Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki i wzmacniacz do 3000zł (metal)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
poszukuję zestawu do słuchania muzyki w stylu black/death metal głównie, ale mile widziana byłaby też pewna wszechstronność, gdyż się gatunkowo nie ograniczam.
Niestety kompletnie się na tym nie znam i bazując na opiniach postawiłem na hifiman he400i (dostępne tylko w jednym sklepie w cenie 1299zł).
Większy problem jest czym je napędzić, żeby je w pełni wykorzystać i tu proszę o pomoc (propozycja innych słuchawek również mile widziana).
Budżet jak w tytule, chociaż dosyć elastyczny jeśli będzie to tego warte.
Nie mam doświadczeń odsłuchowych.
Obecnie gdzieś od 10 lat korzystam z sennheiser hd518 + emu 0204, więc raczej cokolwiek kupię będzie progres znaczny 😛 
Słuchawki wolałbym nowe, DAC może być używany..
Pozdro

3 godziny temu, Myru90 napisał:

Cześć,
poszukuję zestawu do słuchania muzyki w stylu black/death metal głównie, ale mile widziana byłaby też pewna wszechstronność, gdyż się gatunkowo nie ograniczam.
Niestety kompletnie się na tym nie znam i bazując na opiniach postawiłem na hifiman he400i (dostępne tylko w jednym sklepie w cenie 1299zł).
Większy problem jest czym je napędzić, żeby je w pełni wykorzystać i tu proszę o pomoc (propozycja innych słuchawek również mile widziana).
Budżet jak w tytule, chociaż dosyć elastyczny jeśli będzie to tego warte.
Nie mam doświadczeń odsłuchowych.
Obecnie gdzieś od 10 lat korzystam z sennheiser hd518 + emu 0204, więc raczej cokolwiek kupię będzie progres znaczny 😛 
Słuchawki wolałbym nowe, DAC może być używany..
Pozdro

Hifiman he400i nie słuchałem, ale miałem nieco tańszego brata z tej samej rodziny produktów Hifiman he300. Mi te Hifimany kompletnie nie podeszły, ale znajomi którzy słuchali tych Hifimanów w  większości wypowiadali się pozytynie... po prostu nie mój dźwięk.. Jeśli jednak obstawiasz przy Hifiman HE400i to sprawdziłem allegro i są dostępne o 200 zł taniej od Twojej propozycji podaje Ci linka  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  fakt powystawowe ale w końcu nowe. Z mojej strony polecam słuchawki otwarte Monolith m1060 za około 1350 zł. Grają lepiej od flagowców Shure SRH 1840 za 2.5 k które jeszcze jakiś czas temu miałem. Te Monolith to słuchawki planarne i wskazany jest wcześniejszy odsłuch. Ja też słucham trochę metalu na nich i powiem, że Master of Puppets Metallica ma nich takiego kopa, że chce się żyć. Co do DAC to polecam coś z iFi jest teraz topowy iFi zen II za 1k, lub jeśli masz trochę więcej kasiory to polecam Chord mojo 2. Mam to urządzenie i dostaje orgazmu przy słuchaniu muzyki.

Acha widzę że masz E-mu 0204. To bardzo dobry sprzęt i przy nim bym pozostał. Znaczna różnica pomiędzy E-mu będzie dopiero przy zakupie CHord Mojo 2 a ten sprzęt to wydatek 2.5k, więc w mojej opinii to nie ma sensu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok dzięki za zainteresowanie.
Właśnie z wielu opinii, które przeczytałem uznałem je za w miarę bezpieczny zakup w ciemno. Jednak na allegro obydwie te aukcje to też stary model tych słuchawek sądząc po zdjęciach i obecnie zastanawiam się mimo wszystko zaryzykować kupując używane.. Na olx he400i 2020r. 600zł średnio kosztuje za stan rzekomo "idealny". Jest to mniej niż połowa ceny (a i proponują odsłuch przy odbiorze osobistym), więc i na lepszy DAC by zostało. 
Te monolith m1060 jeszcze rozważę, ale w weekend ciut czasu mało mam.

HE400i to bardzo fajne słuchawki, sam gram czasem na HE400se. Bardzo fajnie zgrywa się z nimi nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jeżeli chcesz trochę więcej kopa, co przy metalu jest ważne, to warto go dopalić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z połączeniem zbalansowanym. Będzie killer zestaw, sprawdzone :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie po pierwszym odpaleniu tych słuchawek jestem i myślę, iż kolega wyżej się mylił. Emu0204 jest za słabe do napędzenia ich bo cicho grają nawet na full. Przetestowałem później na interfejsie brata "Focusrite Scarlett Solo 3gen" i grały 2x głośniej, ale nawet wtedy suma sumarum moje HD518 uważam brzmią niemal identycznie.
Póki co to tylko testy "czy działają" bo kupiłem używane za 500zł (wiec zakładam że wygrzane są). 
Trochę jestem póki co rozczarowany, ale może to się okazać faktycznie winą DAC. Tylko szkoda by było wydać kolejne 2 tys. i się rozczarować jeszcze bardziej.
Po weekendzie będę myślał dalej.

Edytowane przez Myru90
1 godzinę temu, Myru90 napisał:

Właśnie po pierwszym odpaleniu tych słuchawek jestem i myślę, iż kolega wyżej się mylił. Emu0204 jest za słabe do napędzenia ich bo cicho grają nawet na full. Przetestowałem później na interfejsie brata "Focusrite Scarlett Solo 3gen" i grały 2x głośniej, ale nawet wtedy suma sumarum moje HD518 uważam brzmią niemal identycznie.
Póki co to tylko testy "czy działają" bo kupiłem używane za 500zł (wiec zakładam że wygrzane są). 
Trochę jestem póki co rozczarowany, ale może to się okazać faktycznie winą DAC. Tylko szkoda by było wydać kolejne 2 tys. i się rozczarować jeszcze bardziej.

Planarne słuchawki lubią moc i lubią połączenie po balansie. Wtedy ich dźwięk się otwiera i grają jak trzeba. Jeżeli się zdecydujesz na zakup jakiejś elektroniki, a słuchawki nadal nie spełnią Twoich oczekiwań, to i tak będziesz miał już świetną bazę dla innego modelu słuchawek. Jeżeli masz taką możliwość, wybierz się z nimi do salonu audio i posłuchaj z inną elektroniką niż E-Mu.

Zanim przeszedłem  na zestawy kolumnowe miałem  dwa  lata   słuchawki  hiffimana  400i pierwsza  wersja -   one   CAŁKOWICIE    do  metalu  sie  nie  nadaja - to  słuchawki   brzmiace  chudo  ,  i   troche  płasko.  znakomicie   nadaja  sie  do   kameralistyki   muzyki  dawnej. nic  nie  pomoze wymiana  napedu . do  metalu    tylko  dobre  dynamiki .wyzsze  modele   bajerdynamków ,i  ;polecane  przezemnie   fidelio  x2hr cos  w  tym  stylu.

W dniu 23.06.2023 o 13:11, Myru90 napisał:

Te Hifimany he 400i są prądożercze. Jeśli E-mu nie daje rady celuj w coś z iFi. Ostatnio sprzedałem za 220 zł IfI nano LE i mi się w głowie nie mieści, że gość co to kupił za 220zł ma taki dźwięk. iFi zjada wszystko co inne w cenie do 1k, jak również będzie w stanie napędzić te Hifimany. Tak a pro-po jak udało Ci się zainstalować tego E-mu na windows? Sam miałem te E-mu i z na win 7 męczyłem się z dobre 2 godziny aby ustrojstwo w pełni działało. 😉

Gość

(Konto usunięte)

Polecam iFi Audio Uno, cena śmiesznie niska a bez problemu wysterował Beyerdynamic 990ED 250ohm

Miałem preamp Rotel RC-1590 i ten mały wzmacniaczyk biurkowy wysterował słuchawki i zagrał lepiej od tego w Rotelu 🙂 

Też słucham metalu i iFi wypełnił w tych beyerach środek bo ich charakterystyka to lekkie V.

Taniej i solidniej nie znajdziesz w tej cenie a nawet sporo wyżej 😉 

Aha i działa spokojnie podłączony do telefonu z androidem mieląc zripowane CD i nie zużywając szybko baterii.

W dniu 23.06.2023 o 15:00, iFi Audio napisał:

Planarne słuchawki lubią moc i lubią połączenie po balansie. Wtedy ich dźwięk się otwiera i grają jak trzeba. Jeżeli się zdecydujesz na zakup jakiejś elektroniki, a słuchawki nadal nie spełnią Twoich oczekiwań, to i tak będziesz miał już świetną bazę dla innego modelu słuchawek. Jeżeli masz taką możliwość, wybierz się z nimi do salonu audio i posłuchaj z inną elektroniką niż E-Mu.

Myślę, że zdecyduję się na tego Zen DAC + CAN. Dużo opinii jednak widziałem iż dodawany jest jakiś lipny zasilacz i "koniecznie" trzeba wymienić na ipower za 300+zł? Coś to zmienia? I kabelek dokupić również za podobną kwotę?
Znalazłem cały zestawik DAC+CAN + zasilacz BTF-LIGHTING DC 5V 6A 30W 100-240V Power Supply + Kabel: DELOCK Jack Cable 4.4 mm 5-Pin Male to Male 0.5 m Black. Czy tu by była konieczność wymiany czegoś?
edit. nie no sam widzę, że kabel do wymiany 😜

W dniu 27.06.2023 o 08:09, Piniu2906 napisał:

Te Hifimany he 400i są prądożercze. Jeśli E-mu nie daje rady celuj w coś z iFi. Ostatnio sprzedałem za 220 zł IfI nano LE i mi się w głowie nie mieści, że gość co to kupił za 220zł ma taki dźwięk. iFi zjada wszystko co inne w cenie do 1k, jak również będzie w stanie napędzić te Hifimany. Tak a pro-po jak udało Ci się zainstalować tego E-mu na windows? Sam miałem te E-mu i z na win 7 męczyłem się z dobre 2 godziny aby ustrojstwo w pełni działało. 😉

W tych emu każdy narzekał na problemy ze sterownikami. Sam miałem przeprawę zanim przestało trzaskać i inne dźwięki wydawać, aż trafiłem na jakieś gdzie śmigało wszystko. To było ładnych pare lat temu i z tego co pamiętam to jedyna przyczyna problemów.

Edytowane przez Myru90
17 minut temu, Myru90 napisał:

Myślę, że zdecyduję się na tego Zen DAC + CAN. Dużo opinii jednak widziałem iż dodawany jest jakiś lipny zasilacz i "koniecznie" trzeba wymienić na ipower za 300+zł? Coś to zmienia? I kabelek dokupić również za podobną kwotę?
Znalazłem cały zestawik DAC+CAN + zasilacz BTF-LIGHTING DC 5V 6A 30W 100-240V Power Supply + Kabel: DELOCK Jack Cable 4.4 mm 5-Pin Male to Male 0.5 m Black. Czy tu by była konieczność wymiany czegoś?

Absolutnie nie kupuj tego zasilacza.. to lipa jak nie wiem co. Zmiany w dźwięku będą nawet nie kosmetyczne tylko zerowe.. przerabiałem już to

Zobacz Fiio K7 ma 2w po balansie + MEZE 99 Classics. Będzie fajne rozrywkowe granie. 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

W dniu 1.07.2023 o 19:17, Myru90 napisał:

W tych emu każdy narzekał na problemy ze sterownikami. Sam miałem przeprawę zanim przestało trzaskać i inne dźwięki wydawać, aż trafiłem na jakieś gdzie śmigało wszystko. To było ładnych pare lat temu i z tego co pamiętam to jedyna przyczyna problemów.

Zasilacze są fajnym rozwinięciem dźwięku, ale w standardzie też gra okej, więc spokojnie :) Krok po kroczku. Nie znam tego zasilacza, ani przewodu o którym wspomniałeś. Mamy nasz własny dedykowany kabelek: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cześć, ja bym zwrócił uwagę na pewno na Sennheisery HD660S2 z jasnym wzmakiem pokroju FiiO K5 Pro. To bardzo przyjemne combo, które gra uniwersalnie i na pewno sprawdzi się w metalu. Zamiast HE400SE w tym budżecie poszedłbym w HiFiMan Deva, a do nich zestaw od iFi - Zen Air DAC i Zen Air Can lub wersje bez Air. Takie połączenia dadzą wystarczającą moc, a jednocześnie bardzo przyjemne brzmienie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wczoraj kupowałem Zen Can, odbiór osobisty. Gość miał pokaźną kolekcje różnych słuchawek (takie za minimum 1,5 tys, ale nie pamiętam nazw wszystkich) i pozwolił mi przesłuchac z kilkoma DACami i preampami.
Mój wniosek może być jedynie że albo to wszystko pic na wodę albo ja jestem głuchy bo nie słyszałem niemal różnicy (jakaś minimalna była.. przy zestawie za ~5-6tys. w stosunku do mojego obecnego zestawu kupionego za grosze 10 lat temu..).
Jutro przyjdzie mi Dac V2 + posiadany już CAN i dam pewnie znać co wyszło.

41 minut temu, Q21 napisał:

cześć, ja bym zwrócił uwagę na pewno na Sennheisery HD660S2 z jasnym wzmakiem pokroju FiiO K5 Pro. To bardzo przyjemne combo, które gra uniwersalnie i na pewno sprawdzi się w metalu. Zamiast HE400SE w tym budżecie poszedłbym w HiFiMan Deva, a do nich zestaw od iFi - Zen Air DAC i Zen Air Can lub wersje bez Air. Takie połączenia dadzą wystarczającą moc, a jednocześnie bardzo przyjemne brzmienie 🙂 

Myślałem nad nimi jednak dużo osób z tego co pamiętam twierdziło, że do metalu się nie nadają.. ale każdy ma swoją opinię.

Na chwilę obecną myślę, że dalsze sugestie są zbędne bo co kupiłem to kupiłem i dzięki wszystkim za opinie.

Wszystko zależy od gustu. Miłego słuchania w takim razie 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.