Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt do ostrej muzy

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy
18 godzin temu, tuztuz napisał:

Mam jeszcze jedną zagadkę, mianowicie jak słucham normalnie czyli na poziomie ok 5% głośności to jest super, ale wczoraj go podkręciłem na ok 20% to uciekły mi niskie.

A gdy przejdziesz do innego pomieszczenia to nadal słychać niskie czy brak ? Jeżeli słychać to znaczy żę pomieszczenie jest zbyt małe lub złe ustawienie kolumn względem pomieszczenia. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Jest fotka. Kolumny zawieszone, odległość od ściany ok 10 cm.

Na przeciwko głośników jest szafa, prawie na całą szerokość ściany i to chyba nie pomaga bo pierwsze odbicie jest na tej szafie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, tuztuz napisał:

Jest fotka. Kolumny zawieszone, odległość od ściany ok 10 cm.

Na przeciwko głośników jest szafa, prawie na całą szerokość ściany i to chyba nie pomaga bo pierwsze odbicie jest na tej szafie.

Ukryta Zawartość

No i widzisz wszystko się wyjaśniło.

Mimo że to monitory to inna nazwa na nie to kolumny podstawkowe nie wiszące. 

Ich położenie obecnie jest złe i nie uzyskasz tu prawidłowego basu choć nie wiem jakie zabiegi akustyczne byś robił.

Kolumny muszą wylądować niżej.

Głośnik wysokotonowy powinien być na wysokości uszu w momencie jak słuchasz.

Piotrek 

Ukryta Zawartość

to że powinny być dalej od ściany to wiem, że nieco niżej też wiem ale że wysokotonowy musi być na wysokości uszu bo inaczej przy głośnym słuchaniu bas ucieka a na pierwszy plan wybijają się średnie to sorry ale trąci bzdurą

bas ucieka gdy jest głośno

moje poprzednie kolumny (jakieś tam od miniwieży sony) zawieszone bliżej sufitu, od ściany 3cm nie robiły takiego efektu, bardziej była tendencja do dudnienia basu a tu ucieka i to do takiego stopnia, że nie da się tego słuchać, jest makabra - nic tylko trzeba to ściszyć lub wyjść:)

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, tuztuz napisał:

bas ucieka gdy jest głośno

Każdy producent podaje jak powinny być ustawione jego zestawy głośnikowe więc i w twoim przypadku musi tak być, poszukaj instrukcji na stronie producenta.

Kolejna rzecz to akustyka pomieszczenia którą można poprawić za pomocą DSP, jak używasz komputera z Windows jako odtwarzacza to najtańszym sposobem jest zrobienie pomiaru i korekty mikrofonem Umik-1 w programie REW a później wrzucenie korekty do programu Equalizer APO.

Ja ze swojej strony dodam że w ciężkiej muzie sprawdza się marka Rotel i jego końcówki mocy które poradzą sobie z najszybszą stopą perkusji 😉  

Nie wypowiadam sie o sprzecie, bo zapytasz 3 osoby a dostaniesz 5 opininii

Ale…

Nie moge sobie wyobrazic, ze caly czas stoisz albo biegasz po pokoju, wiec wykmbinowal bym sobie przynajmniej jedno miejsce z dobrym odsluchem

Poniewaz nie widac przeciwleglej strony/sciany, moge tylko zgadywac/zakladac, czy cos takiego jest mozliwe

Ten „bialy dinks“ na suficie, to raczej (watpliwa) ozdoba.
W zaleznosci od szerokosci tych lewych regalow, probowal bym je postawic po bokach okna i wstawic tam glosniki na sensownej wysokosci.

Dzieki temu zyskujesz cala szerokosc pomieszczenia na ustawienie siedzenia/biurka przed glosnikami

Ukryta Zawartość

IMG_5662.thumb.jpg.68d459ca6acdde3d7ff7c04ff0510d12.jpg
Wspomniany powyzej pomysl uzycia EqalizerAPO nie jest zly, ale u ciebie chyba odpada, bo widze iMaca, a APO leci pod Windows. Ale sa alternatywy dla MacOS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.05.2023 o 16:44, tuztuz napisał:

powinny być dalej od ściany to wiem, że nieco niżej też wiem ale że wysokotonowy musi być na wysokości uszu bo inaczej przy głośnym słuchaniu bas ucieka a na pierwszy plan wybijają się średnie to sorry ale trąci bzdurą

To postaw suba na ziemi i puść go.

A potem powieś go pół metra od sufitu i puść to samo .

Zobaczysz czym to traci.

No wybacz ale kolumny są oo prostu źle ustawione.

Każdy Ci teraz powie. Niżej. Ale zrobisz co będziesz chciał.

Zmieniłem nieco kierunek kolumn. Teraz skierowane są do środka pokoju i lekko pochylone w dół. Natomiast jak przetniemy środek pokoju to dźwięk leci na regał z książkami i z drugiej strony na ścianę z piramidkami. Dzięki temu pierwsze odbicie jest korzystniejsze. Poprzednio odbijało się od szafy, na dodatek częściowo oszklonej.

Dodatkowo za kolumnami umieściłem piramidki i ćwierćwałki w rogach.

Teraz jest lepiej gdy podkręcę mocno muzę. Ale nieco straciłem gdy jest cicho, chyba przez to że tylne otwory basowe są prawie zapchane. Będę musiał coś pomyśleć i może cześć piramidek wyciąć w tamtym miejscu.

Na razie jestem względnie zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 10.05.2023 o 08:57, xajas napisał:

Nie wypowiadam sie o sprzecie, bo zapytasz 3 osoby a dostaniesz 5 opininii

Ukryta Zawartość

Ale…

Nie moge sobie wyobrazic, ze caly czas stoisz albo biegasz po pokoju, wiec wykmbinowal bym sobie przynajmniej jedno miejsce z dobrym odsluchem

Poniewaz nie widac przeciwleglej strony/sciany, moge tylko zgadywac/zakladac, czy cos takiego jest mozliwe

Ten „bialy dinks“ na suficie, to raczej (watpliwa) ozdoba.
W zaleznosci od szerokosci tych lewych regalow, probowal bym je postawic po bokach okna i wstawic tam glosniki na sensownej wysokosci.

Dzieki temu zyskujesz cala szerokosc pomieszczenia na ustawienie siedzenia/biurka przed glosnikami

IMG_5661.thumb.jpg.c68688d94cbc6ae9c93c75000ccab5b0.jpg

IMG_5662.thumb.jpg.68d459ca6acdde3d7ff7c04ff0510d12.jpg
Wspomniany powyzej pomysl uzycia EqalizerAPO nie jest zly, ale u ciebie chyba odpada, bo widze iMaca, a APO leci pod Windows. Ale sa alternatywy dla MacOS

Od mojego sufitowego gadzetu to sie odsun:) mac jest do nagrywania a nie odtwarzania i do podkladow do gitary. Biurko na srodku odpada -ostatecznie i definitywnie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi