Skocz do zawartości
IGNORED

Wygluszenie zamkniętej obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Z ciekawości wygluszyłem pusta obudowę w kolumnach Equalibrium bo się okazało, że mam dzielona obudowę. Miałem wrażenie, że jest efekt pustego pudła, takiego rezonansu. Mając wolny materiał wygluszyłem z czystej ciekawości pusta przestrzeń matami bitumicznymi i watolina... Efekt mnie zaskoczył, efekt pustego pudła zniknął a dźwięk zrobił się bardziej "czysty" i bas wyraźny. 

Mam teraz pytanie odnośnie części obudowy gdzie są głośniki. Jest to na oko tylko 9 litrowa komora z wygluszeniem z watoliny gdzieś w połowie wypełniona. Czy jak dam zamiast watoliny wełnę owczą to mogę coś zyskać? Jest sens takiej zamiany, czy po zmianie tego wygluszenia musiałbym stroić zwrotkę na nową? 

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/165197-wygluszenie-zamkni%C4%99tej-obudowy/

Jeśli jesteś w stanie, zrób pomiar nearfield wooferów przed i po, zobaczysz co ci przeszkadzało. 

Watolina tłumi trochę inaczej niż wełna. Lepiej/gorzej - nie wiadomo, pomiarami i odsłuchami sprawdzisz, inaczej tego nie widzę. Wełna ma inne parametry a to czy efekt będzie lepszy czy gorszy, to nie wiadomo. Może być że np. zmieszanie w jakichś proporcjach da ci jakieś optimum. 

Pamiętaj na dodatek że działanie zamkniętej też nie jest liniowe z głośnością, tłumienia też... 

Jaki mniej więcej jest podział wooferów w tych kolumnach?

Jest jeden midwoofer który ciągnie od dołu i zaczyna być cięty w okolicy 3 kHz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakie te equilibrium masz, bo googiel nadmiar opcji podaje.. Te na accoutonach? 

To pomiar midwoofera po filtracji? W komorze? 

No to generalnie jeśli to midwoofer to aż dziwne że z tyłu nic nie było. Generalnie z tego powodu wypycha się komorę średniaka tłumieniem żeby wybić odbicia od obudowy wracające przez membranę głośnika. 

Ta tabelka to z pomiaru na wysokości centralnie z wooferem a mikrofon ustawiony przed tym głośnikiem. To jest pomiar już po filtracji z wygluszeniem 

Za głośnikami jest watolina a ja myślę nad zmianą jej na wełnę owczą, ale nie chce namieszać nic w dźwięku dlatego pytam, czy mogę to zrobić dla poprawy między innymi basu 

Dotyczy modelu ether s6 na głośnikach sba i seas

Edytowane przez raiwan

Ale wysokotonówka była wyłączona? 

Wiesz co? Zepsuć tych kolumn nie zepsujesz, więc się baw. Jak się projektuje kolumny to normalne że coś zakładasz, modelujesz, projektujesz a później fine tuning robisz tak żeby na słuch się podobało. Z wygłuszeniem, pojemnością obudowy, czy strojeniem BR też. 

A w takiej sytuacji jak bym zaczynał, to wygłuszeniem z tyłu i boków za głośnikiem żeby nie mieć odbić i powrotu średnich no i nie chciałbym mieć fali stojącej w obudowie, więc próbowałbym zrobić dno i górę nierównolegle (jakieś skośne denko i sufit) i wypełniałbym objętość obudowy do skutku, aż by mi się podobało. 

Masz te kolumny w oryginalnym stanie? Nie mam żadnych doświadczeń z tą firmą, ale jak patrzę na inne ich produkty, to obserwując kształt obudów wygląda, jakby wiedzieli co robią. Trochę mi się wierzyć nie chce że zrobili klozeta i nie dali żadnego tłumienia.  

Edytowane przez micwoj

Zabawa w zmianę wytłumienia obudowy jest całkowicie bezpieczna i zawsze odwracalna, jeśli nie zdziera się klejonych mat itp. Przecież wyjętej watoliny nie trzeba od razu wyrzucać - jak wełna nie podejdzie (na ucho), można wrócić do stanu oryginalnego.

Pełne wytłumienie całej objętości obudowy zamkniętej sprawia, że dla głośnika zwieksza się pozornie objętość obudowy- nawet o kilkanaście %, więc i bas może się zmienić i w ogólnym obrazie dźwięku może się lekko całość "dociążyć". Nie będą to duże zmiany, ale już odczuwalne.

Edytowane przez porlick

W oddzielonej części głośników fabrycznie było już wygluszenie. Podkreślam, żeby nie było, że ktoś mnie źle zrozumiał. 

Wygluszenie kolumny naturalna wełną owczą kompletnie nic nie zmieniło ani w pomiarach ani w dźwięku 

Tu pomiar z watoliną 

Ukryta Zawartość

A tu identyczny z wełną owczą (nałożone na siebie dwa pomiary dla porównania) 

welnaowcza.thumb.jpg.509bb7754691bd938b33e6c6298ecd70.jpg

Pomiary robione z bliska przy wooferze, ale z podłączonym wysokotonowym. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najwięcej słyszalnej zmiany dało wygluszenie pustej części kolumny na dole. Może to był celowy zamiar żeby dodać realizmu dla instrumentów jak gitary, ale teraz mi się bardziej podoba. 

Teraz już rozumiem dlaczego zasypuje się standy pod głośniki podstawkowe 😁 

Góra jest bardziej czytelna, bas jakby lepiej dociazony, ma się wrażenie, że schodzi niżej i więcej jego. Było to zagłuszane przez rezonans wzmacniany obudowa w środku pusta, coś na zasadzie mebli i postawionych bezpośrednio na nich głośnikach 

Edytowane przez raiwan