Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer zamkniety - wybór głośnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie. Potrzebuję pomocy przy wyborze głosnika do budzetowego subwoofera raczej w obudowie zamknietej z uwagi na muzykę. Na sam przetwornik chcialbym przeznaczyc nie wiecej niz 500-700zł. Czy jest szansa na zmontowanie czegos przyzwoicie grajacego na glosniku w takiej kasie, nie wiekszym niz 20-25cm i w zamknietej budzie 30-40L? Bedzie to gralo razem z microlab solo 6c (przelaczone na pasywne) + aiyima D03. Glownie muzyka ale filmy tez. Nie potrzebuje dudniącego basu, ktory przestawia meble. Pokoj ~20m2. Dokupilem do mojego stereo zachwalany sub edifier T5 no i dopiero po zatkaniu w nim BR jako tako wspolpracuje z monitorami. Chcialbym jednak pojsc o jakis 1-2lvl wyzej i zmontowac cos lepszego. Wszsycy polecaja do muzyki suby zamkniete. Przejrzalem juz dzięsiątki scanspeakow, vistonow, peerlessow, SB, dayton i ciezko mi cos wybrac. Wolabym raczej 4ohm z uwagi na latwiejszy napęd.

Witam Panowie. Potrzebuję pomocy przy wyborze głosnika do budzetowego subwoofera raczej w obudowie zamknietej z uwagi na muzykę. Na sam przetwornik chcialbym przeznaczyc nie wiecej niz 500-700zł. Czy jest szansa na zmontowanie czegos przyzwoicie grajacego na glosniku w takiej kasie, nie wiekszym niz 20-25cm i w zamknietej budzie 30-40L? Bedzie to gralo razem z microlab solo 6c (przelaczone na pasywne) + aiyima D03. Glownie muzyka ale filmy tez. Nie potrzebuje dudniącego basu, ktory przestawia meble. Pokoj ~20m2. Dokupilem do mojego stereo zachwalany sub edifier T5 no i dopiero po zatkaniu w nim BR jako tako wspolpracuje z monitorami. Chcialbym jednak pojsc o jakis 1-2lvl wyzej i zmontowac cos lepszego. Wszsycy polecaja do muzyki suby zamkniete. Przejrzalem juz dzięsiątki scanspeakow, vistonow, peerlessow, SB, dayton i ciezko mi cos wybrac. Wolabym raczej 4ohm z uwagi na latwiejszy napęd.

A jakim wzmacniaczem chcesz go napedzac?
56 minut temu, xajas napisał:

A jakim wzmacniaczem chcesz go napedzac?

Jeszcze nie podjalem decyzji, albo jakis gotowy panel do zabudowy w subie albo cos zewnetrznego. Moze jakies gotowe moduly z ali. Klasa D z odpowiednio wysokim napieciem podejdzie do suba?

np AIYIMA A3001 na TPA3255

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na 48V nie powinno byc zle? Przy 35V 8A, głośniki 4Ω 180W / 8Ω 120W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carson

visaton tiw 200xs,świetny,ale potrzebuje elektrowni,sb wo24p też dobry,też wymagający co do wzmacniacza,peerless sls 20 łatwiejszy do napedzenia i też dobry,wszystkie zagrają w 40l,te głośniki miałem i mogę polecić

Ja bym wsadzil taki do 30-35 litrow OZ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4164.thumb.png.73419b237ce0ad2c662b14ad4b67c014.png

IMG_4166.thumb.png.8e392fd6f08938b1d4da16e3db9d4531.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może z całkiem innej beczki 😉 

Masz kupionego Edifier'a o określonym litrażu i strojeniu BR - można

poszukać woofera, który będzie w nim dobrze pracował.

Kiedyś w gotowym zestawie KD wywaliłem po kilku dniach woofer

z obudowy i nowy grał melodyjnie bez żadnego dudnienia i sporo niżej.

Fakt, że sam wzmacniacz ma duże znaczenie, ale jakość woofera

i dostrojenie do niego samej kolumny to podstawa.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, szpotek73 napisał:

visaton tiw 200xs,świetny,ale potrzebuje elektrowni,sb wo24p też dobry,też wymagający co do wzmacniacza,peerless sls 20 łatwiejszy do napedzenia i też dobry,wszystkie zagrają w 40l,te głośniki miałem i mogę polecić

Masz na mysli tego peerlessa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, carson napisał:

peerlessa

tak,bardzo fajny miekki bas,całą serię mam,10 i 12 cali też fajne ,ale potrzebują sporo większych litraży

tego peerlessa 10" mam juz od ponad 20 lat w obudowie z membrana bierna. Dobre, ale potrzebuja troche wiecej pojemnosci, niz te JL-le

Ukryta Zawartość

TE JL-le maja podobne brzmienie do Peerlessow, dlatego zabudowalem je w wielu wariantach w roznych autach i "domowych" subwooferach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Ten peerless sls 10" wyglada calkiem niezle na papierze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i to juz 10", nie 8

Jaki litraz OZ bylby dla niego najlepszy?

Ukryta Zawartość

Masz podane parametry, zainstaluj sobie winisd, czy coś podobnego i policz/posymuluj, pooglądaj co wychodzi. Nauczysz się czegoś przy okazji 🙂

Przewaznie ograniczeniem jest wielkosc obudowy a nie wielkosc przetwornika.

Wiec nie kombinuj jaki maksymalnie wielki przetwornik sie zmiesci, tylko ile maksymalnie litrow sie zmiesci. A jesli masz miejsce nanp. 30 litrow, to kombinuj, jaki najlepszy/najwiekszy przetwornik zmiesci sie w 30 litrach

W sieci znajdziesz wiele gotowych projektow z podana pojemnoscia, a moim zdaniem najbardziej poprawne sa dane / propozycje producentow tych przetwornikow, dlatego bym nie kombinowal z wyliczankami, tylko bral te dane producenta albo z renomowanych gazet typu klang&ton