Skocz do zawartości
IGNORED

Szybkie pytanie CD: Denon, HK, Marantz?

Luk_Fiz

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie moj gieldowy (80zl:)) Denon DCD 590 odszedl do krainy wiecznych koncertow - damn, nie bylo tego w planie. Zanim zaczne zmieniac calosc sprzetu na inna polke potrzebuje na gwalt jakis CD zeby przeczekac. Na allegro jest kilka propozycji w cenie do powiedzmy 250PLN. Ktory z nich:

- Denon 1400,

- Marantz 52, 57,

- Harman ~720.

- cos wogole innego

Wzmakna razie Denon PMA 480, kolumny Jamo 550, pozniej i tak bedzie calosc wymieniana.

Wyszukiwanie nie dziala wiec slabo idzie mi przegladanie forum.

Za porade dzieki z gory.

Luk

https://www.audiostereo.pl/topic/16154-szybkie-pytanie-cd-denon-hk-marantz/

Denon 1400 niezły, ale stary, jak padnie laser to raczej R.I.P. (rust in pieces)

Marantze oba znakomite do modyfikacji, bez przeróbek lepiej gra 52

Harman gra przyzwoicie, ale kapryśny przy czytaniu CDR i podniszczonych oryginałów.

Wiedzialem ze na Ciebie mozna zawsze liczyc:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to wlasnie ten denon, napisane ze z wymienionym laserem:)))

Sprzet jest tylko na kilka miesiecy (doslownie przeczekanie) wiec nie wiem czy taka przerobka Marantz sie oplaci. Chodziloby mi o sprzet z mozliwie dobra stereofonia ladnie eksponujacym ustawienie instrumentow, konturowanie.

Do McGyvera, przy okazji - wiem ze to strasznie daleki strzal ale moze masz jakas opinie. Za kilka miesiecy planuje wielka wymiane sprzetu i juz studiuje forum. Prawdopodobnie wzmak lampowy (powiedzmy Dared) lub jakis tranzystor z drugiej reki w cenie do okolo 4.5tys i kolumy. Patrzac na opinie o Twojej produkcji powiedz - czy moglbys zaproponowac jakies podlogowki (lub podstawki - sprawa jeszcze otwarta) w cenie do powiedzmy 6tys, pokoj 20m2, muzyka rozna ale raczej cos ciezszego, chociaz ostatnio rowniez jazz. Chcialbym osiagnac mozliwie dobra kontrole basu, musi byc gleboki ale mocno trzymany za twarz oraz mozliwie dobre efektry przestrzenne, powietrze i kontury instrumentow. Pytanie zupelnie niewiazace i nieoficjalne.

Luk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Luk, to kup Marantza CD52, najlepiej w wersji SE, będziesz zadowolony. A jak coś u mnie zamówisz, to mogę go wziąć w rozliczeniu. A co do kolumn, hmmm... Z tego co piszesz to potrzebujesz uniwersalnych. Do Twoich preferencji pasowałyby moje Minas Anor i.... wzmacniacz lampowy który właśnie testuję. Kurde, co za werwa, przestrzeń, szczegóły... i niczym nie męczy.

Ok, taki tez w sumie jest moj typ - pomysle jeszcze chwile, poszperam po sieci a potem sie zdecyduje, na odsluchy nie starczy czasu wiec super:(.

McGyver -> Wielkie dzieki. Tak jak mowilem, zakupy to jest kwestia w przeciagu najblizszego pol roku, bedzie poprzedzona wzieciem urlopu, odsluchami w calej Polsce i wielka akcja zapytywania na forum:))) Na pewno jednak biore pod uwage produkcje DIY oczywiscie Twoje w pierwszym rzedzie. Czy mozesz cos napisac o tych Minas Anor i wzmaku? Czy to tez DIY?

Pozdro z Krakowa - Luk

Kurde, chłopie, jak jesteś z Krakowa to skontaktuj się z Mgrzemow, bo on się do mnie wybiera (musi !!!) i przyjedźcie razem, macie tylko 70km. Zapraszam na kawę. Wzmacniacz jest DIY naszego kolegi, będę go jeszcze miał do zakończenia akcji z dystrybucją głośników. Minas Anor są cały czas, opinie o dwóch wersjach kolorystycznych znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od str. 4

Ukryta Zawartość

O wzmacniaczu niestety na forum nic nie ma, ale Andrea29 będzie u mnie, to pewnikiem nie wytrzyma i puści farbę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(Toc to 20min drogi, bardzo dziekuje za zaproszenie:)))

Zajzalem do w/w watkow - rzeczywiscie niezle wygladaja, z opisow wynika ze uczta dla uszu - nie meczace.

Dzieki za porade w sprawie CD, z Mgrzemow skontaktuje sie jutro i zobaczymy jak bardzo moge skorzystac z Twojego zaproszenia:)).

Luk

Jak chcesz CD na dłużej, to kup coś nadającego się pod przetwornik Andrzeja Stelmacha, który możesz później zamówić. Ja sam gram na takim, i do 3000-4000 w sklepie ciężko kupić coś wyraźnie lepszego. Andrzej Stelmach mieszka niedaleko mnie, mogę zawsze go spytać o "upgradowalność" konkretnego modelu.

Moje wahanie wynika z perspektywy dlugofalowego braku kasy (po zmianach sprzetu) i z tego ze w sumie kiedys dobry CD tez by trzeba bylo kupic. Bylem na stronie p.Stelmacha - daaaamn akurat jest napisane ze Marantz CD53 nie bangla:(

Luk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.