Skocz do zawartości
IGNORED

Ciężkie życie miłośnika audio. Co dalej. Kupiłem Logany 60xti

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączanie kolumn o wyższym oporze niż nominalna impedancja obciążenia wzmacniacza nie stanowi problemu, z kolei podłączenie głośników o niższym oporze może wpłynąć na jakość dźwięku i bezpieczeństwo systemu audio tak więc zmniejszenie dostępnej mocy jest związane z większym ryzykiem pogorszenia jakości brzmienia czy też przeciążenia wzmacniacza. Im mniejsza impedancja, tym bardziej wzmacniacz jest „zmuszany” do oddawania większej mocy (czyli tym trudniejsze obciążenie).

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

60xti na papierze skuteczność nawet 94db ale gdzieś mi mignął pomiar że realnie niższa.

Głośność jedno a kontrola drugie.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Widzisz, nie masz pojecia, nie podlaczales, nie sluchales a piszesz takie bzdety. Niektore z moich wzmacniaczy lampowych radzily sobie z nimi lepiej niz wychwalane tutaj Roksany czy inne Hegle albo Cyrusy.

Nie slucham jakos przesadnie glosno, ale od czasu do czasu lubie przylozyc 🙂

Pytam o nagrania bo masz mocno basowo. Wiem że nagranie z YouTube to trudno ocenić.

35 minut temu, Tal napisał:

Podłączanie kolumn o wyższym oporze niż nominalna impedancja obciążenia wzmacniacza nie stanowi problemu, z kolei podłączenie głośników o niższym oporze może wpłynąć na jakość dźwięku i bezpieczeństwo systemu audio tak więc zmniejszenie dostępnej mocy jest związane z większym ryzykiem pogorszenia jakości brzmienia czy też przeciążenia wzmacniacza. Im mniejsza impedancja, tym bardziej wzmacniacz jest „zmuszany” do oddawania większej mocy (czyli tym trudniejsze obciążenie).

Prawdę mówiąc nie wiedziałem o tym 😉

Mimo wszystko dla mnie grają naprawdę rewelacyjnie. 

Może i bym je zmienił ale gdzieś w tyle głowy mam obawy że sobie popsuje radość z odsłuchów. 

Jeśli jesteś zadowolony i spełniony z obecnym zestawem to nie kombinuj tylko ciesz się muzyką 🙂 Łatwo jest utracić w brzmieniu coś czego później żałujemy więc jeśli nie musisz nic zmieniać to odłóż na później wszelkie zmiany i doceń aktualną jakość i wartość sprzętu oraz muzyki.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

33 minuty temu, Kamilus napisał:

Prawdę mówiąc nie wiedziałem o tym 😉

Mimo wszystko dla mnie grają naprawdę rewelacyjnie. 

Może i bym je zmienił ale gdzieś w tyle głowy mam obawy że sobie popsuje radość z odsłuchów. 

Dokladnie. Sa wzmacniacze ktore lepiej brzmia kiedy sa zmuszane do oddawania wiekszej mocy. Wiekszosc wzmacniaczy w klasie A/B brzmi bardzo dobrze dopiero po przekroczeniu pewnej mocy a dla przykladu wzmacniacze lampowe graja bez zadnych znieksztalcen juz od najnizszych poziomow wzmocnienia.

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Dokladnie. Sa wzmacniacze ktore lepiej brzmia kiedy sa zmuszane do oddawania wiekszej mocy. Wiekszosc wzmacniaczy w klasie A/B brzmi bardzo dobrze dopiero po przekroczeniu pewnej mocy a dla przykladu wzmacniacze lampowe graja bez zadnych znieksztalcen juz od najnizszych poziomow wzmocnienia.

Jest dokładnie tak jak piszesz, nawet przy niskich poziomach głośności jest petarda. 

• Pokaż nowe odpowiedzi