Skocz do zawartości
IGNORED

VOLUMIO PRIMO PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000zł !!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

To było już dość dawno, kiedy testowałem volumio (jako pierwszy :)) ale mam notatki i postanowiłem spisać co zostało mi w pamięci w przecięciu z notatkami.
Otóź urządzenie po wyjęciu z paczkomatu i przyniesieniu do domu dość długo było zimne, co w zestawieniu z jego waga świadczy iż obudowa musi być wykonana z jakiegoś metalu, raczej nie jest to plastik. Samo urzadzenie wizualnie przypadło mi do gustu, nie ma co prawda standardowej szerokości obudowy audio ale ten design jest dla mnie ok i ładnie to wygląda na półce. Niestety do volumio nie jest dołączony zasilacz transformatorowy, zwany często liniowym co dla mnie jest znaczącym minusem. Niestety nie miałem pod ręką innego na którym mógłbym sprawdzić jak duża jest różnica przy zmianie zasilania. 
Na codzień muzyki słucham na zestawie wiim mini -> irdac -> exposure 2010s -> diamond 25 z tidal. Volumio zastąpiło w tym łańcuszku wiima. Co najbardziej oczywiste na początku pominałem irdac i połaczyłem poprzez rca wyjscie od razu do wzmacniacza. Następnie chciałem skorzystać z coax i pójść do wzmacniacza przez irdac. Ale jak już wszyscy wiemy to nie mogło zadziałać:). Tu jednak bardzo fajnie zadziałał Audiomagic i szybko dostarczyli mi kabel usb (który zresztą pusciłem w obieg) za pomocą którego podłączyłem volumio z irdac - brawka. Dodatkowo spotkałem się z kolega f2f i mieliśmy okazję przez chwile pogadać o audio. 
Po podłączeniu volumio do irdac poprzez usb praktycznie przysiadłem, tak mój zestaw jeszcze nie grał, była rozdzielczość, dynamika oglnie ogromna różnica w porównaniu do wiim. Czyli jednak transport robi różnice i nie jest to tylko bezduszny ciąg 0 i 1 :).
Co do samej obsługi urządzenia to tu jest niestety nienajlepiej, działa to wolno, niestabilnie a dla mnie jest również nieintuicyjne. Z innych bajerdków to dla mnie ta dioda na froncie świeciła za jasno, ale bez problemu dało się ustawić aby nie była aż tak intensywna.
Moje testy nie polegały na analicznym sprawdzeniu każdej opcji i ustawienia. Chciałem sprawdzić jak to urządzenie grałoby w moim zestawie w zastępstwie wiim mini tak przy codziennym użytkowaniu. I tu w obszarze jakości dzwięku po połączeniu z irdac poprzez usb daje dużą 5, chetnie bym sie zamienił. Same wykonanie urządzenia oraz funkcjonalność oceniam podobnie. Niestety pod kątem oprogramowania jest tu niestety nie najlepiej, liczyłbym na szybszy start, lepszą interakcję z użytkownikiem i ogólnie stabilność.

Na koniec dodam, że świadomie nie czytałem tego wątku pod kątem ocen aby nie wpłynał on na moją recenzję. Dlaczego być może w moim opisie pojawią się już rozwiązane i wyjaśnione kwestie.

Pozdawiam

8 godzin temu, Robert Kalifornia napisał:

Po podłączeniu volumio do irdac poprzez usb praktycznie przysiadłem, tak mój zestaw jeszcze nie grał, była rozdzielczość, dynamika oglnie ogromna różnica w porównaniu do wiim. Czyli jednak transport robi różnice i nie jest to tylko bezduszny ciąg 0 i 1 :).

He he. Niechcący chyba włożyłeś kij w mrowisko. Spodziewam się teraz niespodziewanego komentarza, że wydawało Ci się 🙂. Ja ze swojej strony mogę jedynie powiedzieć, że mamy jak najbardziej spójne odczucia. Mój syn nastolatek ma Wiim Mini, którego też oczywiście sobie potestowałem jako transport i w porównaniu z Digione Signature to niestety, ale Wiim dostał po tyłku a różnice były bardzo wyraźnie słyszalne. Tak więc ten bezduszny ciąg 0 i 1 ma jednak duszę.

Duszny czy bezduszny, to wciaz ciag zer i jedynek.

5 godzin temu, hudykot napisał:

Kolejną osobę proszę o adres na priv. 

A kto jest kolejny? Ja jestem ostatni jesli dobrze kojarze.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Wygląda na to, że moja kolej, bo @moto3650 wypisał się z imprezy (ale ostatnia wersja listy nie została zaktualizowana). @hudykot niedługo wyślę do Ciebie wiadomość.

@Guzeppe i jak wrażęnia ?

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

@Audiomagic.pl hej, w weekend potestowałem urządzenie od strony transportu. Chciałbym jeszcze pobawić się funkcjami samego Volumio.

@Audiomagic.pl & @Tweeter2016 czy w związku z powyższym będzie Wam przeszkadzać, jeśli Primo wyślę w środę zamiast we wtorek?

45 minut temu, Guzeppe napisał:

@Audiomagic.pl hej, w weekend potestowałem urządzenie od strony transportu. Chciałbym jeszcze pobawić się funkcjami samego Volumio.

@Audiomagic.pl & @Tweeter2016 czy w związku z powyższym będzie Wam przeszkadzać, jeśli Primo wyślę w środę zamiast we wtorek?

Po mojej stornie nie ma problemu, kwestia ugadania sie z kolejną osobą 🙂

W środę wieczorem jakbyś wysłał to będzie idealnie, bo w piątek będę miał u siebie. A w czwartek wyjeżdżam na cały dzień, wiec jak w piątek (czy w sobotę) odbiorę to będzie najlepiej.

Zaraz podam dane do przesyłki na PW.

Próbuję odtworzyć muzykę z plików na pendrive, który jest sformatowany jako FAT32 (jedyny system plików, o którym cokolwiek wspomniane jest w instrukcji użytkownika), ale Primo nie widzi nic w zakładce Music Library -> USB. W menu Sources i panelu MyMusic klikałem Update i Rescan, ale nic to nie zmieniło. Kiedy podłączam pendrive do portu, to dostaje zasilanie, bo dioda miga.
@Audiomagic.pl pomożesz?

18 godzin temu, Guzeppe napisał:

Próbuję odtworzyć muzykę z plików na pendrive, który jest sformatowany jako FAT32 (jedyny system plików, o którym cokolwiek wspomniane jest w instrukcji użytkownika), ale Primo nie widzi nic w zakładce Music Library -> USB. W menu Sources i panelu MyMusic klikałem Update i Rescan, ale nic to nie zmieniło. Kiedy podłączam pendrive do portu, to dostaje zasilanie, bo dioda miga.
@Audiomagic.pl pomożesz?

ntfs próbowałeś? dzisiaj pobawie sei z rivo i pendrivem i tez zweryfikuje

Ja jako exfat dałem usb samsunga 128gb i odrazu zobaczyło bez problemów. 

pls tez sprawdź

Edytowane przez Audiomagic.pl

To tak dla pewności dopytam: struktura folderów musi być jakaś konkretna? Jakieś nazwy folderów, albo nazwa samego nośnika? W instrukcji jest coś o nazwie karty sd, ale to w kontekście rozszerzenia pamięci wewnętrznej (jak odpowiednio nazwie się kartę, to wtedu uznaje ją chyba za część wbudowanej pamięci). Pytam bo dysk SSD sformatowany jako exfat też podłączałem i również nie widział.

Nie wiem co tu jest problemem, ale czasami przeszkadzają znaki diaktryczne (unicode) w nazwach plików/katalogów, może format czytanych plików (?). 

2 godziny temu, Guzeppe napisał:

To tak dla pewności dopytam: struktura folderów musi być jakaś konkretna? Jakieś nazwy folderów, albo nazwa samego nośnika? W instrukcji jest coś o nazwie karty sd, ale to w kontekście rozszerzenia pamięci wewnętrznej (jak odpowiednio nazwie się kartę, to wtedu uznaje ją chyba za część wbudowanej pamięci). Pytam bo dysk SSD sformatowany jako exfat też podłączałem i również nie widział.

w instrukcji jest jak zresetowac. Ja poprostu folder z muzyką wrzuciłem i zobaczyło. 

Krótkie spostrzeżenia na temat Volumio Primo.

Na wstępie podziękowania dla @Audiomagic.pl za kolejną fajną akcję. Oby nie ostatnią. 😉 

Jak to w przypadku serii Volumio, urządzenie zapakowane w ładny kartonik z gąbkowymi zabezpieczeniami. W środku dodatkowo instrukcja obsługi oraz zasilacz z czterema wymiennymi wtyczkami. Bez problemu będzie można podłączyć w każdym zakątku świata. Jako posiadacz Integro, mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać i się nie zawiodłem. Aluminiowa obudowa w tym samym stylu, włącznik na froncie tego samego koloru co pokrętła w Integro. Dioda tak samo sygnalizuje stan pracy – pomarańczowa wyłączony, zielona kiedy startuje system, niebieska jak już wszystko gotowe. Dodatkowo można ją przyciemnić w kilku krokach. Jedynie front jest innej faktury. Integro ma śliski jednostajny, Primo posiada paseczki i jest lekko chropowaty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tył skrywa wyjścia analogowe zbalansowane i niezbalansowane, wyjście coax, HDMI do podłączenia monitora w celu poruszania się aplikacji, wejścia na zasilacz, 1x USB3.0, 1x USB 2.0, mikro SD, gigowy LAN. Ponadto Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 2X2 MIMO with RSDB oraz Bluetooth 5.0.

Obsługuje całe mnóstwo formatów – DSD, WAV, Flac i inne. Obsługiwane usługi to: Airplay przez Shairport Sync, Spotify Connect, TIDAL Connect, QOBUZ, Roon Ready, UPNP DNLA. Z poziomu aplikacji można dograć całe stado wtyczek, które podzielone są na kategorie. Np. Fusion DSP, Radio Paradise, Radio Nowy Świat, Radio 357, Spotify, Kilka wtyczek youtubowych, podkasty itp. Oczywiście posiada bogatą bibliotekę radiową Tune In.

Dac wykorzystany w Primo to Sabre ESS 9038Q2M. Brak pilota. Cała konfiguracja oraz obsługa przez tablet/smartfon. Jako, że w salonie nie mam możliwości skorzystania z wejścia cyfrowego, podłączyłem streamer poprzez wyjścia analogowe RCA wprost do wzmacniacza. Tak samo mam wpięty na co dzień Nuprime Omnia Stream mini Dac na kości 9023P i do niego będę się odnosił.

Aplikację miałem już ściągniętą na potrzeby Integro, więc szybkie wykrycie po WiFi i już byłem w Primo. Sama apka na pierwszy rzut może przytłaczać mnogością opcji i możliwością konfiguracji, ale w końcu Volumio to swoisty kombajn wielozadaniowy. Kto wcześniej miał do czynienia z mini pc RaspberryPi będzie czuł się swobodnie, reszta przywyknie dość szybko. Menu jest spolszczone i intuicyjne. Podzielone na kategorie. Proponuję korzystać z tableta oraz unikać skórki Manifest. Sam system odpala się chwilkę, potem można go uśpić i wybudzić w sekundę. Wczytuje się wszystko momentalnie, żadnych zacięć czy spowolnień. Reakcja na kliknięcie natychmiastowa.

Głównie korzystałem z Tidala. Puszczałem sobie na zmianę po utworze raz na Primo raz na Omnii. Granie zbliżone tonalnie. Nuprime gra głębiej i dalszymi planami. Volumio bardziej na linii kolumn, co nie znaczy, że brak przestrzeni. Po prostu jest trochę inaczej zdefiniowana. Do czasu, aż nie natrafiłem na albumy MQA lub 24bit. I tu muszę przyznać Primo zdeklasował Omnię. Rozdzielczość, napowietrzenie – jakby grał inny streamer. Wszelkie przeszkadzajki, blachy perkusji dostały srebrnego namaszczenia. Dopiero było można usłyszeć, jak na Flac gra plamami. Instrumenty perkusyjne – coś pięknego. Ale żeby nie było tak słodko. Kilka albumów, na których prym wiódł fortepian, lepiej wypadło na Nuprime. Dociążenie i potęga tego instrumentu była nieosiągalna dla Volumio, do tego co pokazała Omnia. Nuprime podaje, że jest w stanie wypuścić 24/192, ale ani na rca, ani na coax nie dane mi było tego usłyszeć. Szkoda, może poziomy by się wyrównały.

Kolejne testy na stacjach radiowych. A tych jest ogrom. Warto poszukać sobie te w wyższym bitrate i zapisać do ulubionych. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przyjemność słuchania ogromna. Słuchając różnych stacji nie skupiałem się na niuansach, a raczej na treści. Jakość była bdb. Ponieważ nie udała mi się akcja z pendrivem (nie mogłem go w żaden sposób zmusić do współpracy), postanowiłem zająć się Bluetooth. Pamiętam, jak się zdziwiłem podczas pierwszego uruchomienia w Integro. I tutaj podobnie. Dźwięki, które się wydobywają, są na tyle zadowalające, że w żaden sposób nie dyskredytują tego źródła. A czasem się przydaje.

DSC_0782.thumb.JPG.6178c920f5c09a249414cfd4cfeed9af.JPG

(sorki za jakość foto, zobaczyłem dopiero jak Primo pojechało dalej)

No dobra. Przyszedł czas by podpiąć Primo do Integro. Trochę przez RCA, trochę coax na zmianę przez streamer wbudowany w Integro. Jakość bardzo podobna, praktycznie na granicy rozróżnienia i dla mnie pomijalna. Jedynie poprzez cyfrowe grało nieznacznie ciszej. Podkręcałem wtedy głośność i grało bez różnic.

DSC_0781.thumb.JPG.5ca870324fe85027711f69c7b68113e8.JPG

Pobawiłem się jeszcze aplikacjami, które kiedyś używałem na „malinie” z systemem Moode. Mianowicie Pi Music i Bubble UPnP. A te spisywały się bezproblemowo. Patrząc na całokształt – streamer z DAC, spora możliwość konfiguracji, natywny Spotify i Tidal, Roon Ready, system, który ma od kilku, jak nie kilkunastu lat wsparcie, darmowa wersja dla posiadaczy jednego z trzech urządzeń (płatne Volumio trzy dychy na miesiąc) oraz jakość dźwięku jaką dostajemy - myślę, że urządzenie warte choćby przetestowania w swoim systemie. Szkoda tylko, że nie udało mi się uruchomić plików z pena. Mogło by być ciekawie. No i szkoda, że się rozstaliśmy 😉

W razie pytań gadać śmiało, może coś jeszcze podpowiem.

Pozdrawiam hudykot.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj na rivo weszła mi aktualizacja, więc warto odrazu wgrać 🙂

Sprzęt otrzymałem od Giuseppe, jest metalowe pudełko, zasilacz, instrukcja,.... teraz musi się rozgrzać (przed podłączeniem do zasilania), bo jest jakby wyjęty z chłodni. Pudełko i samo urządzenie estetyczne - Włosi potrafią! (to jeszcze nie recenzja 😉 ). W razie ewentualnych problemów będę je zgłaszał na forum.

Jutro/pojutrze mogę wysłać....tylko komu?? Z tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika, że po mnie jest @LeonidK , ale czy nie było jakichś zmian?

Ukryta Zawartość

tak teraz @LeonidK 🙂 I zapraszam do wrzucania recenzji 🙂 żebym miał co czytać do porannej kawy 😉 

Recenzja będzie oczywiście, ale jeszcze nie do dzisiejszej kawy 🙂 Niebawem wrzucę, mam notatki, trochę w głowie - kwestia zapisania wszystkiego.

@LeonidK się nie odzywa, wysyłałem mu PW z wyprzedzeniem, ale chyba nie zagląda do serwisu (status:  "Jeszcze nie odczytano").  Może jest ktoś jeszcze, a Leonida się przesunie o tydzień?

9 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Recenzja będzie oczywiście, ale jeszcze nie do dzisiejszej kawy 🙂 Niebawem wrzucę, mam notatki, trochę w głowie - kwestia zapisania wszystkiego.

@LeonidK się nie odzywa, wysyłałem mu PW z wyprzedzeniem, ale chyba nie zagląda do serwisu (status:  "Jeszcze nie odczytano").  Może jest ktoś jeszcze, a Leonida się przesunie o tydzień?

hmm nie ma, na razie może poczekajmy do Poniedziałku i podejmiemy decyzje 🙂 ja się bardzo polubiłem z primo to mogę też wziąć na tydzień 😉 

To może teraz ja skrobnę kilka zdań. To będzie taka mini recenzja bo i moje testy były "mini". Pierwszego wieczoru skonfigurowałem urządzenie, a drugiego, po opisie problemów na forum i kontakcie z Audiomagic już pakowałem sprzęt. Pamiętacie, okazało się, że coaxial ma awarię. A szkoda, bo to gniazdo jest podstawowym, które używam w swoim systemie. 

Wygląd urządzenia bardzo estetyczny. Bryła, a przede wszystkim bardzo ładny front, jest taki idealnie trafiający w mój gust. Jeden przycisk na froncie, minimalistycznie to wygląda i o to chodzi. Niektórym może brakować oledowego wyświetlacza i choinkowych wodotrysków, ale nie mnie. Zresztą trzeba się liczyć z faktem, że to nie są, jak w telefonie „darmowe minuty”, tylko te wszystkie brakujące dodatki z pewnością wpłynęłyby na cenę urządzenia i utrudniły mu konkurowanie na rynku. Na tylnym panelu znajdziemy wyjścia analogowe RCA, wyjścia zbalansowane, gniazdo sieciowe LAN, gniazdo zasilania 5V/3A, USB oraz HDMI. Nie ma wyjścia optycznego S/PDIF, ale czy rzeczywiście należy z tego powodu narzekać? Nie sądzę.

Konfiguracja i obsługa. Dla osób, które miały już do czynienia z interfejsem Volumio, a jest przecież ogromna rzesza użytkowników tego systemu dla RaspberryPi, użytkowanie Primo to miękkie lądowanie i nie ma żadnych zaskoczeń. Dla osób rozdziewiczających ten interfejs też raczej nie będzie to duże wyzwanie. I tak naprawdę to po przejściu powitalnego setup’u nie ma większej potrzeby, by później już korzystać z tego GUI.

Gramy. Wrócę na chwilę do początku i wspomnę po babsku, że było mi bardzo przykro, gdy okazało się, że nie działa coaxial, zresztą już wcześniej nie działał. Pech, co zrobić. A jest to podstawowy sposób połączenia u mnie. Korzystam z DIY DACa R2R na kości AD1865 i byłem ciekaw jak Primo radzi sobie jako transport. No niestety. Po różnych nieudanych próbach i kontakcie z Audiomagic odpuściłem te próby. Biorąc pod uwagę moje możliwości sprzętowe zostały mi do testowania dwa tryby: streamer/DAC oraz transport USB.

Posłuchajmy więc jak gra w trybie DAC. Primo ma na pokładzie znany i popularny przetwornik Sabre 9038Q2M i mniej więcej spodziewałem się tego, co usłyszę. I zaskoczenia nie było. Granie czyste, klarowne, rześkie, otwarte, z dużą ilością szczegółów. Nikt nie powie, że brakuje klarowności i że widoczne jest jakieś zamglenie przekazu. Są smaczki, plankton, scena ładnie zaprezentowana. Z minusów to na pewno trochę brakuje mi tej skali dźwięku i nasycenia barwowego, jaki potrafi dać lampowy analog. Ale to już takie moje subiektywne zmanierowanie i upodobanie. Lubię ocieplone granie, bogate barwowo, gęste, ale oczywiście bez skrajności w postaci przesadnej słodkości idącej w tzw muł. Na pewno obecny tutaj na pokładzie DAC daje radę i zapewnia komfortowe słuchanie, bez irytacji.

Transport USB. Wspomniany przeze mnie wcześniej mój DAC DIY nie ma na pokładzie USB, więc znów nie mogłem skorzystać z jego dobrodziejstw. Natomiast mam lubianego przeze mnie zawodnika rezerwowego czyli Toppinga E30 II i to z nim połączyłem się, by zamieniać zera i jedynki na sygnał analogowy. I tutaj mamy bardzo zbliżone jakościowo granie do tego, co oferuje Primo ze swoim Sabre. Dałbym raczej znak równości. Owszem, są pewne oczywiste różnice, wynikające z faktu że te DAC-i przecież się różnią w swej konstrukcji, ale nie jest to coś przełomowego, jakiś game changer. Gdybym miał wybrać, czy wolę słuchać Primo po analogu, czy jako transport USB miałbym dylemat. No może mały plusik dałbym połączeniu Primo->Topping. Zaimplementowany na pokładzie Toppinga przetwornik AKM z rodziny Velvet Sound daje minimalnie więcej jakby ocieplenia, takiego klimaciku.

I to w sumie tyle z mojej strony. Podsumowując, urządzenie bardzo fajnie wykonane, intuicyjne, podłączasz i słuchasz. Jakość brzmienia jest na dobrym poziomie i myślę, że to urządzenie ma potencjał, by dużo pokazać jako transport z dobrym zewnętrznym DACiem.

Dziękuję gorąco salonowi Audiomagic za możliwość przetestowania, zdobycia kolejnych doświadczeń. Mimo, że Volumio było u mnie króciutko to jednak pozwoliło mi to na poznanie sprzętu i jego funkcjonalności. Pozdrawiam.

W dniu 9.02.2024 o 01:09, Tweeter2016 napisał:

i jak @LeonidK odezwał sie?

Cześć, przepraszam za zamieszanie, ostatnio byłem bardzo zajęty i nie miałem w ogóle czasu na korzystanie z forum. Teraz jestem na wyjeździe i wracam dopiero w czwartek. Jeśli to nie problem, to chętnie potestowałbym sobie w weekend i w przyszłym tygodniu.

• Pokaż nowe odpowiedzi