Skocz do zawartości
IGNORED

Podlogowki vs podstawkowce + sub vs podlogowe + sub

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Bez przesady, zwykła gitara basowa schodzi do 40Hz i brak tych częstotliwości słychać.

Niżej również i to też słychać, wczoraj sobie pograłem na basie Deftones w stroju Cis około 36hz, a harmoniczne to druga sprawa. 

Jak ktoś nie słyszał np 30hz bez dudnienia w mocnym kawałku to nie wie ile to może dawać radości 😁 

Śmieszą mnie te imperialne jednostki jeśli chodzi np. o narzędzia. Np. klucze.

- 1/4",

- 5/16",

- 3/8",

- 7/16",

- 1/2",

- 9/16",

- 5/8",

- 11/16",

- 3/4",

- 13/16",

- 7/8",

- 15/16",

Jak oni się w tym orientują.

My nie kapujemy, co to jest ćwierćfunciak z serem. Lubię tę scenę z PF. Jadą rozwalić gości i klepią po drodze o pierdołach, jakby na lotnisko jechali kumpla odebrać. 🙂

Z tym umykaniem dźwięków muzyki to tak nie do końca. Przykład gry na gitarze basowej gdzie wyraźnie ją słyszę na głośniczku w telefonie choć powinna według tego co wyżej napisane umknąć bo głośniczek telefonu tak nisko nie schodzi.

Psinco prawda.
Co ty na tym glosniczku slyszysz, to wielokrotne/pochodne/harmoniczne tych najnizszych czestotliwosci, dajace ci „wrazenie“ ze je slyszysz.

Posluchaj tych najnizszych czestotliwosc bez tych „dodatkow“, to sie dowiesz, czy ten twoj glosniczek jest w stanie je odtworzyc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1535.thumb.jpg.97d5899919d0b9f8954b8037f797115f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Apropos zwykla gitara basowa

Niżej również i to też słychać, … 

Na szybko ponownie odpalilem sprzet

Pusc sobie przykladowo ponizsze kawaki Yellowjackets (polecam, super muzyka, uzywam do testowania/oceny sprzetu) z typowym intensywnym e-basem

Tutaj widac o ile „nizej“

Ukryta Zawartość

IMG_3377.thumb.jpg.c2f94187a29d3295663097ac1d992b75.jpg

Na pewno nie sa to rekordy w pobijaniu niskich czestotliwosci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Btw.

Ja uwiebiam e-bas, dlatego we wszystkich dyskusjach, rozwiazaniach, systemach jestem taki upierdliwy i zwracam tak duza uwage na odtwarzanie zakresu 40-80Hz bez dziur, dajace to przyjemne, cieple, pelne brzmienie.

Niestety, w wiekszosci pomieszczen, niemalze wszyscy mamy z tym problemy (anemiczne brzmienie)

u  mnie stoją przy ścianie ,no tak ''życiowo'' niestety basreflex musiałem zamknąć bo za dużo było , teraz no nie ma niskiego basu ale lepiej niż ''buczenie'' okolic 50Hz  , zmierzone w miejscu słuchania 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, xajas napisał:

Niestety, w wiekszosci pomieszczen, niemalze wszyscy mamy z tym problemy (anemiczne brzmienie)

No to fakt, ale jeszcze dosyć niedocenianą możliwością jest ustawienie fazy w subwooferze. Paradoksalnie ta prosta zmiana może dać bardzo duże efekty, zazwyczaj zależne od miejsca ustawienia suba w pomieszczeniu. Piszę na bazie własnych obserwacji.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś nie słyszał np 30hz bez dudnienia w mocnym kawałku to nie wie ile to może dawać radości 😁 

Jeśli 30Hz jest grane podbitą harmoniczną +5dB/60Hz, a ze spadkiem bazowej -10dB/30Hz to brzmi pudełkowato, a nieszczęśnik przekonany, że więcej basu niż z monitorków 5'5'' mu nie trzeba.

Jako właściciel monitorków powiek tak: gdy wyłączę suba, to niby słyszę C1, a jakby to grało C2, z subem dźwięk jest pełny.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Jeśli 30Hz jest grane podbitą harmoniczną +5dB/60Hz, a ze spadkiem bazowej -10dB/30Hz to brzmi pudełkowato, a nieszczęśnik przekonany, że więcej basu niż z monitorków 5'5'' mu nie trzeba.

30Hz to już zazwyczaj drżą szyby w pokoju, o ile kolumna czy sub jest w stanie sensownie ten zakres odtworzyć w postaci fali dźwiękowej.

18 minut temu, jarekb napisał:

zmierzone w miejscu słuchania 

Czym?

6 minut temu, paww napisał:

30Hz to już zazwyczaj drżą szyby w pokoju

Zazwyczaj szyby drżą w pokoju jak 50Hz podbite przez BR mod podbije do kwadratu, zazwyczaj nie ma to nic wspólnego z niskim zejściem.

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Czym?

Zazwyczaj szyby drżą w pokoju jak 50Hz podbite przez BR mod podbije do kwadratu, zazwyczaj nie ma to nic wspólnego z niskim zejściem.

REW + UMIK1 , sam sobie majstrowałem kolumny trochę zmałpowane   z internetu i moich ''pomysłów'' 

58 minut temu, jarekb napisał:

sam sobie majstrowałem kolumny

A jak wyjmiesz je z kąta i zmierzysz z małej odległości to też wychodzi 50-100Hz/+10dB?

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

A jak wyjmiesz je z kąta i zmierzysz z małej odległości to też wychodzi 50-100Hz/+10dB?

środek pokoju jedna kolumna mikrofon metr od kolumny  , z otwartym bas reflex , bas reflex na okolicę 40Hz , na razie słucham ok, może jak wrócę do bas refleks będę stroił między 30-35 Hz nie wiem czy warto ? , ogólnie to musiał bym zmierzyć w jakimś dużym pomieszczeniu ,wiadomo małe ''fałszuje'' wynik 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
11 minut temu, jarekb napisał:

Ukryta Zawartość

Ale ładnie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, Tokina napisał:

Szanowni koledzy, może porównajcie brzmienie waszych układów głośnikowych do popularnych na rynku dobrych/niezłych słuchawek?

Ciekawe jakie będziecie mieli opinie?

Nie mam żadnych "niecnych" zamiarów, proszę o szczere opinie. 🙂

Mam to już za sobą, dla mnie moje niedrogie stereo jest o wiele przyjemniejsze do słuchania muzyki jak słuchawki za 20k. 

Sluchawki to dla mnie substytut. 

6 godzin temu, xajas napisał:

To, czy potrzebuje subwoofer, zalezy w duzym stopniu od tego, czego slucham.

Zrobiłem podobne pomiary tą samą apką. Nie dostrzegłem przepaści między Twoimi pomiarami z subem i moimi na podłogówkach bez suba. Oczywiście zaczynając od ok 40Hz, bo to co poniżej jest ledwie słyszalne, choć nie powiem, że wcale. Zgadzam się więc z Tobą, Tak, zależy czego się słucha. Nie widzę tu większego odkrycia. Misio38 też z pewnością ma tego świadomość. Jak i wszyscy, którzy interesują się audio.

11 minut temu, Tokina napisał:

Szanowni koledzy, może porównajcie brzmienie waszych układów głośnikowych do popularnych na rynku dobrych/niezłych słuchawek?

Ciekawe jakie będziecie mieli opinie?

Nie mam żadnych "niecnych" zamiarów, proszę o szczere opinie. 🙂

Szczerze? Nie lubię słuchawek bo odcinają mnie od świata a scena kręci się razem z głową. Brzmienia nie oceniam bo słuchawki to dla mnie kara.

3 minuty temu, brrumm napisał:

Oczywiście zaczynając od ok 40Hz, bo to co poniżej jest ledwie słyszalne, choć nie powiem, że wcale.

Co masz na myśli?

W przeciwieństwie do wysokich, niskie częstotliwości człowiek słyszy bardzo dobrze do końca życia 🙂

Edytowane przez Ajothe
7 minut temu, brrumm napisał:

Zrobiłem podobne pomiary tą samą apką. Nie dostrzegłem przepaści między Twoimi pomiarami z subem i moimi na podłogówkach bez suba. Oczywiście zaczynając od ok 40Hz, bo to co poniżej jest ledwie słyszalne, choć nie powiem, że wcale. Zgadzam się więc z Tobą, Tak, zależy czego się słucha. Nie widzę tu większego odkrycia. Misio38 też z pewnością ma tego świadomość.

Ale Misio ma monitorki 5,5'', a co z tego wynika opisałem tutaj:

Ukryta Zawartość

I tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Tokina napisał:

A brzmienie?

Różne, zależy od preferencji, tak czy inaczej warto mieć też fajne słuchawki. 

Jak zwykle to i tak się sprowadza do subiektywnych odczuć 🙂

Z takich dostępnych w miarę w normalnych pieniądzach wrażenie zrobiły ma mnie Senheiser hd600 właśnie że względu na brzmienie gitar i selektywność bębnów.

1 minutę temu, Tokina napisał:

A brzmienie?

Słuchawki , dokładność ,dynamika , z wad bliskie odtwarzanie owszem są jakieś odległości scena itd ale nie tak jak przy kolumnach ,jak kolumny dają dobre stereo to dźwięki są na powiedzmy ? szerokości 2,5-3 metrów co jest bardziej naturalne , piszę o sprzętach za naście tyś złotych bo takiego słucham , tak to widzę , słuchawki mam  długo od 2007 r , teraz raczej nie używam 

Teraz, Ajothe napisał:

Co masz na myśli?

W przeciwieństwie do wysokich, niskie częstotliwości człowiek słyszy bardzo dobrze do kojca życia 🙂

Nie wiem co Ty masz na myśli, pisząc niskie częstotliwości słychać do końca życia. Nie napisałem tych ledwo słyszalnych w kontekście wrażliwości słuchu na niskie częstotliwości powiązanego z wiekiem, tylko, że na moich kolumnach, to co poniżej 40Hz staje się słabo słyszalne, bo już kolumny mają problem z głośnym odtwarzaniem najniższych częstotliwości. Tak więc zależy, jak nisko lubimy słyszeć bas, a to wiąże się też z tym, czego słuchamy.

Jak myślicie koledzy, a zwłaszcza Ty założycielu wątku @BlueDot: czy jest sens istnienia tego wątku, czy może scalić go z tym podwieszonym o góry działu? Właśnie ktoś w tamtym zadał pytanie będące tytułem tego wątku....czy jest sens pisać dwa razy to samo?

6 minut temu, Ajothe napisał:

Z takich dostępnych w miarę w normalnych pieniądzach wrażenie zrobiły ma mnie Senheiser hd600 właśnie że względu na brzmienie gitar i selektywność bębnów.

Ale są niewygodne. Jak dla mnie za ciasne.

6 minut temu, brrumm napisał:

zależy, jak nisko lubimy słyszeć bas, a to wiąże się też z tym, czego słuchamy.

Ostatnio goście puszczali u mnie pop i suba można śmiało wyłączyć. Ta muzyka po prostu jest tak zrealizowana, żeby umcy-umcy było nawet na głośniczku komórki. A przy tym co ja słucham? Teraz leci Hauntologist "Golem"* z płyty Hollow: po wyłączeniu suba gitara basowa znika zupełnie i nie da się jej wyciągnąć żadnymi kombinacjami gąbek w BR i kręceniem gałką bass.

Dla mnie kwestia najniższych częstotliwości jest oczywista. Pytanie tylko podłogówki czy monitory z subem? Druga opcja jest tańsza i bardziej skuteczna, niestety wymaga troszkę pracy przy konfiguracji, ale moim zdaniem warto.

-----

* - Polacy są uważani za jednych z najlepszych w gatunku, ale zalecam ostrożność bo jest to black metal.

Pewnie jak ustawienie trudne pokój Życiowy to sub może być wyjściem łatwiej może być zapanowanie nad basem przez pr np regulację poziomu co przy pasywnych kolumnach jest trudne  odstawianie od ścian i modyfikacje bas refleksu , nawet firny czasem dają różne KEF  r1 meta 

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak myślicie koledzy, a zwłaszcza Ty założycielu wątku @BlueDot: czy jest sens istnienia tego wątku, czy może scalić go z tym podwieszonym o góry działu? Właśnie ktoś w tamtym zadał pytanie będące tytułem tego wątku....czy jest sens pisać dwa razy to samo?

To jest inny temat.

8 minut temu, Tokina napisał:

Przyzwoite, niekoniecznie drogie, podłogówki są wg. mojej oceny lepszym rozwiązaniem

BW603 £2000

Vs

BW606+608 £1300 a wzmacniacz 250W do napędzenie suba gratis.

-----

8 minut temu, jarekb napisał:

Pewnie jak ustawienie trudne pokój Życiowy to sub może być wyjściem łatwiej może być zapanowanie nad basem przez pr np regulację poziomu co przy pasywnych kolumnach jest trudne  odstawianie od ścian i modyfikacje bas refleksu , nawet firny czasem dają różne KEF  r1 meta 

Powiem tak: w moim salonie miejsce na bazę stereo jest tylko jedno i KAŻDE podłogówki ustawione w tym miejscu dudniły i buczały. Sub ustawiłem pomiędzy nimi, nie dudni i nie buczy, za to słyszę dźwięki o których istnieniu tylko się domyślałem.

-----

3 minuty temu, BlueDot napisał:

To jest inny temat.

Ok.

jak jest możliwość dość dobrej regulacji jaką dale sub przy bezproblemowym odtwarzaniu np 30Hz to może grać dobrze , trudno jest regulować okolice 30-50 Hz z kolumn pasywnych  bez przestawiania i szukania miejsca , już kilka decybeli na + jakiejś częstotliwości  może dać efekt buczenia , ot takie rozkminy ? :) 

• Pokaż nowe odpowiedzi