Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupić KEF ls50 meta do S.M.S.L DA-9

Rekomendowane odpowiedzi

56 minutes ago, Piopio said:

Oczywiście. Seria R jest nowsza.

Hmmm, w sumie Kef R3 by mi pasował w połączeniu z subem, a jest dużo tańszy.

Co myślicie o recenzjach z whathifi? (nie samych w sobie, ale jakoś źródła recenzji)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 18.09.2023 o 11:37, Q21 napisał:

Czas wybrać się po prostu na odsłuch 🙂 Pamiętajmy, że audio jest bardzo subiektywne, więc odczucia mogą być całkiem inne, lub opisane w inny sposób. W końcu nie mamy jednego, sztywnego słownika 😉 

A zrobiliście o tym słowniku film nawet 😛 podważacie go? 🙂

chodzi o interpretację. Jasno to jasno. Ale nie każdy sprzęt dla wszystkich brzmi jasno itp.

W dniu 18.09.2023 o 20:49, baron_bartek napisał:

Co do tego co chcę są 2 opcje:

W danym budżecie kupić monitory. czyli lepsze jakościowo brzmienie.

Lub podłogowe, czyli większe brzmienie.

Dylemat polega n tym, że myślałem, że nie mam miejsca, ale mam bo odkryłem urządzenie o nazwie przełącznik selektor wzmacniaczny i nawet już zakupiłem i testuje właśnie dzisiaj - wpływ na brzmienie raczej minimalny (trzeba się wspłuchać).

Bas mam z subwoofera, więc to nie problem.

Soneto za drogie, kupiłbym monitory (chyba, że jakaś fajna używka się znajdzie).

Hmmm, interesujące dla mnie. Kef R700, R900 da sie pewnie używkę znaleźć w dobrej cenie. CO masz na myśli, że brak blasku góry?

To kolumny o spokojnej górze. Łagodnej , ciepłej. 

Więc nie iskrzy. Nie ma takiego blasku. Wydźwięku. Ale to nie jest błąd.

No to mając subwoofer oo co ci r900?

To że jest nowsza nie jest wyznacznikiem że lepsza. Ale tu faktycznie tak jest.

Właśnie jak masz suba to pomyślał bym o R5. Co ciekawe R3 ma większy bas. Ale 5tki grają ciekawiej średnica.

12 hours ago, Piotr Sonido said:

A zrobiliście o tym słowniku film nawet 😛 podważacie go? 🙂

chodzi o interpretację. Jasno to jasno. Ale nie każdy sprzęt dla wszystkich brzmi jasno itp.

To kolumny o spokojnej górze. Łagodnej , ciepłej. 

Więc nie iskrzy. Nie ma takiego blasku. Wydźwięku. Ale to nie jest błąd.

No to mając subwoofer oo co ci r900?

To że jest nowsza nie jest wyznacznikiem że lepsza. Ale tu faktycznie tak jest.

Właśnie jak masz suba to pomyślał bym o R5. Co ciekawe R3 ma większy bas. Ale 5tki grają ciekawiej średnica.

R5 by mi nawet pasował - umieszczę do wysoko na swojej liście jako kokurent Tannoy Precision 6.2. (chyba 6.2 by mi bardziej pasowały niż 6.4, ale nie wiem dość jeszcze o tym - obydwa główne typy (Tannoy/Kef) mam od ciebie. Dzięki)

Kef Chyba bardziej mi by pasował od Tannoy - nie męcząca góra i dobra średnica czyli dużej można słuchać bez zmęczenia.

R5 ma bardziej szczegółową średnicę od R3? Czyli R7, R11 będą jeszcze bardziej szczegółowe (o ile kontrolować bas) - to tak naprawdę nie są tylko większe kolumny, ale wyższy model?

PS: bas R3 vs R5 - to nie pierwszy przypadek kiedy monitor z tej samej serii ma lepszy bas (w pewnej głośności pewnie - skuteczniej wydmuchuje powietrze z mniejszej skrzyni - upraszczam oczywiście). Castle Knight 2 też miały duuuużo więcej basu niż 4ka (w sumie to te kolumny naprawdę różnie grają)

W przypadku modeli większych już nie jest tak. 5tki tak grają dlatego że odczuwalnie mają mniej basu. Więc średnica dama wysuwa się do przodu. W przypadku 7 czy 11 zaczynają do gry wchodzić większe przetworniki i tu powiedział bym że zaczyna do wracać do normy jesli chodzi o ilość basu.

Jak mówię te 5 w twoim konkretnym przypadku będą o tyle ciekawe że wspomozesz je innym, głębszym subem. Moim zdaniem. To fajna droga.

Precision to świetne kolumny. Są nieco jaśniejsze od kefa. Ale dalekie od nachalności. O tak. 

Moim zdaniem to był bardzo udany model tannoya

• Pokaż nowe odpowiedzi