Skocz do zawartości
IGNORED

Dzień dobry forumowicze, Jaki wzmacniacz używany rekomedujecie by użyć go do muzyki stereo, chodzi mi o dynamikę czysty środek i wyraźny bas

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, jestem tutaj nowy i dopiero zaczynam swoją przygodę z Audio. Niedawno kupiłem amplituner Denon AVC x3800H + kolumny Teufel Theater 500 surround 5.1 set. Po kalibracji Audyssey i dostrjoniu ręcznym zaczęło to grać w miarę, ale jeszcze nie tak jak lubię. Środek jest wyraźny ale bas słaby mimo potężnego Subwoofera . Chcę ten sprzęt doposażyć w wzmacniacz który by grał dynamicznie, wyraźnym detalicznym basem ( nie takim jakby ktoś kopał w karton) i krystalicznym sopranem. Słucham klasyki rocka: Pink Floyd, Deep Purple, ballady rockowe ale i muzyką lat '80 nie pogardzę. Naczytałem dużo pozytywnych komentarzy o wzmacniaczu Yamaha A-S 1000, Sony TA fa50 ES lub Sony TA f 707 ES, rozważam także: Marantz PM 7004 ,8006, Pioneer a40 a70 lub Harman Kardon hk 990 - nie wiem tylko jak ten Harman brzmi i czy ma wejście Main in / Direct in , tutaj potrzebowałbym waszej pomocy i waszego doświadczenia. Jeden z w/w wzmacniaczy ma napędzać fronty kolumn KD do słuchania muzyki stereo, musi to być wzmacniacz co najmniej 100 Wat/ kanał i dobrze z opcją bi -wire bo kable głośnikowe są do tego już przystosowane ( a trochę mnie kosztowały i nie chciałbym wymieniać - żona i tak już marudzi, że po fotografii znalazłem sobie kolejne kosztowne hobby).  Słyszałem jak Pioneer a70 i Yamaha A-S 1000 spięte z tymi Kolumnami Teufel Theater 500 dały diabelsko czysty dźwięk stereo z dynamicznym basem i krystalicznym sopranem - tak jak lubię. Co wy byście polecili, odsłuchiwać tych wzacniczy nie bardzo jest gdzie, bo ktoś kto sprzedaje to na eBay, raczej za daleko by jechać i słuchać w dodatku nawet gdyby to będą grać tam inne kolumny. 

Intryguje mnie w zasadzie wzmacniacz Sony, Yamaha lub ten Harman Kardon ( tylko dlatego że ma moc, jak brzmi nie wiem) nie wiem też czy Harman Kardon ma wejście Main in/ Direct in a to dla mnie jest to bardzo ważne. Słuchać muzyki na amplitunerze już nie chcę ( notabene Denona AVR 2800 DAB oddałem bo brzmiał fatalnie mimo ręcznych ustawień amplitunera i dopłaciłem do avc 3800 H , ten gra zdecydowanie lepiej i czyściej ale góra jest jakby piskliwa.). Co waszym zdaniem jest godne uwagi z w/w wzmacniaczy? Jestem otwarty także na inne propozycje. Dziękuję za podpowiedzi, Sławek 

Slawek z reguly milosnicy sprzetu chetnie pozyczaja sobie klocki do odsluchu. Denon robil zawsze zacne wzmacniacze , z reguly byly one lepsze od marek ktore wymieniles ale przyznaje , ze moje doswiadczenia z amplitunerami to przeszlosc oprocz zlomow Arcama ktore mimo , ze graly dosyc przyzwoicie (choc nie tak jak ty bys chcial ) to byly zrobione na grande z najtanszych podzespolow i firma powinna byc zlicytowana za ten szajs. Jesli szukasz do odtwarzania stereo rozejrzyj sie moze za modelami uzywanymi bez HDMI ktore sa tanie jak barszcz a czesto graja lepiej niz ostatnia konfekcja. Przyznam , ze przynioslem mojej dziewczynie w miare nowy amplituner wielokanalowy Sony zeby zastapic jej leciwego Pionierka z lat 80'tych . Nie jest zadna "udiofilka" ale podziekowala i powiedziala ze to Sony jakos "Cienko piszczy" w porownaniu do stargo Pioniera i musialem jej przyznac racje.  

Aha. Jeszcze jedno , wcale nie musi byc co najmniej 100W . Dobre 50W z porzadnym zasilaczem zawsze zamiecie papierowe 100W. Uwierz mi. Wszyscy przez to przeszli jesli chodzi o tor stereo. Pewnie, ze 400W ze wzmacniacza w cenie samochodu robi wrazenie ale to inna opowiesc.

Edytowane przez limono

I jeszcze jedno - to że gdzieś taki zestaw grał świetnie, to nie znaczy że u ciebie zagra tak samo. Akustyka pomieszczenia to baaaardzo niedoceniany element systemu. Pamiętaj o tym.

To amplituner kina więc nie wyciągniesz z niego więcej 

Niestety kupując inny fajny zewnętrzny wzmacniacz to kolumny znowu będą słabym ogniwem. Powiem tak. No może być lepiej ale szału się nie spodziewaj. 

Ile masz te kolumny? Zwrot wchodzi w grę?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To amplituner kina więc nie wyciągniesz z niego więcej 

Niestety kupując inny fajny zewnętrzny wzmacniacz to kolumny znowu będą słabym ogniwem. Powiem tak. No może być lepiej ale szału się nie spodziewaj. 

Ile masz te kolumny? Zwrot wchodzi w grę?

Cześć, ja nie jestem typowym audiofilem, lubię słuchać muzyki, ale jakość także ma dla mnie znaczenie. Nie spodziewam się cudów od tych kolumn. Z kolumnami u mnie była taka historia. Pierwotnie chciałem kupić tak na początek Haga Harmony 807 + resztę głośników do KD i Denona jako amplituner,ale oficjalny dystrybutor Taga w Poznaniu polecał mi mimo wszystko Pylon Pearl 27, marki nie znałem bo moja wiedza skończyła się na głośnikach Tonsila i na nich byłem wychowany. W internacie w radiowęźle mieliśmy radmora quadro 502 i do niego Altony , potem w czasach akademickich w studiu radiowym był marantz jako cd i Akai jako wzmacniacz modeli nie pamiętam,ale nie były to jakieś budżetowe, Radio uniwersyteckie w latach 1992-93 nadawało w eterze na fali fm 71,17 więc jakoś sprzętu musiała być w miarę porządna.  Potem długi czas nie miałem nic wartościowego. Nadal uważam,że Tonsil + Radmor jak i Diora w tamtych czasach grał super. Od amplitunera nie oczekuję wiele wszak coś co waży ok. 12,5 kg i ma napędzać min. 5 głośników nie będzie grać jak pożądny wzacniacz  stereo. Chciałem kupić te Pylony, tym bardziej,że marak jest z Jarocina a to są rodzinne moje okolice, jako dzieciak mieszkałem 16 km od Jarocina ( sentyment) ,ale kiedy chciałem odsłuchać jak to gra to okazało się ,że mam czekać w kolejce bo terminy na odsłuch odległe( ta reglamentacja jak z czasów mojego dzieciństwa mnie zniechęciła). Zadzwoniłem do Denona aby dowiedzieć się gdzie można posłuchać jak ten amplituner gra, tam zapytano o głośniki , gdy usłyszeli ,że mnie mam jeszcze i planuję dopiero kupić , to próbowali mi sprzedać Raptor Wilson, których też nie znam, nazwa brzmi jak jakiś none name. Inny specjalistyczny salon oferował mi Deli Oberon seria 7 lub Heco Victa Prime ,ale znowu kolejki odległe do odsłuchu. Wszyscy sprzedawcy próbowali mnie zniechęcić do marki Teufel , Taga i Tonsil ( ponoć Taga i Tonsil to produkty made