Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica w kolumnie STX Electrino źle polutowana?

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem odpowiedź od serwisu, że taka kolejność nie ma wpływu na dźwięk. Pozostaje mi zaufać konstruktorom, że to celowa zmiana a nie jakiś przypadkowy błąd w sztuce. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

Witam.

pan Silver sound oraz jego awatar może nie ma wiedzy więc poniżej link do filmu z produkcji w naszej firmie.

Na naszej stronie FB pokazanych jest wiele filmów z produkcji w naszym zakładzie STX, również te które pokazują produkcję membran, cewek, koszy, symetryzatorów pola, koncentratorów i wielu innych.

Panie Silver Sound nie znajomość jakże dostępnych informacji będzie dla pana bardzo mocno obciążająca.

Pozdrawiam

Sławomir Trzaskowski

STX

FB. STX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

A ja mam Electrino 500 i to jedne z pierwszych, zaraz po wystawie AS i złego słowa o nich nie napiszę. Grają z lampą se ba 6p14p i 6n2p w układzie tridowym. Fakt, terminale do kabli do wymiany od razu. Pokój około 30m2 I jest zaje...cie. Tylko czasem jakieś odgrody zmajstruje, ale i tak do nich wracam z zadowoleniem. Tylko te terminale do kabli wymienić we fabryce....

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

11 godzin temu, zorge napisał:

....Fakt, terminale do kabli do wymiany od razu....Tylko te terminale do kabli wymienić we fabryce....

Na jakie wymieniłeś @zorge ? Do wymiany bo wtyki bananowe kiepsko siedzą czy z innych przyczyn ?

1 godzinę temu, Elbing napisał:

Do wymiany bo wtyki bananowe kiepsko siedzą czy z innych przyczyn ?

raczej winą takiego zjawiska jest podła jakość zakupionych wtyków

7 minut temu, silver_sound napisał:

raczej winą takiego zjawiska jest podła jakość zakupionych wtyków

no właśnie nie... na odwrót ... właśnie wywaliłem podłej jakości gniazda bananowe w swoich kolumnach (innej marki) bo wtyki kiwały się w nich na boki i nie dało się ich wcisnąć na ich pełną długość (bardzo płytkie gniazda)... po wymianie o niebo lepiej siedzą...

po co tak długie wtyki bananowe jak wszyscy robią bardzo płytkie gniazda do nich i wtyki nie wchodzą do końca ? oszczędności materiałów ? ciężko znaleźć gniazda bananowe żeby dedykowany wtyk wchodzil na głębokość 18 - 19 mm ...

Edytowane przez Elbing
uzupełnienie

qWlx86.jpg

z lewej wymontowane gniazdo głośnikowe z kolumny z prawej wtyk bananowy... bez sensu takie gniazdo, gdzie wtyk jest niestabilny bo nie wchodzi do końca... takich gniazd jest 99% na rynku... znalazłem tylko dwa, gdzie mieści się cały wtyk bananowy...

Edytowane przez Elbing

widać że producent stosując takie gniazda stawia na zysk, a nie funkcjonalność i długowieczność., a szkoda bo estetyka tych wyrobów jest zadowalająca. takim drobiazgiem zniechęca sobie jakiś fragment rynku, czyli potencjalnych klientów. skoro jak piszesz ciężko jest na obecnym rynku znaleźć coś dobrego w rozsądnej cenie, a jest alternatywa-- speakon, to trzeba zmienić porty na dostępne bez tych mankamentów.

To nie jest gniazdo z kolumn stx - żeby nie było nieporozumień. Jestem ciekaw dlaczego @zorge wymieniał gniazda w swoich Electrino ? 🤔

15 godzin temu, Elbing napisał:

Na jakie wymieniłeś @zorge ? Do wymiany bo wtyki bananowe kiepsko siedzą czy z innych przyczyn ?

A takie z Modushop

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

UjkrDt.jpg

czyli bardzo podobne tylko usunąłem przezroczyste podstawy z gniazd...

@raiwan nie chodzi o to z czego są wykonane gniazda tylko problem pokazany na zdjęciu w poście #38

Kawałek blachy aluminium z alle przytną na wymiar za grosze. Gniazda z długim tunelem z Alli za kilka dych i moje STXy nie gubią już bananów 😎

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zbyt estetycznie nie jest można by się na siłe przyczepić, ale co najważniejsze praktyczne, a to najważniejsze. zresztą kolumny zadek nie jest do oglądania, a od czoła kolumna do słuchania. na maszynie cnc bez problemu można tył kolumny tak przygotować, aby było praktycznie i estetycznie. skoro producent śledzi ten wątek, myśle że następne produkty nie będą miały tych mankamentów.

Największym mankamentem jest brak odpowiedniej kwoty do kupienia głośników lepszej klasy. To akurat dotyczy większości, nie wskazuje żadnego przykładu. 

Na zadek kolumny zwraca chyba większość uwagę. Nie spotkałem się jeszcze z kimś, kto by nie podszedł i chciał zobaczyć jak kolumny są podłączone, jakimi kablami, jakie banany 🙂 to chyba pierwsze na co ma się ochotę po odsłuchaniu kolumn 😉

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Kawałek blachy aluminium z alle przytną 

też mam amelinion :) tylko przeleciałem szczotką , chciałem coś takiego tylko nie wiem czy po przykręceniu by się nie odkształciło ?  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To chyba jakiś plastik jest. Lepiej chyba sobie przyciąć na wymiar amelianium.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak zamawiałem aluminiowe nawet jeszcze leżą dwie trzy w zapasie na wszelki wypadek jak bym chciał inne gniazda , taniocha w porównaniu z gotowcami  '' hifi '' 

Edytowane przez jarekb
1 godzinę temu, raiwan napisał:

Największym mankamentem jest brak odpowiedniej kwoty do kupienia głośników lepszej klasy. To akurat dotyczy większości, nie wskazuje żadnego przykładu. 

Na zadek kolumny zwraca chyba większość uwagę. Nie spotkałem się jeszcze z kimś, kto by nie podszedł i chciał zobaczyć jak kolumny są podłączone, jakimi kablami, jakie banany 🙂 to chyba pierwsze na co ma się ochotę po odsłuchaniu kolumn 😉

a potem do obadania kabelek sieci 230v, a na koniec w gogle szukanie co ile kosztuje...

Jak fajnie gra to chętnie sprawdzam ile taki sprzęt kosztuje. Tylko na co kabel sieciowy zmieniać? 

Ciekawi mnie, czy jak kto zmienia kabel sieciowy, żeby zminimalizować zakłócenia sieciowe to zmienia też kabelki od tranformatora w urządzeniach audio? Do tego specjalna obudowa bezpiecznika i samego transformatora przecież. Nie wspomnę już o zakłóceniach z cewek, przekaźników. No i najlepiej przecież coś nakleić na ścieżki od zasilania w tych urządzeniach 🤣 a te kable w ścianach to już zakłóceń nie robią? 

Edytowane przez raiwan
13 minut temu, raiwan napisał:

....a te kable w ścianach to już zakłóceń nie robią?

obaj wiemy, że są tacy co dają wiare w cudowne kable, złote -- żółte konektory  i inne cudeńka jak kierunkowe kable głośnikowe... jakby głośnik był zasilany prądem stałym, a ja prowokuje i kpie sobie z tych zabobonów i zabobonowierców..

5 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Kawałek blachy aluminium z alle przytną na wymiar za grosze. Gniazda z długim tunelem z Alli za kilka dych i moje STXy nie gubią już bananów 😎

Ukryta Zawartość

Odnośnie blachy już uchyliłeś rąbka tajemnicy. A jeszcze jakbyś wstawił linka co to za gniazda @MariuszZ. ?

Tobie się udało, że wchodzą do końca i siedzą stabilnie wtyki bananowe od kabli głośnikowych ✌️

Na marginesie jak grają te Electrino 150 od STX u Ciebie i na jakiej powierzchni ? Powoli się przymierzam do kolumn podłogowych STX i tak się waham, które byłyby dobre. Może @zorge i @nosjedz też podzielą się wrażeniami odsłuchowymi. Pierwszy raz mam okazję podpytać się osób,które mają kolumny tej firmy u siebie.

Panowie wątków kablowych jest mnóstwo. Choćby tu najświeższy:

Ukryta Zawartość

U mnie wrażenie, że jedna kolumna "gra" głośniej lub czyściej (ma bardziej wyraźne wysokie) jest przez to, że stoi w rogu a druga na środku salonu. Mam niestety ograniczone miejsce przez aneks nad czym ubolewam. Głównie to przez to, że wysuwając kolumny pół metra od ściany kolumny grają zupełnie inaczej. Pełny i mocny bas, lepsze stereo, scena... Masa bonusów, najważniejszy, że lewy głośnik nie grał bardziej od prawego no i bas nie "buczał"

W skrócie spróbuj odsunąć kolumny od tylnej ściany o 10, potem 20 cm

Godzinę temu, Elbing napisał:

Na marginesie jak grają te Electrino 150 od STX

Ja mam w salonie do kina cały secik elekctrino. Ewentualnie jakieś radyjko w tle na nich leci. Muzyki słucham na innym sprzęcie. Te 150-ki grają całkiem przyzwoicie. Zaskoczony byłem na początku basem. Kino bez suba, pomimo że mam można oglądać jak w kinie. 

Tych wtyków z alli nie polecam. Niby rodowane ale na mój gust to jakaś chromonikielina jest.

Zajrzyj do mudushopa i przyjrzyj się ofercie CMC. Ja brałem posrebrzane. Srebro się pokrywa co prawda jakimś siarczkiem ale w przeciwieństwie do patyny przewodzi prąd. Najlepiej pozłacane bierz. Miałem kiedyś miedziane. Dramat. Co miesiąc czyszczenie obowiązkowe. Szybko się utlenia.

Ukryta Zawartość

IMG_20200416_161106.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
Lit

Do słuchania muzyki @MariuszZ.używasz tych podstawkowych BMN S2 ? Widzę, że w nich gniazda głośnikowe też zrobiłeś po swojemu ? Do tych gniazd CMC lutowałeś okablowanie wewnętrzne czy jest tam patent z blaszką z otworem do zakręcenia na śrubie wewnętrznej gniazda ?

8 minut temu, Elbing napisał:

MariuszZ.używasz tych podstawkowych BMN S2 ?

Czasami. Słucham częściej na Bifrostach (DIY). To podobnej wielkości "monitory" ale na lepszych przetwornikach o mniejszej efektywności. 

Okablowanie lutowałem cyną z domieszką srebra. Okablowanie kolumny posrebrzane oczywiście. Konsekwentnie dobrane do głośnikowych Chord Odyssey X. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi