Skocz do zawartości
IGNORED

Kenwood E Drive system

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

Kenwood swego czasu stosował takie dziwactwo;
ktoś wie,co dokładnie robi i jak działa to rozwiązanie?
Polepsza to jakość dźwięku?
jaki jest cel tego - czy ma to coś wspólnego z DF?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Esystem.jpg-1024x768.thumb.jpg.8d09fb66aa94f9399d326476665346f7.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

https://www.audiostereo.pl/topic/163216-kenwood-e-drive-system/

Forumowy specjalista od Kenwooda, Kolega @Dune pewnie będzie wiedział co i jak 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Nie jestem żadnym specjalistą od Kenwooda :-) to jest sigma drive pomysł Kenwooda z początku lat 80 chodzi o rozszerzenie sprzężenia zwrotnego miało to wyeliminować zakłócenia na kablach głosnikowych, kolumnach test  magazynu Audio z 05/ 1981r w pomiarach wykazał, że to działa(mam recenzje ka 1000 na papierze) ale kable do sigma muszą być o małym przekroju 0,2mm~0,5mm podłączenie daje głównie lepszy bardziej zwarty dźwięk lepszy bas i mikrodynamika, ale dużo ważniejsze jest czy wzmak z tamtego okresu w ogóle jest zdrowy... często Kenwody z tych serii sigma drive miały problem z napięciem stałym na wyjściu z pływającymi offsetami użyli tam również nietypowych szybkich tranzystorów sterujących 200mhz z wysokim hfe ciężko to dzisiaj czymś zastąpić sam mam problem z tym w KA 1000,  lepiej też nie pomylić się i nie podłączyć samych kabli głośnikowych do wyjść sigma ponoć może to uszkodzić wzmacniacz.

13 minut temu, Dune napisał:

Nie jestem żadnym specjalistą od Kenwooda 🙂

Dobra dobra 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

6 minut temu, Tajitsu napisał:

Dobra dobra 😉

Szkoda, że klub Kenwooda martwy zdaje się, że kolega  e-hifi.pl miał sporą wiedzę na temat tej marki udzielał się kiedyś w klubie.

Był nawet coś na wzór bloga o Kenwoodzie.

Godzinę temu, Dune napisał:

Nie jestem żadnym specjalistą od Kenwooda 🙂 to jest sigma drive pomysł Kenwooda z początku lat 80 chodzi o rozszerzenie sprzężenia zwrotnego miało to wyeliminować zakłócenia na kablach głosnikowych, kolumnach test  magazynu Audio z 05/ 1981r w pomiarach wykazał, że to działa(mam recenzje ka 1000 na papierze) ale kable do sigma muszą być o małym przekroju 0,2mm~0,5mm podłączenie daje głównie lepszy bardziej zwarty dźwięk lepszy bas i mikrodynamika, ale dużo ważniejsze jest czy wzmak z tamtego okresu w ogóle jest zdrowy... często Kenwody z tych serii sigma drive miały problem z napięciem stałym na wyjściu z pływającymi offsetami użyli tam również nietypowych szybkich tranzystorów sterujących 200mhz z wysokim hfe ciężko to dzisiaj czymś zastąpić sam mam problem z tym w KA 1000,  lepiej też nie pomylić się i nie podłączyć samych kabli głośnikowych do wyjść sigma ponoć może to uszkodzić wzmacniacz.

No ja mam połączone prawidłowo,ale większej różnicy nie słyszę,być może mam jak mówisz za grube kable (2,5mm2).
Nie mam oryginalnego kabelka,więc podłączyłem zwykłym biamp poczwórnym...

czyli lepiej tego nie używać i podłączyć tradycyjnie?

Ale ładne to Ka-1000...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Kilka lat temu miałem Kenwood KA-907 🙂

Chciałbym kiedyś posłuchać set LA/LD1 😀

23 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

No ja mam połączone prawidłowo,ale większej różnicy nie słyszę,być może mam jak mówisz za grube kable (2,5mm2).
Nie mam oryginalnego kabelka,więc podłączyłem zwykłym biamp poczwórnym...

czyli lepiej tego nie używać i podłączyć tradycyjnie?

Ale ładne to Ka-1000...

