Skocz do zawartości
IGNORED

Czy też tak macie, że czasem jest już przesyt tego audio i ma się go po prostu dość?

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Taka ze nie chce nic z hypexem bo to nie gra - miałem i wiecej nie kupię... gram na paskudnej, nieekologicznej, angielskiej A klasie i co dzień mam banana 🤪

No widzisz, znów subiektywizm. Ja prócz MF, mam Nada C368 i uważam, że gra naprawdę rewelacyjnie. Jest moc, świetna kontrola basu, niesamowita detaliczność, głębia. Ok, nieco mniej kolorytu, bo to kl. D. Ma za to inne atuty, które wysoko cenię.

49 minut temu, Gargan napisał:

Ten koloryt to inny rodzaj zniekształceń

Może nie tyle koloryt, co bardziej delikatna ciepłota typowa dla AB.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby D klasa brzmiała miękko. To jest wybór projektanta, że gra tak albo inaczej.

4 godziny temu, Gargan napisał:

Niektórzy chwalą, bo chcą korzystnie sprzedać. 

Ja nie chwalę. 

Pies lizał projektantów tego szajsu 🤪

Zrobić wyginający się front we wzmacniaczu za 18k PLN to trzeba nie mieć wstydu 😠

No patrz a w moim Fosi za 1000zł sie nie wygina

W końcówce Kenwood co ma 40 lat tez nie.
A dałem za nią ponad 900 zotych!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@Pseudodrummer 900 PLN za końcówkę mocy? Szaleństwo! 🙀

Ale serio... Nie można było zrobić zwykłego blaszanego frontu jak w starych Rega? Było dobre to komu to przeszkadzało?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz dali kawałek plastiku i to cienkiego. Na wierzch przykleili jakąś cienką warstwę folii. Potem poszła cieniutka warstwa pleksi. To wszystko jest miękkie i się wygina. Najpierw w jednym miejscu gdzie nacisnąłem mocniej, bo chciałem wyczyścić - nie dość się porysowało to jeszcze delikatnie wgniotło. Mówię pies trącał. Pewnie dlatego, że na rogu. No nie, teraz jest drugie wgniecenie na środku panelu. Może wcisnąłem palcem przy podnoszeniu, bo nie bardzo jest jak złapać, żeby podnieść. Trzeba w poprzek chwycić.

Oczywiście ten kawał pleksi nie ma sensu, bo pod nim są tylko malutkie diody powiadomień podświetlające tycie, tyciuśkie napisy wycięte w plastiku. Goowno widać z pół metra, więc równie dobrze można było dać nic i nie paskudzić frontu rysującym się plastikiem. 

Zdrowy rozsądek przegrał z designerem 🤪

Ale spoko. Rega właśnie zaprezentowała komplet dzielony pre + power. Gratuluję przyszłym nabywcom. Szczególnie zajefajna jest ta wielka połać pleksy w końcówce mocy. Super pomysł 😄👍

Ciekawe jak to będzie wyglądać jak zacznie się wyginać? 🤣

Rega-Mercury-Solis-lifestyle-16-9-1920-1200x675.thumb.jpg.8eed0b75741dadccb3157b2c4be8935c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Gargan napisał:

900 PLN za końcówkę mocy? Szaleństwo! 🙀

Bo to stary Kenwood.
Ale znajdz mi dzisiaj taka końcówke z tymi parametrami poniżej 10 koła.
Jestem ciekaw,czy są takie.

DF ma 1000.
Choc samo w soboe to nic nie znaczy niby.

9 minut temu, Gargan napisał:

Rega właśnie zaprezentowała komplet dzielony pre + power.

no dyrektorom sie powiększaja rodziny,to i zyski trzeba podwoić.
A potem monobloki i monopreampy z czterema oddzielnymi zasilaczami,jak synowie wejdą w interesa.

13 minut temu, marynarz80 napisał:

Amelinium jest szkodliwe co nie?

tylko dla gojów.
Stąd jego mnogość w puszkach,lekach,dezodorantach,obudowach,oknach,dzwiach,kremach,zastrzykach,opakowaniach......

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

34 minuty temu, marynarz80 napisał:

Amelinium jest szkodliwe co nie?

Tym bardziej beryl a jakoś go wkładają do kolumn 😀

Zagrożenie pojawia się w przypadku uszkodzenia membrany, np. gdy pęknie, zostanie zmiażdżona lub przetworzona w sposób powodujący uwalnianie pyłu berylowego. Pył berylu jest bardzo toksyczny, a jego wdychanie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym beryliozy i nowotworów płuc.

Tak, że życzę zdrowia posiadaczom high-end'owych kolumn Focal 😁

17 minut temu, Gargan napisał:

Zagrożenie pojawia się w przypadku uszkodzenia membrany, np. gdy pęknie, zostanie zmiażdżona lub przetworzona w sposób powodujący uwalnianie pyłu berylowego. Pył berylu jest bardzo toksyczny, a jego wdychanie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym beryliozy i nowotworów płuc.

Znane i dobre brzmienie ma papier i w wysokich jedwab. Po co kombinować jakieś cuda?

Edytowane przez paww
2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

tylko dla gojów.

Raczej dla gojów oficjalnie nie 😄, jest wskazane jak każde inne bagno zresztą. Za to oczywiście u Żymian jest na pewmo ograniczane na maxa.

3 godziny temu, Gargan napisał:

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby D klasa brzmiała miękko. To jest wybór projektanta, że gra tak albo inaczej.

Znasz takie z D, które grają miękko, ciepło, analogowo? Nie wiem jak wybrane Primare. Nie słuchałem nigdy.

13 minut temu, Mark75X napisał:

Znasz takie z D, które grają miękko, ciepło, analogowo?

A proszę cię bardzo 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, paww napisał:

Znane i dobre brzmienie ma papier i w wysokich jedwab. Po co kombinować jakieś cuda?

Żeby udawać rozwój i namówić klientów do płacenia więcej. 

Amelinium tłumione kompozytem też dobrze brzmi, ale jest ciężkie i żre dużo prądu, bo masa sporo większa od papieru.

Ale nie nasiąka, więc zawsze brzmi tak samo. Papier zmienia brzmienie w zależności od wilgotności.

No i amelinium trzeba ciąć dość nisko zwrotnicą, żeby nie dzwoniło rezonansem.

U mnie podział jest na 2kHz i jest na styk OK.

W Audiovector QR1 odwalili taki numer, że dali aluminiowe nisko/średniotonowe i AMT na wysokich. W tym momencie podział zrobili na 3kHz czyli za wysoko dla jednego i zbyt nisko dla drugiego przetwornika. Mistrzostwo inżynierii. Ale jest nowocześnie 😀

@Mark75X Primare słuchałem tylko i22 i jakość zależy od utworu - ale grało to fajnie i nie męczyło.

Tyle, że to nie jest na HypeX'ie jak wszystko inne.

2 godziny temu, Gargan napisał:

Aj tam,"berylioza" to dla bogatych,taniej sobie wychodować nowotwora telefonem 5g,routerem 5Gi stacją nadawczą z 5G na bloku albo koło domu+słuchawki BT do ucha,które łączą się ze soba najkrótszą drogą (przez tzw. "głowę")
To bardzo bezpieczna technologia (fale przechodzą przez wszystko-drewno,beton i nie robią mu krzywdy),i mieści się w normach zdrowotnych,odkąd pan Morawiecki podniósł te normy kilka tysięcy razy,aby można było ja bezpiecznie w Polsce wprowadzić.

A wiadomo przecież,że bez 5G życie jest niemożliwe.
A na wyższym poziomie wysokotonowce z berylem.

Edytowane przez Pseudodrummer

11 minut temu, NRK napisał:

A proszę cię bardzo 😂

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy od dobrego dobrania zestawu i dopasowaniu do pomieszczenia.

Teraz mam:

Opera Prima 2015 + Rega Aethos + Gustard A26 (AKM) + Arcam CDS50.

Do każdego z tych gratów osobno można się mocno przyczepić, bo żaden nie jest doskonały. Jednak jako zestaw gra to bardzo dobrze. Strach coś zmienić, żeby się ta synergia nie posypała. Transport do DAC podłączony nie po audiofilsku tylko tak, żeby zawsze działało czyli tanim Toslink'iem. Odtwarza nawet SACD/DSF, których oficjalnie nie powinien zagrać po cyfrze. A gra i to nawet te multi-channel, których nie mogę odtworzyć na komputerze.

Najlepsze - zero adaptacji akustycznej. Zero DSP. Zero audiofilskich bezpieczników. A gra to bardzo przyjemnie. No i nie wkurza dudnieniem ani sybilantami, mimo dwóch ogromnych okien w pomieszczeniu.

Życzę wszystkim takiego dopasowania.

Ale Rega i Arcam już więcej nie kupię. Anglicy elektroniki nie umieją zrobić.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, NRK napisał:

proszę cię bardzo

Rozumiem, że to jakieś monitory aktywne i "ciepłe" w dobrym akurat tego słowa znaczeniu. Słuchałeś?

3 minuty temu, Mark75X napisał:

Rozumiem, że to jakieś monitory aktywne i "ciepłe" w dobrym akurat tego słowa znaczeniu. Słuchałeś?

NRK chyba ma takie z firmy YB

W wersji na zamówienie.

2 minuty temu, Mark75X napisał:

Zgadza się. Zamysł konstruktora i pragnienie właściciela było takie , że mają być takie o jakich piszesz i takie właśnie są.

Slucham cały czas 😀

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

NRK chyba ma takie z firmy YB

W wersji na zamówienie.

Zgadza się. Oprócz tych mam jeszcze inne, o wiele tańsze ale też ciepełko z nich bije.

47 minut temu, Mark75X napisał:

Znasz takie z D, które grają miękko, ciepło, analogowo?

No moich nie nazwałbym grającymi "twardo,zimno i cyfrowo"
Raczej właśnie miękko,ciepło,analogowo-jeśli już.
Jestem zadowolony z tych wzmacniaczy w D.

A poza tym w tych kolumnach YB jest dobry wzmacniacz Hypex 503 chyba,no i jest DSP-więc można dzwięk tak dopasować jak się chce (lub jak ja mogę podobnie-nie wiem czy tak samo w rme)

Fajne te kolumny tylko kształt taki dziwaczny mają.

Jestem zadowolony z tych wzmacniaczy w D.

Kurcze, to może i mój C368 gra dość ciepło, tylko mnie się wydaje, że ultra neutralnie 🙂? Okay, gra na pewno "chłodniej" niż MF M5si. To bezdyskusyjnie.

i głosnik wysokotonowy jedwabny.Już mi sie podoba.
Ciekawe ile kosztują.
Same głośniki to ponad 20 koła w detalu.

@Pseudodrummer jeśli chcesz dużo tańsze ale też z membranami pasywnymi w normalniejszym kształcie to Diora coś takiego popełniła. Tylko nie są aktywne. Zwykłe kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Mark75X napisał:

Kurcze, to może i mój C368 gra dość ciepło, tylko mnie się wydaje, że ultra neutralnie 🙂? Okay, gra na pewno "chłodniej" niż MF M5si. To bezdyskusyjnie.

A może moje wrażenia to kwestia słuchanej muzyki?
Bo ja słucham raczej ciepłej analogowej.
🙂

6 minut temu, Gargan napisał:

@Pseudodrummer jeśli chcesz dużo tańsze ale też z membranami pasywnymi w normalniejszym kształcie to Diora coś takiego popełniła. Tylko nie są aktywne. Zwykłe kolumny.

Ukryta Zawartość

no trochę tez dziwaczne,ale fajne to,że obudowa z membranami biernymi,a nie bass refleks.
spróbowałbym posłuchać.
może gra lepiej niż wygląda.

Znalazłem
Ale z tymi za 290 000 to kogos poniosło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

🙂

Na pewno źródło jak np. "patefon", sama jakość nagrania i subiektywizm odczuć, mają duży wpływ na ocenę tej ciepłoty, szczególnie przy wzmacniaczach, czy samych pre, które nie wygaszają jednoznacznie dołu (a takich chyba zbyt wiele nie ma; ja się z takimi nie spotkałem bynajmniej). 

Teraz, Mark75X napisał:

czy samych pre, które nie wygaszają jednoznacznie dołu (a takich chyba zbyt wiele nie ma; ja się z takimi nie spotkałem bynajmniej). 

ja mam taki,nazywa sie RME:

Ukryta Zawartość

I rzeczywiście,po zakupie RME nic nie zmieniając dół polepszył sie bardzo.
Stał się głębszy,przejrzysty.

Zródło CD albo dobre pliki,no bo z gramofonu to dół wiadomo jaki jest.

Ukryta Zawartość

🙂

To może być kwestia formatu w jakim jest muzyka. 

U mnie niska rozdzielczość objawia się drażniącymi wysokimi tonami - czasem zgrzyta jak kiepska kreda po tablicy.

Za to na prawdziwym DSD lub prawdziwym PCM High-Res wszystko jest dynamiczne, płynne i jak obiecuje producent chipsetu AKM (4499EX) - jedwabiste 🙂

Nawet metal mimo pazura nie urywa uszu. Można słuchać głośno bez zmęczenia 🙂

Właśnie słucham Grace Mahya w formacie DSD→PCM192x. Bardzo przyjemne granie. Trochę jak z tych DAC R2R które tak chwalą ludzie za miękkość i "intymny" dźwięk.

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No moich nie nazwałbym grającymi "twardo,zimno i cyfrowo"
Raczej właśnie miękko,ciepło,analogowo-jeśli już.

To co miałem z D klasy też nie grało typowo "cyfrowo" jak to rozumiemy czyli ostro i sucho - po prostu było lekko docieplone, z akcentem na średnice i podmulony bas. Górze za to jak dla mnie brakowało przestrzeni i oddechu. Mówię tu o Hypex, Cyrus One i wynalazkom pokroju Eversolo F2...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, Gargan napisał:

@Pseudodrummer Diora Polaris 1 ze zdjęcia kosztuje 5900 PLN/Para, więc nie wiem na jakie Ty patrzysz? 🤔

na te kobyły wielkości połtora człowieka za 290 000 złociszy.
🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi