Skocz do zawartości
IGNORED

pomocy! w sprawie wytłumienia pokoju

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie pomóżcie mi w sprawie wytłumienia pokoju .Mieszkam w domu o zabudowie szeregowej i z dwóch boków mam sąsiadów ,którym przeszkadzają moje głośne projekcje kina domowego a ściany dzielące domy są cięnkie .Dostałem e-miala od gościa ,który mi proponuje materace rehabilitacyjne,które by załatwiły mój problem.Czy ,ktoś się spotkał z taką rzeczą i czy to faktycznie odizolowalo by mnie to od upierdliwych sąsiadów.Proszę o pomoc !!!!

Proszę o pomoc w sprawie ,żeby moje projekcje były słabiej słyszalne przez sąsiadów a nie przeze mnie.Ja w swoim pokoju mam dobrą akustykę ,chociaż jeżeli dokonam wytłumienia ścian na pewno jeszcze akustykę poprawi.Więc szukam porady.

Wełna mineralna wytłumi świetnie średnicę i wysokie.

Z basami może być problem. Do tego jeśli masz monolityczne stropy lub ściany to zadziałają one zawsze jak rezonator, bo niskie wymagają tłumienia "kubaturowego" z raczej ciężkiej materii.

Pewnie krzyczy cienko. Basu poza grubym betonem to raczej się skutecznie niczym nie zatrzyma. Jeżeli te szeregowce są tzw. budowy lekkiej (katon-gips, lekki gazobeton,drewno) to będzie się niosło po całej okolicy. niestety :(

Masz poważny problem i obawiam się że go tak łatwo nie rozwiążesz. O ile z wysokimi tonami i z średnicą można sobie bez problemu poradzić to niskie czętotliwości i tak będzie słychać. Żebyś niewiem ile wpakował gąbki do pokoju on i tak będzie pracował jak wielkie pudło rezonansowe. Problem się jeszcze nasila gdy wchodzą w grę częstotliwości bardzo niskie powiedzmy poniżej 30 Hz ( w kinie to normalne) wówczas dają o sobie znać drgania podłogi i ścian a z tym to już sobie na pewno nie poradzisz zwłaszcza że tak jak piszesz są ciekie. Rok temu miałem ten sam problem i rozwiązaniem okazała się przeprowadzka do budynku o naprawdę mocnej konstrukcji. Domyślam się że to w twoim przypadku nie wchodzi w grę ale chcę ci przez to powiedzieć że główny problem tkwi właśnie w zbyt małej sztywności budynku a ztym sobie nie poradzisz.

Sądziłem że im większa sztywność tym łatwiej roznoszą się rezonanse...

:-)

Przecież materiał niejednorodny źle przenosi drgania - ergo dźwięki. Tak samo jak pancerz antykumulacyjny. Zamiast wielkiej sztywności lepsze byłyby wentylowane ściany wielowarstwowe a przeguby konstrukcyjne powinny stykać się z płytami i ścianami na możliwie małej powierzchni. Wokół nich dach izolację i mamy budynek audiofilski (i ściany wewnętrzne na 0,5 m jak w średniwieczu).

Rezonanse zostaną - ale tylko dla szczęśliwych właścicieli danego mieszkania. :-)

Mam nadzieje ze kolumny stoja na kolcach bo to wyklucza dosc mocno przenoszenie drgan na przegrody poziome //czytaj stropy//

Pozniej mozna poczytac w Muratorku jak i co zrobic.

Jaka sciana jest do sasiada nosna ??

jaki material sciany ??

Moze wiecej cos powiesz, jakis obrazowy schemat pokoju,

opisz wymiary itd

Bądź rozsądny i zostaw wszystkie ćwierć i 1/5 rady w spokoju.

Rada dobrego inżyniera budownictwa to jest to. Profesjonalnie i skutecznie. A poza tym on wszystko właściwie oceni. Wykonać potem możesz sam.

Ja bym tak zrobił.

Pozdrawiam.

Też planuje wytłumić pokój, bo ostatnio sąsiedzi zaostrzyli nagonkę na mnie... ;) Tylko mam problem - mieszkam w bloku i jak to zwykle bywa ściana i sufit styka mi się bezpośrednio z ramą okna i tym samym wyklejenie wełną jest prawie niemożliwe... no chyba że taką o grubości 2cm, ale to pewnie nic nie da... Znacie jakieś inne systemy?

Powierzchnia pokoju to 30 metrów kwadrat.ściana którą chcę wygłuszyć zbudowana jest z cegieł tylko jest bardzo cienka ,ponieważ słyszę dobrze rozmowy sąsiadów na to mam jeszcze położoną warstwę regipsów ale to dużo nic nie dało.Planowałem na ścianę położyć warstwę wełny mineralnej a na to jeszcze jedną warstwę regipsów ale jak na złość na tej ścianie mam kaloryfer i żeby go przesunąć trzeba dużo przeróbek,chyba spróbuje położyć na tę ścianę piankę poliuretanową - można zamówić w Bydgoszczy może coś to da.

A możesz coś bliżej napisać o tej piance? Jaka jest jej grubość, cena, wygląd, no i wogóle czy skuteczna jest...

Pozdrawiam.

p.s.

Bego masz ściany wyłożone blachą ołowianą :D ??? Ja z mieszkania czołgu nie zrobię :D !!!

Tak jak wcześniej napisałem, jest to pianka poliuretanowa o twardości oznaczanej jako T-18, moze być ew. T-21. Rozmiary można sobie samemu określić, ja kupiłem takie płaty 2m x 0,5m x 4 cm, z czego kolce mają 3 cm. Na tył dla wytłumiania basu lepiej nadaja się walce zamiast kolców (np. 8 cm szerokości). Zamówienia dokonałem w Zakładzie Pianek PUR przy "Zachemie" w Bydgoszczy.

Koszt orientacyjny jednego takiego prostokąta, ok. 10 zł. Zakupu należy dokonać przez ich sklep firmowy, najlepiej po uprzednim skontaktowaniu się z Zakładem Pianek i przedstawieniu swojego zamówienia i uzyskania tzw. numeru katalogowego dla przygotowanej dla Pana "konfiguracji". W sklepie podaje Pan już tylko ten własnie numer katalogowy.

Efekt jest bardzo zadowalający przede wszystkim dla dźwieku (dla sąsiadów też jak sądze :)

Walory estetyczne tych pianek też uważam za wyjątkowo dobre.Zacytowałem słowa gościa ,z którym nawiązałem kontakt w tej sprawie.

Wlasnie mam troche doczynienia z budownictwem technika juz mam

inz niedlugo pierw skoncze 2 kierunek ...

Dlatego pytam jakie masz sciany z czego i jak wyglada twoje pomieszczenie ....ale nie wtracam sie mocno

Pozdrawiam

.... no nie wiem czy pianka cos da ale moze.

Pewnie poprawi ci charakterystyke czest i wytlumi bas ale przegrada ona bedzie mala

Pewnie masz tylko 12 postawiona co sie wogole nie sprawdza calkowicie

Polecam albo budowlanym sposobem dostawienie jeszcze jednej scianki

z betonu komorkowego z pustka powietrzna albo z welna. Albo inne rozwiazanie nie tak powiedzmy szalone.

Poprawic zakonczenie podlogi zeby z niej nie przechodzil dzwiek na sciany i pewnie wylany wspolny z sasiadem strop ...

Popytac w sklepach budowanych poszukac po necie ...

Sufit zrobic sa kasetony bardzo ladnie wygladajace i majace badzo dobre rezultaty wlasnie w salach konferencyjnych itd. Jest ogrom takich materialow tylko trzeba sie zastanowic czy dlugo tam bedziesz mieszkal

i czy sie to oplaca ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z tego co bylo ostatnio wybierane do podobnych pomieszczen

oczywiscie do samego wykonania bez paneli ala ABCSoundlab

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy suficie pamietaj o tym ze mocowanie i cala konstrukcja tez bedzie przenosic drgania :))) trzeba tez dobrze to zrobic.

Wiec polecam jednak wizyte w sklepie budowalnym

albo hurtowni i pozbieranie kilku ulotek i powazne kalkulacje

bo za za 100 zl tego nie zrobisz

• 3 lata później...

Mam podobny problem... slucham muzyki dosyc glosno i dzwiek roznosci sie po calym mieszkaniu...

U mnie najwiekszym problemem sa drzwi, ktore mowiac delikatnie nie sa nadmiernie dzwiekochlonne.... Niestety drzwi narazie nie wymienie, dlatego tez zastanawiam sie czy sa jakies maty dzwiekochlonne ktore moglbym powiesic na te drzwi w trakcie sluchania myzyki...

Moze ktos sie spotkal z czyms takim... z gory dzieki za pomoc

Z reguly najwiecej problemow pojawia sie zwiazanych z basem , przydudnianie .

Proponuje ,wejdz na strone www.velodyne .com i poszukaj urzadzenia SMS-1.

Sam uzywam od czerwca 2006 -- 80% klopotow z glowy .

Z reguly najwiecej problemow pojawia sie zwiazanych z basem , przydudnianie .

Proponuje ,wejdz na strone www.velodyne .com i poszukaj urzadzenia SMS-1.

Sam uzywam od czerwca 2006 -- 80% klopotow z glowy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.