Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do Arcam AVR10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznia,

Które z niżej wymienionych głośników polecacie do Arcam AVR10:

1. Kef Reference 203.2

2. Monitor Audio GX300

Oczywiście inne propozycje mile widziane. 

Pomieszczenie 25m2 częściowo otwarte. Stereo 30%. Kino 70%. Muzyka praktycznie każda - blues, jazz, reggae, pop, rock - w zależności od nastroju i dnia 😉.

Cześć, zarówno KEFy, jak i GX mogą się spodobać. Trzeba by posłuchać obu par, ale wiem, że z używanymi będzie ciężko. Ja pewnie wybrałbym KEFy, koledzy z salonu MA. 

Z nówek z kolei ciężko będzie znaleźć coś lepszego w tym budżecie, ale zawsze będzie opcja na odsłuch. Nie wiem, ile masz do przeznaczenia na nowy sprzęt, ale w razie czego posłuchałbym Q Acoustics 5040, Monitor Audio Silver 500, czy Audio Physiców Classic 12. Znajdzie się trochę opcji 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gx grają inaczej niż obecne nowe goldy. Będą to kolumny wyraźniejsze , jaśniejsze od kefa. 

Ale szczerze obie kolumny jak i inne propozycje na prawdę o szerokim zakresie ci tu podejdą.

Ten amplituner ma świetną kalibrację a w ustawieniach zmienisz barwę na ciepłą, zimna i cały korektor jak chcesz aby Twój system grał. 

Rozumiem że myślisz o komplecie 5.1?

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Gx grają inaczej niż obecne nowe goldy. Będą to kolumny wyraźniejsze , jaśniejsze od kefa. 

Ale szczerze obie kolumny jak i inne propozycje na prawdę o szerokim zakresie ci tu podejdą.

Ten amplituner ma świetną kalibrację a w ustawieniach zmienisz barwę na ciepłą, zimna i cały korektor jak chcesz aby Twój system grał. 

Rozumiem że myślisz o komplecie 5.1?

Dziękuję Panie Piotrze za odpowiedź.

Mam aktualnie system 5.1

1. BOWERS & WILKINS CM7

2.  Infinity CLASSIA C255ES - surround

3. Infinity CLASSIA C225 - centralna

4. Acoustic Energy Aelite 8 Active Subwoofer

Padł pomysł wymiany CM7 na coś nowego...

Bez panie 🙂

Piotrek jestem

8 godzin temu, Hubis napisał:

Dziękuję Panie Piotrze za odpowiedź.

Mam aktualnie system 5.1

1. BOWERS & WILKINS CM7

2.  Infinity CLASSIA C255ES - surround

3. Infinity CLASSIA C225 - centralna

4. Acoustic Energy Aelite 8 Active Subwoofer

Padł pomysł wymiany CM7 na coś nowego...

Kurde to tyły i center klasa! Znam tą serię fronty były super.

Tu GX by pasowały. Ale masz jakieś modele upatrzone? Jest szansa na odsłuch? Z cm7 będzie lepiej. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Bez panie 🙂

Piotrek jestem

Kurde to tyły i center klasa! Znam tą serię fronty były super.

Tu GX by pasowały. Ale masz jakieś modele upatrzone? Jest szansa na odsłuch? Z cm7 będzie lepiej. 

Zatem Piotrek 

Z tylow i centralnego jestem zadowolony. Zarowno pod wzgledem dzwieku jak i wizualnie mi odpowiadaja. Wiem ze aspekt wizulany nie gra ale lubie jak sprzet cieszy oko 😋.

Tak. Mam upatrzone. 203.2 i GX moge posluchac ale nie u siebie. Oba powyzsze od cm7 zapewne zagraja sporo lepiej.  

W zasiegu odsluchu mam jeszcze Kef R900 i xq40.

12 godzin temu, Hubis napisał:

Zatem Piotrek 

Z tylow i centralnego jestem zadowolony. Zarowno pod wzgledem dzwieku jak i wizualnie mi odpowiadaja. Wiem ze aspekt wizulany nie gra ale lubie jak sprzet cieszy oko 😋.

Tak. Mam upatrzone. 203.2 i GX moge posluchac ale nie u siebie. Oba powyzsze od cm7 zapewne zagraja sporo lepiej.  

W zasiegu odsluchu mam jeszcze Kef R900 i xq40.

R900 tez bardzo fajna opcja szczególnie w kinie. Bardzo miły bass maja do takiej kombinacji i w stereo tez powinny się sprawdzić. Jak jest szansa sprawdzenia to warto.

Zgadzam się r900 to bardzo fajne paczki. Z tym że one przy amplitune rzeki na domowego mogą zostać niewykorzystane. Chociaż to indywidualna kwestia ustawień w diracu.

R900 u te gx odsłuchaj. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się r900 to bardzo fajne paczki. Z tym że one przy amplitune rzeki na domowego mogą zostać niewykorzystane. Chociaż to indywidualna kwestia ustawień w diracu.

R900 u te gx odsłuchaj. 

GX mam okazję wziąć około 1000 zl taniej niz R900. Zawsze zostaje na dobre kabelki 🤑

A co sądzicie o Dynaudio Contour 3.4?

34 minuty temu, Hubis napisał:

GX mam okazję wziąć około 1000 zl taniej niz R900. Zawsze zostaje na dobre kabelki 🤑

Mi akurat dynaudio dźwiękowo nie podchodzi ale to kwestia mocno indywidualna. Jak jest możliwość tez sprawdzić warto. R900 bardziej przyszłościowe, gdyby dopiąć końcówkę pod amplituner w stereo można uzyskać również świetny efekt a dodatkowo cieszyć się kinem 

Gdybym miał mówić bezpośrednio o swoim guście, to nawet gdyby GX były o połowę tańsze, to i tak wolałbym R900 😉 Trzeba posłuchać, nie ma innej rady moim zdaniem. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 24.08.2023 o 16:38, Hubis napisał:

To dużo bardziej łagodne kolumny od obu poprzednich propozycji.

Raczej do typowego odsłuchu stereo. Dla osoby która wie czego szuka i lubi brzmienie dynaudio.

Kefy grają łagodniej są nastawione bardziej na niższe rejestry. A tych z kolei przy kinie domowym z kolumn przednich nie będziesz miał za wiele. GX grają bardziej dźwiękiem rozdzielczym twardszym i szybszym. Kinowym.

Solidne fajne kabelki by się przydały przy obydwu kolumnach:)