Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVC-X4800H - rozszerzenie o końcówkę mocy lub wzmacniacz stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Wiadomo. Teraz tylko dutki nazbierać i umówić się na jakiś odsłuch. 🙂

Masz moja pochwałę:)

Dobrego weekendu 🙂

• 1 miesiąc później...

Tak się jeszcze technicznie dopytam w wątku. Jeśli, przykładowo, nabędę wzmacniacz Denona (rozważam używkę 1520AE, czy też nowy 1700NE) i połączę kablem RCA wyjście "Pre Out" w AVC-X4800, z wejściem "Main In" we wzmacniaczu, to mogę śmiało podłączyć źródła, jak CD, czy gramofon, do wzmacniacza i będzie on działał jako niezależna jednostka, dopóki nie przełączę go w tryb końcówki mocy, przyciskiem na panelu (1520AE) lub też na pilocie (1700NE)? Nie wymaga to w trakcie użytkowania przepinania żadnych kabli?

Z instrukcji obsługi tak wynika, ale nie testowałem takiej konfiguracji i nie chciałbym żeby mnie cos zaskoczyło.

Nie wymaga to dodatkowego przepinania, możesz tak korzystać 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Tak się jeszcze technicznie dopytam w wątku. Jeśli, przykładowo, nabędę wzmacniacz Denona (rozważam używkę 1520AE, czy też nowy 1700NE) i połączę kablem RCA wyjście "Pre Out" w AVC-X4800, z wejściem "Main In" we wzmacniaczu, to mogę śmiało podłączyć źródła, jak CD, czy gramofon, do wzmacniacza i będzie on działał jako niezależna jednostka, dopóki nie przełączę go w tryb końcówki mocy, przyciskiem na panelu (1520AE) lub też na pilocie (1700NE)? Nie wymaga to w trakcie użytkowania przepinania żadnych kabli?

Z instrukcji obsługi tak wynika, ale nie testowałem takiej konfiguracji i nie chciałbym żeby mnie cos zaskoczyło.

Dokładnie tak to działa

Masz guzik podaje nazwany power Amp direct on wtedy włącza gniazda main in w których nie ma przedwzmacniacza. Natomiast jak CD wepniesz w na przykład CD 😛 to wówczas na tych wejściach jest sygnał przepuszczany przez przedwzmacniacz. 

Ważne byle byś nie zapodal CD do main in

A jeszcze jedno pytanko techniczne. Orientuje się ktoś może, czy pilot dedykowany do DCD/PMA-1700 obsłuży starszy wzmacniacz, jak 1510/1520AE? 

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ja przyznaje się nie wiem. 

Edit: zdaje się że tak

Sprawdzone - pilot do DCD-1700NE, działa też ze wzmacniaczem PMA-1510AE.

A wracając do wzmacniacza (PMA-1510AE), to nie miałem dużo czasu na testy, bo dojechałem z nim po 20-stej i zeszło na przepinaniu kabelków. Muszę przyznać, że słychać lepszą dynamikę w porównaniu z AVC-X4800. To nie jest rewolucja, ale czuć. Inna sprawa, że nie porównywałem tego, podłączając na przemian. Za dużo z tym zabawy. Przepiąłem po prostu fronty i CD do PMA.  Na dzień dobry odpaliłem w trybie "direct", który na amplitunerze odbierałem jako lekko "zamulony", a tutaj jest bardziej z jajami i wysokie wyszły spod kocyka. To też może być siła sugestii, ale takie było pierwsze wrażenie. Moja żona, która jest bardziej sceptyczna w temacie "audiofilii", też miała takie odczucia, więc pewnie coś w tym jest. Tryb końcówki mocy też działa, ale jeszcze się tym nie bawiłem zanadto. Pozostałe zalety  - jak pisałem wyżej - działa mi to teraz na jednym pilocie i urządzenie wydziela zdecydowanie mniej ciepła. Przy cichym słuchaniu, obudowa zrobiła się ledwo letnia gdzieniegdzie, a amplitunera nie trzeba było dawać bardzo głośno, żeby nim grzać mieszkanie. Musze jeszcze posłuchać streamingu, który mam wbudowany w AVC, ze wzmacniaczem, jako końcówką mocy. Na pewno mam trochę zabawy przed sobą 🙂

No właśnie tak później doszedłem do tego że to są chyba nawet te same piloty a jeżeli nie to różnią się tylko i wyłącznie kwestią zewnętrznego delikatnego designu. 

Wiesz co jeżeli już po krótkim łańcuchu masz takie wnioski to moim zdaniem one będą się tylko pogłębiać przy kolejnych godzinach i dniach spędzonych na testowaniu. 

Biorąc pod uwagę że jedno i drugie jest tej samej marki 

Że Denon dość konsekwentnie patrzy na brzmienie swoich urządzeń 

Oraz na to że ty masz amplituner x4800 który naprawdę jest solidnym urządzeniem 

Uważam że nie ma co szukać różnicy w stylu 180 stopni.

Ale właśnie te detale ta rozdzielczość ta dynamika będzie powodować że każdy kolejny utwór będziesz jednak odbierał w nieco inny sposób.

Generalnie w urządzeniach stosunkowo drogich jest przeskok mniejszy niż w przedziale jak wydamy 2tys a wydamy 10. 

Ja mam 4800 również i PMA A110 przeskok jest duży bym powiedział ale ktoś inny mógłby powiedzieć, że 4800 też gra ładnie i wzmacniacza nie potrzebuje. I miałby poniekąd rację. 

Wszystko co się poprawia kręcąc się w podobnym przedziale cenowym  rewolucji raczej nie zrobi 🙂

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie tak później doszedłem do tego że to są chyba nawet te same piloty a jeżeli nie to różnią się tylko i wyłącznie kwestią zewnętrznego delikatnego designu. 

Wiesz co jeżeli już po krótkim łańcuchu masz takie wnioski to moim zdaniem one będą się tylko pogłębiać przy kolejnych godzinach i dniach spędzonych na testowaniu. 

Biorąc pod uwagę że jedno i drugie jest tej samej marki 

Że Denon dość konsekwentnie patrzy na brzmienie swoich urządzeń 

Oraz na to że ty masz amplituner x4800 który naprawdę jest solidnym urządzeniem 

Uważam że nie ma co szukać różnicy w stylu 180 stopni.

Ale właśnie te detale ta rozdzielczość ta dynamika będzie powodować że każdy kolejny utwór będziesz jednak odbierał w nieco inny sposób.

Masz rację. Dynamika, niezaprzeczalnie jest lepsza. Barwa podobna, aczkolwiek, skraje pasma, na PMA są wyraźniej zaznaczone, niż na AVC, przy ustawieniach ustawieniu "direct". Ekspozycja średnicy wydaje mi się podobna jak w AVC. Muszę przywyknąć do pewnych spraw i uważać na kolumny, bo przy gałce głośności na godzinie 10, PMA daje taką dawkę mocy, że moje Silverki sprawiają wrażenie, jakby miały odlecieć. W AVC taką głośność uzyskiwałem przy poziomie ok. 65-70 db na wyświetlaczu, co zajmowało trochę czasu. Tutaj, krótkie naciśnięcie pilota i robi się naprawdę głośno.

Ogólnie, z zakupu jestem zadowolony i już zaczynam mieć obawy, że przyjdzie apetyt na więcej...  

10 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Generalnie w urządzeniach stosunkowo drogich jest przeskok mniejszy niż w przedziale jak wydamy 2tys a wydamy 10. 

Ja mam 4800 również i PMA A110 przeskok jest duży bym powiedział ale ktoś inny mógłby powiedzieć, że 4800 też gra ładnie i wzmacniacza nie potrzebuje. I miałby poniekąd rację. 

Wszystko co się poprawia kręcąc się w podobnym przedziale cenowym  rewolucji raczej nie zrobi 🙂

No, od czegoś trzeba zacząć. Nie będąc przekonanym o potencjalnych efektach, postanowiłem na początek dołożyć dość budżetowo używkę. Kryterium było wbudowane wejście main in, aby dało się to zgrać z kinem. Miałem jeszcze upatrzony PMA-2000AE, który wydawał mi się rozsądnie wyceniony, ale małżonka oprotestowała srebrny kolor. Cóż poradzić... A110 jednak znacznie przekraczał mój budżet, ale kto wie. Może za jakiś czas uda się dobić do tego poziomu 🙂

Fajny masz sprzęt moim zdaniem z pewnością zacnie wszystko cyka , gratuluję wyboru i zakupu 😉

3 minuty temu, 77Mariusz77 napisał:

Fajny masz sprzęt moim zdaniem z pewnością zacnie wszystko cyka , gratuluję wyboru i zakupu 😉

Dzięki. Jest super, aczkolwiek jest to choroba, bo ciesząc się jednym, już kombinuję, co by tu jeszcze... 😂 Natomiast, na ten moment mam sporo płyt do posłuchania na nowym wzmacniaczu, co zajmie trochę wieczorów. 

Tu już nie ma co zmieniać w tej chwili , następnym krokiem żebyś zaznał różnicy a nie różnicy na granicy percepcji to kolumny jak się te znudzą. 🙂 Myślę, że kilka lat się pocieszysz zanim zaczniesz znowu monetę wydawać 😉

21 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Tu już nie ma co zmieniać w tej chwili , następnym krokiem żebyś zaznał różnicy a nie różnicy na granicy percepcji to kolumny jak się te znudzą. 🙂 Myślę, że kilka lat się pocieszysz zanim zaczniesz znowu monetę wydawać 😉

Brzmi optymistycznie. Generalnie, trzeba się trochę sprzętem pocieszyć, bo ostatni rok, to zmiany, zakupy, poszukiwania i więcej testowania, niż słuchania. Może pora trochę, zwyczajnie posłuchać muzyki i pooglądać koncerty 🙂

Ale tutaj się zgadzam z Mariuszem. 

Jeśli ci przyjdzie apetyt na więcej to będziesz musiał być przygotowany na dużo ale to dużo większe wydatki. I pewnie kwestia amplitunera i jak i wzmacniacz aby wtedy wchodziła w grę. No i może nie denon wtedy?

Dlatego na spokojnie jeżeli jesteś zadowolony ze sprzętu nawet sobie wrzuć na luz forum oglądaj filmy słuchaj muzykę poznawaj nowe rytmy oglądaj koncerty. 

Podłącz się do życia. 

Ja miałem tak w pewnym momencie u siebie ale okej miałem łatwiej bo miałem łatwiejszy dostęp do sprzętu, że okazało się że wymieniłem wzmacniacz którego tak naprawdę u siebie dobrze nie przesłuchałem. W sensie on tam grał w tle sobie ale w czasie jego życia u mnie nie zdarzyło mi się Ani raz usiąść na sofie i po prostu posłuchać muzyki. No był krótko. 

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale tutaj się zgadzam z Mariuszem. 

Jeśli ci przyjdzie apetyt na więcej to będziesz musiał być przygotowany na dużo ale to dużo większe wydatki. I pewnie kwestia amplitunera i jak i wzmacniacz aby wtedy wchodziła w grę. No i może nie denon wtedy?

Dlatego na spokojnie jeżeli jesteś zadowolony ze sprzętu nawet sobie wrzuć na luz forum oglądaj filmy słuchaj muzykę poznawaj nowe rytmy oglądaj koncerty. 

Podłącz się do życia. 

Ja miałem tak w pewnym momencie u siebie ale okej miałem łatwiej bo miałem łatwiejszy dostęp do sprzętu, że okazało się że wymieniłem wzmacniacz którego tak naprawdę u siebie dobrze nie przesłuchałem. W sensie on tam grał w tle sobie ale w czasie jego życia u mnie nie zdarzyło mi się Ani raz usiąść na sofie i po prostu posłuchać muzyki. No był krótko. 

Widziałem gdzieś taki żarcik, że "audiofil używa muzyki do słuchania sprzętu". Jak się człowiek wkręci, to coś w tym jest. 😂 A tak na serio, to słucha się przyjemnie. Leci stereo na wzmacniaczu, a amplituner ze wzmacniaczem jako końcówka mocy obsługuje mi teraz kino, TV i Spotify. Zrobiłem od nowa kalibrację audyssey i wydaje mi się, że do oglądania koncertów, czy filmów AVC-X4800 jest aż nadto dobry, więc pewnie zostanie na dłużej. W temacie kinowo-koncertowym, może pomyślę o zmianie suba i centralnego. Aktualnie mam te głośniki z zestawu Infinity Beta, który był dość budżetowy, a sub przydałby się zwyczajnie mniejszy, bo obecny jest sporym klocem i mam go dość niefortunnie ustawionego, ponieważ nigdzie mi się nie mieści.

Brzmienie PMA-1510AE jest bardzo mięsiste. Bas potężny, środki dociążone i przejrzyste. W zasadzie, jedyne zastrzeżenie, które chodzi mi po głowie, to wysokie tony, które są trochę cofnięte. Na niektórych realizacjach to trochę przeszkadza i muszę podkręcić gałką. Zastanawiam się, czy to bardziej kwestia realizacji, Denona, czy kolumn. A może pomieszczenie? Pojawiają się opinie, że Denon nie gra za bardzo górą, chociaż spotkałem się też ze zdaniem, że jedzie skrajami pasma. Będę musiał, dla ciekawości, podłączyć wzmacniacz jakiejś innej marki, ale to pewnie nie za szybko, bo w ciągu roku wymieniłem całe audio i trzeba trochę budżetu na inne cele też przeznaczyć. W ostatnim roku mocno wzbogaciłem też kolekcję płyt CD i winyli, więc może pora przestać słuchać sprzętu, a nacieszyć się trochę muzyką 🙂 Dzięki za merytoryczny udział w dyskusji 🙂

Zgadzam się że audiofilia może być bardzo szkodliwa. Zarówno dla osoby zarażonej jak i dla całego środowiska w którym żyje. 

Aczkolwiek są różne etapy tej choroby czasem ona postępuje a czasem można się z niej wyleczyć. 

4800 bardzo fajna maszynka. Ja bym się nie obraził gdyby był troszkę tańszy 😉

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się że audiofilia może być bardzo szkodliwa. Zarówno dla osoby zarażonej jak i dla całego środowiska w którym żyje. 

Aczkolwiek są różne etapy tej choroby czasem ona postępuje a czasem można się z niej wyleczyć. 

4800 bardzo fajna maszynka. Ja bym się nie obraził gdyby był troszkę tańszy 😉

Ja nabyłem na amazonie. Wiem, że gwarancja i takie tam, ale aktualnie chyba koło 6500 można wyrwać. Amazon daje 2 lata. Jak ja kupowałem, to cena w Polsce była 8500 prawie, a dostałem za 6700. Da się żyć. Chociaż, gdybym wiedział, że dojdzie jeszcze wzmacniacz stereo, to może bym poprzestał na AVC-X3800.  

2 minuty temu, Rafaello_666 napisał:

Ja nabyłem na amazonie. Wiem, że gwarancja i takie tam, ale aktualnie chyba koło 6500 można wyrwać. Amazon daje 2 lata. Jak ja kupowałem, to cena w Polsce była 8500 prawie, a dostałem za 6700. Da się żyć. Chociaż, gdybym wiedział, że dojdzie jeszcze wzmacniacz stereo, to może bym poprzestał na AVC-X3800.  

Nie no akurat w przypadku Amazona nie ma żadnego problemu z gwarancją tych urządzeń. 

Dobrze że jest taka konkurencja bo jednak ceny tych urządzeń w Polsce bywały zbyt wygórowane no trzeba to powiedzieć otwarcie.

Też sądziłem, że Denon nie gra zbyt wyraźnie górą dopóki nie zmieniłem kolumn tydzień temu 😉

Minus połączenia amplitunera i końcówki mocy jest taki, że wyjścia pre out w amplitunerze są gorszej jakości. Fronty w kinie będą grały gorzej.

Godzinę temu, essewissa napisał:

Minus połączenia amplitunera i końcówki mocy jest taki, że wyjścia pre out w amplitunerze są gorszej jakości. Fronty w kinie będą grały gorzej.

Wyolbrzymiasz moim zdaniem. 😉

2 godziny temu, essewissa napisał:

Na razie ma te Silvery za świeże. Następne poprzedzę bardziej rzetelnymi odsłuchami, bo jestem bardziej świadomuy, czego mi trzeba.

2 godziny temu, essewissa napisał:

Idąc tym tropem, można by podsumować, że nie da się zestawić kina dobrej jakości. Cały czas podtrzymuję tezę, że dobry amplituner zagra nieźle, nawet bez wspomagania. 

W dniu 8.08.2024 o 18:01, max720 napisał:

Jedno i drugie. 

Ponoć Dirac robi cuda . Drugim sposobem jest adaptacja akustyczna 

U mnie cudów nie było. 

Za to zabójstwo na dynamice i otwartości dźwięku 🙂 

Room Perfect i YPAO działają mniej agresywnie. Patrzyłbym raczej w ich stronę. 

Dochodzi jeszcze kwestia licencji na Dirac. Lepiej się upewnić czy możesz użyć tego systemu.

Oj , kolego !!! 

Chyba wsadzileś kij w mrowisko 🙂

Jutro będzie jazda 🙂

Jak nic , kilka stron przepychanek 🙂

2 godziny temu, Gargan napisał:

U mnie cudów nie było. 

Za to zabójstwo na dynamice i otwartości dźwięku 🙂 

Room Perfect i YPAO działają mniej agresywnie. Patrzyłbym raczej w ich stronę. 

Dochodzi jeszcze kwestia licencji na Dirac. Lepiej się upewnić czy możesz użyć tego systemu.

I ja się tutaj zgodzę, koryguję krzywe Diraca a on sobie to po swojemu oblicza. Pozostawienie takich krzywych jak Dirac tworzy w moim przypadku wygląda tak samo. 

15 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Wyolbrzymiasz moim zdaniem. 😉

Twoim zdaniem tak, moim nie, mam możliwość podpięcia wzmacniacza do amplitunera i przez jakiś czas miałem takie połączenie, ale od jakiegoś czasu już tak nie podłączam, przepinam kable.

38 minut temu, essewissa napisał:

Twoim zdaniem tak, moim nie, mam możliwość podpięcia wzmacniacza do amplitunera i przez jakiś czas miałem takie połączenie, ale od jakiegoś czasu już tak nie podłączam, przepinam kable.

Każdy ma swoje odczucia i metody. Ja sobie nie wyobrażam przepinania kabli, ze względu na to, że po dosunięciu komody, nie mam do nich dostępu. Poza tym, po kilku zaledwie dniach, zaczyna mi przeszkadzać podchodzenie do wzmacniacza i włączanie przycisku "power amp direct". Wolałbym to mieć na pilocie... 

• 3 tygodnie później...

Od ponad  tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem  Denon'a  x4800H , mam pytanie do  zaawansowanych posiadaczy:

Po powtórnym setupie z  AUDYSSEY ( mała przebudowa pokoju )   ten  sam sprzęt za drugim razem  tak jakby  AUDYSSEY obciął  mi trochę wysokich tonów 😞  co można z tym zrobić ?

Co się zmieniło w twoim systemie? 

Czy były to kolumny czy było to ustawienie kolumn? 

Czy robiłeś jakieś zmiany w akustyce? 

Czy próbowałeś dokonać kalibracji jeszcze raz? 

Dodanie wysokich na equalizerze nie pomaga?

• Pokaż nowe odpowiedzi