Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do H/K AVR 235

marc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tu zupełnie nowy. Wcześniej jednak wyczytałem wszystko co było na temat amplitunerów H/K 230 i 235. Pod wpływem wielu pozytywnych opinii kupiłem wczoraj AVR 235. Jednak teraz przede mną trudniejsza droga - wybór kolumn. Po długiej lekturze mam już swoje typy. Przede wszystkim stawiam na B&W DM 602 S3. Zastanamiam się też nad kolumnami na allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mój budżet przeznaczony na zakup kolumn przednich to około 1500 zł, ewentualnie przy dużej konieczności mogę dołożyć ze 300 zł. Pozostałe kolumny chcę dokupić latem. Słucham dużo jazzu, czasami popu a wieczorkami muzyki poważnej. Więc interesują mnie przede wszystkim kolumny o szczegółowej górze, ale nie męczącej przy dłuzszym słuchaniu. Nisko schodzący, miękki basik. Aha mam jeszcze CD Yamaha 496 i DVD 22. Kabelki do kolumn to Real Cable chyba 250.

Pozdrawiam i liczę na jakże cenne podpowiedzi

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16398-kolumny-do-hk-avr-235/

osobiście nie mam jeszcze sprzętu, ale ostatnio przesłuchałem to i owo, także z H/K.

Dla tego sprzętu pasowały mi właśnie bowersy, JM&lab-y i Avance Dana,

tyle, że słuchałem podłogowych i nieco droższych modeli, ale może to Ci nieco pomoże ...

Są to kolumny właśnie z dosyć szczegółową górą, przy czym bowersy mają chyba

najpotężniejszy bas, dwa pozostałe zestawy nieco lepszą przestreń.

To tak o subiektywnych wrażeniach.

Dzięki Auris

Oczywiście postaram się przesluchać wspomniane modele kolumn. Wciąż jednak ciągnie mnie do tych podstawkowych B&W. Chociaż mój pokój jest duży to wolałbym kupić coś co nie będzie zajmowało mi dużo miejsca. A poza tym jakoś do tej firmy mam zaufanie. Czy mógłbyś podać konkretne modele przez Ciebie słuchane, no i może kilka słów na temat charakterystyki brzmienia tych kolumn. Z góry dzięki i pozdrawiam.

>pogiel

Bardzo ładne są te monitor audio, ale nie mam mozliwości ich posłuchać, poza tym te monitorki chyba nie nagłośnią pokoju o powierzchni 26 m2.

>Pogiel

A czy słuchałeś tych MA S2. One są dużo droższe od B&W - czy zatem opłaca się dołożyć. Tak jak pisałem nie mam mozliwości ich posłuchać i musiałbym się zdać na Wasze opinię. Jeżeli są one wyraźne lepsze pod każdym względem (nie tylko wizualnym), to dlaczego nie - biorę je.....

bowersy są tańsze bo porównujesz cenę z allegro (MA musisz kupić w sklepie). Tak naprawdę nie słyszałem S2 a S6 i te brzmią zdecydowanie lepiej. No ale pokój odłsuchowy był zdecydowanie inny + CD AZUR640C (świetny) - więc w rzeczywistości może nie ma co kombinowac. AVR230+602S3 mam w domu i jest ok

Marc

Słuchasz jazzu i klasycznej i kupiłeś Harmana? Liczę, że go słuchałeś przed zakupem i rzeczywiście taka prezentacja dźwięku Ci pasuje. Do tego chcesz Bowersy, a mówisz o nie męczącej górze! To jest idealne zestawienie do słuchania rocka ale nie do jazzu!!!! Nie umiem Ci powiedzieć, które kolumny z Harmanem spiszą się w jazzie ale szczerze odradzam Bowersy do tej muzyki (do klasycznej już prędzej). Zwróć główną uwagę na dobrą średnice, a wtedy bedziesz zadowolony.

Słuchając rozumu....

A może Mission? Mają rewelacyjne przetworniki wysokotonowe (w swojej klasie) i ogólnie są b. dobrze oceniane. Np. m33 lub m34 jak bas ma być lepszy. Teraz zresztą wyszła jakaś wersja m33i - jeszcze trochę poprawionych (ponoć bas właśnie)

odpowiedź na pytanie do mnie autora wątku,

nie mam obeznania/osłuchania w zestawach, poprostu też szukam sprzętu, więc nie koniecznie moja wypowiedź będzie tu autoratywna.

Aczkolwiek, słuchałem Dire str., Vangelisa "przyjaciele pana ..." oraz płytkę jazzową. Jazzu dużo nie słucham, ale przy odsłuchach sprzętu, świetnie "wychodzą" pewne rzeczy. to wszystko na H/K 230 z podłogowymi B&W 603.

Przy rocku, zabrzmiały bardzo fajnie, chyba najlepiej, Vangelis ( dla mnie ) jakby zbyt natarczywą górą, a jazz instrumenty słychać punktowo, można niejako palcem pokazać, w którym miejscu.

Dla mnie bardzo fajnie zabrzmiały Paradigm 7v4 ale słuchałem je na Yamasze 650. To też kolumny z dużym "kopem". Niestety już tak jest, że albo mają klocki jednej firmy i kolumny drugiej, albo klocki jeszcze innej i kolumny jeszcze inne - nigdy nie można przesłuchać wszystkiego w jednym miejscu :-(.

Nie wiem czy B&W to dobre, czy złe kolumny do H/K, chyba każdy powinien sam to ocenić.

Osobiście chyba zdecyduję się na Yamahę, różnicę nie są wielkie, ale chyba gra troszkę dynamiczniej i bardziej "przejrzyście". Wydaje mi się, że H/K gra bardziej równo i ciepło. Tak jak napisałem w innym wątku. te różnice nie są tak duże, żeby kruszyć kopie, poprostu Y ma trochę więcej funkcji, jest tańsza i dynamiczniejsza - a to mi pasuje.

Chyba ważniejszy jest dobór kolumn - a ten jak się przekonałem - TYLKO na własne uszy trzeba wybierać.

Życzę trafnego wyboru.

Najlepsze co może być do HK to Monitor Audio z serii silver np. S6 na front ale to spora kasa (na allegro są jedne za 2899 ze sklepowej wyprzedaży) normalna cena to ok. 3900 zł w sklepie. Mozna próbowac w skalepach interenetowych ale też ok. 2800-2900 taniej raczej nie kupisz.

Z tańszych mozna spróbować JBL LX2004 (jak gdzieś znajdziesz bo ich juź nie robią) moim subiektywnym zdaniem są lepsze od obecnych JBL Northridge E80.

B&W 603 to chyba też niezły wybór ale osobiście bym ich jednak nie kupił (sam nie wiem czemu coś mi w ich dźwięku "nie leży")

Jak masz mozliwośc to posłuchaj też AE EVO3 osobiście ich nie znam ale z opinii o nich wnioskuje że mogłyby zagrać dobrze.

Coraz bardziej zdecydowany jestem na te MA S6, tylko, że nie mam możliwości ich odsłuchu. Czy rzeczywiście są tak rewelacyjne, jak piszecie. To dokładnie 2 więcej kasy niż B&W. z drugiej strony chodzą mi po głowie monitory. Wiem, że do ampli nijak nie pasują, ale na tym żeby sąsiadów denerwować mi nie zależy. Bardziej interesuję mnie muzykalność kolumn niż dominujący bass i dudniące szyby.

Sam już nie wiem, tyle różnych opinii. Mój największy problem to "dziura" w której mieszkam i jeden porządny salon HI-FI.

Powiem Ci że sam bym kupił te MA S6 z Allegro gdyby były w ciemniejszym kolorze (mam umeblowanie w tym kolorze) - a w kolorze bukowym mają niekorzystny WAF*. A 3900 nie zapłacę bo uważam że to już (cenowe) przegięcie - nie dam tyle i basta.

*Wife Acceptance Factor :))

na allegro pojawiły się MA S6 za 3k zł - jeżeli są w tym kolorze co na fotce to może je wezmę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

">> auris

Ile metrów miał pokój, w którym słyszałeś H/K230 + BW603 ?"

qurcze, nie wiem dokładnie, nie mierzyłem ;-)

z pewnością był mniejszy od mojego salonu, tak cuś ok. 20 m2,

bardzo dobrze przygotowany, profesjonalny pokój odsłuchowy,

Chciałbym jeszcze jedno powiedzieć, co mnie bardzo zaskoczyło.

Osobiście czytam fora już od listopada i napaliłem się na dwa-trzy modele

( celowo nie wymienię, aby nikogo nie zrazić ), bardzo chwalone, raczej

ochy i achy, a jak posłuchałem to kompletnie mi nie podeszły.

Może jakiś dziwny jestem ;-)

Nawet żonę zabrałem na odsłuchy ale potwierdziła tylko moje spostrzeżenia.

Czyli dobrze dobraliśmy się ;-).

Tak więc, przesłuchajcie sami różne kolumny. Dla mnie klocki nie różnią się

aż tak bardzo w przedziale slepowym 2,5-3,5 kzł. ale kolumny to i owszem.

A co powiecie na Wharfedale Pacific Evolution 20. Wyglądają bardzo ładnie, tylko ciekawe jak grają? W testach wypadły bardzo dobrze, tylko że na allegro ich nie ma. W sklepach też ich nie widziałem.

• 1 miesiąc później...

>sherlock

U mnie H/K 230 gra z celestionami (F30+F35C+F10), jest całkiem dobrze, ale wiem ze z innymi (droższymi) głośnikami moze byc lepiej. Niestety nie znam tej nowej linii celestionów. Plusy celestionów (moich) to świetna stereofonia, ładna średnica, fajnie też graja w kinie (o dziwo basu jest całkiem sporo i schodzi nawet dość nisko). Wady to może nieco zbyt łagodne wysokie tony przez co czasem sprawiają wrażenie wycofanych (szczególnie na "ciemniej" zrealizowanych płytach). Nowe celestiony mają inne (aluminiowe) kopułki i może wysokie tony mają inny (barziej agresywny) charakter i lepiej uzupełanią sie z dość łagodnym brzmieniem HK. Recenzja (zresztą bardzo dobra) jaką dostały F28 w HFiM świadczy o tym że wysokie tony mają dość ostry i metaliczny charakter, jeżeli urtzymały przy tym stereofonię i średnicę tej kalsy jak w F30, a przy tym mają większe możliwości basowe (większe głośniki) to może być strzał w 10. Aha największe uwagi mam do tylnych głosników maleńkich F10, w kinie nawet się sprawdzają ale przy wielokanałowym SACD bardzo odstają na minus od F30. Niestety 10cm niskośredniotonowiec niewiele może. Jak bym miał teraz kupowac to dolożyłbym pare groszy i kupił większe F15 na tyły, w nowej serii są większe F18 z aluminową kopułką i 16 cm basowcem może byc naprawdę dobrze. Do tego jeszcze F48C i moze być super. Jak posłuchasz koniecznie opisz wrażenia.

mam 235 i tez problem zastanawiałem sie na kolumnami audio academy....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

warto kupować JBL E100 do takiego ampli

sory za wpięcie się do temat ale właśnie zapytał mnie o to znajomy i nie wiem co mu odpowiedzieć

słuchałem JBL E100 z H/K 430 a 235 to jednak trochę słabszy sprzęt więc nie wiem czy warto

witam,

posiadam od 3 dni AVR 235. Mam do niego głośniki JBL Northridge E30 + EC25 + E20 + sub E150P. Jak dla mnie z tym zestawem współpracuje ekstra. Zarówno w muzyce jak i na filmach. W przyszłości kupię sobie na przód E60 albo E80 a E30 przeniosę na tył żeby korzystać z 7.1 ale jak narazie jestem bardzo zadowolony, prawdę pisują żeby do Harmana śmiało kupować JBL'e. Z czystym sumieniem polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.