in China), nigdzie nie mogłem przeczytać porządnej recenzji na temat tych głośników bo w Polsce marka Teufel mało popularna, natomiast osoby które te głośniki posiadają mają raczej pozytywne doświadczenia. Mieszkałem wcześniej przez prawie 8 lat w Niemczech i wielu Niemców w pracy miało własnie te kolumny zestawiali je z wzmacniaczem Yamaha A-S 1000, niektórzy mieli do tego HK990 lub wzmacniacze Sony serii ES albo Maranz 8000 ewentualnie Denon PM1500 i jak to grało z Sony mniej więcej wiem. Doszedłem do wniosku ,że sprzedawca nie jest moim doradcą i tylko chce sprzedać to co ma w ofercie a ,że Teufel sprzedaje swój sprzęt bezpośrednio i nie uznaje pośredników to dlatego  odradzają mi tego Diabła ( Teufel to po niemiecku Diabeł). Kolumny mam od 21.08.2023 mam czas 8 tygodni na test od czasu dostawy i dają do 12 lat gwarancji, sprzęt przyjechał do mnie na palecie wzorowo spakowane 120 kg głośników. Sprzęt musi się wygrzać by zaczął dobrze grać. Zbyt wiele czasu u mnie nie grają jeszcze bo z racji zawodu często jestem poza domem a żona to jedynie filmy ogląda. Jednak gdy jest w domu wtedy włączam internetowe radio by wygrzał się amplituner i głośniki. Z tygodnia na tydzień gra to coraz lepiej. Dokupię jakiś wzmacniacz stereo możliwe ,że Sony TA Fa 7es,TA FA777ES, Yamaha A-S 1000 lub HK 990. Co do HK990 jeśli ktoś posiada ten wzmacniacz czy jest tam wejście Main in/ Direct in ( w zależności od firmy , taka nazwa) bo PRE out wiem ,że jest i mimo ,że wzmacniacz wyglądem odstrasza to wnętrze ma bardzo ciekawe. Jako second Hand ceny też ma przystępne, ale nie jestem pewien wejścia Main in a pomoc techniczna HK i JBL Polska jest do niczego , każą email pisać czego dotyczy zapytanie. Ostatnio ktoś w Niemczech ma na sprzedaż za ciekawe pieniądze wzmacniacz Marantz PM8000+ CD5001 + Technics SL-DD3+ Sony MDS-JE320 + Teufel T500 MK2 wraz z okablowaniem - to model wyższy od moich kolumn. Kupiłbym to wszystko tylko ,człowiek nie chce słyszeć o wysyłce,musiałbym jechać osobiście po ten sprzęt w okolice Hamburga a to jest dla mnie 650 km w jedną stronę aż tak bardzo mi na tym marantzu nie zależy. Ale nap. po takiego Sony Ta FA 777ES to już bym się pofatygował.

Dysponując tym Denonem wystarczy, jak poszukasz ( najlepiej w okolicy )

klasycznej końcówki mocy. Podłączasz do PRE OUT front i to wszystko.

Nie trzeba przepłacać za kultowe wzmacniacze, a końcówek jest spory

wybór na rynku wtórnym i nie są teraz drogie. Taki przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie chodzi o to czy jesteś audiofilem czy nie. Czy melomanem czy nie 

Okazuje się że słyszysz różnice i słyszysz braki które jak mniemam ci przeszkadzają. Inaczej by cię tu nie bylo. Więc nie przypisuj sobie kim jesteś kim nie. Ale o oczekiwania warto walczyć 

31 minut temu, audioburak napisał:

Dysponując tym Denonem wystarczy, jak poszukasz ( najlepiej w okolicy )

klasycznej końcówki mocy. Podłączasz do PRE OUT front i to wszystko.

Nie trzeba przepłacać za kultowe wzmacniacze, a końcówek jest spory

wybór na rynku wtórnym i nie są teraz drogie. Taki przykład:

Ukryta Zawartość

Hej, to co sugerujesz , myślę ,że by się sprawdziło by odciążyć amplituner, ale końcówka mocy nadal będzie korzystać z przedwzmacniacza Denona ( elektronikiem nie jestem , mogę się mylić,jedynie w internacie mieszkałem z elektronikami w pokoju ,więc trochę się osłuchałem), a regulacja barwy dźwięku to właśnie przedwzmacniacz, więc jeśli dźwięk Denona nie brzmi jak bym chciał to końcówka mocy problemu raczej nie rozwiąże. Popraw mnie proszę jeśli się mylę.

Ukryta Zawartość

Oczywiście, że zdecyduje o barwie Denon. Jednak integracja całości

gdzieś musi przebiegać i jeśli nosisz się ze zmianą amplitunera, to można

liczyć na poprawę. Jeśli pozostaje, to nie bardzo wiem, jak miałoby

to działać w układzie kina domowego 5ch. Poza tym dobrze byłoby dokładnie

znać system w którym Teufel tak rewelacyjnie brzmiał i nie mówię tu tylko

o napędzie, czyli wzmacniaczu. Nie bardzo też pasuje mi określenie basu

z firmowego subwoofera, bo jeśli szukasz właściwie dołu, to masz pierwszy

element do wymiany ... albo kalibracja do dudy.

Ja bym jechał po tego ES Sony ale do muzyki 2ch czyli biednego stereo 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 minut temu, audioburak napisał:

Teufel zagrał dobrze ze starym Sony TA FA 777ES a u innego posiadacza tych kolumn był wzmacniacz Yamahy A-S 1000 i koleś mówił,że współczesne wzmacniacze seryjne to już nie to co produkcja lat 80,90 i początków 2000. Subwoofer mam ceryfikowany THX, czyli do kina raczej. Kolumny są z bass refleksem. Wszystko podłączone na teraz jako bi-amping ( mówię o frontach). Coś w tym jest nie bez powodów wzmacniacz sony serii ES w czasach produkcji kosztował 3500 DEM ( wtedy za te pieniądze mozna było kupić dobry używany samochód).

Te Twoje dywagacje mają o tyle sens, że wchodzimy w STEREO i tu nie

tylko ten ES, ale Yamaha ma sens z jedynką z przodu albo z wycieraczkami 😉 

Dziwi mnie certyfikacja THX i kartonowy bas. Coś z kalibracją, czyli albo

odcięcie, albo poziom bo nie wierzę, żeby firma aż tak oszukiwała.

Końcówka zmieni dużo. 

Prawda że będziesz miał pre w amplitunerze ale odwracając to, to dobrze bo pójdzie na to gdniazdo sygnał po korekcji, oo kalibracji. A to końcówka doda brakującej Ci dynamiki. 

Jednak jak mówię wydane pieniądze mogą okazać się nie adekwatne bo kolumny są ograniczeniem.

Jeżeli tam jest słaby bas mimo subwoofera to bym przede wszystkim zobaczył ustawienia subwoofera oraz jego umiejscowienie w pomieszczeniu (subwoofer crawl zalecam na poczatek).

Bruzisławie,

Kupiłeś amplituner do kina plus zestaw kolumn 5.1, a piszesz w temacie stereo? Nie chciałeś poczekać na odsłuch polecanych kolumn, a bez odsłuchu kupiłeś słabe (w mojej, ale i wielu tutaj kolegów ocenie) kolumny Teufel. Zestaw sześciu kolumn za niespełna sześć tysięcy, to tak, jak byś kupił dwie kolumny do stereo za niespełna dwa tysiące, a to raczej mocno budżetowy poziom (chociaż wiem, że cena nie gwarantuje dźwięku). 

Jeżeli chcesz dobrego stereo, to oddaj te Teufel'e, sprzedaj amplituner i wróć z pytaniami o stereo do nas.

W dniu 3.10.2023 o 11:16, bruzislaw napisał:

Co do HK990 jeśli ktoś posiada ten wzmacniacz czy jest tam wejście Main in/ Direct in

Patrząc na zdjęcia Harman Kardon HK990 posiada wejście Main In / Direct In.
Te wejście jest opisane jako PROCESSOR.

Opisane dokładnie w instrukcji obsługi jako wejście bezpośrednio na końcówkę mocy.

Ukryta Zawartość

HK manual.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

3 godziny temu, yayacek napisał:

Opisane dokładnie w instrukcji obsługi jako wejście bezpośrednio na końcówkę mocy.

Ukryta Zawartość

HK manual.png

Dzień dobry, Bardzo dziękuję za odpowiedź, zawęzi mi to krąg poszukiwań między HK 990 a Yamahą 1000 bo na Sony Ta fa777es nie mam co liczyć że znajdę w przystępnej cenie. HK990 ktoś ma  w Berlinie na sprzedaż w dobrym zadbanym stanie. Wizualnie bardziej podoba mi się Yamaha A-S 1000 brzmi również porządnie. Zadam inne pytanie czy HK ma jakiś przełącznik na panelu przednim by kiedy chcę używać tego wzmacniacza jako końcówki mocy by odciążyć amplituner KD to przełączam na Direct in/ Main in a gdy chcę stereo to używam HK jako zwykłego wzmacniacza w pełnej jego funkcjonalności. Taki przełącznik ma wspomniana Yamaha. Czy ten HK dobrze brzmi? Będę wdzięczny za odpowiedź. Dziękuję 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, sylwesterw napisał:

Bruzisławie,

Kupiłeś amplituner do kina plus zestaw kolumn 5.1, a piszesz w temacie stereo? Nie chciałeś poczekać na odsłuch polecanych kolumn, a bez odsłuchu kupiłeś słabe (w mojej, ale i wielu tutaj kolegów ocenie) kolumny Teufel. Zestaw sześciu kolumn za niespełna sześć tysięcy, to tak, jak byś kupił dwie kolumny do stereo za niespełna dwa tysiące, a to raczej mocno budżetowy poziom (chociaż wiem, że cena nie gwarantuje dźwięku). 

Jeżeli chcesz dobrego stereo, to oddaj te Teufel'e, sprzedaj amplituner i wróć z pytaniami o stereo do nas.

Kolego, ten amplituner i to KD ma służyć do oglądania filmów, tak aby żona mogła popatrzeć na jakieś filmy w Netflix i nie marudziła,że wydaję pieniądze na kosztowne hobby. Zresztą mam zamiar rozbudować to kino o kolejne głośniki do Atmos. Stereo natomiast to ma być zabawka dla mnie, ja słucham muzyki, żona nie. Możliwe że pospieszyłem się z zakupem kolumn, może i powinien kupić Pylon Pearl 27 czy model wyższy lub Oberon 7,ale ja to chciałem załatwić podczas urlopu, ze względu na charakter pracy często bywam służbowo poza domem, nie mam czasu na oczekiwanie w kolejkach by godzinę czy 2 posłuchać muzyki w jakimś salonie. Zresztą oni tam by zestawili te Pylony z wzmacniaczem Cambridge a nie z Yamahą czy Marantzem. By odsłuch miał sens sprzęt musi wcześniej być wygrzany. Zresztą zawsze od czegoś trzeba zacząć, zawsze jest ten pierwszy zestaw kolumn, pierwsze stereo czy pierwszy samochód. Na ten czas doposażam mój pierwszy wybudowany w większości z własnych pieniędzy dom . Gdy skończę ten etap, będzie czas aby pomyśleć o innych kolumnach , lampowym wzmacniaczu czy też kolumnach Olufsen a stereo od Thule. Na ten czas zacznę od wzmacniacza, gdy stwierdze że te kolumny są faktycznie beznadziejne jak ten amplituner Denon AVR 2800, który oddałem Amazonowi to je sprzedam. Wcześniej jednak potestuje to co mam z dobrym zmacniaczem. 

W dniu 3.10.2023 o 14:04, audioburak napisał:

Raczej kalibracja Audyssey do niczego, lub nie tak poszła jak powinna. Wrócę z podróży służbowej może już wtedy będę mieć konkretny wzmacniacz to podłącze do niego amplituner i ponownie włączę kalibrację Audyssey.

