Skocz do zawartości
IGNORED

Restek - diy - temat dla posiadaczy

Rekomendowane odpowiedzi

. A więc... U mnie Restek Vector jest po fabrycznym upgrade

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według producenta parametrami ma go uplasować na poziomie nowszego EDITOR. To tam zmieniono NE5534 wyjsciach na OPA134PA. 

Z DIY z mojej strony zostały zmienione 134PA na dyskretne OPA od Konrada. Wziąłem na próbę, od razu się sprawdziły, zapłaciłem. 

U niego to nie jest raczej problem bo w końcu nigdy nie wiesz jak wpasują się w cały tor. Polecam przynajmniej sprawdzić. 

Są u Ciebie podstawki?? 

Drugie DIY to zmiana wszystkich kondensatorow w zasilaniu z 2200 na 3300uF.

Wrzucilem też rezystor w szereg z zasilaniem motoru potencjometru głośnosci. Wcześniej wystarczyło musnąć pilota a skok poziomu głośności i kąt obrotu pokrętła był bardzo duży. 

Pilota DIRIGENT tylko rozebrałem i wykąpałem w izopropylu bo miałem problemy z przyciskiem ON i czasem wyłączając z pilota pre musiałem go włączać przez wyłączenie o ponowne włączenie przyciskiem. Po wyczyszczeniu switch'ów wszytkie funkcje działają. Dodatkowo kodowanie zgrywa się na przykład z moim CD więc kolejny pilot odpadł z użycia. 

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Pierwszy raz z Restek Vector zetknąłem się 8 lat temu, był własnością mojego kolegi i służył przez pewien czas jako punkt odniesienia w konstruowaniu innych preampów DIY, lampowych.

Pamiętam, że pożyczałem tego Resteka i używałem przez pewien czas w systemie, zapamiętałem go jako grający silnym, szybkim i przejrzystym dzwiekiem. Korzystałem też wtedy z jego phono które uważam za bardzo dobre.

Z perspektywy czasu wiem, że tamten egzemplarz raczej nie był serwisowany co jest moim zdaniem koniecznością w przypadku tego urządzenia. Z tego powodu uważam, że daleko mu było do osiągnięcia optimum dzwiękowego.

Rok temu zacząłem zastanawiać się jaki preamp z funkcją phono kupić i przypomniałem sobie o Resteku. Kupiłem go na ebay.

Vectorów i Sectorów było wyprodukowanych wiele, w różnych latach, generalny ukłąd jest zawsze podobny, ale diabeł tkwi w szczegółach i bywały mniejsze lub większe różnice.

cdn.

3 godziny temu, 2A3_fan napisał:

w różnych latach

Jaki masz numer seryjny ?? 

Jakiego masz pilota ?? 

Jakie funkcje obsługuje w Vectorze ??

Na wyjściu masz NE5534 a co na wejściach, co na gramofonowym ??

3 godziny temu, 2A3_fan napisał:

preamp z funkcją phono

To bardzo dobre phono. Mam jeden z wyższych gramofonów Yamahy z nową wkładką z shibatą na boronie i mam porównanie do naprawdę cenionych przez użytkowników oraz ceniących się pre. U mnie na podstawkach zainstalowane są OPA27GP. 

Właśnie wrzuciłem na podmianę kolejne dyskretne OPA na JFET'ach od Konrada. Będę testował...

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Ukryta Zawartość

Ja szukałem w wersji jak Twój Sector, czarny z czarnymi gałkami i koniecznie wersja szeroka bo stoi na nim  Yamaha.

20220114_203553.thumb.jpg.3f8cb35d6cb281d58069e9a5aa1883af.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vector jest starszy, często ma phono, ma ciekawe czerwone podświetlenie.

Sector jest nowszy, często jest bez phono, nie ma podświetlenia, ale często układ zawiera upgradey których w Vectorze fabrycznie nie ma.

Mój Vector przyszedł w stanie fabrycznym. Do wymiany miał główne kondensatory w zasilaniu. Wstawiłem Philipsy z serii 136, natomiast za regulatorami wstawiłem Panasonic FR. Fabrycznie mój Vector miał Nippony SME zarówno w sekcji zasilacza jak i w części sygnałowej zaraz na wejściu.

Pierwsze Vectory miały po dwa elektrolity na kanał zaraz na wejściu, ale za pierwszym NE5534. Upgrade fabryczny m.in zawiera usunięcie tych kondensatorów. Nowsze egzemplarze Sectora II zwykle są już bez tych kondensatorów.

