Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry !

Nic już nie rozumiem z tego co się dzieje z moim kinem domowym. Zacznę od tego czym dysponuję. Telewizor - Panasonic (780) 4K (58 cali bo większy nie zmieści się) z ok. 2017 roku. Dekoder TV - canal + z 4K. Amplituner KD DENON AVR X2400h. Jest jeszcze blu rey UHD 4k (sony x700) i przystawka Xiaomi MI Box też 4K. Jest jeszcze podłączone do Amplitunera za pośrednictwem kabla HDMI PS 3 (nieużywane od jakichś 3 lat - nie jestem fanem gier). Głośniki to Dali Zensor 3 (prawy i lewy) oraz centralny Dali LCR i z tyłu 2 x Dali Raptor 3. Jest SUB Dali (chyba 10). Kable głośnikowe chyba dobre bo dobierane przez specjalistów z salonu - nie znam przekrojów ale chyba 2,5 (nie najtańsze ale nie szalenie drogie - standard +). Kable HDMI - wszystkie kiedyś wymienione z obsługą 4 a nawet 8K. Pokój 18 m2 - wysokość 2,65). jak widać sprzęt nie najnowszy i nie najwyższej klasy ale chyba w miarę dobry. Problemy: Zacznę od TV - system to Firefox (od Panasonica). Nie ma czasem podstawowych aplikacji - nie można np. "dokupić" SPOTIFY. Stąd przystawka Xiaomi z androidem. Ale "wbudowane" w tv aplikacje nie działają prawidłowo tzn. uruchamiają się ale dźwięk jest nadal z tv. Ja np. Netflix - jakiś film - obraz jest a dźwięk np z TVN. To samo z Youtube itd. Czyli ZONG nr 1. W ustawieniach TV jest dźwięk poprzez Kino domowe. Nr 2 - mam wykupiony pakiet NETFLIX i na 88 kanale w TV jest ów NETFLIX (na 89 Player). Włączam - jest film - w opisie np. 4K 5.1. Puszczam a tu ani 4K ani 5.1. Gdy na Amplitunerze jest Multi CH stereo to wszystkie głośniki grają ale przecież nie o to chodzi by było stereo. Gdy przełączę np na dolby D+ to tylne głośniki milczą. Uruchomiłem NETFLIX z blu reya. Jest 4K i jest efekt tylnych głośników (dobrze to słychać np. na "Szeregowcu Rayanie". Gdy uruchomię NetfliXa z przystawki Xiaomi to już w ogóle klapa - podawany sygnał jest w stereo (prawy i lewy głośnik bez SUBA i centralnego. Gdy uruchomię np. film jakiś) z Playera wszystko jest OK. Problem nr 3 - aplikacje z blu reya nie zawsze działają - jest komunikat wystąpił błąd - spróbuj później. To próbuję i nic. Działa to jak chce i kiedy chce. W opisie na początku nie podałem łącza internetowego. Ono działa poprawnie i jest w miarę szybkie (sprawdzałem - mam ten internet od lokalnego dostawcy od 2003 r. i nigdy nie było żadnych problemów. (Może jest trochę drogi ale lojalność jest rzeczą ważną). Wracając do NETFLIXA z tv nic nie można ustawić w dźwięku telewizora - jest po prostu wybór głośników tv lub kimo domowe. Ustawiam kino dom. i to są wtedy wszystkie ustawienia dźwięku. Reszta jest "wyszarzona" czyli nieaktywna. Gdzie tkwią błędy - co jest nie tak ? Prośba o pomoc. Jestem laikiem więc uprzejmie proszę o "kawę na ławę" - jak dla takiej ciemnoty jak ja. I bez skrótów myślowych i tzw. mądrych pojęć bo nic nie zrozumiem. Pozdrawiam serdecznie. (jak ktoś się uśmiał z tego mojego tekstu - z tych wypocin to na zdrowie !

https://www.audiostereo.pl/topic/161777-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

Rada:zalacz schemat polaczen, wypunktuj problemy i oczekiwania,a usum didaskalia.Z tego chaosu trudno cos wylowic.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

do pOisOn !

Dzięki za chęci. Jutro postaram się ogarnąć. Chaos - no cóż, ale chyba wszystko dobrze opisałem. Schemat połączeń napiszę jutro bo dziś już nie mam czasu (nie mogę - mam trudne obowiązki domowe. Pozdrawiam

Czy próbowałeś wejść głębiej w e-help i pogrzebać w menu audio - w starszych

modelach trzeba było ustawiać PCM jako wyjście cyfrowego audio - może tu

być podobnie - nie bój nic - jak nie skasujesz czegoś to Ci nic nie grozi 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski