Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, BlueDot napisał:

I w czym tu moja bzdura?

W twierdzeniu, że np podbicie gałką basu o +1dB niszczy neutralność systemu - bez pomiaru są takie same szanse, że poprawia, choć biorąc pod uwagę odchyłki rzędu 20dB bez korekcji, ten dodatkowy 1dB nie ma żadnego znaczenia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

ten dodatkowy 1dB nie ma żadnego znaczenia

Wiec po co go wogole dodawac/odejmowac?

Po co wogole puszczac sygnal dodatkowymi sciezkami?

Wyszlo jednak na to ze jest zbedny 🤣

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Wiec po co go wogole dodawac/odejmowac?

Po co wogole puszczac sygnal dodatkowymi sciezkami?

Skoro niczym złym nie jest, to można go użyć ku własnej radości. Koniec tematu.

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Najgorsze jest to, ze nie jestes w 100% pewien jaka czestotliwosc powinienes podbic, bo tego nie zmiezyles a do korekcji masz tylko jedno pokretlo, ktore dziala tylko w jednym zakresie, niekoniecznie w tym o ktory Ci chodzi. Wyobraz sobie jaki burdel wprowadzasz do dzwieku decydujac sie na taka manipulacje.

Ucho ludzkie w zakresie basowym jest bardzo mało czułe i powiem Ci że jak regulujesz np. częstotliwością odcięcia w subie to zmiany zazwyczaj są subtelne na tyle, że słabo można wychwycić różnicę. Słowo "burdel" jest tu użyte nieco nadmiarowo. Zdarzyć się może, jak chcesz więcej basu to go np. podkręcasz na wzmacniaczu a np. kolumny nie wyrabiają i jest on dość słabo podkreślony, mimo że prąd płynie, w pewnym sensie w dźwiękową "nicość". Dlatego zawsze trzeba pamiętać, że w audio synergia ważniejsza od jakości bezwzględnej poszczególnych urządzeń, czyli chcesz więcej basu to trzeba posiadać takie kolumny, który ten bas "produkują". To samo dotyczy zgrania innych pasm dźwięku, nie tylko basu oczywiście. Zwróć uwagę, że są osoby, które mimo że mają wzmacniacze bez regulacji barwy dźwięku, mają na tyle dobrane kolumny do akustyki pomieszczeń, że są całościowo zadowolone mimo że nie mają możliwości pokręcenia bass i treble (co lubię 🙂 ).

Zauważ, że salonach audio, których tu jest sporo przedstawicieli piszą, że wzmacniacz X dobrze powinien się zgrać z kolumnami Y i odtwarzaczem Z, a nie polecają pewnych rozwiązań bo po prostu wiedzą jak gra.

30 minut temu, paww napisał:

w audio synergia ważniejsza od

Kolumny to pagórki +/-3dB, do tego szpice akustyki ze szczytami po 20dB - słuchanie na zero nie skutkuje żadną mityczną neutralnością, więc kręcąc gałkami od neutralności nie odchodzimy. Nie da się popsuć czegoś, co nie istnieje.

27 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro niczym złym nie jest, to można go użyć ku własnej radości. Koniec tematu.

Niewazne zlym czy dobrym. Jest zwyczajnie bez sensu.

24 minuty temu, paww napisał:

Ucho ludzkie w zakresie basowym jest bardzo mało czułe i powiem Ci że jak regulujesz np. częstotliwością odcięcia w subie to zmiany zazwyczaj są subtelne na tyle, że słabo można wychwycić różnicę. Słowo "burdel" jest tu użyte nieco nadmiarowo. Zdarzyć się może, jak chcesz więcej basu to go np. podkręcasz na wzmacniaczu a np. kolumny nie wyrabiają i jest on dość słabo podkreślony, mimo że prąd płynie, w pewnym sensie w dźwiękową "nicość". Dlatego zawsze trzeba pamiętać, że w audio synergia ważniejsza od jakości bezwzględnej poszczególnych urządzeń, czyli chcesz więcej basu to trzeba posiadać takie kolumny, który ten bas "produkują". To samo dotyczy zgrania innych pasm dźwięku, nie tylko basu oczywiście. Zwróć uwagę, że są osoby, które mimo że mają wzmacniacze bez regulacji barwy dźwięku, mają na tyle dobrane kolumny do akustyki pomieszczeń, że są całościowo zadowolone mimo że nie mają możliwości pokręcenia bass i treble (co lubię 🙂 ).

Zauważ, że salonach audio, których tu jest sporo przedstawicieli piszą, że wzmacniacz X dobrze powinien się zgrać z kolumnami Y i odtwarzaczem Z, a nie polecają pewnych rozwiązań bo po prostu wiedzą jak gra.

Ale co Ty mi chcesz przez to powiedziec, bo nie rozumiem?

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Ale co Ty mi chcesz przez to powiedziec, bo nie rozumiem?

Nie wiem co mam powiedzieć, bo chyba napisałem dosyć prosto, na tyle ile się dało przedstawić dość złożone zagadnienie związane z regulacją basu. 

10 minut temu, paww napisał:

Nie wiem co mam powiedzieć, bo chyba napisałem dosyć prosto, na tyle ile się dało przedstawić dość złożone zagadnienie związane z regulacją basu. 

Ale Ty sie odniosles do mojego wpisu. Nie rozumiem dlaczego.

8 minut temu, BlueDot napisał:

Niewazne zlym czy dobrym. Jest zwyczajnie bez sensu.

Jedyne co jest tu pozbawienie sensu, to Twoje twierdzenie, że pagórki +/3dB kolumn i szpice akustyki ze szczytami po 20dB, to neutralna akustyka. Ktoś Cię zrobił w balona.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Jedyne co jest tu pozbawienie sensu, to Twoje twierdzenie, że pagórki +/3dB kolumn i szpice akustyki ze szczytami po 20dB, to neutralna akustyka. Ktoś Cię zrobił w balona.

To nie jest moje twierdzenie i nie staraj sie po utracie argumentow zmienic tematu.

Ty starasz sie udowodnic ze dodawanie 1dB korekcji do 20dB moda pomieszczenia ma sens a nastepnie sam sobie zaprzeczasz piszac ze 1dB przy 20dB to w zasadzie nic nie znaczy.

Tak twierdzisz Ty i dobrze o tym wiesz ze tak napisales i sie teraz tego nie wypieraj.

Zaprzeczasz sam sobie.

Dodam tylko ze ten 1dB ktory jak twierdzisz Ty i tak nic nie znaczy przy 20dB moda pomieszczenia mozna dodac pokretlem basu, niestety dodawany jest w jednym tylko miejscu, niekoniecznie tam gdzie dodany byc powinien.

34 minuty temu, BlueDot napisał:

Ale Ty sie odniosles do mojego wpisu. Nie rozumiem dlaczego.

Próbowałem odnieść się do Twojego wpisu "Wyobraz sobie jaki burdel wprowadzasz do dzwieku decydujac sie na taka manipulacje", ale skoro nie zrozumiałeś to już trudno. Może następnym razem będzie lepiej 🙂

Edytowane przez paww
1 minutę temu, paww napisał:

Próbowałem odnieść się do wpisu "Wyobraz sobie jaki burdel wprowadzasz do dzwieku decydujac sie na taka manipulacje", ale skoro nie zrozumiałeś to już trudno. Może następnym razem będzie lepiej 🙂

Nie widze zadnego zwiazku Twojej wypowiedzi z moim wpisem, wiec sadze ze problem lezy po Twojej stronie.

Teraz, BlueDot napisał:

Nie widze zadnego zwiazku Twojej wypowiedzi z moim wpisem, wiec sadze ze problem lezy po Twojej stronie.

Ok, może masz rację.

10 minut temu, BlueDot napisał:

To nie jest moje twierdzenie

Cokolwiek byś nie pisał i jakkolwiek byś nie pisał, a także jak byś nie mataczył manipulując moimi wypowiedziami, to wbił sobie do łba jedno: z gałkami na zero masz pagórki +/3dB kolumn i szpice akustyki ze szczytami po 20dB. Nic nie tracisz kręcąc gałkami, bo bez kręcenia nic nie masz. Twierdzenie, że słuchanie na zero to neutralność, a korekta ingerencją w dzieło sztuki, to brak zrozumienia tematu, po prostu mit.

Ps

A jak nie skończysz zaczepek a nie zaczniesz pisać na temat, to na Twoje wpisy odpowie ktoś inny.

2 minuty temu, paww napisał:

Próbowałem odnieść się do wpisu

Wy sie wszyscy probujecie odnosic nie do tego co trzeba a jak sie zada konkretne pytanie to jest ucieczka.

Teraz, BlueDot napisał:

Wy sie wszyscy probujecie odnosic nie do tego co trzeba a jak sie zada konkretne pytanie to jest ucieczka.

Wiesz ciężko dyskutować z kimś kto ma już z góry upatrzone zdanie na dany temat.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A jak nie skończysz zaczepek a nie zaczniesz pisać na temat, to na Twoje wpisy odpowie ktoś inny.

Niewygodne, lub zbyt trudne pytanie uwazasz za forme zaczepki? Zacytuj jeden moj post w ktorym Cie zaczepilem, udowodnij mi wine to Cie przeprosze.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Niewygodne, lub zbyt trudne pytanie uwazasz za forme zaczepki? Zacytuj jeden moj post w ktorym Cie zaczepilem, udowodnij mi wine to Cie przeprosze.

Zacytuję moderacji.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

wbił sobie do łba jedno: z gałkami na zero masz pagórki +/3dB kolumn i szpice akustyki ze szczytami po 20dB

I wbij sobie teraz Ty do lba, ze dodawanie lub odejmowanie tutaj 1dB jest bez sensu. Sam tak zreszta stwierdziles, tylko nie wiesz jak sie z tego wygrzebac.

4 minuty temu, paww napisał:

Wiesz ciężko dyskutować z kimś kto ma już z góry upatrzone zdanie na dany temat.

Tu nie chodzi o upatrzone z gory zdanie, tylko o faktyczny sens. 

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zacytuję moderacji.

Zrob to na moja prosbe. Chce zeby moderator wskazal mi posty w ktorych Cie zaczepiam.

3 minuty temu, BlueDot napisał:

I wbij sobie teraz Ty do lba

Trochę mało kulturalne zwroty używasz, tak się tylko wtrącę.

Edytowane przez paww
5 minut temu, paww napisał:

Trochę mało kulturalne zwroty używasz, tak się tylko wtrącę.

Jak @szymon1977 uzyl takiego wobec mnie to sie nie wzruszyles.

O co chodzi?

18 minut temu, szymon1977 napisał:

wbił sobie do łba jedno: z gałkami na zero masz pagórki +/3dB kolumn i szpice akustyki ze szczytami po 20dB.

O!

1 minutę temu, BlueDot napisał:

Jak @szymon1977 uzyl takiego wobec mnie to sie nie wzruszyles.

O co chodzi?

O!

Nie zauważyłem, ale nie zmienia to faktu, że dyskusja zrobiła się nieprzyjemna 😞

3 minuty temu, paww napisał:

Nie zauważyłem, ale nie zmienia to faktu, że dyskusja zrobiła się nieprzyjemna 😞

Sam zaczal a nastepnie to on mi grozi raportem do moderacji.

Uwazasz ze powinienem nastawiac twarz i prosic o wiecej?

Uswiadomil sobie ze nie ma racji i zaczyna uzywac argumetow niezwiazanych z tematem. W tym zastraszanie moderacja.

24 minuty temu, BlueDot napisał:

dodawanie lub odejmowanie tutaj 1dB jest bez sensu.

Uzasadnij - ja uzasadniłem dlaczego Twoje upieranie się przy słuchaniu na zero jest bez sensu: to pagórki +/3dB kolumn i szpice akustyki ze szczytami po 20dB a nie żadna neutralność.

Teraz, BlueDot napisał:

Sam zaczal a nastepnie to on mi grozi raportem do moderacji.

Uwazasz ze powinienem nastawiac twarz i prosic o wiecej?

Uswiadomil sobie ze nie ma racji i zaczyna uzywac argumetow niezwiazanych z tematem. W tym zastraszanie moderacja.

Proponuję trochę dystansu do całej dyskusji. My tu rozmawiamy o wzmacniaczach, korekcji dźwięku, starego typu bass, treble, a i coś nowoczesnego, rodem z 21 wieku się znalazło jak chociażby Dirac 🙂

22 minuty temu, BlueDot napisał:

O!

Wbijasz sobie do łba powtarzając? Może być.

8 minut temu, paww napisał:

Proponuję trochę dystansu do całej dyskusji. My tu rozmawiamy o wzmacniaczach, korekcji dźwięku, starego typu bass, treble, a i coś nowoczesnego, rodem z 21 wieku się znalazło jak chociażby Dirac 🙂

I przede wszystkim znalazł się mit, że słuchanie na zero to... ciężko wyczuć co, bo wszystkiego się wyparł.

37 minut temu, paww napisał:

Ok, może masz rację.

🙂. Alternatywa jest tu tylko jedna. Albo Twoje wyjaśnienie przekracza horyzonty pojmowania rzeczy (choć jest nad wyraz jasnym na co zwróciłeś szczególną uwagę), albo tu bynajmniej nie chodzi o porozumienie. To drugie niestety wydaje mi się dużo bardziej prawdopodobne.

I pomyśleć że skrzypkowie używają kalafoni i to GRA !

Do czego to obecnie doszło, coraz nowsze wodotryski a jak po kalafoni nie gra dalej 😞 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

12 minut temu, Mark75X napisał:

albo tu bynajmniej nie chodzi o porozumienie.

Oczywiście! Prostu jeden się uparł przy czymś co nie istnieje - powtórzę mu i ja:

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

upieranie się przy słuchaniu na zero jest bez sensu: to pagórki +/3dB kolumn i szpice akustyki ze szczytami po 20dB a nie żadna neutralność.

12 minut temu, szymon1977 napisał:

upieranie się przy słuchaniu na zero jest bez sensu: to pagórki +/3dB kolumn i szpice akustyki ze szczytami po 20dB a nie żadna neutralność.

Dodawanie lub odejmowanie 1dB czy 2dB przy tego rodzaju szpicach i pagorkach jak to nazywasz jest bez sensu. Szczegolnie ze nie wiemy ile i gdzie dokladnie dodajemy/odejmujemy.

Sam tak stwierdziles, co udowodnilem wyzej cytujac Twoje wpisy, tylko teraz jest Ci glupio sie do tego przyznac bo wiadomo jak to bedzie wygladalo.

Czy Ty to rozumiesz, czy nie i bez wzgledu na to jakiej prowokacji uzyjesz, dla mnie temat jest jasny i zamkniety.

Tak jak pisalem, sam uzywam korekcji i nie mam nic przeciwko jej uzywaniu, nalezy jednak byc swiadomym tego, ze prymitywna regulacja bass/treble w wzmacniaczu zintegrowanym nie ma najmniejszego sensu, bo dodajemy i odejmujemy cos nie wiedzac czy robimy to w wlasciwym miescu i z wlasciwa sila.

Natomiast to czy brzmienie po tego typu prymitywnej korekcji sie komus podoba czy nie to juz nie moj problem i ja w to nie wnikam. Jezeli ktos lubi znieksztalcony obraz, to juz nie moja sprawa.

Jest XXI wiek i mamy urzadzenia pozwalajace nam zapomniec o robieniu narzedzi z kamieni.

• Pokaż nowe odpowiedzi