Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe za ~2k na początek, do kina domowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Argony nas bardzo pozytywnie zaskoczyły, warto dać im szansę 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jak mi sie nie podobaja to trochę zastanawiajacy jest brak informacji o nich, jeszcze nigdzie nie spotkałem sie z taka pustka informacji jakiej mocy sa to głosniki... nigdzie nie znalazlem jakiegolwiek parametru watowego... dla mnie to pewien zonk...

Praktycznie miałem po nie jechać... ciche pewnie to pojecie wzgledne jak i do małych pokoi, niestety nikt nie doprecyzował w jakich warunkach to stwierdził... niestety mimo pozytywnych opini ze ładnie graja muzycznie, znajduje przytyki które w mojej sytuacji skłaniaja do zastanowienia, chocby taki element komentarza co do wokalu jak również przy lektorze ze głos lektora będzie płaski i płytki... wiecie dla mnie słabo bo ja własnie celuje pod filmy i preferuje muzykę wokalna...  

Subwoofer jest w planach ale to dopiero jak sie podniose po zakupie amplitunera i głośnikow za jakies 4-6 miesiecy ;D

Dostałem sporo typów wiec dziekuje, mam sporo do rozważenia..

Edytowane przez mark13

Nie znajdziesz kolumn o ktorych pisze się tylko w superlatywach. Zawsze są jakies plusy i minusy. Piszesz o mocy głosników. Uwierz mi, ze WSZYSTKIE poprawnie zbudowane kolumny zapewnią Ci wystarczającą głosność zeby obejrzec film. Rozumiem, ze masz wiele rozterek przy zakupie ale jesli tak będziesz podchodził do tematu, to nie kupisz nigdy, bo zawsze znajdziesz jakies "ale".

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Skoro z racji na bardziej kompaktową budowe tych kolumn efekt wokalu/lektora cierpi raczej wole zaryzykowac z innymi konstrukcjami, może ich wady nie okaża się tak wielkie dla mnie...

Jasne ciśnie mnie kupić, bo amp czeka i sie kurzy, ale jednak wolałbym za pół roku nie biedzic sie ze sprzedaża bo jednak nie pasują pod moje oczekiwania...

Oczywiscie juz mam pewne kierunki, wiec nie zamierzam zbędnie nikogo angażować. Dzięki za wskazówki

Edytowane przez mark13

@mark13   Tylko taki cytat:

I measured peaks of 105 dB at my listening seat!

Ale to oczywiście dużo za mało wobec oczekiwań 😉  .... sąsiadów ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, żebym sąsiada namawiał, ale laureaci Nobla też mają w sieci

nierzadko bardzo złe notowania, a zbrodniarze  ... owszem owszem.

Masz wzmacniacz, może jest szansa podjechać i posłuchać na nim.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Głosność nie jest jakimś priorytetem, kwestia taka że ktoś podnosił taki zarzut... bardziej skupiałem sie na aspekcie płytkiej budowy wplywającej na słabe wokale, co tez gdzies wytknieto... tu niby twierdza ze wokale sa w porządku... z pewnym zastrzezeniem.

Jednakze podnosza kwestie ktorej sie obawiałem z tylnym bas-refleksem "The bass range is powerful and extended, so you are forced to keep the speakers far from the lateral and rear walls, otherwise the bass might be excessive".

Podłogówki mi sie podobają, szczególnie takie wieksze ale na mojego ampla moze to być przerost tresci... jak zamierzam isć w 5 kanałów jego sprawność jest mocno wątpliwa jako najsłabszego w rodzinie AV... a tu też zwracają uwage że kolumienki lubią "juice"... "poor amplifiers will be miserably exposed with all their shortcomings".

Z racji że to nowy ampl i raczej mój docelowy kupowanie kolumn które go przerastaja nie jest najrozsadniejsze, bo de feacto wychodzi ze jakis zensor 5 albo pearl 20 czy inne pseudo-podłogówki ledwo wykorzysta.

Dzięki za research, niestety ten amplituner nie jest taki easy going i nie wystarczy tylko podłączyć kolumn ale wszelkiego sterowania wymaga tv do obsługi menu i wozenie sie z nim i konfigurowanie na miejscu to raczej niezły quest i gimnastyka która raczej nie rokuje... chociaz w stereo moze by sobie jako tako poradził...

Edytowane przez mark13
59 minutes ago, mark13 said:

Jednakze podnosza kwestie ktorej sie obawiałem z tylnym bas-refleksem "The bass range is powerful and extended, so you are forced to keep the speakers far from the lateral and rear walls, otherwise the bass might be excessive".

Przeciez mozesz podłączyc podłogówki i je odciąc na zwrotnicy gdyby bas dudnił.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

I po to mam kupować droższe kolumny? Zeby odcinać, tłumić, sciszać... Zreszta ja sie na tym nie znam, wole zeby referencyknie sprzet był taki zbalansowany niz wymagał konfiguracji i tweakowanie... Chyba lepiej kupic tansze slabsze kolumny? 

2 minutes ago, mark13 said:

I po to mam kupować droższe kolumny? Zeby odcinać, tłumić, sciszać...

Przeciez uparłes sie na podłogówki bo ladniej wyglądają... 

1 hour ago, mark13 said:

Podłogówki mi sie podobają, szczególnie takie wieksze

I tak w kinie normą jest odcięcie wszystkiego na 80Hz, więc wystarczą mniejsze podstawkowe.

Chyba sam nie do konca wiesz czego potrzebujesz. Ja ze swojej strony konczę doradzanie, bo w sumie nie widzę w tym sensu 🙂

Stylowka to fajna rzecz, ale ekonomia to drugie... troche przeciwstawne rzeczy ale gdyby był sens kupowac taką wieksza podłogówke poza podobaniem, to byłoby warto, ale jak wiem ze to byłby tylko pic, to jest bez sensu.

Bo jedno ze bas moze stłumie ale przy 5 kanałach nie wystrugam wystarczajaco powera na tym amplu....

Sorki że jestem racjonalny, i jak wspomniałem wcześniej dzieki ale jak ktoś się udziela to prosze bez wypominania po co sie udziela... Bo faktycznie wielu rzeczy nie wiem, pewne zależności poznaje w trakcie. Ucze sie dopiero tego teamtu.

W sumie to plus ze taki np. zensor 5 by styknał na ten amplituner, te są do wyrwania juz za ok 1200-1300...  ekonomia nie do pogardzenia.

Edytowane przez mark13
5 minutes ago, mark13 said:

Sorki że jestem racjonalny, i jak wspomniałem wcześniej dzieki ale jak ktoś się udziela to prosze bez wypominania po co sie udziela.

Po prostu dostajesz w temacie mądre rady i sam wymyslasz sobie kolejne problemy. 

Tematem wątku jest zestaw do KD, więc z załozenia nie doradzamy pod kątem słuchania muzyki. Ty chcesz zjesc ciastko i miec ciastko. 

W sąsiednim wątku forumowicz @muff szukał taniego zestawu KD do 1500 zł ampli plus głosniki, posłuchał rad kolegów z forum i kupił zestaw za mniej niz połowę tej kwoty, a głosniki ma juz u siebie 😎

Staram sie tylko wyjasnić dlaczego wydaje mi sie ze pewne prozpozycje nie do konca pasują... i nie zaraz że pod kątem muzyki, jasno napisałem że czytałem opinie ze słabo jest z lektorem i wokalem według niektórych na tych kolumnach. W filmach chyba są dialogi.

A ze wspomniałem jakby sobie radził trochę z muzyką to byłby miły akcent. A ze zaraz jest, że chciałem by był to sprzet dobry w kazdym aspekcie to przepraszam, to juz wasza nadinterpretacja!

Edytowane przez mark13

Jesli bedziesz wybierał tylko na podstawie wyczytanych opini w necie to nigdy nie kupisz, bo na temat kazdego sprzętu znajdziesz rozne opinie często zgoła odmienne. Moze jednak warto czegos posłuchac na zywo i zweryfikowac. Nie znasz poziomu odniesienia tych osób co pisali negatywnie o lektorze i nie wiesz do czego porównywali konkretny głosnik.

Poza tymi "różnymi" opiniami - lepiej odtworzy lektora czy dialog głośnik,

który nie przesadza z basem i jeśli to ma być główne zadanie gratów,

to mając na uwadze subwoofer priorytety będą inne.

Bardziej zbliżone do monitora i kolumny frontowe mogły by już być o:

Ukryta Zawartość

Nieduże, klasyczne głośniki Visatona, dobre pasmo i BR na froncie.

O budżecie już nie wspomnę 😉 

A co do muzyki, to jest w sieci kilka testów tej konstrukcji.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W sumie chyba rokująca konstrukcja, co prawda chętnie poszukam innych topaz 20 bo czarne ładniej wygladaja.. ale przynajmniej rosnie lista uzywek wartych zainteresowania. Dzieki.

Na pewno lepszy wybór, niż Topaz Pylona i na początek zupełnie

wystarczające i łatwiejsze ( BR ) do ustawienia. Ciesz się muzyką ...

Opisz wrażenia, a na ruchy pewnie też przyjdzie pora 😉 

Też wydaje mi sie ze fajnie trafiłem, nie za drogo a bardzo miło i przestrzenie serwują dzwięk.  Gabaryt robi robotę 😉 Pewnie chwile potrwa nim z nich wyrosne, a przynajmniej sie na nie nie zrujnowałem a co wiecej fabryczne opakowanie, gwarancja...

Jak sie okazało jednak opakowanie w głośnikach to nie jest byle co, troszeczke teraz nie wyobrazam sobie transportu bez takiego ficzera, trzeba by uwazac jak na jajka.

Edytowane przez mark13

Dlatego dla wielu sprzedających kolumny jedyna opcja to osobisty 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi