Skocz do zawartości
IGNORED

jaki przetwornik do subwoofera ?

Buliwyf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zabieram się do stworzenia subwoofera. Zasilanie, filtr i wzmacniacz na TDA 7294 juz mam, jaki proponujecie przetwornik aby sprzęt wyszedł jak najlepszej jakości. Myślałem o Peerlees SLS 10 (cena w miarę atrakcyjna).

Może proponujecie inny ( do 450 - 500 PLN ). Zależy mi na czymś konkretnym. Sub ma mieć szerokie zastosowanie w pokoju ok 20m2 począwszy od kina domowego skończywszy na konkret imprezkach

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/16585-jaki-przetwornik-do-subwoofera/

de tom mam racje tda to slaby jakosciowo wmzacniacz

jesli juz tak bardzo chcesz suba to za okolo 300 zl masz beyme 12br70 fajny mily glosnik ale koniecznie do niego subsonic bo go uszkodzisz.

tda do niego wsytarczy.

Buliwyf spokojnie możesz robić na TDA 7294 . Mało mocy to mostek na TDA . Słaby prądowo ? Panowie a jakie są dane aplikacyjne tych scalaków. Barwa, dynamika w opisywanych scalakach będzie na pewno inna ale moc zawsze na korzyść TDA.

schemat lm'ów w ukladzie mostkowym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do dziejok:

Schemat pod podanym linkiem jest na pierwszy rzut oka w porządku, jednak napędzanie woofera 4 ohm dwoma LM3886 w mostku nie ma wielkiego sensu, te scalaki mogą nie wyrabiać się prądowo. Jeżeli dobrze zrozumiałem (francowaty język nie jest moją mocną stroną), to kostruktor zaleca trafo 2*22V, toż to czyste katowanie tych scalaków, ich limit prądowy wynosi 7A - przy zasilaniu +- 29V (- tętnienia) będą się tylko niepotrzebnie grzały, ja bym dał albo 2*17V albo 2*22V i stabilizację napięć zasilających coby nieco ulżyć tym nieszczęsnym LM'om zmuszonym do pracy na 2 ohm (w mostku pracującym na 4 ohm każda końcówka "widzi" 2 ohm co jest poza specyfikacją tych kości - zarówno LM jak i TDA).

I jeszcze w sprawie porównań LM3886 vs TDA7294 - LM ma lepszą rezystancję termiczną złącze - obudowa (1K/W wobec 1.5K/W dla TDA) co powoduje że będzie mógł oddać nieco większą moc bez przegrzania.

ja mam mostek tda???

Czy on starczy dla sls 12"

Jaka on ma kontrole jaki jest jakościowo. prosze o odp.

Dwa mostki bedę zasilał trafem 400W czy to starczy zasilacz po 10tyś na gałąz

Do misiomor:

Dobrze rozumiem co chcesz powiedzieć, ale przecierz sls'y występują jedynie w wersjach 8omowych. Mostkowa aplikacja lm'ów powstała własnie do napedzania 8omowych obciażeń. Dla 4 omowych producent przewidział prace równoległą. Pozatym czytałem ze tą aplikacje mozna zasilać nawet i z trafa 2*24V, lecz jedynie przy wymuszonym chłodzeniu i ogromnym radiatorze. Fakt scalaki bedą pracować w ekstremalnych warunkach i zapewne ich żywot ulegnie skróceniu...

Do dziejok:

Ja tylko komentowałem to co zobaczyłem pod podanym przez Ciebie linkiem, a tam jak wół widać LM'y

w mostku napędzające XLS'a który jest głośnikiem 4 ohm (co każe mi do pewnego stopnia powątpiewać

w znajomość rzeczy u autora podanej strony). Do 8-ohmowego SLS'a sam polecałem mostek.

PS. Osobiście nie bardzo lubię zrównoleglanie scalaków typu LM czy TDA.

PPS. LM'y świetnie nadadzą się do napędzania nowych wooferów Peerless'a serii XXLS w której znajdują się głośniki dwucewkowe 2*8ohm - można dać 4 LM'y na jeden woofer i nie trzeba nic zrównoleglać, można dać dwa mostki po jednym na cewkę i mieć moc ponad 200W RMS na głośnik bez przegrzewania scalaków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.