W obu moich przedwzmacniaczach te kondensatory usunąłem, uprzednio odsłuchując i porównując ZA i PRZECIW. Wstawiałem też inne kondensatory jak Elna Silmic czy Nichicon BP, ale bardziej pasuje mi gra bez kondensatorów w tym miejscu.

W zasilaczu Vector miał potencjometry węglowe do ustawiania napięcia na opampach oraz na przekaźnikach. U mnie były do wymiany. Początkowo wstawiłem niebieskie cermetowe bournsy, ale dzwięk poszedł w stronę dużej precyzji i utwardzenia które nie podobało mi się i zamówiłęm węglowe potencjometry tej samej firmy jak były w oryginale (chyba PIHER). Preferuję Węgiel w zasilaczu.

W sectorze nie mam potencjometrów tylko napięcie jest ustawione na stałe przez dzielnik rezystorowy z rezytorów metalizowanych. Dają większą precyzję, detal ostrzej podany, kosztem pewnego wygładzenia i płynności jaką daje węgiel. Uważam, że to kwestia preferencji i systemu, mi jednak nieco bardziej pasuje wersja z potencjometrem węglowym.

Testowałem jak gra Vector w zależności jakie napięcie podamy na opampy. Producent w mailu zaleca +- 12VDC, ale testowałem inne wartości od chyba 8V aż do 18V, grają różnie, im mniej napięcia tym wolniej, cieplej, bardziej vintage. Uważam, że optimum jest właśnie w okolicach +-12VDC

Zarówno w Vectorze jak i w Sectorze wszędzie w sekcji liniowej mam NE5534NA. Wzmacniacz ten ma dc offset na wyjściu i w Vectorze regulowałem jego poziom (do chyba maksymalnie 2mV na wyjsciach XLR) za pomocą czterech potencjometów węglowych blisko wyjść.

Nie pamiętam jakie opampy mam w phono, ale sprawdzę i dam znać, jak nie teraz to później. Z phono jeszcze nie korzystałem, nie mam ramienia do gramofonu.

Vector posiada potencjometr Alps Blue, natomiast Sector posiada Noble Black. Pierwsze Vectory były tak ustawione, że miały potężny gain i zwykle potencjometr nie przekracza godziny 9:00.

Sector posiada już fabryczne modyfikacje i pozwala na szerszy i swobodniejszy zakres regulacji głośności pomiędzy 9:00 a 12:00 godziną na potencjometrze.

W obu swoich egzemplarzach usunąłem również potencjometry gain z tylnej części obudowy. Restek robił to jako upgrade, co i ja zrobiłem, głównie ze względu na fakt, że nie potrzebuję bardzo dużego wzmocnienia.

W obu zasilaczch pominąłem też bezpiecznik i kable są spięte na krótko. Nie korzystam z bezpieczników bo to audiofilskie zło 😉

Zdjęcia Sectora, chyba aktualne, już po zmianach.

Ukryta Zawartość

IMG_7529.JPG

IMG_7530.JPG

Tu są zdjęcia VECTORA w oryginale, chyba jeszcze przed zmianami.

IMG_6936.JPG

IMG_6937.JPG

IMG_6938.JPG

IMG_6943.JPG

IMG_6944.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że wiele zmian Adrianus z Resteka przeprowadzał ze względu na chęć poprawy parametrów technicznych urządzenia, czy też zmniejszenia jego awaryjności:

"As you may see, we also remove the capacitors at the inputs when updateing the SECTORs and VECTORs.
We then also replace the NE5534 with OPA134PA as these have a lower DC offset.
Nearlly 30 years ago we had to implement capacitors to the inputs as the NE5534 did have too much DC offset.
With OPA134PA or equivalents they are not needed any more."

Wymieniłem z nim kilka maili, podpytując o kwestie techniczne i konserwacji urządzenia. Proponował mi upgrade, ale nie zdecydwałem się. Z dwóch powodów, przede wszystkim mi dzwięk się szalenie podoba i nie potrzebuję "lepiej" a bałem się, że będzie gorzej :).

Drugi powód jest taki, że to co chciałem to zrobiłem sam, bez problemu i wielką frajdą.

Już pisałem kilka razy, że nie znam się na opampach, ale był czas, że do DACA na AD1865 kupiłem worek popularnych i polecanych opampów i ostatecznie najbardziej pasował mi NE5534, choć w jendym miejscu chyba LT1028 jeszcze się wpasował. Ale nie chcę dyskutować nad wyższością jednego opampu nad innym, niech każdy robi jak uważa. Ja mam zasadę której nauczyłem się przez błędy - GRA DOBRZE, TO NIE TYKAJ. 🙂

59 minutes ago, eMCZe said:

Jaki masz numer seryjny ?? 

Jakiego masz pilota ?? 

Jakie funkcje obsługuje w Vectorze ??

Na wyjściu masz NE5534 a co na wejściach, co na gramofonowym ??

To bardzo dobre phono. Mam jeden z wyższych gramofonów Yamahy z nową wkładką z shibatą na boronie i mam porównanie do naprawdę cenionych przez użytkowników oraz ceniących się pre. U mnie na podstawkach zainstalowane są OPA27GP. 

Właśnie wrzuciłem na podmianę kolejne dyskretne OPA na JFET'ach od Konrada. Będę testował...

Nie mam pilota, ani do Sectora, ani do Vectora. Nie mam też podstawek pod opampy.

Wszędzię w sekcji liniowej są Signetics NE5534NA, zarówno w Sector jak i Vector.

11 minut temu, 2A3_fan napisał:

Pierwsze Vectory miały po dwa elektrolity na kanał zaraz na wejściu, ale za pierwszym NE5534. Upgrade fabryczny m.in zawiera usunięcie tych kondensatorów. Nowsze egzemplarze Sectora II zwykle są już bez tych kondensatorów.

U mnie kondensatorów brak a wszędzie na wejściach siedzą OPA604

16 minut temu, 2A3_fan napisał:

W zasilaczu Vector miał potencjometry węglowe do ustawiania napięcia na opampach oraz na przekaźnikach

U mnie są w miejscu VR'ów na stałe wlutowane rezystory.

19 minut temu, 2A3_fan napisał:

Testowałem jak gra Vector w zależności jakie napięcie podamy na opampy. Producent w mailu zaleca +- 12VDC

U mnie jest równe + / - 15,5 V

22 minuty temu, 2A3_fan napisał:

wszędzie w sekcji liniowej mam NE5534NA.

U mnie OPA134PA również z regulacją DCoffset 

15 minut temu, 2A3_fan napisał:

We then also replace the NE5534 with OPA134PA as these have a lower DC offset.

Ja mam już po ich upgrade co widac po ich mailu. Skąd jesteś. z przyjemnością porównał bym obie wersje a dużo jeżdżę służbowo po Polsce. 

17 minut temu, 2A3_fan napisał:

LT1028 jeszcze się wpasował

LT1028 są również w sekcji PHONO obok OPA27. 

17 minut temu, 2A3_fan napisał:

Ja mam zasadę której nauczyłem się przez błędy - GRA DOBRZE, TO NIE TYKAJ.

Ja lubię tykać i jak źle to wracam do oryginału, tutaj myślę, że RESTEK zrobił progres przu OPA134 ale pod dyskretnymi JFET jest już naprawdę najlepiej. 

19 minut temu, 2A3_fan napisał:

Ale nie chcę dyskutować nad wyższością jednego opampu nad innym, niech każdy robi jak uważa.

Każdy ma swoje uszy i swoje upodobania a takie dyskusje są bez sensu jak sam wiesz. Zostałem przywołany do tablicy więc opowiedziałem swoje odczucia.

20 minut temu, 2A3_fan napisał:

Nie mam pilota, ani do Sectora, ani do Vectora. Nie mam też podstawek pod opampy.

Pilot jest tutaj przyjemnym dodatkiem, zmiana głośności bez podchodzenia jest znaczącą poprawą komfortu. Sam pilot nie ma wielu funkcjonalności przy Vector'ze. Głośniej / ciszej, Mono / Stereo, DIMMER i zostaje nam wtedy tylko logo Restek podświetlone, MUTE i ON / OF gdzie pre przechodzi wtedy w stan uśpienia i to dodano też podczas upgrade. 

Podstawki są tylko na wyjściowych, myślę, że celowo bo wszystko inne jak wejścia przylutowane na stałe. 

Na PHONO lutowałem sam pod dyskrety. 

50 minut temu, 2A3_fan napisał:

Vector posiada potencjometr Alps Blue

U mnie również co wnioskuję po kolorze, ponieważ reszta zasłonieta jest motorem.

51 minut temu, 2A3_fan napisał:

Pierwsze Vectory były tak ustawione, że miały potężny gain i zwykle potencjometr nie przekracza godziny 9:00.

U mnie przy źródle 2V rms gram spokojnie do połowy a czasem ją przekraczam, lecz mam elektrostaty które nie sa tak czułe. 

53 minuty temu, 2A3_fan napisał:

W obu swoich egzemplarzach usunąłem również potencjometry gain z tylnej części obudowy. Restek robił to jako upgrade, co i ja zrobiłem, głównie ze względu na fakt, że nie potrzebuję bardzo dużego wzmocnienia.

U mnie pomimo upgrade potencjometry są na tynej ścianie co cenię sobie bardzo ze względu na wspomniane wcześniej elektrostaty czułe na ustawienie i kształtujące scenę punktowo. Tylne pokrętła traktuję więc jako BALANCE aby zlikwidować różnice wynikające z odbić dzwięku itp...

57 minut temu, 2A3_fan napisał:

Tu są zdjęcia VECTORA w oryginale

Vector po zakupie:

Ukryta Zawartość

20230112_210834.thumb.jpg.b55ba0275943dabade9d59360b3d3987.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno, przelutowałem mostki na PCB, było widać wpływ temperatury na luty. 

54 minuty temu, 2A3_fan napisał:

Ja gram z wyjść Xlr a tam jest chyba dwa razy mocniejszy sygnał niż po RCA. 

Na BAT i Accuphase grałem na XLR na Rotku na RCA, różnicy w głośności nie widzę. BAT VK ma czułość wejścia 1,6V , Accuphase P400 ma czułość 1,6V. Rotel RHB-10 ma czułość 0,775V . Nawet gdy weźmiesz pod uwagę sygnał symetryczny w dwóch pierwszych to różnica kompensowana jest na czułości.

Przy okazji, Accuphase P400 z dedykowanym pre C240 zagrało bardzo słabo w porównaniu do gry z P400 z Vector'em. Coś w tym pre jest takiego, że brzmi zawsze i ze wszystkim dobrze i ciężko znaleźć coś w miejsce Restka.

Wrzuciłem dyskrety do sekcji gramofonowej i... po paru płytach i przekładaniu na OPA27 i dyskrety stwierdzam, że tam nie siały. Wróciło do oryginału RESTEK czyli LM1028 + OPA27. Tak brzmi najlepiej.

Jak widać, nie mam parcia na zmianę i poprawy na siłę lecz szukam lepszego brzmienia. Ta sekcja zostaje w oryginale.

W dniu 30.03.2023 o 20:44, 2A3_fan napisał:

Tu są zdjęcia VECTORA w oryginale

A tu znalazłem moje zdjęcia:

Zasilanie... stare jak widać po śladach na PCB miały małe wycieki

Ukryta Zawartość

W zasilaniu zamiast 2200uF / 25 V wrzuciłem na próbę 3300uF / 35V bo akurat miałem FG z jakiegoś projektu

20230401_212309.thumb.jpg.925fb298d1c386f42011491ef23ff102.jpg

zrobiłem bypass z mniejszych + folie 

20230401_195010.thumb.jpg.466b08d08faa031cf271238c32667f29.jpg

i ... niby na próbę a tak już zostało.

Zasilanie na prostowaniu miało ślady przegrzania: 

Po pierwsze pęknięty mostek 

20230401_201739.thumb.jpg.0df248a7125f0ac99e84f975fa90a00c.jpg

Przegrzana PCB:

20230401_203803.thumb.jpg.c5979fd55cec0cbdb47ef298bfa45ebc.jpg

20230401_203854.thumb.jpg.8207d6eec3a1c156d41b6682f8f88bf3.jpg

Poprawiłem pola i przelutowałem nowe mostki, tym razem odsadzone 1 cm ponad PCB20230401_212350.thumb.jpg.dd37508edb7ed1979ae4cdaaf68b5796.jpg

Powinno pomóc przed kolejnym przegrzaniem.

aaaa i jeszcze motor Alpsa dostał rezystor bo reagował zbyt szybko 

20230401_212423.thumb.jpg.9f4de3710338665a751dca7cb12b1f3a.jpg

Reszta elektroltów też wymieniona a na wyjściu pokazywane wcześniej dyskretne wzmacniacze operacyjne na JFETach

20230112_212448.thumb.jpg.d754585ff2d2e7bda84ed014faf86d53.jpg

To chyba wszystko z modyfikacji...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te przy OPA?? Są w zasilaniu.