Skocz do zawartości
IGNORED

Wariacje sprzętu bazującego na Accu

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.02.2025 o 11:30, protagoras napisał:

Gwintowanie na CNC otwórów pod p7100 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już gdzieś to widziałem 😁😊?

Witam koledzy. 

Szukam osób chętnych do wspólnego zakupu transformatorów z Poltrafo do modelu wzmacniacza P7100 z tego wątku. Oczywiście wykonanie najlepsze niebrumiące.  Parametry które mi przekazano to  

Transformator TS1500 VA PRI: 230v

SEC I 2x55V   (2x600VA)

SEC II 2x63V   (2x30VA)

SEC III 2x63V   (2x30VA)

SEC IV2x18V   (2x15VA)

SEC V 2x12V   (1x10VA)

- wyprowadzenia linkami o długości 500mm

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Montaż trwa 🙂 

Jeszcze drugi kanał i można grać 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, protagoras napisał:

Montaż trwa 🙂 

Jeszcze drugi kanał i można grać 🙂 

Ukryta Zawartość

Normalnie "banan na twarzy" - "ślinka cieknie" 😁😁😜.

HappyJumpingForJoyGIF.thumb.gif.82b8b55f1bc6923bec941f9fd68b3963.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomas_XLR
16 godzin temu, thomas_XLR napisał:

Witam koledzy. 

Szukam osób chętnych do wspólnego zakupu transformatorów z Poltrafo do modelu wzmacniacza P7100 z tego wątku. Oczywiście wykonanie najlepsze niebrumiące.  Parametry które mi przekazano to  

SEC I 2x55V   (2x600VA)

SEC II 2x63V   (2x30VA)

SEC III 2x63V   (2x30VA)

SEC IV2x18V   (2x15VA)

SEC V 2x12V   (1x10VA)

Pozdrawiam 

Wiadomy jest koszt trafa?

4 godziny temu, methan napisał:

Wiadomy jest koszt trafa?

Trzeba oscylować pomiędzy 1200-1500, tak w toroidach by kosztowało. W Poltrafo lubią zamówienia seryjne. 

Tanio nie będzie, tak szacowałem na szybko w mojej konfiguracji sprzed chyba 10 lat to dzisiaj za same graty trzeba liczyć min. 10kzł. 

Szczerze, to na dzień dzisiejszy nie stać by mnie było na taką zabawę Ale i tak wkręciłem się w innego, starszego klasyka,ale nie ze stajni Accuphase, tym razem w czystej kl A, od zawsze chciałem go zrobić, posłuchać. Właśnie testuję 1 kanał, jest gorąco! Ale już mogę powiedzieć, że warto. Może być poważnym rywalem dla mojego klona 7100... Tym bardziej, że koszt całości na porządnych gratach zamknie się się w okolicach 4-5 kzł.. To prawie tyle ile kosztują dzisiaj same kondensatory zasilacza w moim accu 🙂

Jak będzie gotowy to zaśmiecę temat Grzesiowi i pochwalę się nieskromnie. Będzie pojedynek z p7100. 

I jutro może uda mi się już coś konkretnie tu wrzucić z obiecanych koszyków części do 450 i 7100.

Pozdro! 

Edytowane przez freedi
W dniu 1.03.2025 o 20:38, freedi napisał:

Tanio nie będzie, tak szacowałem na szybko w mojej konfiguracji sprzed chyba 10 lat to dzisiaj za same graty trzeba liczyć min. 10kzł. 

Szczerze, to na dzień dzisiejszy nie stać by mnie było na taką zabawę Ale i tak wkręciłem się w innego, starszego klasyka,ale nie ze stajni Accuphase, tym razem w czystej kl A, od zawsze chciałem go zrobić, posłuchać. Właśnie testuję 1 kanał, jest gorąco! Ale już mogę powiedzieć, że warto. Może być poważnym rywalem dla mojego klona 7100... Tym bardziej, że koszt całości na porządnych gratach zamknie się się w okolicach 4-5 kzł.. To prawie tyle ile kosztują dzisiaj same kondensatory zasilacza w moim accu 🙂

Jak będzie gotowy to zaśmiecę temat Grzesiowi i pochwalę się nieskromnie. Będzie pojedynek z p7100. 

I jutro może uda mi się już coś konkretnie tu wrzucić z obiecanych koszyków części do 450 i 7100.

Pozdro! 

No i FREEDI narobiłeś "smaczka" ...... a już myślałem że nic nie będzie w stanie przebić  Acuclone P7100 😁

W dniu 28.02.2025 o 20:39, thomas_XLR napisał:

Witam koledzy. 

SEC I 2x55V   (2x600VA)

SEC II 2x63V   (2x30VA)

SEC III 2x63V   (2x30VA)

SEC IV2x18V   (2x15VA)

SEC V 2x12V   (1x10VA)

Pozdrawiam 

Na obecną chwilę na w/w transformator do P7100 jest nas dwóch.

Postaram się także napisać do Poltrafo jaką najmniejszą ilość byliby w stanie  zrobić i jakie koszta . 

1. Thomas_XLR - 1szt 

2. bc_leszcz - 1szt (być może max 2szt)

Witam koledzy. 

SEC I 2x55V   (2x600VA)

SEC II 2x63V   (2x30VA)

SEC III 2x63V   (2x30VA)

SEC IV2x18V   (2x15VA)

SEC V 2x12V   (1x10VA)

Pozdrawiam 

Mógłbym być potencjalnym chętnym na dwie sztuki traf do 7100, lecz nie ten producent.

19 godzin temu, mariusz.o napisał:

Mógłbym być potencjalnym chętnym na dwie sztuki traf do 7100, lecz nie ten producent.

Jakiego polecasz ze swojej strony?

Płytka wejściowa uruchomiona od strzała. Zamieszczam zdjęcie od góry.

Ukryta Zawartość

IMG_4626.thumb.jpeg.8ba03313e2adc7c0b3c9e8faa6de01ad.jpeg

20 godzin temu, mariusz.o napisał:

Jakiego polecasz ze swojej strony?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 5.03.2025 o 13:59, mariusz.o napisał:

Toroidy Supreme

OK, to ja wysłałem zapytanie do Troidy jak się bedzie kształtować cena przy zamówieniu do max 10szt (zaczynając od 1 szt)

Robiłem już u nich zamówienia i to jeszcze w czasach gdy nie trzeba było zamawiac "do audio" aby transformator nie brumił i był po prostu dobrym transformatorem .... cena SUPEME V2 jest mocno przesadzona - z cennika to ok 1650zł , ale poczekajmy na odpowiedź.

Ostatnio troidy mocno podpadły audio-forumowiczm, bo teraz bez SUPREME lub specjalnej wersji "do audio" to robią po prostu transormatory mocno rezonujące i hałasujące, czego kiedys nie było.

Cena za takie trafo od nich z tyloma napieciami i uzwojeniami może oscylować w okolicy 2 tys .

Trzeba by było tylko sie zastanowić nad uzwojeniami pomocniczymi ... wskazniki wysterowania, zabezpieczenia itp.

Mi osobiście do tej propozycji:

SEC I 2x55V   (2x600VA)

SEC II 2x63V   (2x30VA)

SEC III 2x63V   (2x30VA)

SEC IV2x18V   (2x15VA)

SEC V 2x12V   (1x10VA)

Brakowało by jednego napiecia do zasilania układu zabezpieczenia.

2 godziny temu, mariusz.o napisał:

Cena za takie trafo od nich z tyloma napieciami i uzwojeniami może oscylować w okolicy 2 tys .

Trzeba by było tylko sie zastanowić nad uzwojeniami pomocniczymi ... wskazniki wysterowania, zabezpieczenia itp.

Mi osobiście do tej propozycji:

Brakowało by jednego napiecia do zasilania układu zabezpieczenia.

Zabezpieczenia oraz peryferia polecałbym z oddzielnego zasilacza dać. Małe trafo 15-20VA do druku wystarczy z zapasem na zabezpieczenia, wycieraczki 🙂

Wysłałem zapytanie na taką samą specyfikacją jak dla planowanego wspólnego zakupu transformatorów z Poltrafo, aby porównać "jabłka do jabłek".

Osobiście też uważam, że główne trafo może się ograniczać do zasilania stopnia mocy + stopień napięciowy, resztę można ogarnąć małym trasformatorkiem zalwanym do montażu na PCB - tak były składane kiedy forumowe klony accu.

Z "oszczędności" złożyłem jeden egzemplarz P-7100 gdzie główne tranfo mocy było wyciągnięte z końcówki mocy Luxman M-383 a cała reszta napięć pochodziła z innego i działało bardzo dobrze ...

Zamówienie trasnformatora z tyloma napięciami to karkołome przedsięwzięcie - im bardziej skomplikowany projekt tym  droższy i większa szansa że coś nie pyknie ... zostaniemy z drogim transformatorem, który ładnie wygląda, ale się nie nadaje do użytku .... a na sukces ewentualnej reklamacji nie ma co liczyć ....

Oferta z Troidy.pl

Transformator TS1400VA PRI:230V SEC:
S1: 2x55V (10,9A @ 1200VA)
S2: 2x63V (0,47A @ 60VA)
S3: 2x63V (0,47A @ 60VA)
S4: 2x18V (0,83A @ 30VA)
S4: 2x12V (0,83A @ 20VA)
- wyprowadzenia linkami o dł. 500mm

wykonanie AUDIO - 1595,00 zł brutto z VAT (dodatkowo mocowanie - 25,00zł brutto z VAT)
wykonanie AUDIO SUPREME -  1898,00 zł brutto z VAT (dodatkowo mocowanie -64,00 zł brutto z VAT)

Do powyższych cen doliczony zostanie jednorazowy koszt opracowania konstrukcji nietypowego transformatora w wysokości 50,00zł brutto.

Przy kolejnych zamówieniach transformatora o tej samej specyfikacji, powyższy koszt nie zostanie ponownie doliczony.

Przy wspomnianych ilościach (do 10szt) , każda sztuka jest traktowana jak zamówienie indywidualne, ewentualna zniżka to brak kosztu opracowania konstrukcji.

Także nie widze sensu organizowania zamówienia grupowego. Można jedynie zaoszczędzić te 50zł na opracowaniu konstrukcji i poprosić o nadanie nazwany dla opracowanej konstrukcji - każdy może wówczas się na nia powołać.

W niedzielę zamykam listę i rozsyłam dane do płatności.
Jest jeszcze szansa by się dopisać.
Komplet PCB p7100:

1. marep - x1
2. protagoras - x1
3. BC_Leszcz - x1

Komplet PCB e450

1. protagoras - x2
2. grzegorz1rr - x1
3. Ropniak - x1 
4. Krzysztof_60215 - x1
5. BC_Leszcz - x1

W dniu 7.03.2025 o 14:07, protagoras napisał:

W niedzielę zamykam listę i rozsyłam dane do płatności.
Jest jeszcze szansa by się dopisać.
Komplet PCB p7100:

1. marep - x1
2. protagoras - x1
3. BC_Leszcz - x1

Komplet PCB e450

1. protagoras - x2
2. grzegorz1rr - x1
3. Ropniak - x1 
4. Krzysztof_60215 - x1
5. BC_Leszcz - x1

PCB zamówione, zostały 2 komplety p7100 oraz 4 e-450 dla chętnych. 🙂 

Wracając do tematu, naniosłem poprawki do pierwszej wersji PCB. 🙂

Przy zamawianiu kolejnych PCB wezmę partię testową 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Accu P7100 złożone, uruchomione, moc pomierzona. 😄

Ukryta Zawartość

4R

image.thumb.png.473150995f7221f656b2a875062cbac5.png

2x 8R

image.thumb.png.c5efeab8abe289d130540a9cb2d500b8.png

Bridge 4R

image.thumb.png.71e3513dfee1c0a9e9ed26f4c78db14c.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kwestii traf z poltrafo cisza ... zdecydowałem się zatem zatem odkupić z forum trafo z demontażu P7100 z edycji jaskiniowca - jest to trafo od Troidy TS1650VA

W kwestii obudowy - zrobiłem pierwsze przymiarki i albo zmieszczę się kompaktową w budkę opartą na radiatorach Fishera SK 56 200 SA (200x300) , albo w końcu wykorzystam zakupioną kiedyś obudowę monstrum CAV A8M .... jakoś do zakupu gotowca z modushop nie jestem przekonany.

Czyli tym razem zaczynam od końca ... niektóre projekty obudowy się nigdy nie doczekały i zostały na "desce", ale teraz robie ten wzmacniacz w zasadzie na zamówienie dla mojego siostrzeńca, wiec trochę "na poważnie" podchodze do tematu, bo nie buduje go po nic jak zwykle, ot bo lubie to robić, mimo że i tak wiem, że nie potrzebuje kolejnego wzmacniacza ....

Ukryta Zawartość

p7100-2.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płytki otrzymałem, płaskowniki miedziane jeszcze się produkują. E450 wyślę w weekend, zaś o p7100 będę informował na bieżąco 🙂
Miłego weekendu 🙂 

• 2 tygodnie później...

Witam, mam do sprzedania kondensatory NIPPON CHEMI-CON  68000Uf 80v idealne do końcówki mocy z serii accu.... , nowe nieużywane, mam 2 sztuki. Zaineresowanych proszę o kontakt na pw

• 4 tygodnie później...

Nie wiem czy jakieś zamówienie grupowe w mouserze się szykuje czy nie ...

Jakieś wieśći, ktoś ? cos ?

Ekonomicznie uzasadnione jest wejście w wyższy próg i zakup dużej - np. szczególnie przy tranzystorach końcowych

Może rożważyć w takie typy na tranzystory końcowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale może pomyśleć o odświeżonych: TTC5200/TTA1943

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te drugie, już przy progu 10szt mają cenę 8,26zł za sztukę tak jak 2SC5359/2SA1987 przy progu 100, a wchodząc do progu 100szt to można zejść do 6,19zł za sztukę ....

Ja sam pewnie ok 60 par bym zakupił ... więc jeszcze ktoś i się dopisze to uzbiera się te 100szt.

Zasadniczo, jeśli chodzi o tranzystory, to rzeba się liczyć z zakupem nowych zamienników, a u dużych dystrybutoró nie ma już starych modeli tranzystorów, a niestety pewność co do jakości mamy tylk okupując u pewnego dostawcy ....

Można kupić na allegro, alii i w sklpeikach i na obudowie będzie napis jak trzeba ale w środku kupa ....

Oranizacyjnie, temamat zakupu częśći nie jest bynajmniej trywialny (właśnie ze względu na prak prezycyjnego BOMu , tzn. takiej listy części, która jest dostępna i można ją zamówić - trzeba szukać zamieników i dokonywać wyborów, a ilu chętnych , tyle opini co lepiej wsadzić ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu proponowałem pomoc w takim właśnie zakupie, miałem zrobić listę itd.. Ale wyciągnęły  mnie inne projekty i plany się trochę rozmyły? 

Zgadzam się z kolegą całkowicie!

I nie wchodząc w szczegóły :będę robił wkrótce zakupy właśnie w Mouser i możemy przy okazji wziąść "pełne pakiety" wybranych tranzystorów do accu z tego tematu. 

Myślę, że będzie to najlepsza opcja i z korzyścią dla wszystkich. Warunek:zamówienie zamykamy max do 31 mają i nie bawimy się w pojedyncze, drobne elementy. 

I prośba do kolegi @bc_leszcz, żeby otworzył taką konkretnie już listę wg zwyczaju/schematu tego już forum👌

Zobaczymy jak to się rozwinie, ja w każdej chwilii mogę zamknąć zamówienie, bo i tak mam swój gotowy koszyk do całkiem innego projektu. 

Pozdro. 

Lista na części już raz powstała - w poście #294

Zestaw do E-450

1. micha7n -x1
2. kw - x1
3. ropniak - x1
4. ksiezyc - x1
5. Krzysztof_60215 -x1
6. BC_Leszcz -x1

Ale to było do E-450 i pewnie każy po cichu liczył że dostanie pełny kit ...

Tymczasem ja na razie skupiłem się na swoim P-7100, a tymi PCB były zainteresowane zaledwie 3 osoby, reszta chce składać E-450 , a do E-450 to ja musiałbym dopiero usiąść i zrobić kompletny BOM na wszystkie części, bo nikt jakoś dokumentacji w tej postaci nie upublicznił tylko odsyłał zawsze do serwisówki (coś jak to co pokazuje w załączniku - BOM na rezystory do P-7100) i do każdej pozycji o ile to możliwe dobrać coś z dostępnych części z mousera. Może zrobię to w majówkę ...

Problem w tym, że w mouserze to poza tranzystorami końcowymi, (które akurat najłatwieej zastąpić) to nie kupimy nic z oryginalnej listy, trzeba poszukać zamienników.

Akurat na zakup tanzystorów końcowych to może by się zebrało dośćchętnych aby zakupić ponad próg 100szt   

Te 6 kompletów do E-450 to raptem 24 pary, raczej trzeba wybrać jeden model tr. końcowych

Reszta wymaga zastanowienia, może cos z tej listy:

ZTX653 , https://www.mouser.pl/ProductDetail/522-ZTX653

ZTX753 , https://www.mouser.pl/ProductDetail/522-ZTX753

ZTX553 , https://www.mouser.pl/ProductDetail/522-ZTX553

ZTX453, https://www.mouser.pl/ProductDetail/Diodes-Incorporated/ZTX453?qs=Ly%2FNF0nuwQ%2FwSalO6nW1QQ%3D%3D.

ale tu kontrowersje w doborze zamienników, mogą spowodować problemy z kworum 

Na razie proponuje aby każdy kto chce w zamówieniu z mousera zakupić tr. końcowe wpisał się w formie:

1. BC_Leszcz - Ax24 , Bx4 

gdzie:

A to para 2SC5359/2SA1987

B: para TTC5200/TTA1943

czyli mój wpis oznaczałby 24 pary 2SC5359/2SA1987 i 4 pary TTC5200/TTA1943

jak będzie BOM, to możemy dodać kolejne pakiety na kondensatory, rezystory itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak sobie przeglądam noty katalogowe i co jeszcze jest dostępne na rynku

np. para 2SC2705/2SA1145 można ją z powodzeniem zastąpić KSC1845/KSA992 które jeszcze jest w mouser

2SC2705/2SA1145 można nadal kupić w wielu miejscach, ale nie u dużego dystrybutora naprawdę godnego zaufania

Sam mam kilkadziesiąt par 2SC2705/2SA1145 kupionych parę lat temu chyba w sklepie huma.pl albo w noth.pl - nigdy ich nie użyłem, za sam wygląd je skreśliłem .... uznałem że to podróbki i nie warto ryzykować

• Pokaż nowe odpowiedzi