Ukryta Zawartość

To jest  Kenwood Basic m1c1? masz zrobione regulacje offsetu i bias? ja używam do  sigma kabli jantzen solid core 0,5mm 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Dune napisał:

To jest  Kenwood Basic m1c1? masz zrobione regulacje offsetu i bias? ja używam do  sigma kabli jantzen solid core 0,5mm 

To jest Kenwood Basic M-1.
Końcówka była w przeglądzie,ale nie wiem,czy wyregulowali bias i offset...
Gra na takim podłączeniu dobrze...

jako preamp mam denon Pra-1200,używam jeszcze lampowej końcówki mocy

12 minut temu, Tajitsu napisał:

Kilka lat temu miałem Kenwood KA-907 🙂

Chciałbym kiedyś posłuchać set LA/LD1 😀

Ehhh......
Stare dobre czasy - a dzis Kenwood tłucze agd....
Ależ to ładne jest....:)

51 minut temu, Pseudodrummer napisał:

(…(

Ehhh......
Stare dobre czasy - a dzis Kenwood tłucze agd....
Ależ to ładne jest....:)

Niestety, takie czasy.
Szkoda tego starego dobrego hi fi… Kenwood, Akai, Nakamichi, Sansui, Scott, Optonica, Fisher itd…

10 minut temu, Tajitsu napisał:

Niestety, takie czasy.
Szkoda tego starego dobrego hi fi… Kenwood, Akai, Nakamichi, Sansui, Scott, Optonica, Fisher itd…

Tak....
Za to mamy spotifi tidala i inne
Ale kto się urodził w streamingu wolności nie zrozumie....

Ciężko ma również analogowy człowiek w cyfrowym świecie.
Niby wszystko jest pod ręką w jedyny telefonie, ale…

Osobiście wolę pokrętła, hebelki, tacki, igły i ramienia… pudełka z krążkami, zapach książeczki. To wszystko działa na zmysły i gimnastykę umysłu, wyobraźnie. Podobnie jak czytanie książek. 
Cyfra i All in one jest takie bezduszne, bezosobowe… zimne.

imho 

47 minut temu, Tajitsu napisał:

Osobiście wolę pokrętła, hebelki, tacki, igły i ramienia… pudełka z krążkami, zapach książeczki. To wszystko działa na zmysły i gimnastykę umysłu, wyobraźnie. Podobnie jak czytanie książek. 
Cyfra i All in one jest takie bezduszne, bezosobowe… zimne.

Tak!Tak!Tak!

48 minut temu, Tajitsu napisał:

Ciężko ma również analogowy człowiek w cyfrowym świecie.

Łatwo-jeśli idzie swoją drogą:)
Ma swoje priorytety i jest im wierny....
Czasami droga jest nieco dłuższa,ale czyż na szczyt góry nie wiedzie wiele ścieżek?

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Czasami droga jest nieco dłuższa,ale czyż na szczyt góry nie wiedzie wiele ścieżek?

Bardzo ładnie napisane 🙂

Zgadzam się!

21 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ale ładne to Ka-1000...

Ukryta Zawartość

Zależy mi żeby doprowadzić ka 1000 do 100% sprawności ponieważ gra to rewelacyjnie, nieco się podepnę pod temat  szukam dobrego zamiennika dla 2sa912  / 2sa1124  najbliżej co znalazłem to 2sa1360 Y może kolega @Bumpalump coś podpowie ?

IMG_20230118_155420.thumb.jpg.746b31690b26ec65558d7f18edb7332f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Dune napisał:

Zależy mi żeby doprowadzić ka 1000 do 100% sprawności ponieważ gra to rewelacyjnie, nieco się podepnę pod temat  szukam dobrego zamiennika dla 2sa912  / 2sa1124  najbliżej co znalazłem to 2sa1360 Y może kolega @Bumpalump coś podpowie ?

Ukryta Zawartość

To czarne na Kenwoodzie to co to?

btw

Nadal grasz na Usherach?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Tajitsu napisał:

To czarne na Kenwoodzie to co to?

btw

Nadal grasz na Usherach?

Roksan K3 wypożyczony od znajomego na moje średnio to gra... tak cały czas na Usherach.

Z tego co pamietam Beryl, a chciałeś pójść w Diamond?

@Pseudodrummer przepraszam za offtop 😉

Podstawkowe z Berylem to rzadkość z używanych, a co dopiero z DMD spotkać... w przyszłości chciałbym mieć Mini X DMD, ale ceny Ushera powariowały obecnie to kosmos jakiś,  a z używanych praktycznie nie ma monitorów na aukcjach z wyższych serii Ushera.

44 minuty temu, Tajitsu napisał:

Z tego co pamietam Beryl, a chciałeś pójść w Diamond?

@Pseudodrummer przepraszam za offtop 😉

A nie szkodzi.Mądrych ludzi warto słuchać😍

4 godziny temu, Dune napisał:

Ukryta Zawartość

2SA1360 / 2SC3423 niedostępne, zastępuje je KSA1381 / KSC3503 prod. OnSemi więc bez ryzyka podróbek 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bumpalump
9 minut temu, Bumpalump napisał:

Nie wielka roznica, ile o których dokładnie oryginałów 2sa137l60 potrzebujesz? Mam kilka z wylutu w zapasie

Potrzebuję 4 sztuki 2sa1360Y chętnie kupie

• 6 miesięcy później...
W dniu 19.05.2023 o 19:01, Dune napisał:

Nie jestem żadnym specjalistą od Kenwooda 🙂 to jest sigma drive pomysł Kenwooda z początku lat 80 chodzi o rozszerzenie sprzężenia zwrotnego miało to wyeliminować zakłócenia na kablach głosnikowych, kolumnach test  magazynu Audio z 05/ 1981r w pomiarach wykazał, że to działa(mam recenzje ka 1000 na papierze) ale kable do sigma muszą być o małym przekroju 0,2mm~0,5mm podłączenie daje głównie lepszy bardziej zwarty dźwięk lepszy bas i mikrodynamika, ale dużo ważniejsze jest czy wzmak z tamtego okresu w ogóle jest zdrowy... często Kenwody z tych serii sigma drive miały problem z napięciem stałym na wyjściu z pływającymi offsetami użyli tam również nietypowych szybkich tranzystorów sterujących 200mhz z wysokim hfe ciężko to dzisiaj czymś zastąpić sam mam problem z tym w KA 1000,  lepiej też nie pomylić się i nie podłączyć samych kabli głośnikowych do wyjść sigma ponoć może to uszkodzić wzmacniacz.

🙂

Jak sprawdzić czy wzmacniacz jest "zdrowy" , mam koncówke mocy M1 sigma drive i C1 basic.

6 godzin temu, Marekx6 napisał:

🙂

Jak sprawdzić czy wzmacniacz jest "zdrowy" , mam koncówke mocy M1 sigma drive i C1 basic.

Sprawdz na początek czy masz stabilny offset podłącz miernik do terminali ściągnij sobie serwisówkę,  następnie sprawdz bias czy również dobrze ustwiony i czy nie pływa radzę w ogóle wylutować potki od regulacji i spryskać jakimś kontaktem zostawić na 30min pokręcic nim i później do jakiegoś pojemnika wymyć z ipą w moim KA 1000 bias pływał w zakresie 1Mv i był strasznie czuły  po wyczyszczeniu stabilizuje się jak trzeba, wymieniłem też potki od offsetu na bochen, nadal walczę ze składową stało na wyjściu wymieniłem pary różnicowe na identyczne z oryginałem 2sc535 co praktycznie wyeliminował lekkie uderzenie w głośnik przy wł wył wzmacniacza, ale nadal mam problem z ofsetem na zimno ok 100Mv po nagrzaniu 15min pracy pływa w zakresie ok  30~ -30Mv w obu kanałach identycznie wzmacniacz nie posiada Dc Servo  są to wartości bezpieczne dla głośników, ale chciałbym zejść jak najbliżej 0Mv.

49 minut temu, Dune napisał:

Sprawdz na początek czy masz stabilny offset podłącz miernik do terminali ściągnij sobie serwisówkę,  następnie sprawdz bias czy również dobrze ustwiony i czy nie pływa radzę w ogóle wylutować potki od regulacji i spryskać jakimś kontaktem zostawić na 30min pokręcic nim i później do jakiegoś pojemnika wymyć z ipą w moim KA 1000 bias pływał w zakresie 1Mv i był strasznie czuły  po wyczyszczeniu stabilizuje się jak trzeba, wymieniłem też potki od offsetu na bochen, nadal walczę ze składową stało na wyjściu wymieniłem pary różnicowe na identyczne z oryginałem 2sc535 co praktycznie wyeliminował lekkie uderzenie w głośnik przy wł wył wzmacniacza, ale nadal mam problem z ofsetem na zimno ok 100Mv po nagrzaniu 15min pracy pływa w zakresie ok  30~ -30Mv w obu kanałach identycznie wzmacniacz nie posiada Dc Servo  są to wartości bezpieczne dla głośników, ale chciałbym zejść jak najbliżej 0Mv.

dziękuje za odpwoeidź😁 wszystko jest proste i oczywiste, jutro sie za to zabiorę i zaniosę do serwisu zeby sprawdził🙂

@Bumpalump Mam pytanie do Ciebie czy wachania offsetu   mogą być spowodowane upływnością starzeniem się lub zawyżonym ESR kondensatorów ? jeśli tak too w jakiej sekcji zasilacz ? czy to raczej nie ma związku i jak to się ma do tego, że wzmacniacz jest na 220V nie ma przełącznika na 240V z tego co widzę główne kondy w zasilaczu 10000uF 63V są na granicy i mogą dostawać za wysokie napięcie.

• Pokaż nowe odpowiedzi