Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade zestawu Audiolab 8000s + 8000cd + Dali Zensor 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Posiadam zestaw jak w tytule (angielskie wersje)i jest to mój pierwszy sprzęt audio. Wybrany oczywiście po przestudiowaniu wielu wątków, między innymi na forum Audiostereo;)

Mam go już parę ładnych lat i przez ten czas poprawiłem akustykę pomieszczenia przy pomocy paneli akustycznych i zmieniłem interkonekty na porządniejsze.

Ogólnie byłem zadowolony z dźwięku dopóki nie wpadł mi w ręce HK 6650r. 

Pierwsze wrażenia po 3 dniach odsłuchu to inna prezentacja dźwięku, scena pogłębiła się, a dźwięk jest pełniejszy, szczególnie w średnich zakresach i w lepszej, ogólnie rzecz biorąc - synergii. Odbiór angażuje detalami i muzykalnością, przy tym nie narzuca się w żaden sposób.

Nie jest to wielki skok ale na tyle zauważalny, że myślę o upgradzie. 

I teraz pytanie do doświadczonych uszu.

Czy pozostawienie 8000s jako preamp i dorzucenie końcówki mocy 8000p lub monobloków 8000m to będzie skok o poziom wyżej (nawet w porównaniu do HK)?

Czy pozbyć się 8000s, zostawić 8000cd i dobrać do niego i Dali jeszcze lepszy wzmacniacz? HK ma w tej serii jeszcze 2 wyższe modele 6850 i 6950. A może zupełnie inny klocek byłby tu dobrym uzupełnieniem. 

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Cześć!
Przede wszystkim zaufaj swoim uszom 😉 
Monobloki/końcówka Audiolaba zagrają podobnym dźwiękiem do wzmacniacza, tutaj raczej nie zmienisz charakteru. Dodasz ewentualnie troszkę energii w graniu, nutkę separacji.

Z nowych urządzeń sprawdź Vincenta 228 lub 237 lub Regę Elicit/Elex R.
Zapraszamy na odsłuchy!

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moim zdaniem ta wymiana nic nie da. 

Odczułeś fajną zmianę gdyż zmieniłeś elektronikę pod kątem brzmienia. Straszy audiolab był dokładny, szybki ale momentami nawet często suchy. Harman z kolei grał cieplej i był pełniejszy. 

Nie wiem jaki masz budżet na tego typu zmiany ale moim zdaniem wymiana elektroniki spowoduje lepsze finalne rezultaty.

Piotrek 

5 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć!
Przede wszystkim zaufaj swoim uszom 😉 
Monobloki/końcówka Audiolaba zagrają podobnym dźwiękiem do wzmacniacza, tutaj raczej nie zmienisz charakteru. Dodasz ewentualnie troszkę energii w graniu, nutkę separacji.

Z nowych urządzeń sprawdź Vincenta 228 lub 237 lub Regę Elicit/Elex R.
Zapraszamy na odsłuchy!

Dzięki za konkretną odpowiedź.

Raczej będę celował w sprzęt vintage ze względu na budżet.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem ta wymiana nic nie da. 

Odczułeś fajną zmianę gdyż zmieniłeś elektronikę pod kątem brzmienia. Straszy audiolab był dokładny, szybki ale momentami nawet często suchy. Harman z kolei grał cieplej i był pełniejszy. 

Nie wiem jaki masz budżet na tego typu zmiany ale moim zdaniem wymiana elektroniki spowoduje lepsze finalne rezultaty.

Piotrek 

I Harman i Audiolab grają dynamicznie, w HK jest trochę więcej basu ale nie przesadnie, góra jest... subtelniejsza. Na pierwszy rzut ucha nie różnią się aż tak barwą. Główne zmiany zachodzą w średnicy i obrazie dźwięku. W HK jest więcej detali i tła muzycznego, zgrywa się to fajnie w całość. W Audiolabie jest większa separacja, wyższe rejestry są wysunięte do przodu, w HK też jest blisko ale scena sięga głębiej przez co ma się wrażenie, że dźwięk odrywa się od kolumn.

Podejrzewam, że jest to jedynie wstęp do porządnego HI-FI.

Budżet na nowy wzmacniacz jaki mogę przeznaczyć to ok 2,5k. Audiolab 8000cd i Dali Zensor 7 na chwilę obecną muszą zostać.

Różnice są duże. Jak sam zauważyłeś je w każdym aspekcie. To dali stosunkowo łagodnie reagują na zmiany. 

Stosunkowo to też szeroko powiedziane bo jak sam słyszysz w każdym aspekcie zmiany no to wiesz.