Pozdrawiam Sławek 

W dniu 3.10.2023 o 14:35, audioburak napisał:

Te Twoje dywagacje mają o tyle sens, że wchodzimy w STEREO i tu nie

tylko ten ES, ale Yamaha ma sens z jedynką z przodu albo z wycieraczkami 😉 

Dziwi mnie certyfikacja THX i kartonowy bas. Coś z kalibracją, czyli albo

odcięcie, albo poziom bo nie wierzę, żeby firma aż tak oszukiwała.

Kalibracja Audyssey odcięła Bas, po kontakcie ze wsparciem technicznym Teufel, subwoofer robi swoje, no ale niewydolności amplitunera nie przeskocze, wszystko ustawiałem z instrukcją obsługi i z filmem instruktażowym dotyczącym KD Demon Panów ze sklepu audio S4Home.

Myślę że dobry wzmacniacz wiele zmieni na lepsze a kolumny zawsze można sprzedać.

Pozdrawiam

Sławek 

5 godzin temu, yayacek napisał:

Ukryta Zawartość

HK manual.png

Bardzo fajny wzmak.

Godzinę temu, bruzislaw napisał:

Kalibracja Audyssey odcięła Bas, po kontakcie ze wsparciem technicznym Teufel, subwoofer robi swoje, no ale niewydolności amplitunera nie przeskocze, wszystko ustawiałem z instrukcją obsługi i z filmem instruktażowym dotyczącym KD Demon Panów ze sklepu audio S4Home.

Myślę że dobry wzmacniacz wiele zmieni na lepsze a kolumny zawsze można sprzedać.

Pozdrawiam

Sławek 

Który film? Ten co ja jescze nagrywałem? 

A nie chyba już mówisz o czymś innym. 

Pamiętaj że ustawienia robisz pod siebie. 

I pamiętaj ten wzmak harmana no nie wniesie tyle co wymiana kolumn. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, tomcioxxx napisał:

JPKM 

niespełna sześć przez dwa daje niespełna trzy a nie niespełna dwa.... 

🤣

Zestaw 6 kolumn (5+1) za niespełna 6 tysięcy daje niespełna tysiąc za sztukę, co czyni niespełna dwa tysiące za dwie;)

6 godzin temu, bruzislaw napisał:

Zadam inne pytanie czy HK ma jakiś przełącznik na panelu przednim by kiedy chcę używać tego wzmacniacza jako końcówki mocy by odciążyć amplituner KD to przełączam na Direct in/ Main in

Odpowiedni przełącznik na wejście wprost na końcówkę mocy jest na pilocie opisany jako PROC.
Manual masz tutaj: 

Ukryta Zawartość

O brzmieniu się nie wypowiadam - to zawsze kwestia gustu.
Wzmacniacz jest bardzo funkcjonalny i dość stary już. Należy się liczyć z kłopotami dość popularnymi wśród tej serii wzmacniaczy. Wadliwy jest dość mocno enkoder odpowiedzialny za VOLUME - tu jest głośność regulowana na czipie za pomocą enkodera. Ma tę zaletę, że zawsze dostajemy super zbieżność kanałów ale ten enkoder lubi się z biegiem lat psuć więc głośność skacze i jest nieregulowalna za pomocą gałki na przedzie - z pilota działa. Warto to sprawdzić przed zakupem - naprawa jest kłopotliwa lub w ogóle niemożliwa z powodu braku części zamiennych. W Katowicach jest serwis autoryzowany Harmana i z tego co wiem swego czasu twierdzili, że naprawa jest niemożliwa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Pozdrawiam
Sławek 
Piszesz chaotycznie. Żaden wzmacniacz nie pomoże Ci z najniższym basem bo ten pochodzić będzie z subwoofera który ma swój własny wzmacniacz.

Co innego w trybie direct/pure direct. Tylko wtedy Audyssey nie ma nic do rzeczy.
6 godzin temu, bruzislaw napisał:

Czy ten HK dobrze brzmi? Będę wdzięczny za odpowiedź. Dziękuję 

Pozostań przy tym gównianym kinie domowym do kibla, kupisz HK 990, podłączysz do tych swoich śmieci, za jakiś czas recenzja, nie zrobił na mnie jakiegoś wrażenia, gra bardzo fajnie, cała recenzja : ) To jest wzmacniacz zintegrowany do konstrukcji Open Baffle, potężna rezerwa prądowa z tranzystora połączona z nutką lampą, prądy dużo wyższe niż w typowym wzmacniaczu ( konstrukcja ) czyni ten wzmacniacz idealną spawarką do cewek, lepiej uważać, mniejszy brat Mark Levinson No 585, który ma mniej powietrza i namacalności w przekazie, jednak w dalszym ciągu niesamowicie bardzo muzykalny ... 

Ukryta Zawartość

_Piotrek - 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Odpowiedni przełącznik na wejście wprost na końcówkę mocy jest na pilocie opisany jako PROC.
Manual masz tutaj: 

Ukryta Zawartość

O brzmieniu się nie wypowiadam - to zawsze kwestia gustu.
Wzmacniacz jest bardzo funkcjonalny i dość stary już. Należy się liczyć z kłopotami dość popularnymi wśród tej serii wzmacniaczy. Wadliwy jest dość mocno enkoder odpowiedzialny za VOLUME - tu jest głośność regulowana na czipie za pomocą enkodera. Ma tę zaletę, że zawsze dostajemy super zbieżność kanałów ale ten enkoder lubi się z biegiem lat psuć więc głośność skacze i jest nieregulowalna za pomocą gałki na przedzie - z pilota działa. Warto to sprawdzić przed zakupem - naprawa jest kłopotliwa lub w ogóle niemożliwa z powodu braku części zamiennych. W Katowicach jest serwis autoryzowany Harmana i z tego co wiem swego czasu twierdzili, że naprawa jest niemożliwa.

Dziękuję za instrukcję obsługi i objaśniania. Twoje wskazówki wezmę pod uwagę i zanim cokolwiek kupię to sprawdzę.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo fajny wzmak.

Który film? Ten co ja jescze nagrywałem? 

A nie chyba już mówisz o czymś innym. 

Pamiętaj że ustawienia robisz pod siebie. 

I pamiętaj ten wzmak harmana no nie wniesie tyle co wymiana kolumn. 

Dzień dobry,

Film a właściwie wbinar dotyczył ustawień KD dwóch producentów Onkyo 696 i Marantz, przy czym Marantz czy Denon to jeden Holding.

Jak ustawić amplituner kina domowego? Menu w popularnych markach | Webinar na żywo | Sesja Q&A - YouTube

O tym filmi pisałem , jeśli jest jakiś nowszy to prosiłbym o link, google często z racji pobytu za granicą pokazują materiały obcojęzyczne.

Ustawinia po Audyssey robiłem sam, bo algorytm wyciszył mi prawie wszystko i uwypuklił środek,że dialogi w filmach są wyraźne,ale niskie i wysokie tony były wyciszone.  , na samym panelu subwoofera ustawiałem fazy i Hz według zaleceń producenta. 

Za film bardzo dziękuję, jest pomocny dla takiego laika jak ja.

Pozdrawiam:

Sławek

A to jescze było ze mną w udziale 🙂

no to miło mi że skorzystałeś:)

i pamiętaj własne ustawienia i doświadczenie to podstawa. 

2 godziny temu, bruzislaw napisał:

Ustawinia po Audyssey robiłem sam, bo algorytm wyciszył mi prawie wszystko i uwypuklił środek,że dialogi w filmach są wyraźne,ale niskie i wysokie tony były wyciszone.  , na samym panelu subwoofera ustawiałem fazy i Hz według zaleceń producenta. 

To ciekawe. 

Mówię u ciebie na pewno problemem będą kolumny. 

• Pokaż nowe odpowiedzi