Skocz do zawartości
IGNORED

UPS pod projektor - jaki obecnie posiadacie i/lub jaki byście polecili z obecnie dostępnych na rynku?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

Jak w temacie, jaki posiadacie obecnie UPS i/lub nosicie się z zamiarem kupna z dostępnych na rynku? załóżmy, że projektor pobiera 400W, ale dajmy z zapasem około 100W.

Poszukiwany model:

- markowy np. APC (wiadomo, że ma to jednak chronić delikatny i drogi sprzęt),

- moc znamionowa (ciągła) około 500W,

- podtrzymanie na przysłowiowe 15min,

- czysta sinusoida

Czy coś jeszcze warto wziąć pod uwagę?

Dajcie znać w co warto zainwestować.

Z góry dzięki za wszelkie info! 😉

Edytowane przez Jay22
  • Jay22 zmienił(a) tytuł na UPS pod projektor - jaki obecnie posiadacie i/lub jaki byście polecili z obecnie dostępnych na rynku?

Hmm... nie chce mi się wierzyć, że nie ma na forum nikogo, kto nie używa UPS'a między innymi do projektora 🤔 a generalnie pod zestaw audio-video? może tak będzie łatwiej(?)

Nagły zanik prądu akurat sprzętom av zazwyczaj nie szkodzi. Z projektorem faktycznie lampy tego nie lubią.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Do projektora nie potrzebujesz potwora. Wystarczy UPS, który po zaniku napięcia pozwoli wyłączyć projektor. Po kilkunastu sekundach od wydania dyspozycji OFF lampa gaśnie i chodzi tylko wiatrak, 2-3 minuty.

Mam APC 500W, podpięty JVC RS440.

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.10.2023 o 12:35, bl4ck napisał:

Tym bardziej... tylko w ścianę 🙂

Niestety już na to za późno i muszę kombinować z czymś na wierzchu...

W dniu 23.10.2023 o 16:42, burz napisał:

Do projektora nie potrzebujesz potwora. Wystarczy UPS, który po zaniku napięcia pozwoli wyłączyć projektor. Po kilkunastu sekundach od wydania dyspozycji OFF lampa gaśnie i chodzi tylko wiatrak, 2-3 minuty.

Mam APC 500W, podpięty JVC RS440.

Dzięki, to już konkretniejsza informacja, a czy mógłbyś w wolnej chwili spojrzeć jaki to dokładnie model? zastanawia mnie walka na forach o czystą sinusoidę, czy to faktycznie ma takie znaczenie przy modelu potrzebnym tylko do bezpiecznego wyłączenia - w tym przypadku projektora.

Testowałeś już skuteczność i czas reakcji działania tego UPS'a w przypadku zaniku zasilania?

Potrzebujesz tylko podtrzymania zasilania do momentu wyłączenia proja. Mój UPS to jakiś stareńki podstawowy APC, już ze dwa razy wymieniałem akumulator. Weź najtańszy z obecnej oferty i będzie dobrze.