zrozumiałem tylko źle napisałem-chodziło mi 0dB na filtrze suba

Rozkminiam jeszcze jedną kwestię-mam teraz teraz trzy tryby (filtry) w DL na bazie Harmann 6dB :

1.+6dB niskie, -1.5dB wysokie BC (w stereo graja tylko fronty)

2.+6dB niskie , obcięte 6-8kHz  do TV (tam mam czasem zbyt dużo sybilantów) BM (w stereo grają fronty+sub)

3.+6dB niskie , -1,5dB wysokie , 85Hz zwrotnica BM (w stereo grają fronty+sub)

Chodzi o to ,że kiedy słucham filtr 3 tylko stereo , to i tak wchodzi sub-a jeśli jego charakterystyka będzie płaska (0dB) -to jak to się będzie miało do oczekiwanego podbicia wg Harmanna ?

BC-bass controll

BM-bass menagement

A może tak :

jeśli zrobię płaskie filtry na wszystkich głośnikach na niskich tonach  i SPL suba będzie większy o np 20dB (podkręcę na wzmocnieniu suba ) od reszty- to czy "naturalnie" nie będę miał podbitych basów ? 

Tylko jakby straci sens kalibracja DL-bo podbiję suba na jego wzmacniaczu po pierwotnej korekcji...

Nie wiem...jutro  będę miał trochę czasu na pomiary , może coś (mi) się rozjaśni.  

41 minut temu, bobrow napisał:

jeśli zrobię płaskie filtry na wszystkich głośnikach na niskich tonach  i SPL suba będzie większy o np 20dB (podkręcę na wzmocnieniu suba ) od reszty- to czy "naturalnie" nie będę miał podbitych basów ? 

powoli zaczynasz rozumieć o czym pisałem... choć tez nie do końca bo masz zmienić target

Witam ,

to jestem po pomiarach i ogólnie wg mnie jest OK🤠

Z tego co zauważyłem , to Dirac podobnie ale jednak inaczej pokazuje odczyty niż REW (zakładam ,że REW jest bardziej wiarygodny pod względem odczytu).

Ale do rzeczy-ewidentnie DL przesuwa w osi pionowej w dół odczyt od ok 80Hz.I teraz jeśli ten zakres w REWie jest podbity to dlatego dość łatwo można przyciąć te górki (u mnie ok 20HZ i 35Hz).Zrobiłem jeszcze odczyt w REWie z filtrami DSP w moim subie- wyniki jasno potwierdzają j/w tj w miarę dużo obciąłem dla 20Hz i 35Hz , ale juz nie dużo dodałem do dołka przy 28Hz.Dirac natomiast pięknie przyciął prawie do płaskiej linii wszystkie górki do poziomu dołka przy 28Hz.

Na fotkach to po kolei pokażę.

Najpierw odczyt z REWa i Diraca (ten sam punkt ,65dB AVR, -14dB SVS bez żadnych filtrów)-zwróćcie uwagę na rozjazd w odczytach do ok 80Hz względem reszty charakterystyki.    

Ukryta Zawartość

photo_2024-01-27_09-48-27.jpg

Teraz fotka z REWa z trzema odczytami dla tych samych parametrów tj 65dB AVR,-14 sub :

-od dołu filtr DL 0dB

-środek filtr DL +6dB

-góra odczyt bez filtrów

Ewidentnie widać ,że Dirac w zdecydowanej większości obcina i niewiele dosypuje do góry (może nie musi ?)

photo_2024-01-27_10-02-01.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to dla porównania co daje tylko  DSP z mojego  suba SVS (trzy filtry obcina dwie górki i zasypuje jeden dołek , j/w opisywałem).

Ten dolny żółty wykresik to praca DSP... no raczej nie można tego porównać z Dirac Live...

Ukryta Zawartość

Teraz podsumowanie-DL ma nieczytelną instrukcję obsługi (jakby nie nadąża za wersjami oprogramowania).

Np tylko w starym przewodniku Arcama znalazłem info ,żeby nie przekraczać 3dB po za spread (chyba ,że z korekcji , a nie z odczytu?)...co nie ma potwierdzenia w innych publikacjach w tym materiałach pod logo DL.

Odnośnie działania samego DL wygląda na to ,że jeśli nie wymuszamy zasypywania dziur ponad 10dB -to nie powinno nic niedobrego się dziać z głośnikami. Same planowane poprawione charakterystyki jakby uwzględniają zbyt duże przesterowania -choć przy co najmniej dziwnym odczycie względem REWa może być to mylące.

Na sam koniec już mogę (na ten moment) poczuć się pewniej i bezpieczniej tj jestem przekonany ,że cewki w głośnikach mi się nie sfajczą ,a membrany nie będą kwadratowe.

Sam Dirac Live gra u mnie bardzo dobrze (jak na moje ucho i nie tylko)-w ogóle nie słucham i nie oglądam bez niego. Dźwięk jest fantastycznie czysty i spójny , a sub w KD rzeczywiście zrobił rewolucję (dobre fronty , nawet nisko i głośno grające nie umywają się do tego).

Może komuś się te moje wypociny przydadzą- u mnie już raczej nic nie mogę zmienić w wystroju i w sprzęcie.

Teraz czas cieszyć się muzyczką i filmami.

Tymczasem

PS

Jeszcze nie doszedłem do analizy impulsowej , czasowej , itp...jak odpocznę trochę to może Was jeszcze pomęczę w tym zakresie    

Ukryta Zawartość

Mi pomogły, fajnie że SB3000 daje radę przy 20hz.. chciałem parkę PB/SB4000 ale mam mało miejsca...

Edytowane przez fetek

A teraz przyszły dzieciaki z dziewczynami..,.i mamy party😎

Od 2 lat moim ulubionym utworem jest Steve Rey Voughan Tin Pan Aley….disiaj doczytałem ,że gość od ponad 25 lat nie żyje… 

Oj Stevie to mus!

A jego covery Hendixa sa po czesci lepsze niz oryginal

Ukryta Zawartość

IMG_1595.thumb.jpg.50667752cd71c55ea18d1e826455f3cc.jpg
IMG_1596.thumb.jpg.019933eabf37e1a72a2cbbcdecdf9bed.jpg
IMG_1597.thumb.jpg.37b9d1c8d8af21443b5a2add729108f5.jpg
IMG_1598.thumb.jpg.5085000d3ced38ca1bf531878d50b48a.jpg
IMG_1599.thumb.jpg.c714154c803ab6f6eb5af5fafe52ae3a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@xajas kilkanascie minut temu wyswietliło mi się pod Twoją nazwą

Exp.: 20 years and 2 minutes

Ładny staż. Okrągłe 20 lat na forum 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Szacun Kol Xajas👍

Staż robi wrażenie-cieszę się ,że nadal chce Ci się pomagać i tłumaczyć , a także zrozumieć jeszcze mało rozumiejących.

Dzięki.

PS

Od kiedy się wgryzłem w temat Hi-Fi tj od prawie dwóch lat  muszę przyznać ,że korzystałem z wielu Twoich wpisów (mam wrażenie ,że na innych forach także😉)  

6 godzin temu, bobrow napisał:

Staż robi wrażenie-cieszę się ,że nadal chce Ci się pomagać i tłumaczyć , a także zrozumieć jeszcze mało rozumiejących.

również jestem pod wrażeniem... jak przez 15 stron komuś można tłumaczyć jak wykonać pomiar.

Edytowane przez fetek
42 minuty temu, fetek napisał:

również jestem pod wrażeniem... jak przez 15 stron komuś można tłumaczyć jak wykonać pomiar.

Raczej nie przez 15 stron, a po drugie nie na wszystkie pytania znalazłem tu odpowiedź…Ale za to do wielu moich pytań/wątpliwości doszedłem sam-więc jest ok (a nawet udało mi się przekazać zdobyte informacje innym użytkownikom tego forum)

6 godzin temu, bobrow napisał:

Raczej nie przez 15 stron, a po drugie nie na wszystkie pytania znalazłem tu odpowiedź…Ale za to do wielu moich pytań/wątpliwości doszedłem sam-więc jest ok (a nawet udało mi się przekazać zdobyte informacje innym użytkownikom tego forum)

nie miałem na myśli tego tematu.

• Pokaż nowe odpowiedzi