Skocz do zawartości
IGNORED

Dzień dobry forumowicze, Jaki wzmacniacz używany rekomedujecie by użyć go do muzyki stereo, chodzi mi o dynamikę czysty środek i wyraźny bas

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

A to jescze było ze mną w udziale 🙂

no to miło mi że skorzystałeś:)

i pamiętaj własne ustawienia i doświadczenie to podstawa. 

To ciekawe. 

Mówię u ciebie na pewno problemem będą kolumny. 

Doświadczenie moje mniej niż zero, to co było na rynku w czasach gdy byłem nastolatkiem bez porównania z dostępnością sprzętu obecnie. Jeszcze pomanipuluje w tym amplitunerze a gdy już kupię wzmacniacz wtedy pomyślę o jakiś głośnikach. Nie wiem czy te Pylony to dobra jakość czy również pompowany balonik, chciałbym mieć głośniki polskiej produkcji, kolejnej miernoty nie chcę. Ktoś chce się pozbyć Indiana Line tesi 560, zresztą w DE często można kupić korzystnie w miarę sprzęt używany, jak ktoś likwiduje mieszkanie i się przeprowadza w odległy Region to wtedy wyprzedaje wszystko, tanio byle szybko, pewnie nowe kupię na kolejny zwrot podatku. Na ten czas muszę kupić używany wzmacniacz ( choć nie jestem zwolennikiem używanego audio , zwłaszcza głośników)i możliwe że kolumny. 

Pozdrawiam.

Sławek 

3 minuty temu, bruzislaw napisał:

Doświadczenie moje mniej niż zero, to co było na rynku w czasach gdy byłem nastolatkiem bez porównania z dostępnością sprzętu obecnie. Jeszcze pomanipuluje w tym amplitunerze a gdy już kupię wzmacniacz wtedy pomyślę o jakiś głośnikach. Nie wiem czy te Pylony to dobra jakość czy również pompowany balonik, chciałbym mieć głośniki polskiej produkcji, kolejnej miernoty nie chcę. Ktoś chce się pozbyć Indiana Line tesi 560, zresztą w DE często można kupić korzystnie w miarę sprzęt używany, jak ktoś likwiduje mieszkanie i się przeprowadza w odległy Region to wtedy wyprzedaje wszystko, tanio byle szybko, pewnie nowe kupię na kolejny zwrot podatku. Na ten czas muszę kupić używany wzmacniacz ( choć nie jestem zwolennikiem używanego audio , zwłaszcza głośników)i możliwe że kolumny. 

Pozdrawiam.

Sławek 

Ale Indiana line to nie polski produkt.

To była kiedyś włoska myśl która była produkowana w Chinach a potem Polski dystrybutor kupił tą markę i nadal jest produkowana w Chinach.

Co nie czyni ich Polakami. 

Co najwyżej imigrantami 🙂

pylon? Hmm no powiem tak.

Dobrze że ich mamy bo to solidna Polska manufaktura która naprawdę ma światową skalę. 

Wypuszczają jednak produkty nierównych jakości. Chodzi mi o to że seria wyższa droższa niekoniecznie jest lepsza. I tak ja  na przykład lubię Pearl i diamond ale Ruby i jasper uważam za przeciętne w swojej cenie.

Kolejna sprawa co ostatnio wyszło przy serwisie tych kolumn u producenta że są możliwe pewne zmiany konstrukcyjne w czasie kiedy produkt żyje.

Ale jeżeli odsłuchasz i będą ci odpowiadać to fajny wybór.

Przywiązywać się jednak tylko dlatego że coś jest polskie to nie jest dobry pomysł

@bruzislaw z systemu, który posiadasz możesz wyciągnąć więcej. Amplituner, który posiadasz poradzi sobie z większością kolumn dostępnych na rynku więc Teufel to dla niego nic specjalnego. To, że czegoś Ci brakuje nie koniecznie będzie uzależnione tylko od sprzętu. Akustyka pomieszczenia może być na tyle kiepska, że być może nic tam nie zagra tak jakbyś chciał. Jeżeli chcesz poeksperymentować ze sprzętem to proponuję najpierw zająć się kolumnami. To one grają. Jak masz możliwość to porównaj kilka modeli kolumn a usłyszysz jakie różnice potrafią pomiędzy nimi występować.

22 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wypuszczają jednak produkty nierównych jakości. Chodzi mi o to że seria wyższa droższa niekoniecznie jest lepsza. I tak ja  na przykład lubię Pearl i diamond ale Ruby i jasper uważam za przeciętne w swojej cenie.

W tym przypadku się z Tobą zgadzam ale ja bym to raczej nazwał "różnym strojeniem" a nie "nierówną jakością". To jest zrozumiałe, że nie zawsze droższy lub wyższy model będzie w naszej ocenie lepszy. Sam nie raz lepiej oceniam tańszy produkt lepiej i to nie dlatego, że jest tańszy ale dlatego, że bardziej trafia w mój gust 😉 Co do Pylona to bardziej mi się podobają Pearl lub Opal niż Ruby.

1 godzinę temu, GhostR1 napisał:

@bruzislaw z systemu, który posiadasz możesz wyciągnąć więcej. Amplituner, który posiadasz poradzi sobie z większością kolumn dostępnych na rynku więc Teufel to dla niego nic specjalnego. To, że czegoś Ci brakuje nie koniecznie będzie uzależnione tylko od sprzętu. Akustyka pomieszczenia może być na tyle kiepska, że być może nic tam nie zagra tak jakbyś chciał. Jeżeli chcesz poeksperymentować ze sprzętem to proponuję najpierw zająć się kolumnami. To one grają. Jak masz możliwość to porównaj kilka modeli kolumn a usłyszysz jakie różnice potrafią pomiędzy nimi występować.

W tym przypadku się z Tobą zgadzam ale ja bym to raczej nazwał "różnym strojeniem" a nie "nierówną jakością". To jest zrozumiałe, że nie zawsze droższy lub wyższy model będzie w naszej ocenie lepszy. Sam nie raz lepiej oceniam tańszy produkt lepiej i to nie dlatego, że jest tańszy ale dlatego, że bardziej trafia w mój gust 😉 Co do Pylona to bardziej mi się podobają Pearl lub Opal niż Ruby.

Akustykę uwzgkednię, pierwotnie chciałem kupić licencję Dirac live, ale do tego należy kupić pomiarowy mikrofon kierunkowy, razem by wyszło tyle co używany wzmacniacz, wzmacniacz kupię ale nowy, umówię się w Poznaniu na odsłuch, gdzieś czytałem, że Yamaha gra dynamicznie, as 1100 jest jeszcze w sprzedaży. Pomieszczenie gdzie stoi KD to powierzchnia 35 mkw, niestety połączone z otwartą kuchnią. Już się pogodziłem, że Teufel to żadna renomowana marka. Niemcy zawsze lubią swoje chwalić, począwszy od samochodów osobowych a na innym sprzęcie skończywszy. Denon 3800 brzmi zdecydowanie lepiej niż model 2800, nawet żona zauważyła że ten amplituner brzmi lepiej, pomanipulowalem w nim ustawiłem że basy grają też na frontach ,nie tylko subwoofer jak to ustawił Audyssey. Gdy oddałem Denon 2800 do sklepu to chciałem kupić Onkyo RZ50, nie mając dowiadczenia zasugerowałem się video testem na YouTube w UK. Wybrałem jednak Denon AVC 3800, ale ten sprzęt gra bardzo środkiem, czyste dialogi w filmie i muzyka też, bas podbiłem w ustawieniach ale sopran jest taki piskliwy. Potrenuję jeszcze z głośnikami frontowymi, teraz mam bi amping, zobaczę jak zagrają gdy wypnę 2 kable i zamontuje ponownie zwory na kolumnach. Jakoś muszę przeboleć do czasu aż nie zainwestuję w dobre stereo. Nic już pochopnie nie kupię, napierw odsłuch, zabiorę płytę koncertową Metallica z Orkiestrą Symfoniczną San Francisco i zobaczymy jak będzie brzmieć przy tej muzyce i spokojniejszym Rocku Pink Floyd, Dziękuję za post.

Pozdrawiam

Sławomir 

Ciekawe czym napędzasz górę pasma, skoro jest piskliwie ...

Powrót do klasycznego okablowania i ew. zmiany położenia samych kabli

mogą sporo zmienić. Jedni dają na dolne zaciski, inni na górne, a są i tacy,

co łączą "na krzyż" jeden na dół drugi na górę ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

Ciekawe czym napędzasz górę pasma, skoro jest piskliwie ...

Powrót do klasycznego okablowania i ew. zmiany położenia samych kabli

mogą sporo zmienić. Jedni dają na dolne zaciski, inni na górne, a są i tacy,

co łączą "na krzyż" jeden na dół drugi na górę ...

Dziękuję za informację, nawet nie pomyślałem, że kabel w górnym czy dolnym zacisku może mieć wpływ na jakość dźwięku. Sprawdzę każdy sposób połączeń z wymienionych przez ciebie i porównam,który sposób daje najciekawszy dźwięk dla moich uszu. Teraz górę i średnie napędza końcówka mocy odpowiedzialna za napęd frontów, basy podłączone są pod kanał High1, mogę jeszcze zamienić połączenie.

Pozdrawiam

Sławek 

W dniu 6.10.2023 o 15:28, GhostR1 napisał:

Nie wiem czy to kwestia strojenia znowu. Ale mówimy o tym samym 🙂

więc to się liczy.

W dniu 7.10.2023 o 00:05, bruzislaw napisał:

Dziękuję za informację, nawet nie pomyślałem, że kabel w górnym czy dolnym zacisku może mieć wpływ na jakość dźwięku. Sprawdzę każdy sposób połączeń z wymienionych przez ciebie i porównam,który sposób daje najciekawszy dźwięk dla moich uszu. Teraz górę i średnie napędza końcówka mocy odpowiedzialna za napęd frontów, basy podłączone są pod kanał High1, mogę jeszcze zamienić połączenie.

Pozdrawiam

Sławek 

Cały czas mówimy o tych teufelach?

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

więc to się liczy.

Wiem, wiem 🙂 

Chciałem tylko doprecyzować ponieważ pisząc o "nierównej jakości" ktoś to może odebrać np. jako różne wykonanie (czyt. losowe) kolumn tej samej serii co mogłoby świadczyć, że producent robi byle jak. A w przypadku Pylona tak nie jest i kolumny w swoich półkach cenowych są wykonane na prawdę bardzo dobrze. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

więc to się liczy.

Cały czas mówimy o tych teufelach?

Dzień dobry, tak cały czas czytam porady, jak polepszyć jakość dźwięku by Teufel grał nie tylko srodkiem, w środę wracam w końcu do domu, zacznę wdrażać wasze rady.Wczoraj przypkiem na kanale YouTube,,Akustyka" usłyszałem, że Klipsch gra tak jak lubię, czyli wyraźny bas i krystaliczny sopran, no bo już doszedłem do wniosku, że to co mam trzeba będzie zmienić. Gdy wieczorem oglądając na różnych sklepach internetowych ceny głośników, przypadkiem trafiłem na opinię człowieka, który kupił Teufel Ultima 40 i stwierdził, to co ja , że Teufel gra czysto środkiem, dół jest stłumiony a sopran może wręcz drażnić. On wyciągnął z szafy stary polski wzmacniacz z czasów PRL. Pewnie jakiś Radmor, bo człowiek pisał dość neutralnie o sprzęcie, najpierw wymienił źródło muzyki stereo czyli CD a potem podpiął ten wzmacniacz z czasów PRL. O dziwo Ultima 40 zagrała w końcu poprawnie, wyraźny bas i czysty delikatny sopran aczkolwiek środek pozostał dominujący, przez co tekst muzyki jest czysty i zrozumiały dla mnie, nawet gdy Nady Holder z zespołu Slade śpiewa slangiem. Człowiek oceniając tego Trufla, powiedział że są to kolumny dość przeciętne i wymagają właściwego napędu by zagrały poprawnie. Wzmacniacz kupię ale żaden zabytek tylko coś nowego mnie wizualnie podoba się Yamaha od modelu 1100 i wyżej , kumpel poleca mi Naim Audio Nap 300, twierdząc że będę zadowolony, ok, posłucham ja oba grają, ponoć Yamaha A-S 1100 gra bardzo neutralnie i poprawnie, trudno dobrać kolumny do nich , ktoś na forach poleca KEF, kumpel przy swojej Yamasze ma Joseph Audio . Posłucham dźwięku w salonach a nad Klipschami się zastanowię, w końcu barwa dźwięku ma mnie się podobać. Pozdrawiam, Sławek.

7 godzin temu, GhostR1 napisał:

Wiem, wiem 🙂 

Chciałem tylko doprecyzować ponieważ pisząc o "nierównej jakości" ktoś to może odebrać np. jako różne wykonanie (czyt. losowe) kolumn tej samej serii co mogłoby świadczyć, że producent robi byle jak. A w przypadku Pylona tak nie jest i kolumny w swoich półkach cenowych są wykonane na prawdę bardzo dobrze. 

Byle jak nie robi 

Ale robi zmiany w jednym i tym samym produkcie na przestrzeni lat co ostatnio okazało się przy wysłaniu kolumn do serwisu.

7 godzin temu, bruzislaw napisał:

Dzień dobry, tak cały czas czytam porady, jak polepszyć jakość dźwięku by Teufel grał nie tylko srodkiem, w środę wracam w końcu do domu, zacznę wdrażać wasze rady.Wczoraj przypkiem na kanale YouTube,,Akustyka" usłyszałem, że Klipsch gra tak jak lubię, czyli wyraźny bas i krystaliczny sopran, no bo już doszedłem do wniosku, że to co mam trzeba będzie zmienić. Gdy wieczorem oglądając na różnych sklepach internetowych ceny głośników, przypadkiem trafiłem na opinię człowieka, który kupił Teufel Ultima 40 i stwierdził, to co ja , że Teufel gra czysto środkiem, dół jest stłumiony a sopran może wręcz drażnić. On wyciągnął z szafy stary polski wzmacniacz z czasów PRL. Pewnie jakiś Radmor, bo człowiek pisał dość neutralnie o sprzęcie, najpierw wymienił źródło muzyki stereo czyli CD a potem podpiął ten wzmacniacz z czasów PRL. O dziwo Ultima 40 zagrała w końcu poprawnie, wyraźny bas i czysty delikatny sopran aczkolwiek środek pozostał dominujący, przez co tekst muzyki jest czysty i zrozumiały dla mnie, nawet gdy Nady Holder z zespołu Slade śpiewa slangiem. Człowiek oceniając tego Trufla, powiedział że są to kolumny dość przeciętne i wymagają właściwego napędu by zagrały poprawnie. Wzmacniacz kupię ale żaden zabytek tylko coś nowego mnie wizualnie podoba się Yamaha od modelu 1100 i wyżej , kumpel poleca mi Naim Audio Nap 300, twierdząc że będę zadowolony, ok, posłucham ja oba grają, ponoć Yamaha A-S 1100 gra bardzo neutralnie i poprawnie, trudno dobrać kolumny do nich , ktoś na forach poleca KEF, kumpel przy swojej Yamasze ma Joseph Audio . Posłucham dźwięku w salonach a nad Klipschami się zastanowię, w końcu barwa dźwięku ma mnie się podobać. Pozdrawiam, Sławek.

Do takich kolumn które grają tak jak chcesz jest wiele. A klipsch akurat momentami nawet zbyt mocno akcentuje te górne rejestry.

Masz monitor audio. Heco, magnata, triangle jest tego na prawdę sporo. 

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Byle jak nie robi 

Ale robi zmiany w jednym i tym samym produkcie na przestrzeni lat co ostatnio okazało się przy wysłaniu kolumn do serwisu.

zgadza się, i to zabieg nie tylko tej firmy 😉 zdarza się, że producent poprawia co nieco wewnątrz pozostawiając zewnętrzny wizerunek bez zmian, w tym i nazwę produktu.

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

zgadza się, i to zabieg nie tylko tej firmy 😉 zdarza się, że producent poprawia co nieco wewnątrz pozostawiając zewnętrzny wizerunek bez zmian, w tym i nazwę produktu.

Tak to nie jest odosobniony przypadek. Moim zdaniem nie powinno się tak robić. Ale to już inna kwestia 

Niestety ale w obecnym czasie wielu producentów, dystrybutorów nie informuje, że coś zmieniono w danym produkcie. Jak sam nie sprawdzisz to się nie dowiesz no chyba, że wcześniej klient to zweryfikuje 😄 

Praktycznie nikt tego nie robi.

Myślę że to jest znowu wynik tego że jak dany producent wiele lat temu zrobił to po raz pierwszy to rozeszło się po kościach i nikt nie robił z tego problemu.

Testowanie klienta przez producentów Audio odbywa się na coraz to dalej idącej granicy.

• Pokaż nowe odpowiedzi