Skocz do zawartości
IGNORED

Radmor 5102-T - cztery głośniki

shogoon

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym tygodniu zdobyłem i podłączyłem do mego radmora kolejne dwa zestawy głośnikowe Tonsil zg30c114.

Jak się można domyśleć podłączyłem je "na tył". Z przodu i z tyłu są takie same głośniki. Pora na pytanie, te podłączone na tył, są dość ciche. Wiem że na wyjściu na tylne jest mniejsza moc,bo jest to wyraznie opisane, ale

że aż tak. Bo spodziewałem się troszke glośniejszego działania. Czy ktoś ma jakieś przemyslenia na ten temat?

niestety wlasnie tak jest ze tyl gra bardzo cichutko. choc sa momenty ze mu cos tam przypasuje i mruknie troche glosniej.jednym z wyjsc z tej sytuacji jest zastosowanie z tylu glosnikow o duzej efektywnosci 'dB' czyli takich ktore same z siebie beda graly glosniej.rozumiem ze regulacje na potencjometrze ustawiles tyly na max ?

tył z racji niezbyt dużej mocy nie z karzdymi kolumnami sobie poradzi, jeżeli 8 omów to małe monitorki i dobry (gruby) kabel, w niezbyt dużej odległości od słuchacza, (mozna ustawic tak jak w kinie domowym).U mnie graja na przodzie mission m73 a na tyłach m70 (maleńkie minimonitorki) i wszystko zupełnie dobrze słychac nawet bas na tyłach jest odczówalny.Gra to w pokoju 13 m2

Witam.

U mnie jest podobnie, tzn. tyły graja duzo ciszej, choć to tez zależy od sygnału.... sa momenty zwłaszcza sluchając radia że tyły zagrają dość mocno ale tez nie w całym zakresie. Mam wrażenie jakby na tyły szły tylko określone częstotliwości ... zwłaszcza góra i nieco wycofana i zniekształcona średnica... i jedynie wyższy bas... ale szczerze mówiąc odpowiada mi to w zupełności bo tył w moim odczuciu nadają jedynie przestrzeni i tła cokolwiek przez to rozumiecie :)

Pozdrawiam wszystkich właścicieli Radmorków i całą resztę tez .. a co mi tam ;)

Luxmany i winyle 

Panowie tylne glosniki zapiete sa pomiedzy + wyjsc kanalow przednich , dzieki czemu graja tylko informacje stereofonicze , czyli mowiac wprost , tylko takie , ktore wystepuja w jednym kanale , a w drugim nie . Jezeli cos wystepuje w obu w tej samej wartosci to po prostu sie znosi .

• 4 miesiące później...

witam wszystkich!!

mam male pytanie.

obecnie posaidam radmora 5102te do tego 2 altusy 110 na przod i na tyl skarty. I o te skarty chcialem sie spytac.

a mianowicie: jakie byscie mi proponowali kolumny??te skarty 70 co mam sa strasznie zjechane gdzy swego czasu brat wozil w samochodzie (zuk) i sie strasznie zniszczyly.czekam na wasze propozycje

>>shagoon

jesli chcesz zeby tyl Ci gral glosniej w radmorze to tylko to moze polepszyc korektor no 5471 z funkcja super stereo. ja mam wlasnie radmora 5102te i korektor 5471 i to podpiete pod soundblastera w koputerze. jak wlacze super stereo to tyl gra glosniej i to duzo, ale jezeli masz mozliwosc od kogos pozryczyc to sobie sprawdz czy Ci bedzie odpowiadal dzwiek jaki sie bedzie wydobywal z funkcja superstereo, poniewaz ma sie wrazenie ze sa wtedy poprzestawiane "panowramy".

pozdrawiam

chcesz wykorzystac tyl?

To zrob tak - polacz rownolegle tylnie wejscia glosnikowe z przednimi. A dokladnie odlutuj stare kable z tylu zaizoluj.

Podlutuj plus z przodu pod plus z tylu analogicznie minus. Zrob tak na stronie prawej i lewej. Podlacz kolumny i ciesz sie ogromem dzwieku. Nie martw sie nie obciazysz zbyt mocno koncowek. Ja mam podlaczone 4kolumny po 4ohm kazda w ten sposob i radmor gra juz tak ok 1,5 roku zadnych awarii nie bylo. Polecam korektor zastosowac przy wlaczonym trybie super stereo ma sie wrazenie przy niektorych utworach jakby dzwiek byl do okola ciebie.

pozdrawiam

ewentualnie podlutuj przut z tylem ale rownolegle prawy i lewy i potem prawy i lewy od innego radmora do prawego pierwszego radmora. i bedziecie mieli piękny sterofoniczny radiowęzeł. a jak przepuścić go jeszcze przez korektor podpjęty najlepiej prawy za lewym i podobnie drugi kanał to będzie radiowęzeł dla kotów i nietoperzy, nawet dla hiphopotama będzie okej. pozdrawiam i proszę, poczytajcie trochę to forum zanim napoczniecie kolejny wontek. ps. powyższe metody mogą zaszkodzić nawet niezniszczalnemu radmorowi - to tak serio.

• 1 miesiąc później...

Witam mam takiego radmorka też i mi tyły grały wpożo ale nie opłaca się podłaczać pod nie kolumny z zwrotnicami ja miałem takie małe kolumienki od jakiejś wieżyczki kupiłem do nich szerokopasmówki 10cm 4ohm za 10zł sztuka i miałęm głośno :D nie warto kombinować z tym tyłem więcej , Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.