Skocz do zawartości
IGNORED

Canare 4s11 vs mogami 3104

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wymianę doświadczeń jeśli ktoś słuchał używając tych kabelków. Oba podobno mają dobrą przestrzeń, więc głównie ciekawi mnie dociążenie dźwięku. Nie lubię wychudzonego grania. Midbas i wyższa średnica muszą być wypełnione odpowiednio.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

https://www.audiostereo.pl/topic/162422-canare-4s11-vs-mogami-3104/

MOGAMI jest dociążony. Niezła barwa. Przestrzeń to akurat mi się na nim nie podoba, ale na codzień słucham zdecydowanie droższych kabli. To moim zdaniem rzetelne kable w swojej cenie. W porównaniu z droższymi brakuje detali, smaczków i właśnie przestrzeni, chociaż jest stereofonia. Od lat wiszą u mnie jako rezerwowe. Canare nie znam. 

To juz cos dzięki. Szkoda ze nie dałeś więcej szczegółów jakie to kabelki były i jakie konkretnie różnice.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Na co dzień. Analysis plus solo crystal.

Wszystko jest na nich lepsze, co chyba zrozumiałe, zważywszy na cenę. To inna liga. Doceniam jednak mogami na tle konkurencji w ich przedziale cenowym. Moim zdaniem lepsze jak Cordiale, Klotz, VdH (te tańsze), beldeny, melodika, audioquesty (te tańsze) itp. które dane mi było słyszeć.

Główne zastrzeżenia to jak pisałem, detale, przestrzeń, wybrzmienia, kształty, dokładność, plankton. Barwowo jest całkiem ok. Dynamika i stereofonia całkiem ok. Są fajnie dociążone, dla tego na ciemnych systemach mogą wypadać jak zmulone, ale to nie prawda. Bardzo rzetelnie wyceniony, solidny kabel.

To po prostu początek pewnej drogi, którą można pójść lub nie. Dodajmy całkiem fajny początek. Znam przypadki, gdzie z powodzeniem grają w naprawdę drogich systemach.

Nie pomijaj Canare 4s11, multum pozytywnych opinie nie jest bezpodstawna. Najlepiej na skrętce bez wtyków. Równe granie, nie brakuje dociążenia, bardzo dobre walory przestrzenne i wybrzmienia detali. U mnie wygryzł, Chorda Clearway, Furutecha i kosztującego blisko 2k Luna Gris.  W swojej cenie warto spróbować, nie wiele tracisz jeśli nie wpasuje się w system.

Edytowane przez AiM-TV

Dzięki. Jest taki filmik na youtube pokazujacy roznice miedzy tymi dwoma kablami. Abrahamsen z pięknymi Sonus Faberami DIY. Ciekawe ze nawet na yt roznica jest oczywista miedzy kabelkami. Tak z filmu to mogami maja super bas. Jest i kontur i uderzenie.

.

17 godzin temu, AiM-TV napisał:

Nie pomijaj Canare 4s11, multum pozytywnych opinie nie jest bezpodstawna. Najlepiej na skrętce bez wtyków. Równe granie, nie brakuje dociążenia, bardzo dobre walory przestrzenne i wybrzmienia detali. U mnie wygryzł, Chorda Clearway, Furutecha i kosztującego blisko 2k Luna Gris.  W swojej cenie warto spróbować, nie wiele tracisz jeśli nie wpasuje się w system.

Napisz proszę coś więcej w odniesieniu do Chorda. Jaki systemem masz spięty Canarem?

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

2 godziny temu, mikel napisał:

Tak z filmu to mogami maja super bas

Tak, to mocna strona tego kabla. Oczywiście w odniesieniu do pułapu cenowego.

Co ciekawe, a przynajmniej mnie zaskoczyło, dzięki dociążeniu środka pasma i dołu, wbrew pozorom, ten kabel dobrze gra z przejrzystymi słabowitymi lampami jak np. 2A3. Nie wiem czy to kwestia dużego przekroju, ale dół pasma jest wyraźnie zaznaczony.

Ważną kwestią jest też, żeby poprawnie połączyć żyły. W zależności od tego, czy połączymy "StarQuad" czy po prostu "dwie żyły obok siebie razem" zauważalne są różnice (co jest logiczne, mogami podaje w katalogu jak zmieniają się elektryczne parametry kabla).

1 godzinę temu, patefonik napisał:

Tak, to mocna strona tego kabla. Oczywiście w odniesieniu do pułapu cenowego.

Co ciekawe, a przynajmniej mnie zaskoczyło, dzięki dociążeniu środka pasma i dołu, wbrew pozorom, ten kabel dobrze gra z przejrzystymi słabowitymi lampami jak np. 2A3. Nie wiem czy to kwestia dużego przekroju, ale dół pasma jest wyraźnie zaznaczony.

Ważną kwestią jest też, żeby poprawnie połączyć żyły. W zależności od tego, czy połączymy "StarQuad" czy po prostu "dwie żyły obok siebie razem" zauważalne są różnice (co jest logiczne, mogami podaje w katalogu jak zmieniają się elektryczne parametry kabla).

Eee że jak? Możesz jaśniej? Kupuje mogami bo lubię bas (kto nie lubi 😀) Więc jaki konfig najlepszy?

.

3 minuty temu, mikel napisał:

Możesz jaśniej?

Polecam lekturę np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to przedruk z katalogu mogami. Masz 4 wiązki przewodów w kablu. Zakładam, ze wykorzystujesz 2 na plus dwa na minus. Możesz więc połączyć ze sobą dwa sąsiednie na plus i kolejne dwa sąsiednie na minus.

Możesz również- podłączyć w tak zwany StarQuad, czyli układ gwiazdy. Łączysz wtedy kable na skos, leżące na przeciw siebie. Zerknij w linka tam jest wszystko w obrazkach pokazane.

Osobiście używam StarQuad.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
27 minut temu, patefonik napisał:

Osobiście używam StarQuad.

Ponieważ ... ?!

Ja wiem ze mozna połączyć te obok siebie lub te po przeciwnej stronie. Pytanie jaki dźwięk daje każda z tych kombinacji i dlaczego wybrałeś tą a nie inną. Bo o dźwięk tu się przecież rozchodzi czyż nie? 😁

.

Podłączyłem StarQuad, gdyż z mojego doświadczenia z innymi kabelkami taki układ daje z reguły bardziej klarowny uporządkowany dźwięk, a na pewno bardziej mi odpowiada. Jest również rekomendowany przez wielu producentów okablowania w tym jak się nie mylę przez dystrybutora mogami. W odniesieniu konkretnie do tego mogami ma także bardziej pożądane parametry elektryczne.

Miałem okazję nieco później posłuchać wersji tego mogami podłączonej "obok siebie" i utwierdzony jestem w przekonaniu o słuszności mojego wyboru. Dźwięk tak podłączonej wersji ma mniej wysokich tonów i jest ogólnie rzecz biorąc "zmulony". Osoba, która nieświadomie wykonała ten kabel w ten sposób szybko przelutowała na StarQuad. Poza jakimś totalnie niezrównoważonym, systemem siejącym górą jak dla nietoperzy nie wyobrażam sobie by komuś mogło się to podobać. Ale oczywiście warto przećwiczyć samemu.

Super! Dzięki za wyjaśnienie!

.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 7.04.2023 o 22:09, TheOne2005 napisał:

A czy miał ktoś możliwość porównania Carare 4s11 z 4s11G z miedzi OFC?

Cześć, posiadam od dobrych kilku miesięcy Carare 4s11 i polecam je wypróbować każdemu kto szuka kabli głośnikowych które niczego nie popsują w brzmieniu systemu. W swojej cenie to świetne przewody, u mnie wyparły Chorda Clearway i Atlas Hyper 2.0. Dzisiaj powinny dotrzeć do mnie szare 4s11G które kupiłem z czystej ciekawości, czy różnią się czymś od czarnych oprócz koloru? 😉

2 godziny temu, urkoni napisał:

Dzisiaj powinny dotrzeć do mnie szare 4s11G które kupiłem z czystej ciekawości, czy różnią się czymś od czarnych oprócz koloru? 😉

Zatem czekamy na porównanie. 

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Jakby ktoś był zainteresowany to mam na zbyciu 4s11G 2x2,5m z konfekcją Melodika (banany)- może też być bez konfekcji.

Dla mnie są za równe, bardziej pasuje mi srebro (VDH the Wind).

Robiłem taki szybki test wśród posiadanych kabli i 4s11G pozycjonowałem między Chord Clearway a AudioQest Rocket 33.

Edytowane przez Leszek67
16 godzin temu, urkoni napisał:

Cześć, posiadam od dobrych kilku miesięcy Carare 4s11 i polecam je wypróbować każdemu kto szuka kabli głośnikowych które niczego nie popsują w brzmieniu systemu. W swojej cenie to świetne przewody, u mnie wyparły Chorda Clearway i Atlas Hyper 2.0. Dzisiaj powinny dotrzeć do mnie szare 4s11G które kupiłem z czystej ciekawości, czy różnią się czymś od czarnych oprócz koloru? 😉

Jak tam porównanie?

.

8 godzin temu, mikel napisał:

Jak tam porównanie?

Troszkę cierpliwości Mikel. Dajmy kabelkom kilka dni żeby sobie pograły. Dźwięk musi się trochę poukładać, bo jak na razie jest lekki bałagan w brzmieniu. Ale jestem dobrej myśli 🙂

Jasne. Na spokojnie. Dzięki.

.

• 3 tygodnie później...
W dniu 21.04.2023 o 08:21, urkoni napisał:

Troszkę cierpliwości Mikel. Dajmy kabelkom kilka dni żeby sobie pograły. Dźwięk musi się trochę poukładać, bo jak na razie jest lekki bałagan w brzmieniu. Ale jestem dobrej myśli 🙂

I jak? Dasz już coś radę skrobnąć?

AT

Cześć

Porównanie jest odłożone w czasie, ponieważ jestem od dłuższego czasu bez wzmacniacza. Ale przez kilka dni miałem wypożyczony inny piecyk, oraz podpięte właśnie przewody 4s11g. Grało to bardzo fajnie i równo, nie brakowało żadnego z zakresów. Ale było to dla mnie nowe i inne brzmienie, dlatego też nie przepinałem kabli głośnikowych. Czekam na powrót mojego wzmacniacza i wtedy będę mógł zrobić obiektywne porównanie.

• 3 miesiące później...
W dniu 14.05.2023 o 17:49, urkoni napisał:

Cześć

Porównanie jest odłożone w czasie, ponieważ jestem od dłuższego czasu bez wzmacniacza. Ale przez kilka dni miałem wypożyczony inny piecyk, oraz podpięte właśnie przewody 4s11g. Grało to bardzo fajnie i równo, nie brakowało żadnego z zakresów. Ale było to dla mnie nowe i inne brzmienie, dlatego też nie przepinałem kabli głośnikowych. Czekam na powrót mojego wzmacniacza i wtedy będę mógł zrobić obiektywne porównanie.

I jak te 4s11g vs. 4s11?

Up.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• 1 miesiąc później...

4S11 to bardzo przyzwoity i kulturalny przewód dla wszystkich, którzy słuchają muzyki, mają mentalny i emocjonalny dystans do zabawek audio i nie nabyli lub wyzbyli się audio-nerwicy

• 3 tygodnie później...

Kable za 1500 $ ??? To za ile kolega ma sprzęt grający? Pytam poważnie.
Ja miałem kable głośnikowe za za 600-800 $ ( głównie Cardas ) które kupiłem w przypływie emocji. 
Owszem, "grały" dobrze, lepiej od poprzedników ze srebra, dlatego zmieniłem na Cardasy bo lubie cieplejsze brzmienie i tak chciałem lekko skorygować system. 
Moje preferencje to zrównoważone brzmienie z dobrym wypełnieniem całości pasma. Nie znoszę "suchotników" i laboratoryjnego brzmienia. Słucham muzyki jako całości i już nie podniecam się smaczkami, i tego typu analizowaniem dźwięku. Nie czytam już opinii różnych ekspertów. Przerobiłem dużo kabli, wypożyczanych z salonów i od kolegów. Swoje doświadczenie bezcenne! Przypadkowo kilka lat temu trafiłem na Canare 4s11. Wtedy jeszcze za śmieszne pieniądze - ok. 15zł/m. Żałuje, że tak późno, bo wydałem dużo kasy na kable, które mi polecano! A sugerowanie się ceną kabla i uważanie, że jak droższy to musi lepiej zagrać to największy błąd, bo to tylko wymówka i usprawiedliwienie dla wydanej bezsensownej kasy. Też, byłem kablarzem, i swego czasu zakupiłem także kable tajwańskiego producenta, któremu przedstawiłem moje preferencje. No i doradził i to wcale nie najwyższy model. I właśnie te tajwańskie kabelki po 5 latach poszukiwań wpisały się w moje preferencje i mój system. Ogólne opinie na temat Mogami są zgodne z moimi odczuciami, zostały mi jedynie interkonekty, jako głośnikowe Canare uważam, za porównywalne a może nawet z lepszą finezją od Mogami i to dużo tańsze. Ogólnie kable dzielę na "jasne", "neutralne" i "ciemne" (np. XLO ). Mogami i Canare tu wymienione uważam, za bardzo dobre i neutralne kabelki. Zostały u mnie, bo są one dla mnie swoistym punktem odniesienie, środkowym punktem przy porównywaniu innych. Canare potrzebują dużo czasu na "wygrzanie" i to nie kilku dni a co najmniej tygodnia, tzn. co najmniej 100 i więcej godzin. To faktycznie słyszałem. Po tym czasie, bez wahania i żalu sprzedałem wszystkie 10x droższe kable. Zostawiłem jedynie te tajwańskie w podstawowym systemie wpięte do Dynaudio i Canare wpięte do B&W. 

Te 100 godzin pewnie były potrzebne na korespondencję z producentem,

żeby oddał kasę, bo zmieniają parametry w czasie 😉  pewnie nie oddał ..

I w ten sposób zostały w systemie ...

A poważnie, to trzeba dobierać kable do gratów, bo przy niezbyt liniowym,

czy agresywnym graniu na kablach "laboratoryjnych" które obnażają

bezlitośnie cechy sprzętów trzeba to jakąś metodą "obłaskawić" 😉 

Dlatego produkują i te ciemne i te jasne - co komu pasuje.

A ich cena nie ma tu często w ogóle nic do rzeczy.

Ja gram chyba na "laboratoryjnych" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 1 miesiąc później...

Powrociłem do tego tematu bo kupiłem i zarobiłem Canare 4S11. Wtyki bananowe Nakamichi miedziane - pozłacane, odcinek 2 x 3 metra w konfiguracji połączonej czerwony-różowy, biały-przezroczysty. Piszę te pierdoły bo to ważne wszystko przecież. Za to kabel to nie pierdoła. Od pierwszych sekund wiedziałem że jest bardzo dobry. Ukazał trochę wady mojego beznadziejnego systemu ale bez tragedii. Jest kulturalny, lekko gładki, charyzmatyczny bym powiedział no i ma naprawdę sporo basu. Wykop to on ma. To tak na świeżo. Polecam!

Edytowane przez mikel

.

• Pokaż nowe odpowiedzi