Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha pianocraft 670D

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć od dwóch tygodni jestem posiadaczem Yamahy pianocraft 670D.

Gra ona u mnie z kolumnami Indiana line tesi 261 na kabelkach Qed Performance Classic 79,wymieniłem również interkonekt na Melodika MD2R RCA.

Moje odczucia są takie,że gra to mało dynamicznie,bez pazura,energii nie wiem jak to dokładniej określić.

Czy ktoś gra na takiej konfiguracji?jak wyglądają wasze odczucia?jak ustawiacie korektor na wzmacniaczu?

Co mogę wymienić,kolumny-na jakie?

https://www.audiostereo.pl/topic/161105-yamaha-pianocraft-670d/

Jeśli wymiana kabli głośnikowych nic nie da będziesz szukać pewnie

wśród kolumn B&W, Monitor Audio, Paradigm czy Focali.

Test nie kosztuje, a pozwala określić,  czy to wystarczy, czy raczej

szukać nowych monitorów.

Parę metrów YTDY4x0,5 i po dwa na plus i minus - będzie już wiadomo.

Albo jak nie wierzysz, że to coś wyjaśni - szukaj od razu 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Prawie, bo tam tylko w odc. 100m, ale przykład to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja używam 1 + 1 więc YTDY 2x0,5 ale to zależy od Ohm'ów kolumn i odległości.

Bo IC masz całkiem przyzwoite - to solid 0,25 mm2 czyli fi 0,6 mm.

Nie dodałem do listy Klipscha, jakby co ....

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 godzin temu, Pietro90 napisał:

Gra ona u mnie z kolumnami Indiana line tesi 261 na kabelkach Qed Performance Classic 79,wymieniłem również interkonekt na Melodika MD2R RCA.

Moje odczucia są takie,że gra to mało dynamicznie,bez pazura,energii nie wiem jak to dokładniej określić.

Czy ktoś gra na takiej konfiguracji?jak wyglądają wasze odczucia?jak ustawiacie korektor na wzmacniaczu?

RCA Melodika zmień na coś żywszego a kolumny na większe np nowa seria Q Kefa i Q950

5 minut temu, Pietro90 napisał:

np na jaki inny interkonekt?

Ja 670D łączyłem z Kef Q950,  kable głośnikowe Chord Clearway bez wtyczek i RCA Tara Labs Extreme.  Było dobrze.

Taniej RCA to np Stereovox HDSE lub Vespa albo PAD Vesta. 

Jeszcze taniej, to ten sam YTDY 2x0,5 z dowolnymi wtykami ...

Nordost to to nie będzie, ale już sporo systemów ożywił. Sprawdź.

8 minut temu, audioburak napisał:

Jeszcze taniej, to ten sam YTDY 2x0,5 z dowolnymi wtykami ...

Nordost to to nie będzie, ale już sporo systemów ożywił. Sprawdź.

Cenna zadziwiająca ale jak będę miał trochę czasu to spróbuję.

Melodika to zły kierunek, lepiej coś z Chorda a kolumny też liche. Weź jakieś porządne, używane monitory, może Neat Acustic, KEF, Cabasse, może jakieś polskie manufakturki.

31 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Melodika to zły kierunek, lepiej coś z Chorda a kolumny też liche. Weź jakieś porządne, używane monitory, może Neat Acustic, KEF, Cabasse, może jakieś polskie manufakturki.

Rozumiem,pytanie czy interkonekt aż tak wpływa na charakter dźwięku,no i prosiłbym o konkretne propozycje w rozsądnej cennie,może uda mi się jeszcze zwrócić melodike

Interkonekt oczywiście potrafi, ale jak są przejrzyste kable i kolumny.

Jak zamulają możliwości nawet niedrogich monitorów, to można żonglować

źródłami, interkonektami czy wzmacniaczami  i wychwycenie różnic będzie

na granicy percepcji. Decyduje zwykle najsłabszy element i tyle.

W dniu 25.01.2023 o 21:58, Pietro90 napisał:

te kolumny grają bardzo spokojnie. Słuchałeś przed zakupem? Jak ma być bardziej dynamicznie to spróbowałbym B&W 606, nie dość, że będzie dynamiczniej, przestrzenniej, to ogólnie dużo lepiej, mimo że ta wieża pełni potencjału z tych kolumn wydobyć nie potrafi.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

te kolumny grają bardzo spokojnie. Słuchałeś przed zakupem? Jak ma być bardziej dynamicznie to spróbowałbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , nie dość, że będzie dynamiczniej, przestrzenniej, to ogólnie dużo lepiej, mimo że ta wieża pełni potencjału z tych kolumn wydobyć nie potrafi.

NIe słuchałem przed zakupem....

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Pietro90 napisał:

NIe słuchałem przed zakupem....

no szkoda, bo pewnie od razu wybrałbyś odpowiednie 😉 Z jakością kolumn też nie ma co przesadzać, bo to tylko Piano Craft i już na wspomnianych przeze mnie B&W słychać jego ograniczenia w zejściu na basie, graniu przede wszystkim po cichu itd. Wystarczy zaraz po Piano Crafcie podłączyć pełnowymiarowy wzmak dla porównania. 

Nie zmienia to jednak faktu, że takie Bowersy na Piano Crafcie 670 zagrają o niebo lepiej i dokładnie w tym kierunku  będzie poprawa (tak jak chcesz/czego Ci teraz brakuje).

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Szkoda że nie kupowałeś przed zakupem. Pytanie teraz czy chcesz to zwrócić? Czy robić podmiankę? Bo moim zdaniem to kwestia kolumn.

Musiał byś dobrać coś bardziej żywego. Co dokładnie? No jest tego sporo. Focale, monitor audio bronze 100, magnaty signature seria 7, heco revolution 3. 

Inwestycja pociągnie za sobą koszty ale wyciągniesz z systemu znacznie więcej.

Piotrek 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Szkoda że nie kupowałeś przed zakupem. Pytanie teraz czy chcesz to zwrócić? Czy robić podmiankę? Bo moim zdaniem to kwestia kolumn.

Musiał byś dobrać coś bardziej żywego. Co dokładnie? No jest tego sporo. Focale, monitor audio bronze 100, magnaty signature seria 7, heco revolution 3. 

Inwestycja pociągnie za sobą koszty ale wyciągniesz z systemu znacznie więcej.

Piotrek 

Muszę sprzedać Indiany ,myślę że przy dobrych wiatrach za około 900pln dorzucić coś i kupić inne.

Problem w tym,że skłaniał bym się do używanych a tu znowu brak możliwości odsłuchu...

Jak jesteś mobilny, to możesz poszukać raczej lokalnie, wtedy masz szanse posłuchać

i obejrzeć również kolumny używane.

Te kolumny nie lubią stać w rogach pomieszczenia... Pokombinuj jeszcze z ich lokalizacją a zwłaszcza odległością od ściany z tyłu...

Edytowane przez Elbing
literówki
18 godzin temu, Pietro90 napisał:

Muszę sprzedać Indiany ,myślę że przy dobrych wiatrach za około 900pln dorzucić coś i kupić inne.

Problem w tym,że skłaniał bym się do używanych a tu znowu brak możliwości odsłuchu...

No to warianty masz dwa.

Albo kupować słuchać i odsprzedawać z małą stratą dalej. Zaczniesz od tych teoretycznie bezpiecznych wyborów. Albo szukasz w mniejszym gronie, lokalnie albo od takich co dadzą za kaucja.

Ja jak sprzedawałem swój sprzęt to nie było problemu z odsłuchem.

Są jeszcze tacy ludzie.

Piotrek 

1 godzinę temu, muda44 napisał:

670D wbrew pozorom całkiem dobrze gra na fabrycznych monitorkach NS-BP301 i zasługuje na dobre kable głośnikowe i RCA.

gra ok, ale każde kolumny praktycznie z naszej oferty grają lepiej: Indiana Line Nota, Tesi, Elac Debut, B&W 607, 606, Kef Q350, PSB Alpha 😉

A jak już monitory Yamahy to uważam za sporo lepsze NS-BP401, a przy okazji są w lakierze, a nie okleinie. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

gra ok, ale każde kolumny praktycznie z naszej oferty grają lepiej: Indiana Line Nota, Tesi, Elac Debut, B&W 607, 606, Kef Q350, PSB Alpha 😉

A jak już monitory Yamahy to uważam za sporo lepsze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a przy okazji są w lakierze, a nie okleinie. 

BP301 miałem w zestawie z 670D i fajnie to razem grało mimo ceny i rozmiarów. BP401 nie znam

Bowersy 606 S2 AE nie podobają mi się i moim zdaniem nie do tej Yamahay. Q350 mają duży bas ( nie mylić z jakością ) ale z Q950 było ok.

Ukryta Zawartość

Też nie uważam żeby bowersy grały dobrze z tą Yamahą no ale to już co kto lubi.

Ja za notą też nie przepadam specjalnie 

Ale b6.2 i inne opcje faktycznie.

Z tym że tutaj jest rozmowa o sprzęcie używanym więc ta wymiana monitorów to i tak pewnie dalsza przyszłość

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja za notą też nie przepadam specjalnie 

Ale b6.2 i inne opcje faktycznie.

Z tym że tutaj jest rozmowa o sprzęcie używanym więc ta wymiana monitorów to i tak pewnie dalsza przyszłość

No tak narazie temat stoi i noszę się z zakupem kabli głośnikowych lepszych,bo to przyda się na przyszłość.

Co sądzicie o tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

często to słyszę też od klientów, a na sali odsłuchowej potem się okazuje, że na B&W słychać zdecydowanie więcej. Elac Debut, Kef Q to liga niżej pod względem wysokich tonów. 

www.tophifi.pl

19 godzin temu, Pietro90 napisał:

No tak narazie temat stoi i noszę się z zakupem kabli głośnikowych lepszych,bo to przyda się na przyszłość.

Co sądzicie o tych?

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem to jedne z lepszych kabli na rynku bardzo transparentne czytelne bardzo dobrze izolowane w tej kwocie. A wiadomo możesz na kable dostać jeszcze fajny rabat. Jedyny ich minus to jest że one są dość sztywne choć to wynika z obudowy więc ciężko powiedzieć że to jest ich minus czy też błąd.

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

często to słyszę też od klientów, a na sali odsłuchowej potem się okazuje, że na B&W słychać zdecydowanie więcej. Elac Debut, Kef Q to liga niżej pod względem wysokich tonów. 

Tak ja się absolutnie z tobą zgadzam słychać więcej. Ja przez wiele lat i już się nieco wyleczyłem z tego więcej. Szczególnie jeżeli mówimy o górnym zakresie. Jestem teraz na to bardzo uczulony. Jeżeli kolumny grają wysoko i jasno to muszą panować nad tą górą 110%. Inaczej dla mnie takie kolumny odpadają. Wolę takie w których informacja jest w średnicy. 

Ale tak jak najbardziej rozumiem to podejście. Przez wiele lat pamiętam jak jeszcze obsługiwałem klientów w salonie i właśnie przychodzili że myślą o ofertach serii 6 to pokazywałem im na odsłuch magnate quantum serii 75. 

A tamte czasy to był chyba taki największy konkurent to były kolumny tańsze moim zdaniem ciekawiej wykonane o podobnym brzmieniu oczywiście nie identycznym. 

Dlatego rozumiem 🙂

Ukryta Zawartość