Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo BD-S809 i 4K

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Czy ktoś posiada wiedzę czy ten odtwarzacz wspiera UHD? Znalazłem w dwóch źródłach że niby tak, ale w org instr itd nie ma o tym żadnej wzmianki. W sumie trochę wątpię, bo to dość leciwy sprzęt. 

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/165736-onkyo-bd-s809-i-4k/

Oczywiście że nie no i druga sprawa 4K nie równa się UHD bo to są dwie odrębne sprawy, urządzenia potrafią robić upscaling do 4K ale żadnej płyty UHD nie odtworzą ani żadnego HDR nie wypuszczą ani żadnego materiału hevc nie zdekodują.

Skąd ty żeś ten wynalazłem wykopał ..

Urządzenia odczytujące płyty UHD pojawiły się około 2017 roku.

Edytowane przez bl4ck

Mam go od lat, bo dobrze się spisuje jako transport do klasycznych CD do czego też służy i ma świetny obraz. Ale ostatnio wpadły mi w oko płytki UHD. 

UHD, 4K... Chodziło mi czy odtworzy coś powyżej jak Full HD czyli Blu-Ray oznaczone jako UHD. 

18 godzin temu, bl4ck napisał:

urządzenia potrafią robić upscaling do 4K ale żadnej płyty UHD nie odtworzą ani żadnego HDR nie wypuszczą ani żadnego materiału hevc nie zdekodują.

18 godzin temu, bl4ck napisał:

Urządzenia odczytujące płyty UHD pojawiły się około 2017 roku

To jak to w końcu? 

?👈

No to skoro go masz to sam powinieneś wiedzieć co masz w opcjach 🙂

Nie widzę rozbieżności w tym co napisałem. Są urządzania robiące tylko upscaling do 4K jak np oppo 10X i wiele wieli innych odtwarzaczy ale jest to tylko obsługa rozdzielczości (na dodatek bardzo okrojona) a nie obsługa standardu UHD HEVC bo to już wymaga wyższej wersji hdmi, innego procesora na płycie główniej jak i lasera.

Odtwarzaczy płyt UHD jest tak mało że można je policzyć na palcach 2 rąk i nóg.

Edytowane przez bl4ck

Z drugiej strony skoro jest tak mało odtwarzaczy UHD czy jest sens iść w tym kierunku? Rynek jest teraz zdominowany przez platformy streamingowe. Zauwazalny jest trend odchodzenia od nosników fizycznych. Przeciętny Kowalski zadowala się jakością z youtuba i pod takiego odbiorcę skrojona jest oferta dostawców treści.

Chodzi mi o to, ze kupisz odtwarzacz do płyt UHD i za jakis czas się okaze, ze nie ma czego oglądać 😉 

Wydania nawet starszych filmów w UHD są raczej drogie. Uzytkownik Stary200 zbierał kolekcję płyt ultraHD i ostatecznie się tego pozbył (chyba) pozostając jedynie przy zwykłych wydaniach BD 1080p.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

6 minut temu, brewka87 napisał:

Chodzi mi o to, ze kupisz odtwarzacz do płyt UHD i za jakis czas się okaze, ze nie ma czego oglądać 😉 

Wydania nawet starszych filmów w UHD są raczej drogie. Uzytkownik Stary200 zbierał kolekcję płyt ultraHD i ostatecznie się tego pozbył (chyba) pozostając jedynie przy zwykłych wydaniach BD 1080p.

Ogólnie rynek płyt na prawdę spory a UHD dopiero się rozkręca, płyt wychodzi tak dużo że nie da się wszystkie mieć, oczywiście piszę o rynku zagranicznym. Średnio każdy film na UHD kupisz w graniach 10-20 euro.

Jest trochę filmów koncertów UHD. Ogólnie nie jestem jakis mega filmowy, ale chce trochę zaczac zbierać pozycje które lubię i widzę że jest conieco z UHD. 

?👈

Dam ci przykład moich ostatnich zakupów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

obraz.thumb.png.90d79c7010aef72cf0e3910e2a845cd4.png

I wierz mi jak byś zobaczył jak "odwalili" HITCHCOCKa to miałbyś opad szczęki.

obraz.thumb.png.3334ed72943fa5c4c70ab082f98c94c0.png

obraz.thumb.png.01cd1c181f9d6e831bfa4f01085653b3.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck

Ładna lista😊

Jesli rynek się rozkręca to dobrze ☺ 

Ja wlasciwie i tak mam projektor jedynie 1080p więc az tak bardzo się nie interesuję wydaniami w 4K 😄

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).