Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner cambridge audio 740A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem otóż tuner cambridge audio 740A jest 4-kanałowy, strona A lewy, prawy i to samo po stronie B. Problem wygląda następująco otóż działa strona tylko i wyłącznie lewa mam subwoofer i dwie kolumny jakiś czas temu działało bez problemu. przyczym padło bez powodu. w momencie podłączenia subwoofera po stronie b pod plus lewy i plus prawy działają wszystkie głośniki. aczkolwiek nie ma wystarczająco mocy, na dodatek jest ten dźwięk nieczysty, czytałem instrukcje obsługi owego tunera niczego się nie dowiedziałem odrazu też wspomnę że ma opcję głośników sama strona A, B i AB to oczywiste że ma być na AB niestety nie zmienia to nic. jeżeli ktoś miał podobny problem albo wie co można zrobić aby to naprawić, byłbym mega szczęśliwy, kolumny mają po 500w rms i subwoofer również 500w rms no i niestety nie da rady tego np dać pod tylko lewą stronę bo nie wyrobi mocowo a na stereo i tak mi nie zależy. z góry mega dziękuję.

Edytowane przez Reckless
https://www.audiostereo.pl/topic/165314-amplituner-cambridge-audio-740a/

Jeśli podłączyłeś subwoofer pasywny, jednocewkowy pod plus lewy i plus prawego kanału i do tego jeszcze kolumny to pewnie coś już uwalone. Odłącz subwoofer i sprawdź czy same kolumny grają na lewym i prawym kanale. 

Cambridge 740a to wzmacniacz, nie tuner, stereo - dwukanałowy,A B to tylko rozdzielenie połączenia tego samego kanału

21 hours ago, Reckless said:

to oczywiste że ma być na AB

No własnie ma byc dokładnie odwrotnie. Albo wyjscie A albo B. No chyba, ze masz wszystko 8 Om, to wtedy mozesz właczyc AB co razem da wypadkowe 4 Om ale to bez sensu.

w momencie podłączenia subwoofera po stronie b pod plus lewy i plus prawy działają wszystkie głośniki.

Jesli suba podpinasz pomiędzy "plusy" z obu kanałów, to wypadkowo sub odtwarza jedynie ich róznicę i pewnie stąd ten "nieczysty dzwięk" i bez mocy 😉

Podejrzewam, ze to subwoofer pasywny ze zwrotką na głosniki tak jak zauwazył  @don111. Prawdopodobnie masa suba gdzies nie łączy ze wzmacniaczem czyli zacisk "minus" zwyczajowo czarny. W takim przypadku w głosnikach usłyszysz jedynie roznicę kanału lewego i prawego, a sygnał wspólny ulegnie "wycięciu". Zapewne zniknęły Ci wokale oraz bas, a w głosnikach są dziwne szelesty.. 

kolumny mają po 500w rms i subwoofer również 500w rms no i niestety nie da rady tego np dać pod tylko lewą stronę bo nie wyrobi mocowo a na stereo i tak mi nie zależy. z góry mega dziękuję.

Kurcze, skoro na stereo Ci nie zalezy to trochę niebardzo wiem co Ty tam chcesz osiągnąc 😮

To ze kolumny mają "500W RMS" nie oznacza, ze cos nie wyrobi mocowo. Zagrają tak głosno na ile pozwoli wzmacniacz ale musisz to podłączyc prawidłowo. inaczej prędzej czy pozniej usmazysz wzmaka o ile juz cos w nim nie padło. Napisz jakie to kolumny, jaka impedancja kolumn. Czy subwoofer pasywny czy aktywny (z własnym wzmacniaczem). Ewentualnie zrob fotkę terminali głosnikowych.

Mozliwe tez, ze juz usmazyłes kanał prawy, co nie byłoby takie dziwne czytając opis podłączenia...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

nie wiem czy źle napisałem aczkolwiek z początku było podłączone w taki sposób kolumny pod A lewy prawy i sub pod plus prawy i minus lewy. według instrukcji wszystko było poprawnie podłączone te kombinacje etc. były już po fakcie gdzie prawa strona nie działała i to na dosłownie moment podłączone głośność mniej więcej na 1/4 wzmaka. subwoofer pasywny pionner ts 300ab i kolumny malone pw2222. Mogę jeszcze dodać że gdy padła prawa strona w momencie przegrzania wzmacniacza i samoistnego wyłączenia się po resecie przez kilka minut grało wszystko spowrotem, wzmacniacz akurat nie miał powietrza więc został odsunięty i ściszony grały chwilę i znów prawa strona padła. jedyne co chce to nie spalić głośników mając wszystko pod lewe kanały. chyba że jak podłączę kolumny pod lewy A a suba B, to się nic nie stanie aczkolwiek wolę nie ryzykować.

a no i gdybym miał subwoofer aktywny to bym go podłączył pod slot pre out i nie miałbym większego problemu 

Edytowane przez Reckless

Wyjscia A oraz B są podłączone pod tą samą koncowkę mocy. Wzmacniacz ma tylko 2 kanały - lewy i prawy. Jesli podłączyłes 2 kolumny pod wyjscia A, a dodatkowo suba pod jeden kanał z wyjscia B to z pewnoscią przeciązyłes to wyjscie (i byc moze uszkodziłes). Nawet jesli drugi kanał jest sprawny to dalsza eksploatacja wzmacniacza w takim stanie nie jest dobrym pomysłem. Wypadałoby najpierw naprawić uszkodzony kanał.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

23 godziny temu, brewka87 napisał:

Wyjscia A oraz B są podłączone pod tą samą koncowkę mocy. Wzmacniacz ma tylko 2 kanały - lewy i prawy. Jesli podłączyłes 2 kolumny pod wyjscia A, a dodatkowo suba pod jeden kanał z wyjscia B to z pewnoscią przeciązyłes to wyjscie (i byc moze uszkodziłes). Nawet jesli drugi kanał jest sprawny to dalsza eksploatacja wzmacniacza w takim stanie nie jest dobrym pomysłem. Wypadałoby najpierw naprawić uszkodzony kanał.

tylko że uszkodziła się cała strona prawa i wyjścia A i wyjścia B także to mnie zastanawia 

Prawidłowo się uszkodziło by wyjścia A i B są podłączone pod tą samą połówkę wzmacniacza w Twoim przypadku prawą połówkę.
A B A B
Lewy Prawy

1 hour ago, przmor said:

Prawidłowo się uszkodziło by wyjścia A i B są podłączone pod tą samą połówkę wzmacniacza

Autor tematu chyba tego nie ogarnia niestety. Traktuje wyjscie "A" oraz wyjscie "B" jako osobne wzmacniacze...

3 hours ago, Reckless said:

w jaki sposób sprawdzić co dokładnie jest uszkodzone by to naprawić

Podłącz jeden głosnik pod kanał "left" wyjscia "A" plus głosnika do plusa wzmacniacza (czerwone konektory), minus do minusa wzmacniacza (czarne konektory). Pozniej zrob to samo z wyjsciem "right". Nie podłączaj subwoofera. W ten sposob sprawdzisz czy wzmacniacz działa na obydwu kanałach. Jesli jeden nie gra tzn, ze jest uszkodzony. Zakładam oczywiscie, ze sygnał wejsciowy podany jest na dwa kanały...

zagłębiłem się trochę niestety nie opłaca się naprawiać, jaki wzmacniacz/amplituner kupić pod te głośniki w nienajgorszej cenię mogą być używki  

3 minuty temu, max720 napisał:

Kolega szuka sprzęt estradowy ? 

Czy kino domowe ?

Jaka maksymalna kwota do wydania ?

Znaczy mam dziwne upodobania ponieważ kolumny estradowe i subwoofer samochodowy na codzień działa w domu, czasem organizuje imprezy głównie w salach, potrzebuje czegoś co utrzyma moc wcześniej opisanych głośników. chciałbym nie przekroczyć 1000 zł więc będę raczej szukał używanych

Edytowane przez Reckless
17 minut temu, max720 napisał:

Może z OLX jakaś końcówka mocy Crown ?

Zobacz , coś znajdziesz dla siebie 

bardziej by się przydał amplituner niż końcówka mocy

25 minutes ago, Reckless said:

bardziej by się przydał amplituner niż końcówka mocy

@max720 dobrze Ci radzi, a Ty mimo iz masz nikłe pojęcie w temacie wolisz się stawiac w roli eksperta. 

Jesli chcesz kupic amplituner o mocy chociazby zblizonej do koncowki estradowej, to musisz przemyslec ten punkt

1 hour ago, Reckless said:

chciałbym nie przekroczyć 1000 zł

Myslę, ze 10x tyle będzie mało...

Dlaczego amplituner? Nie rozumiem, co chcesz osiągnąc i obawiam się, ze sam tego nie rozumiesz.

10 minutes ago, Tofik01 said:

Sony 930 QS lub 940 QS

@Tofik01  myslisz ze sony wystarczy? Tu chodzi o napędzenie czegos takiego

spacer.png

Oraz pasywny subwoofer samochodowy

spacer.png

Przeciez z amplitunerem to nie ma sensu łączyć. Az się prosi o typową koncowkę estradową tak jak napisał @max720

Gość

(Konto usunięte)

Ja pit..ole niektórzy to się z choinki urwali🤦‍♂️😅🤪 imprezy itd z takiego czegoś? 

Po pierwsze nie ten dział, po drugie te kolumny to bym poczęstował siekierą do rąbania, a mam b.dobrą do Dębiny ( kominek ) w Polsce

Cena😂😂😂,  1000 zł na co? na końcówkę? Do tego czegoś? Szkoda kasy na te coś…

Nawet to jest za dobre…😂

https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-estradowy-2x200w-liston-900-10853019021

W dniu 6.11.2023 o 00:11, Reckless napisał:

kolumny mają po 500w rms

Na papierze! A papier wszystko przyjmie😆 jak mają 150/200 watt to jest maks. A ten subwoofer cherlawy jakiś… 100 watt no może 200 w piku aż mu cewki nie zjara… lub wyfrunie na zewnątrz membrana