Skocz do zawartości
IGNORED

Accuphase E-305 jakie kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich specjalistów w dziedzinie audio i pozdrawiam.

Może ktoś doradzi jak w temacie w wyborze kolumn do tego wzmacniacza.

Może do końca zielony nie jestem jednak chciałabym zasięgnąć opinii fachowców.

Wiec pokój salon ok 35 m w prostokącie, muzyka rock, disco, w starszych wydaniach, Genesis, Tina Tarner, Scorpions, The Doors itp.

Obecnie posiadam kolumny Klipsch rf 52 ||, jednak mam wrażenie że sa bardzo za słabe do tego wzmacniacza.

Jeżeli ma to jakieś znaczenie lubię usłyszeć mocny bas, ale reszta również powinna być w miarę czysta.

Chyba wszystko jeżeli coś brakuje oczywiście dopisze.

Dzięki za odpowiedzi i pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/165090-accuphase-e-305-jakie-kolumny/

Na pewno Twoje kolumny są dużym ograniczeniem całego systemu. Najlepszym rozwiązaniem będzie zabranie ze sobą wzmacniacza i po prostu posłuchanie wielu opcji kolumn w naszym salonie.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, na pewno warto posłuchać kolumn Monitor Audio, świetnie sprawdza się także Focal. Ale to tylko bardzo podstawowe propozycje.

Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Żeby jeszcze znać zarówno budżet, jak i stan - nowe, czy używane.

Biorąc jeszcze pod uwagę wielkość ( Klipsch za słaby ) to dobrze byłoby szukać

kolumn używanych w pobliżu, bo dostawa dość często nie wchodzi w grę ...

Taki przykład to choćby Paradigm Monitor SE 8000.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie kolegów.

No właśnie chyba coś zapomniałem o budżecie, i chyba raczej jestem za uzywanymi kolumnami.

Jeżeli chodzi o wydatki chyba 10 tys wolałabym nie przekroczyć.

Oo zapomniałem na wstępie podziękować za odpowiedzi i zainteresowanie.

No i czekam cierpliwie na propozycje.

Zapomniałem o ważnym pytaniu jeszcze.

Te moje klipsche az tak bardzo słabe nie są, po prostu miałem na myśli ze sa za słabe do tego wzmacniacza.

A wiec moje pytanie czy jakieś inne klipsche w sensie mocniejsze większe zagrałyby milutko z accuphase.

Dziękuję

Nie wszyscy kolumny wysyłają - szczególnie większe - tu by się przydał

obszar poszukiwań. Powiedzmy promień 100 km ...

Jeszcze coś - milutko ... czyli może mniej sucho, niż teraz.

Dobrze byłoby wiedzieć ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W takim razie, przy takim budżecie i metrażu spojrzałbym na Monitor Audio Silver 500. Dobre, uniwersalne kolumny. Accuphase doda im nieco barwy, a one zaprezentują świetną scenę oraz bardzo dobry, szybki bas. 

Warto też sprawdzić Fyne Audio F502, Focale Aria 926, Polk Audio Reserve R700 oraz Pylon Diamond 30. To propozycje od bardziej basowych, przez jaśniejsze i twardsze, potem naturalniejsze i na końcu ponownie bardziej barwne w prezentacji. Każda z nich może się spodobać, w razie czego zapraszamy do kontaktu i na odsłuchy 🙂 

Gdybyś chciał poszerzyć budżet, to zachęcam do obejrzenia naszego filmu 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Już Signature S60e  zapewnią dobry bas i miłą resztę 😉 

• 6 miesięcy później...

Witam. Jestem w posiadaniu kolumn Infinity Kappa 7 w kolorze dębu + Nakamichi PA-5 i CA-5II, transportem CD jest samochodowe Alpine CDA-7990R. Kilka dni temu wziąłem na odsłuch kolumny Kappa 8 i owy zestaw nie daje rady w dolnych rejestrach i mam wrażenie, że dźwięk nie odrywa się od kolumn jak w przypadku 7. Niepodważalnym plusem jest wygląd owych Kappa 8 w czarnym wykończeniu, ponieważ “lepiej pasuje do wystroju” według drugiej połówki. Trafiłem propozycję zakupu integry Accuphase E-305, jak mniemam nie będę potrzebował pre, więc z dwóch urządzeń zrobiloby się tylko jedno. Pytanie, czy ten accu da sobie radę z kappa 8? Dzięki.