Skocz do zawartości
IGNORED

Salon 45 m2 co najlepiej wybrać.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, ferszcik napisał:

Dla zainteresowanych tutaj moje pomiary przy użyciu RoomPerfect:

odpowied.thumb.png.8e4733797a835785a8c3692173d61d7c.png

Czerwony - brak korekcji

Żółty - korekcja na całym pomieszczeniu - Global

Zielony - jeszcze mocniejsza korekcja skupiająca się na głównym miejscu odsłuchowym - Focus

40Hz i 75Hz trochę szaleją u mnie w pomieszczeniu i z tym trzeba będzie powalczyć standardowymi metodami chyba 🙂

generalnie wzmocnienie basu o 6db daje bardzo ciekawą mocną podstawę basową szczególnie gdy słucha się przy normalnych poziomach odsłuchu

jeśli bas jest krótki i odpowiedni czas pogłosu dla basu to taka charka po korekcji (żółta) byłaby pożądana przez wielu użytkowników

Just now, slawek.xm said:

generalnie wzmocnienie basu o 6db daje bardzo ciekawą mocną podstawę basową szczególnie gdy słucha się przy normalnych poziomach odsłuchu

jeśli bas jest krótki i odpowiedni czas pogłosu dla basu to taka charka po korekcji (żółta) byłaby pożądana przez wielu użytkowników

Niestety z pogłosem szału też nie ma, gołe ściany robią swoje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ferszcik napisał:

Niestety z pogłosem szału też nie ma, gołe ściany robią swoje

napiszę delikatnie , że masz baaardzo żywe pomieszczenie

ale niektórzy to lubią 🙂

3 minutes ago, slawek.xm said:

napiszę delikatnie , że masz baaardzo żywe pomieszczenie

ale niektórzy to lubią 🙂

Pogłos jest słyszalny, przeszkadza. Będę z tym walczył :)

Są już stoją powiem tak bas pięknie chodzi nie dudni może sprawa kierunku w dół. Tylko do czego mogę się przyczepić to jakby środek lekko wycofany. Nie wiem czy to wina akustyki czy się po prostu czepiam
Ale pięknie wyglądaj w salonie i pięknie ogólnie grają. Wokale żywe. Tool i kawałek The Pot porostu malina.

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, paszczak7005 napisał:

Są już stoją powiem tak bas pięknie chodzi nie dudni może sprawa kierunku w dół. Tylko do czego mogę się przyczepić to jakby środek lekko wycofany. Nie wiem czy to wina akustyki czy się po prostu czepiam
Ale pięknie wyglądaj w salonie i pięknie ogólnie grają. Wokale żywe. Tool i kawałek The Pot porostu malina.

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

masz dużoo szczęścia zatem 🙂

@slawek.xm

Obstawiał bym tu przewagę strony technicznej nad szczęściem 😉 

Poza tym przykre, że tak się autor napalił na poważną dewastację salonu,

żeby to jakoś zagrało, a tu taki zonk .... zagrało i bez tego 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, audioburak napisał:

@slawek.xm

Obstawiał bym tu przewagę strony technicznej nad szczęściem 😉 

Poza tym przykre, że tak się autor napalił na poważną dewastację salonu,

żeby to jakoś zagrało, a tu taki zonk .... zagrało i bez tego 😉 

osobiste zadowolenie użytkownika to jedyne co się liczy bez względu na to co do tego zadowolenia prowadziło 🙂 🙂 

8 godzin temu, DS3x6 napisał:

Daj znać.... 🙂

Trzeba będzie poczekać, bo zbłądziłem i zamiast planowanego Cyrusa 8.2 DAC przywiozłem do domu Atoll sda200... 

Godzinę temu, Chmarski napisał:

Trzeba będzie poczekać, bo zbłądziłem i zamiast planowanego Cyrusa 8.2 DAC przywiozłem do domu Atoll sda200... 

Hehe. Błądzić rzecz ludzka.... I o  nim też możesz napisać 🙂

7 minut temu, DS3x6 napisał:

Hehe. Błądzić rzecz ludzka.... I o  nim też możesz napisać 🙂

Wygląda na świetne połączenie z Quadralami.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Może i nawet lepsze 🙂

Właśnie biję się z myślami nad tym czy lepsze. Są momenty na tak, ale są też momenty na nie. Różnice nie są wielkie. Brzmienie dość podobne do tego które daje Roma. W górze i średnicy specjalnie różnic nie czuję. Atoll jest delikatnie "suchszy/chłodniejszy" w basie co mi mniej pasuje, ale jest tu też minimalnie precyzyjniejszy. 

Czy wymieniłbym Romę na SDA200? Nie.

Przy moich finansach różnice są zbyt niewielkie by uzasadnić zmianę. I według mojego ucha nie wszystkie różnice są na korzyść SDA. Przyznam jednak, że trochę kusi myśl o przetestowaniu Atolla IN200.  

3 godziny temu, Chmarski napisał:

Właśnie biję się z myślami nad tym czy lepsze. Są momenty na tak, ale są też momenty na nie. Różnice nie są wielkie. Brzmienie dość podobne do tego które daje Roma. W górze i średnicy specjalnie różnic nie czuję. Atoll jest delikatnie "suchszy/chłodniejszy" w basie co mi mniej pasuje, ale jest tu też minimalnie precyzyjniejszy. 

Czy wymieniłbym Romę na SDA200? Nie.

Przy moich finansach różnice są zbyt niewielkie by uzasadnić zmianę. I według mojego ucha nie wszystkie różnice są na korzyść SDA. Przyznam jednak, że trochę kusi myśl o przetestowaniu Atolla IN200.  

Odnosiłem się do Cyrusa z którym mierzyles , czy tam zastanawiałeś się z atollem. 

Nie wiem czy Cyrus nie będzie za czysty dla quadrali. Ale widziałem świadome takie połączenia. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Odnosiłem się do Cyrusa z którym mierzyles , czy tam zastanawiałeś się z atollem. 

Nie wiem czy Cyrus nie będzie za czysty dla quadrali. Ale widziałem świadome takie połączenia. 

Właśnie z dzieciakami testowaliśmy przez dwie godziny Cyrus 8.2 DAC QXR. 

Jak moje kolumny jeszcze nie były w pełni wygrzane to testowałem Cyrus 8.2 DAC. NIe wiem na ile jest tu istotna różnica pomiędzy modelami, ale w tej chwili Cyrus radzi sobie zdecydowanie lepiej niż wtedy.

Dla mnie jednak nie jest idealnie. Scena się poszerzyła, ale brakuje jej głębokości. Separacja instrumentów i wokali też jest nienajlepsza. Przynajmniej w porównaniu do Synthesisa. A że SDA200 jest według mnie bardzo zbliżony do Romy to dla mnie, z tych dwóch wzmacniaczy, zdecydowanie lepszy do tych kolumn jest Atoll niż Cyrus.

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Może i nawet lepsze 🙂

Zdecydowanie lepsze. Więcej "u mnie".  

8 godzin temu, Chmarski napisał:

Zostaje. Nie widzę powodu by go zmieniać. 

Ale do tego trzeba było wykonać testy w domu. Inaczej byś nie widział. Leci plusik.

• Pokaż nowe odpowiedzi