Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój kinowy na poddaszu ze skosem

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Chłopie ....Na co ci takie grube kable?

Daj na wszystko 2.5mm2 wystarczająco.

Dla subów daj 4mm2 tam się przyda moc.

No jak byś napisał ,że laser za ponad 50 tyś zagłusza  ci projekcję ,to by było chyba z nim  coś nietak...

Swoją drogą...Co to za pokòj ,że masz 40cm proja od głowy?

Na kolanach go trzymasz? 

Spoko kupiey 2.5mm bitner może być? Niby czysta miedź 

3 godziny temu, Rybens86 napisał:

Spoko kupiey 2.5mm bitner może być? Niby czysta miedź

Ja mam te 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależało mi też na tym by były w  ciemnej i elastycznej otulinie. Dzięki temu nie widać ich za materiałem AT i są łatwe w montażu.

Te od Bitnera nie znam ale jak kolega  @donsalieri poleca to chyba ma sprawdzone. Najważniejsze to czysta miedź... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
1 godzinę temu, Gmow1977 napisał:

Ja mam te 

Ukryta Zawartość

Zależało mi też na tym by były w  ciemnej i elastycznej otulinie. Dzięki temu nie widać ich za materiałem AT i są łatwe w montażu.

Te od Bitnera nie znam ale jak kolega  @donsalieri poleca to chyba ma sprawdzone. Najważniejsze to czysta miedź... 

W sumie słuszna uwaga czarne były by ok...

Apropos 4mm tutaj mam na myśli odległość od wzmacniacza do frontu czylo jakieś 13m licząc zawijasy kablowe ale skoro 2.5 mam ok to takie kupię 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rybens86
4 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Te przewody Bittnera są z miedzi OFC, ważne dla mnie że polska miedż i produkcja, a to najtańsze z takich kabli 🙂

a że potrzebuję razem 100mb na sorroundy/atmosy, odcinki po ok.10-15mb no to wybór był prosty 🙂

a na fronty mam inne- 

Ukryta Zawartość

testowalem kilka kabli - inakustik,melodika,klotz  i te biwire zostały

Ukryta Zawartość

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

1 godzinę temu, donsalieri napisał:

Te przewody Bittnera są z miedzi OFC, ważne dla mnie że polska miedż i produkcja, a to najtańsze z takich kabli 🙂

a że potrzebuję razem 100mb na sorroundy/atmosy, odcinki po ok.10-15mb no to wybór był prosty 🙂

a na fronty mam inne- 

Ukryta Zawartość

testowalem kilka kabli - inakustik,melodika,klotz  i te biwire zostały

No właśnie też bym tego bitnera wzial ale własnke czy taki kabel nie czarny nie będzie widać że tkaniną? U mnie fronty będą jakieś 15m od regału 

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Powitać

Kable do subwooferow kupione do frontów i centralnego również, zostało kupić do sorround i atmos i teraz pytanie czy kable muszą być  w takich samych odcinkach jak w stereo czy w przypadku takich głośników to nie ma znaczenia mogą być różne długości?

Pozdr 

Godzinę temu, Rybens86 napisał:

czy kable muszą być  w takich samych odcinkach jak w stereo czy w przypadku takich głośników to nie ma znaczenia mogą być różne długości?

Jeśli dobrze rozumiem ...to zastanawiasz sie czy dać wszędzie te same długości co na przód?Jeśli tak ...to nie dawaj.Długości kabki zachowaj takie same dla  tych samych kanałów ciągnąc je do Amlitunera z zapasem 1m Czyli ...

surraund L/P z zapasem do Szafy Rack  taka sama długość

Back surraund  to samo 

Atmosy parami to samo.

Ja tak mam i nie narzekam....

Edytowane przez Gmow1977
30 minut temu, Gmow1977 napisał:

Jeśli dobrze rozumiem ...to zastanawiasz sie czy dać wszędzie te same długości co na przód?Jeśli tak ...to nie dawaj.Długości kabki zachowaj takie same dla  tych samych kanałów ciągnąc je do Amlitunera z zapasem 1m Czyli ...

surraund L/P z zapasem do Szafy Rack  taka sama długość

Back surraund  to samo 

Atmosy parami to samo.

Ja tak mam i nie narzekam....

Fronty, center i subwoofery mam kupione tyle żeby było wszędzie po równo

Zastanawiam się tylko czy jest sens  w Atmos i sorroundy po równo kabla

7 minut temu, Rybens86 napisał:

Zastanawiam się tylko czy jest sens  w Atmos i sorroundy po równo kabla

Przecież ci napisałem ....po równo ,ale wedle rozmieszczonych głośników nie wedle frontów....Te 2 metry kabla więcej na stronę cię nie zbawi a będziesz miał czyste sumienie...

12 minut temu, Gmow1977 napisał:

Przecież ci napisałem ....po równo ,ale wedle rozmieszczonych głośników nie wedle frontów....Te 2 metry kabla więcej na stronę cię nie zbawi a będziesz miał czyste sumienie...

No wedle rozmieszczonych głośnikow wiadomo no dobra dzięki to tak to pomierze:)

Pzdr

Spokojne sumienie najważniejsze. U mnie długości kabli surround lewy/prawy różnią się o połowę i wszystko gra jak należy a jeśli by nie grało to przecież jest regulacja poziomu dla każdego głośnika osobno.

4 minuty temu, przmor napisał:

Spokojne sumienie najważniejsze. U mnie długości kabli surround lewy/prawy różnią się o połowę i wszystko gra jak należy a jeśli by nie grało to przecież jest regulacja poziomu dla każdego głośnika osobno.

No niby tak właśnie dlatego pytam ale racja sumienie najważniejsze;)

13 minut temu, przmor napisał:

Trzeba być "wybitnym",aby tę różnicę uchem wychwycić😅Ja do nich nie należą 

38 minut temu, Gmow1977 napisał:

Trzeba być "wybitnym",aby tę różnicę uchem wychwycić😅Ja do nich nie należą 

No ja tym bardziej a wiem że tych metrów trochę będzie bo cały "regał"'chce dać w jednym rogu no ale dobra jak mam potem o tym myśleć że tam dłuższe tu krótsze...;)to już dam wszędzie takie same

9 minutes ago, Rybens86 said:

dobra jak mam potem o tym myśleć że tam dłuższe tu krótsze...;)to już dam wszędzie takie same

Tylko się nie pomyl i daj wszędzie te dłuzsze 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
Godzinę temu, przmor napisał:

Też tak miałem, prawy boczny miał 4 metry zaś lewy boczny 10 metrów i różnicy w głośności czy coś nie wychwyciłem

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Tylko się nie pomyl i daj wszędzie te dłuzsze 😉

Hehehe🤣 zacznę od położonego najdalej;)

Godzinę temu, Vintageaudiofil napisał:

Też tak miałem, prawy boczny miał 4 metry zaś lewy boczny 10 metrów i różnicy w głośności czy coś nie wychwyciłem

A to nie jest tak że i tak amplituner ustawia hmm nie wiem jak to nazwać... opóźnienie?

3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Czy 2m nie zbawi jak by był kabel po 100zł za metr to nie wiem czy nie będzie szkoda robić taki zapas, ale na szczęscie będą dużo tańsze kable.

Będą takie do sourround ,do frontów mam Klotz jak tu kolega Gmow1977 polecał 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
33 minuty temu, Rybens86 napisał:

Będą takie do sourround ,do frontów mam Klotz jak tu kolega Gmow1977 polecał 

https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-glosnikowy-2x2-5mm-czysta-miedz-ofc-9798500337

1,5mm2 wystarczy, jeżeli będziesz miał wszystkie kolumny jednej serii to i kabel też powinien być tej samej firmy i tej samej serii. Inaczej możesz usłyszeć delikatną różnice między frontem a kolumnami dookólnymi 

Ja miałem wszystkie kable Klotza i tobie też tak proponuje kupić

16 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

1,5mm2 wystarczy, jeżeli będziesz miał wszystkie kolumny jednej serii to i kabel też powinien być tej samej firmy i tej samej serii. Inaczej możesz usłyszeć delikatną różnice między frontem a kolumnami dookólnymi 

Ja miałem wszystkie kable Klotza i tobie też tak proponuje kupić

W sumie racja czyli też Klotz okey ale czy skoro na front 2.5 to czy ma resztę też 2.5 czy 1.5 klotza będzie ok?

A to nie jest tak że i tak amplituner ustawia hmm nie wiem jak to nazwać... opóźnienie?
Prąd elektryczny płynie z bardzo dużą prędkością więc tu nie ma czego opóźniać nawet jeśli długości przewodów są różne. Opóźnia się sygnał poszczególnych głośników jeśli odległości głośników od miejsca odsłuchu są różne.

21 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

Już pisałem tobie chyba tutaj 

4mm2 suby

2,5mm2 Front( Lewy,Centralny,Prawy)

1,5mm2 kolumny dookólne 

Ok:)

• 3 tygodnie później...

Pierwsze przymiarki;) Wedligy Was ktray wersja wysokości centralnego jest ok?

Pzdr

Ukryta Zawartość

SmartSelect_20230504_111842_Gallery.jpg

SmartSelect_20230504_111835_Gallery.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, Rybens86 napisał:

Pzdr

Ukryta Zawartość

Ooo....się zaczęło coś dziać...

Fajnie 👍

Opcja nr. CZY...😉

Ewentualnie połòż go jeszcze tak aby wusokotonowe były na jednej wysokości i  potestuj ,czy będzie różnica chociaż w tych warunkach to raczej nic nie da....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj parę filmów ogladnalem co prawda wiadomo w innym pokoju lepiej w pionie więc tak zostanie narazie przedłuam ścianki działowe Rockwool Rockton do tego będzie Knauf Diamant płyta a potem sufit a między czasie elewację cisnę także mam co robić: ) w poniedziałek do stolarza będzie robić podstawki no i boxy do subwooferow

Czyli takie wysokości są ok? Centralny wychodzi idealnie na środku boczne wydaje mi się że też ok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Rybens86 napisał:

Czyli takie wysokości są ok? Centralny wychodzi idealnie na środku boczne wydaje mi się że też ok

To "malowidło " z tyłu  to ekran?.Jeśli tak  to trochę problem się robi...

Po zdjęciu trudno wysokość twitery określić.Wychodzi też, że kolumny frontowe L/R Na skraju projekcji ci wyjdą...a  ekran to nie tylko materiał....

To konstrukcja ramy  pod nią oraz rama zewnętrzna maskująca ...Chyba trzeba to obniżyć i bardziej na boki rozjechać...Tak żeby Fronty poza ekranem wylądowały .

Tylko kąty trzeba sprawdzić...

Bo może również  te Fronty do przodu trzeba wysunąć?😉

Edytowane przez Gmow1977
2 godziny temu, Rybens86 napisał:

Pzdr

Ukryta Zawartość

miedzy druga a trzecia 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Gmow1977 napisał:

To "malowidło " z tyłu  to ekran?.Jeśli tak  to trochę problem się robi...

Po zdjęciu trudno wysokość twitery określić.Wychodzi też, że kolumny frontowe L/R Na skraju projekcji ci wyjdą...a  ekran to nie tylko materiał....

To konstrukcja ramy  pod nią oraz rama zewnętrzna maskująca ...Chyba trzeba to obniżyć i bardziej na boki rozjechać...Tak żeby Fronty poza ekranem wylądowały .

Tylko kąty trzeba sprawdzić...

Bo może również  te Fronty do przodu trzeba wysunąć?😉

Jeszcze będą ustawione dokładnie itd narazie chciałem tylko wysokości dobrać do podstawek żeby do stolarza dać albo sam coś zrobię nie muszą być na skrajach to tylko zarys 🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi