Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-1700NE/1600 opinie

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Oskar09 napisał:

Nie warto takie jest moje zdanie.  Miałem Denona pma 1600ne i zamieniłem na pma 1510ae. Nie widzę żadnej róznicy w graniu. Wybór był podyktowany tym, że potrzebuję pre out którego w nowszych modelach nie ma. Chyba, że komuś zależy na wbudowanym DACu w denonie. 

Pzdr. 

No właśnie, bez DAC się obejdę. Przynajmniej na razie. Czasem mnie nosi żeby coś kombinować, ale chyba nie ma co robić ruchów pozornych, tylko odkładać na klasę wyżej 🙂

• 1 miesiąc później...

Jednak nie wytrzymałem i popełniłem tego PMA-1700. Ze zmian na plus - więcej opcji regulowanych z pilota i ten DAC, którego jeszcze nie miałem okazji testować. Front trochę bardziej elegancki i pasuje mi teraz idealnie odcieniem do DCD-1700. Jeden pilot obsługuje wszystkie funkcje w obydwu urządzeniach. Brzmieniowo, moim zdaniem, status quo. Nie miałem okazji przełączać na przemian z wcześniejszym PMA-1510, ale brzmią praktycznie identycznie. Może jakieś delikatne wahnięcia w ekspozycji skrajów pasma, bardziej widoczne w PMA-1700, ale to subtelności.

Ze zmian na minus - mam wrażenie, że regulacja głośności pilotem jest jeszcze bardziej upierdliwa, niż w 1510. Potencjometr bardzo ekscytująco reaguje na każdą, nawet delikatną pieszczotę przycisku głośności. Trudno o płynna zmianę, szczególnie przy cichym słuchaniu. 😉

Miałem pma/dcd 1500ae. Teraz jest pma/dcd 1700ne. Różnice w brzmieniu pomiędzy pma były bardzo wyraźne. Stary grał równiejszym i chudszym dźwiękiem. Pisali o nim w tamtych czasach , że gra europejską szkolą brzmiena. Być może wiek wzmacniacza około 17 lat miał wpływ na takie słabe brzmienie a może jednak ta szkoła Europejska jest dla mnie gorsza od japońskiej zastosowanej w 1700ne
Obecnie jestem jeszcze w posiadaniu dcd 1500ae i tutaj różnica z 1700ne też jest wyraźna na korzyść 1700. Detal, szczegół, barwa, energetyczność nie ma co porównywać.
Między innymi te doświadczenia przekonały mnie , że daci mogą grać inaczej.

9 minut temu, Grzech76 napisał:

Miałem pma/dcd 1500ae. Teraz jest pma/dcd 1700ne. Różnice w brzmieniu pomiędzy pma były bardzo wyraźne. Stary grał równiejszym i chudszym dźwiękiem. Pisali o nim w tamtych czasach , że gra europejską szkolą brzmiena. Być może wiek wzmacniacza około 17 lat miał wpływ na takie słabe brzmienie a może jednak ta szkoła Europejska jest dla mnie gorsza od japońskiej zastosowanej w 1700ne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Obecnie jestem jeszcze w posiadaniu dcd 1500ae i tutaj różnica z 1700ne też jest wyraźna na korzyść 1700. Detal, szczegół, barwa, energetyczność nie ma co porównywać.
Między innymi te doświadczenia przekonały mnie , że daci mogą grać inaczej.

Jeszcze jest opcja, że ja po prostu nie słyszę, albo akustyka powoduje, że te różnice się gubią. Możliwe. Mam DCD-1700 i rzeczywiście, jak zmieniłem ze starego DVD Denona, to zagrało wyraźnie i bezapelacyjnie lepiej. Natomiast, istotnej różnicy między tymi wzmacniaczami nie mogę wyłapać. A jak podłączasz CD do tego wzmacniacza? Analogiem, czy cyfrowo? Sprawdzałeś, który DAC, Twoim zdaniem, gra lepiej?

Ukryta Zawartość

Sprawdzałem,.CD podłączone po analogu gra lepiej niż laptop z Daphile wpięty do wzmaka. Zripowałem płytę do wav, żeby porównać przyciszyłem CD a i tak zagrał lepiej niż dac we wzmaku. Żeby wykluczyć transport podpiąłem CD do wzmaka po koaksjalu i zagrał tak samo jak laptop z Daphile.
Moim zdaniem implementacja w CD jest niedużo ale jednak lepsza.
Po tych testach zacząłem nawet wątek o nowym dacu, który zagrałby lepiej niż CD ale to nie jest prosty temat . Wkurza mnie świadomość słuchania plików na gorszym dacu
Uważam, że mam bardzo przezroczysty zestaw ponieważ słyszę detale takie jak np. dotknięcie struny o gryf w gitarze u Patrici Barbet na Cafe Blue w akustycznym numerze.
UYamamoto na Midnight Sugar w pierwszym numerze słychać muzyków jak sobie "podśpiewują" itp.

11 minut temu, Grzech76 napisał:

Sprawdzałem,.CD podłączone po analogu gra lepiej niż laptop z Daphile wpięty do wzmaka. Zripowałem płytę do wav, żeby porównać przyciszyłem CD a i tak zagrał lepiej niż dac we wzmaku. Żeby wykluczyć transport podpiąłem CD do wzmaka po koaksjalu i zagrał tak samo jak laptop z Daphile.
Moim zdaniem implementacja w CD jest niedużo ale jednak lepsza.
Po tych testach zacząłem nawet wątek o nowym dacu, który zagrałby lepiej niż CD ale to nie jest prosty temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wkurza mnie świadomość słuchania plików na gorszym dacu

Ukryta Zawartość

Uważam, że mam bardzo przezroczysty zestaw ponieważ słyszę detale takie jak np. dotknięcie struny o gryf w gitarze u Patrici Barbet na Cafe Blue w akustycznym numerze.
UYamamoto na Midnight Sugar w pierwszym numerze słychać muzyków jak sobie "podśpiewują" itp.

Ja słucham głównie metalu, więc z rzadka coś tam słychać, jak sobie podśpiewują... 😂🤘A serio, jazz mi się zaczyna i kończy na Dianie Krall. Uważam też, że jej wydawnictwa, które mam, brzmią na tym zestawie świetnie. Detale, szmery, które generują muzycy, głębia. Wszystko jest. 

Ogólnie, brzmienie denonowskie mi pasuje. Na niektórych realizacjach dorzuciłbym ze 2 db na wysokich. Zauważyłem też, że jako źródło, trochę jaśniej gra mi gramofon, pomimo, że podpięty do wbudowanego w Denona przedwzmacniacza, wszystkie cykajki są trochę bardziej dobitne, niż z CD. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, Grzech76 napisał:

Ja też słucham metalu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale czasem puszczę coś lepiej zrealizowanego żebym nie zapomnial jak mój zestaw potrafi zagrać, a takie detale wychodzą przy okazji.

Tak. masz rację. Jak się kupi trochę lepiej grający sprzęt, to zaczyna się doceniać dobrze nagraną muzykę. 

Ukryta Zawartość

W dniu 21.06.2023 o 23:38, stormbringer napisał:

Witam, jak w temacie czy mógłby ktoś opisać brzmienie tych wzmaków, czy warte swojej ceny? jak wypadają na tle konkurencji? Ich budowa mocno kusi.

1600NE świetny klocek

W dniu 9.05.2024 o 06:42, Piotr Sonido napisał:

Ale z biegiem rozruchu dźwięk się bardzo zmieniał. 

Raczej człowiek przyzwyczaja się do badziewia.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 25.02.2025 o 05:01, Misio38 napisał:

Raczej człowiek przyzwyczaja się do badziewia.

Polecam ci jednak nie przyzwyczajać się do "badziewia" jak to nazwałeś tylko szukać swojego wymarzonego dźwięku. Nie koniecznie oznacza to wysokie koszty. Można bowiem szukać używanych. Wymaga to nieco więcej cierpliwości. Powodzenia.

Po kilkudniowym osłuchaniu się z PMA-1700NE, na różnym repertuarze, stwierdzam jednak, że góra jest bardziej eksponowana, niż w PMA-1510. Mi to pasuje, bo wszelakie cykajki, talerzyki i inne drobne detale są  bardziej wyraziste. Wymagało to przesłuchania na spokojnie różnego repertuaru, ale teraz mogę to chyba przyznać z dużą dozą pewności 🙂

• 1 miesiąc później...

Obecnie słucham muzy na amplitunerze Denona x4800. Czy ma ktoś doświadczenie i podpowie czy jest sens dokupowania do stereo tego Denona PMA-1700ne? Czy usłyszę jakąkolwiek różnicę, czy sobie odpuścić? Kolumienki mam MA bronze 500.

6 godzin temu, Szymmar2 napisał:

Obecnie słucham muzy na amplitunerze Denona x4800. Czy ma ktoś doświadczenie i podpowie czy jest sens dokupowania do stereo tego Denona PMA-1700ne? Czy usłyszę jakąkolwiek różnicę, czy sobie odpuścić? Kolumienki mam MA bronze 500.

Jest sens. Moim zdaniem jest sens. Nie masz to całkiem przyjemny amplituner to wciąż ma swoje bolączki kinowe.

7 godzin temu, Szymmar2 napisał:

Miałem podobną sytuację. Denon AVC-X4800 i MA Silver 200. Dokupiłem ten wzmacniacz i ja, subiektywnie różnicę usłyszałem. To nie będzie zupełnie inne granie, bo Denon ma swoje brzmienie. Natomiast, tzw. kopnięcie, i przejrzystość na górze pasma, wydają mi się lepsze na PMA-1700NE. Teoretycznie, jeśli kupisz nowy, to możesz zwrócić, więc spróbować warto. Uwaga tylko na potencjometr głośności. Jak przyzwyczaiłeś się do amplitunera, to we wzmacniaczu jest inna bajka. Ruszysz gałką o centymetr i robi się huragan, albo cisza. Trochę mnie to irytuje, bo czasem, szczególnie przy wieczornym, cichym słuchaniu, mam problem z ustawieniem właściwej głośności z pilota. Jest to bardzo czułe. 

Dodam jeszcze, że przechodziłem po drodze przez PMA-1510AE, który, podobnie jak 1520AE, można kupić używany za sporo niższe pieniądze, niż PMA-1700NE. Różnice w brzmieniu są bardzo delikatne. Jak dla mnie PMA-1700 gra trochę ostrzej na górze pasma, w porównaniu do starszych wersji. Jeśli nie przeszkadza Ci brak mozliwości przełączania niektórych rzeczy pilotem - tryb "direct" i tryb "power amp direct", gdzie musisz podejść i fizycznie wcisnąć przycisk, to możesz śmiało poszukać używki, którą kupisz pewnie gdiześ pomiędzy 2-2,8 tys, w zależności, czy będzie to 1510, czy 1520.

Edytowane przez Rafaello_666
4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Miałem podobną sytuację. Denon AVC-X4800 i MA Silver 200. Dokupiłem ten wzmacniacz i ja, subiektywnie różnicę usłyszałem. To nie będzie zupełnie inne granie, bo Denon ma swoje brzmienie. Natomiast, tzw. kopnięcie, i przejrzystość na górze pasma, wydają mi się lepsze na PMA-1700NE. Teoretycznie, jeśli kupisz nowy, to możesz zwrócić, więc spróbować warto. Uwaga tylko na potencjometr głośności. Jak przyzwyczaiłeś się do amplitunera, to we wzmacniaczu jest inna bajka. Ruszysz gałką o centymetr i robi się huragan, albo cisza. Trochę mnie to irytuje, bo czasem, szczególnie przy wieczornym, cichym słuchaniu, mam problem z ustawieniem właściwej głośności z pilota. Jest to bardzo czułe. 

Dodam jeszcze, że przechodziłem po drodze przez PMA-1510AE, który, podobnie jak 1520AE, można kupić używany za sporo niższe pieniądze, niż PMA-1700NE. Różnice w brzmieniu są bardzo delikatne. Jak dla mnie PMA-1700 gra trochę ostrzej na górze pasma, w porównaniu do starszych wersji. Jeśli nie przeszkadza Ci brak mozliwości przełączania niektórych rzeczy pilotem - tryb "direct" i tryb "power amp direct", gdzie musisz podejść i fizycznie wcisnąć przycisk, to możesz śmiało poszukać używki, którą kupisz pewnie gdiześ pomiędzy 2-2,8 tys, w zależności, czy będzie to 1510, czy 1520.

Dzięki za klarowną opinię.

Trochę się waham wydać 6 tysi i nie usłyszeć różnicy. Z drugiej strony używka 15XXAE też jest ryzykowna, bo zwrotów brak, sprzęt może się posypać i zostanę z niczym. X4800 gra całkiem przyzwoicie ale zawsze jest to ale i pojawia się dylemat, bo chciałoby się lepiej, a króliczek ucieka :).

Generalnie przymiarki robię już od połowy roku i wcześniej ktoś mi też sugerował dokupienie wzmacniacza stereo, a dokładnie używki Denona 15XX. Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia i sugestie, będę bardzo wdzięczny.

Jak byś chciał lepiej to i kolumny wypadało by zmienić na coś z wyższego poziomu. Wtedy zmiana będzie bardziej odczuwalna.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

22 minuty temu, treinerek napisał:

Jak byś chciał lepiej to i kolumny wypadało by zmienić na coś z wyższego poziomu. Wtedy zmiana będzie bardziej odczuwalna.

Jakieś sugestie?

2 minuty temu, Szymmar2 napisał:

Jakieś sugestie?

Wolał bym nie udzielać konkretnych rad, bo nie słuchałem jak grają te Denony. Sporo zadowolonych użytkowników chwali połączenia tych Denonów z Pylonami serii Diamond lub Jasper(ale te to raczej nie w budżecie). Ale używek Diamondów mógł byś poszukać, choć najpierw przydał by się odsłuch,by stwierdzić czy ci takie granie pasuje.

Monitor Audio to dopiero grają od serii Gold, ewentualnie starsze wersje Silver.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Godzinę temu, Szymmar2 napisał:

Trochę się waham wydać 6 tysi i nie usłyszeć różnicy. Z drugiej strony używka 15XXAE też jest ryzykowna, bo zwrotów brak, sprzęt może się posypać i zostanę z niczym. X4800 gra całkiem przyzwoicie ale zawsze jest to ale i pojawia się dylemat, bo chciałoby się lepiej, a króliczek ucieka :).

Generalnie przymiarki robię już od połowy roku i wcześniej ktoś mi też sugerował dokupienie wzmacniacza stereo, a dokładnie używki Denona 15XX. Jeżeli ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia i sugestie, będę bardzo wdzięczny.

Wiesz, ryzyko przy zakupie używki zawsze jest. Z drugiej strony, zapewne dziewięciu, na dziesięciu sprzedających, albo nawet więcej, to uczciwi ludzie, którzy rzetelnie opisują stan techniczny przy sprzedaży. Jeśli ktoś ma pilota, pudełko, a nawet fakturę zakupu, to można założyć, że sprzęt jest bezpieczny (nie kradziony), a dbałość można ocenić często po stanie zewnętrznym. PMA-1700 też już się pojawiają używane. Ja kupiłem używkę, jeszcze na gwarancji i nie słuchałem przed zakupem. Spotkałem się ze sprzedającym na parkingu, na trasie, bo mieliśmy do siebie daleko. 

Z tym usłyszeniem różnicy, to jest też tak, że jak już kupisz, to pewnie usłyszysz. Natomiast, rewolucji się nie spodziewaj. Chyba, że kupisz wzmacniacz innej firmy, to może Cię zaskoczy totalna zmiana brzmienia, ale to już eksperymentowanie trochę i może się skończyć tym, że będziesz za chwilę szukał dalszej zmiany. Jeśli jesteś zadowolony z brzmienia tego zestawu, to dokupienie PMA-15xxAE/1700NE, na pewno tego brzmienia nie pogorszy, a nawet powinno poprawić. Czy to jest warte wydania tych pieniędzy, to Ci nikt nie powie. Sam musisz wiedzieć, ile chcesz wydać na to hobby. Z drugiej strony, ludzie wydają większe kwoty na kable i podstawki, słysząc różnicę, więc wydaje mi się, że zakup takiego wzmacniacza, który na pewno będzie "słyszalny", nie jest złym pomysłem. Z zakupu używki jest jeszcze jedna korzyść potencjalna. Jak dojdziesz do wniosku, że Ty nie słyszysz różnicy, to opchniesz z małą stratą dalej. 🙂  

Edytowane przez Rafaello_666
2 godziny temu, Szymmar2 napisał:

To kup coś innego niż Denon. Żeby  ta  różnica była bardziej słyszalna

Albo kolumny. Ale wtedy ta wymiana/ dołożenie wzmacniacza i tak cię czeka.

3 minuty temu, pawelcb napisał:

Gdzieś czytałem że strasznie się grzeje ten denon, to prawda ?

PMA-1700 grzeje się. Mam porównanie z amplitunerem AVC-X4800. Od tego amplitunera grzeje się sporo mniej. Mam jednak wrażenie, że znacznie bardziej od starszego modelu, PMA-1510AE.

Czyli jednak to prawda, dzięki.

Po mału szukam czegoś zamiast mojej yamahy as701 a denon zawsze wizualnie mi się podobał, pierwszy który wypróbuję to 1700. Szkoda że te fajniejsze wzmacniacze są tak głębokie

15 minut temu, pawelcb napisał:

Czyli jednak to prawda, dzięki.

Po mału szukam czegoś zamiast mojej yamahy as701 a denon zawsze wizualnie mi się podobał, pierwszy który wypróbuję to 1700. Szkoda że te fajniejsze wzmacniacze są tak głębokie

No tak, gdzieś te graty trzeba upchnąć. Za to wykonanie Denona jest pierwsza klasa. Swoje też waży. Jak zamawiałem meble do pokoju ze sprzętem, to zrobiłem komodę o głębokości, bodajże 50 cm. Jak do tej pory, wszystko się mieści. 

W dniu 3.04.2025 o 13:54, Rafaello_666 napisał:

Wiesz, ryzyko przy zakupie używki zawsze jest. Z drugiej strony, zapewne dziewięciu, na dziesięciu sprzedających, albo nawet więcej, to uczciwi ludzie, którzy rzetelnie opisują stan techniczny przy sprzedaży. Jeśli ktoś ma pilota, pudełko, a nawet fakturę zakupu, to można założyć, że sprzęt jest bezpieczny (nie kradziony), a dbałość można ocenić często po stanie zewnętrznym. PMA-1700 też już się pojawiają używane. Ja kupiłem używkę, jeszcze na gwarancji i nie słuchałem przed zakupem. Spotkałem się ze sprzedającym na parkingu, na trasie, bo mieliśmy do siebie daleko. 

Z tym usłyszeniem różnicy, to jest też tak, że jak już kupisz, to pewnie usłyszysz. Natomiast, rewolucji się nie spodziewaj. Chyba, że kupisz wzmacniacz innej firmy, to może Cię zaskoczy totalna zmiana brzmienia, ale to już eksperymentowanie trochę i może się skończyć tym, że będziesz za chwilę szukał dalszej zmiany. Jeśli jesteś zadowolony z brzmienia tego zestawu, to dokupienie PMA-15xxAE/1700NE, na pewno tego brzmienia nie pogorszy, a nawet powinno poprawić. Czy to jest warte wydania tych pieniędzy, to Ci nikt nie powie. Sam musisz wiedzieć, ile chcesz wydać na to hobby. Z drugiej strony, ludzie wydają większe kwoty na kable i podstawki, słysząc różnicę, więc wydaje mi się, że zakup takiego wzmacniacza, który na pewno będzie "słyszalny", nie jest złym pomysłem. Z zakupu używki jest jeszcze jedna korzyść potencjalna. Jak dojdziesz do wniosku, że Ty nie słyszysz różnicy, to opchniesz z małą stratą dalej. 🙂  

Zatem mam i ja 😁. Zdecydowałem się na Denon PMA-1700NE i powiem szczerze, jest moc, jest dźwięk, a co najważniejsze zadowolenie z wyboru. Dzięki za porady. 

8 godzin temu, Szymmar2 napisał:

Zatem mam i ja 😁. Zdecydowałem się na Denon PMA-1700NE i powiem szczerze, jest moc, jest dźwięk, a co najważniejsze zadowolenie z wyboru. Dzięki za porady. 

Gratulacje, znalazłeś poniżej 6 tys ?

Ja jutro będę brał, trzeba samemu w domu potestować.

1 godzinę temu, pawelcb napisał:

Gratulacje, znalazłeś poniżej 6 tys ?

Ja jutro będę brał, trzeba samemu w domu potestować.

Znalazłem ale to od znajomego, który ma sklep audio. Niestety cena jest praktycznie wszędzie taka sama/podobna i ustawiona/narzucona przez dystrybutora w Polsce na 6199. 

2 minuty temu, Szymmar2 napisał:

Znalazłem ale to od znajomego, który ma sklep audio. Niestety cena jest praktycznie wszędzie taka sama/podobna i ustawiona/narzucona przez dystrybutora w Polsce na 6199. 

W jednym salonie proponowali mi z ekspozycji za 5900. W końcu zdecydowałem się jednak na używkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi