Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVC-X4800H - rozszerzenie o końcówkę mocy lub wzmacniacz stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Poprawisz przez to wypadkowa aufysseya. 

Ale

Diraca z tego nie zrobisz.

Dodatkowego wzmacniacza czy źródła stereo z tego nie zrobisz 

Czy Dirac jest wart zainwestowania? Denon na go na pokładzie ale trzeba dokupić licencję. Black Friday się zbliża i może będzie taniej. Pytanie tylko czy warto?

21 godzin temu, Rafaello_666 napisał:

Niedawno miałem taką samą rozkminkę. Zdecydowałem się na wzmacniacz PMA-1510AE, z drugiej ręki i nie żałuję. CD i gramofon mam podpięte bezpośrednio do wzmacniacza i jak słucham płyt, to chodzi tylko wzmacniacz. Jakość jest git. Jak odpalam kino, TV, albo Spotify, to wzmacniacz przełączam w tryb końcówki mocy i odpalam odpalam dodatkowo amplituner, który robi za przedwzmacniacz, streamer, oraz obsługuje głośniki, oprócz frontowych. Oczywiście, możesz szukać innych rozwiązań niż Denon. Kwestia, jakie brzmienie lubisz. Ja mam jakiś sentyment do Denona, od wielu lat. Poza tym mam też CD z tej firmy i kupując wzmacniacz, zyskuję jednolity wygląd, oraz obsługę CD i wzmacniacza jednym pilotem. 

Jeśli będziesz kupować nówkę, to różnica w cenie, między wzmacniaczem z wejściem "main in", a końcówką będzie spora. Natomiast, takie połączenie daje więcej możliwości. Na rynku można wyrwać sporo używek w rozsądnych cenach. To, przynajmniej w teorii, powinno lepiej brzmieć w stereo, niż amplituner + końcówka. Nie są to różnice fundamentalne, ale subiektywnie, wydaje mi się, że tak jest. Weź pod uwagę, że jeśli czegoś Ci brakuje, to może samo brzmienie Denona, albo brzmienie Denona + MA Bronze, nie jest tym, co lubisz. Jeśli nie masz chęci, albo czasu na odsłuchy, to zakup używki jest dość rozsądny. Jak nie będziesz zadowolony, to sprzedasz z mniejszą utratą wartości, niż nówkę 🙂

Cytat

A teraz ja mam podobną 😁. W sumie sentyment do Denona też mam i obecny AVC jest już 3 więc jestem jakiś przekonany do tej marki. Najgorzej, że za coś w miarę sensownego byłoby trzeba ze 3000+ wydać, a ostatnio ostro wydrenował mnie nowy gramofon. Nie chciałbym przegiąć i najlepiej chciałbym się zamknąć w kwocie około 2 tysi. Znajdę coś sensownego? 

Jeśli chodzi o Denona, to w tym budżecie, bez problemu znajdziesz PMA-1500AE, do 2,5 tys. znajdziesz PMA-1510AE. Ważne jest, abyś szukał serii 15xx, z końcówką AE. Wcześniejsze modele nie miały wejścia "main in", co jest bez sensu w Twoim przypadku. Do tego będziesz potrzebował jeszcze interkonekt RCA, żeby spiąć AVC z PMA. Gramofon podepniesz bezpośrednio do wzmaka i CD też. Przy używkach, wiadomo, warto posłuchać przed zakupem. Ciężko jest znaleźć egzemplarz z oryginalnym opakowaniem. Z pilotami też różnie bywa, ale da się kupić sprzęt w dobrym stanie. Na pewno, jest różnica w brzmieniu stereo na korzyść PMA. Mam wrażenie, że w trybie direct, amplituner jest trochę zmulony, w stosunku do wzmacniacza, który gra wyraźniejszą górą i bardziej sprężystym basem. Amplituner dostaje kopa po kalibracji, ale wtedy znowu robi mi się to zbyt ostre do stereo. Co do wzmacniaczy innych firm, to się nie wypowiem, bo nie przysłuchiwałem się zanadto. Możesz jeszcze rozejrzeć się za używkami Marantza, który, jak mówią, gra trochę jaśniej. Natomiast, za porównywalny model Marantza zapłacisz zapewne trochę więcej, niż za Denona. Najważniejsze, żeby kupić piec z wejściem "main in", "external pre", czy też "HT". Firmy różnie to nazywają, ale najczęściej pojawiał się w modelach droższych, niż podstawowe. Gdybyś coś kupił, albo miał wątpliwości co do konfiguracji, to śmiało pytaj. 🙂

W dniu 19.11.2024 o 17:28, Szymmar2 napisał:

Czy Dirac jest wart zainwestowania? Denon na go na pokładzie ale trzeba dokupić licencję. Black Friday się zbliża i może będzie taniej. Pytanie tylko czy warto?

Jeżeli masz trudne warunki akustyczne w pomieszczeniu i uważasz że obecna kalibracja ma bardzo duży wpływ czy jest włączona czy wyłączona to moim zdaniem warto. Nie wiem jak będzie w tym roku ale w latach poprzednich zdarzało się że Dirac był na -50 procent.

• 3 tygodnie później...

Pytanie dot. najlepszej wersji podłączenia.

Zakupiłem niedawno tenże wzmacniacz AV w miejsce wysłużonego AVR3805. Wbudowane końcówki mocy chciałbym wykorzystać do zasilania wszystkich pozostałych głośników poza głównymi L i R. Te będą podpięte do wzmacniacza 1500AE.

Jako źródło muzyki głównie będzie służył Tidal, odtwarzany z AVC4800H przez Heos Tidal Connect. Jak rozumiem to najlepsza opcja ? Nie ma tu żadnych ograniczeń ? Heos służy tylko do "zadania" streamerowi "zadania" odtwarzania ?

I pytanie jak najlepiej podłączyć - standardowo (do kina) wyjście pre-out z głównych kanałów na końcówkę mocy w 1500AE. Ale czy do muzyki można wyjść na przedwzmacniacz w 1500AE (pomijają przedwzmacniacz w AVC ?) Np. korzystając z wyjść na drugą (trzecią) strefę  ? Czy to pominie przedwzmacniacz z AVC ? czy może odtwarzacz sieciowy w AVC jest z nim zintegrowany i i tak sygnał przez niego przejdzie ?

Jaka droga sygnały będzie "najkrótsza" / jak uzyskać najlepszy dźwięk z tych 2 urządzeń ?

Tu gdzie front podlącz kable i do wzmacniacza też do pre out . 

Jak chcesz słuchać w stereo to w 4800 w aplikacji wybierasz sobie , że ma grać w stereo I to tyle. 

Jeżeli nie chciałbyś włączać 4800 to potrzebujesz wtedy zewnętrzny streemer.  

Będziesz dublował funkcjonalność urządzeń wtedy. Czy warto oceń sam. 

Co do pytania , to nie pominiesz bo 4800 nie ma wyjść cyfrowych audio. 

No chyba , że ktoś potrafi to się zapewne za chwilę dowiesz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 77Mariusz77
47 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

"Tu gdzie front podlącz kable i do wzmacniacza też do pre out . "

1./ Przyznam, że nie bardzo rozumiem to zdanie.

2./ Nie chcę dublować urządzeń  = chcę wykorzystać wbudowany w AVC 4800 streamer.

3./ zdaję sobie sprawę, że w takim wypadku muszę wykorzystać wbudowany w AVC DAC ale nie znam budowy urządzenia - nie wiem czy to jest jednoznaczne z przedwzmacniaczem.

4./ Sygnał do 2-giej strefy też wychodzi "po" przedwzmacniaczu ?

Edytowane przez Vonda

Żeby wzmacniacz robił za końcówkę mocy. 

Dołączyłem zdjęcie Twojego avc.

Chcesz mieć głośniki podpięte pod pma1500 a muzykę puszczać z avc4800 z tego co zrozumiałem. 

To musisz je ze sobą spiąć a ja napisałem jak.

Edytowane przez 77Mariusz77

no chyba nie do końca - do PMA1500 muszę wejść na końcówkę mocy a nie spinać wyjście pre-out z AVC z wyjściem pre-out z PMA ;-))

Czyli tak jak napisałem w moim pytaniu: "(...) standardowo (do kina) wyjście pre-out z głównych kanałów na końcówkę mocy w 1500AE."

I to jest jasne jeśli chodzi o wyjście PO przedwzmacniaczu AVC, ale nie do końca o to pytam 😉 

Godzinę temu, Vonda napisał:

Pytanie dot. najlepszej wersji podłączenia.

Zakupiłem niedawno tenże wzmacniacz AV w miejsce wysłużonego AVR3805. Wbudowane końcówki mocy chciałbym wykorzystać do zasilania wszystkich pozostałych głośników poza głównymi L i R. Te będą podpięte do wzmacniacza 1500AE.

Jako źródło muzyki głównie będzie służył Tidal, odtwarzany z AVC4800H przez Heos Tidal Connect. Jak rozumiem to najlepsza opcja ? Nie ma tu żadnych ograniczeń ? Heos służy tylko do "zadania" streamerowi "zadania" odtwarzania ?

I pytanie jak najlepiej podłączyć - standardowo (do kina) wyjście pre-out z głównych kanałów na końcówkę mocy w 1500AE. Ale czy do muzyki można wyjść na przedwzmacniacz w 1500AE (pomijają przedwzmacniacz w AVC ?) Np. korzystając z wyjść na drugą (trzecią) strefę  ? Czy to pominie przedwzmacniacz z AVC ? czy może odtwarzacz sieciowy w AVC jest z nim zintegrowany i i tak sygnał przez niego przejdzie ?

Jaka droga sygnały będzie "najkrótsza" / jak uzyskać najlepszy dźwięk z tych 2 urządzeń ?

Na pewno musisz podłączyć kabelkiem RCA wzmacniacz AV (czy też potocznie, amplituner), przez wyjście pre out dla frontów do wejścia main in w PMA-1500AE. W AVC ustaw frontowe kolumny jako "pre out only". Na froncie wzmacniacza masz przycisk "power amp direct", który wyłącza przedwzmacniacz w PMA, parując go z przedwzmacniaczem AVC. Jeśli używasz streamera i dac z AVC, to nie ominiesz przedwzmacniacza, z AVC. W tym trybie, przedwzmacniacz w PMA masz nieaktywny, a całe sterowanie odbywa się z AVC. Musiałbyś mieć zewnętrzne źródła - streamer, czy CD, podpięte bezpośrednio do PMA, żeby ominąć AVC. Pewnie jakąś opcję jest włączenie w AVC trybu direct, ale powiem tak, że streaming odpalony z AVC, przez wzmacniacz PMA jako końcówka mocy, brzmi w trybie direct wyraźnie słabiej, niż CD podłączony bezpośrednio do PMA, też w trybie direct. Mowa tu o spotify, które jednak gra z kompresją i nie wiem, na ile jakość obniża ta kompresja, a na ile wpływa jakość bebechów w AVC. Trochę to zawiłe, ale mam nadzieję, że coś wnosi 😄

30 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Z wyjściem pre in to z pośpiechu ( zresztą innego pre tam za pewne nie ma ) 😉

jest, jest 😉 PMA też ma wyjście z przedwzmacniacza: obraz.png.845fb84e7afadeee3059357077ea2b78.png

29 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Na pewno musisz podłączyć kabelkiem RCA wzmacniacz AV (czy też potocznie, amplituner), przez wyjście pre out dla frontów do wejścia main in w PMA-1500AE. W AVC ustaw frontowe kolumny jako "pre out only". Na froncie wzmacniacza masz przycisk "power amp direct", który wyłącza przedwzmacniacz w PMA, parując go z przedwzmacniaczem AVC. Jeśli używasz streamera i dac z AVC, to nie ominiesz przedwzmacniacza, z AVC. W tym trybie, przedwzmacniacz w PMA masz nieaktywny, a całe sterowanie odbywa się z AVC. Musiałbyś mieć zewnętrzne źródła - streamer, czy CD, podpięte bezpośrednio do PMA, żeby ominąć AVC. Pewnie jakąś opcję jest włączenie w AVC trybu direct, ale powiem tak, że streaming odpalony z AVC, przez wzmacniacz PMA jako końcówka mocy, brzmi w trybie direct wyraźnie słabiej, niż CD podłączony bezpośrednio do PMA, też w trybie direct. Mowa tu o spotify, które jednak gra z kompresją i nie wiem, na ile jakość obniża ta kompresja, a na ile wpływa jakość bebechów w AVC. Trochę to zawiłe, ale mam nadzieję, że coś wnosi 😄

Dzięki. To co piszesz jest dla mnie zrozumiałe 😉

Potwierdziły się moje "obawy" -> PMA tylko jako końcówka mocy ;-(

Czyli pewnie kiedyś jednak zewnętrzny streamer z lepszym DACiem ... (przy okazji - żeby znacząco "przeskoczyć" jakość tego zestawu z AVC4800h ? )

ps jak sie włacza (szybko) tryb direct w tym AVC ?  tylko grzebanie gdzieś głęboko w menu ?

ps2 ciekawe czy Tidal jest odczuwalnie (słyszalnie) lepszy od Spotify ? (niektóre utwory są tu też w HiRes ale nie wiem z jakim bitrate)

ps3 i jeszcze raz - jaki sygnał wychodzi przez wyjścia RCA do 2 i 3 strefy ? bo nie wzmocniony przecież ... podpina się go do przedwzmacniaczy / wzmacniaczy zintegrowanych. Czy to nie jest sygnał "przed" przedwzmacniaczem ?

Edytowane przez Vonda
7 minut temu, Vonda napisał:

jest, jest 😉 PMA też wyjście z przedwzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Faktycznie , zasugerowałem się swoim wzmacniaczem denona i mój nie ma. 

Porównywałeś ten ampli ze wzmacniaczem ?

Mam ten sam AVC i on nie gra źle w stereo. Może wcale Twój PMA nie da lepszego dźwięku. 

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Vonda napisał:

jest, jest 😉 PMA też wyjście z przedwzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Dzięki. To co piszesz jest dla mnie zrozumiałe 😉

Potwierdziły się moje "obawy" -> PMA tylko jako końcówka mocy ;-(

Czyli pewnie kiedyś jednak zewnętrzny streamer z lepszym DACiem ... (przy okazji - żeby znacząco "przeskoczyć" jakość tego zestawu z AVC4800h ? )

ps jak sie włacza (szybko) tryb direct w tym AVC ?  tylko grzebanie gdzieś głęboko w menu ?

ps2 ciekawe czy Tidal jest odczuwalnie (słyszalnie) lepszy od Spotify ? (niektóre utwory są tu też w HiRes ale nie wiem z jakim bitrate)

ps3 i jeszcze raz - jaki sygnał wychodzi przez wyjścia RCA do 2 i 3 strefy ? bo nie wzmocniony przecież ... podpina się go do przedwzmacniaczy / wzmacniaczy zintegrowanych. Czy to nie jest sygnał "przed" przedwzmacniaczem ?

PMA, połączony z AVC może działać jako niezależny wzmacniacz. Kwestia przełączenia przycisku "power amp direct". No i podpięcia do niego źródeł bezpośrednio. Ja mam tak skonfigurowane, że CD i gramofon leci ze wzmaka, a spotek, TV i bluray, przez AVC+końcówka mocy.

Direct włączasz żółtym przyciskiem na dole pilota. Po kolei: Auto (tryb z regulacją barwy i korektorem, jak sobie ustawisz), direct i pure direct.

Miałem tidala przez chwilę i wydawał mi się subiektywnie lepszy od spotka. Aczkolwiek, jak chcesz mieć jakość, to dokup streamer z dac i podłącz bezpośrednio do PMA. Moim zdaniem lepiej to zagra. Wtedy AVC sobie skonfigurujesz audysseyem, czy też Diracem jak dopłacisz, stricte pod kino/koncerty i inne multimedialne zabawy. U mnie audyssey robi bardzo efekciarskie granie i nie lubię z tą opcją słuchać stereo.

PS3 - nie jestem pewny. Wydaje mi się, że jeśli konfigurujesz terminale jako strefa 2 lub 3 i podłączasz do nich kolumny (ja tak mam), to jest to normalny wzmocniony sygnał z AVC. A przez RCA, to podejrzewam, że działa jak pre out dla frontów i potrzeba końcówki mocy, albo wzmacniacza z main in, żeby hulało. Nigdy tego nie testowałem i nie interesowałem się. Mam podpięte kolumny, które stoją w innym pokoju, jako Zone 2 i czasem sobie do spania spotka puszczam 🙂

16 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Faktycznie , zasugerowałem się swoim wzmacniaczem denona i mój nie ma. 

Porównywałeś ten ampli ze wzmacniaczem ?

Mam ten sam AVC i on nie gra źle w stereo. Może wcale Twój PMA nie da lepszego dźwięku. 

Sygnatura dźwięku jest bardzo podobna, ale jednak wzmacniacz, porównywany na tych samych ustawieniach "direct" daje trochę żywsze i bardziej dynamiczne granie. Przynajmniej takie było moje pierwsze odczucie. Natomiast, nie jest to różnica zasadnicza. Ten AVC jest już bardzo przyzwoitym sprzętem i ustępuje minimalnie. Po zrobieniu audysseya może nawet ktoś powie, że gra lepiej, jeśli lubi się granie mocnym V 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafaello_666
literówka
13 minut temu, Rafaello_666 napisał:

PMA, połączony z AVC może działać jako niezależny wzmacniacz. Kwestia przełączenia przycisku "power amp direct". No i podpięcia do niego źródeł bezpośrednio. Ja mam tak skonfigurowane, że CD i gramofon leci ze wzmaka, a spotek, TV i bluray, przez AVC+końcówka mocy.

Direct włączasz żółtym przyciskiem na dole pilota. Po kolei: Auto (tryb z regulacją barwy i korektorem, jak sobie ustawisz), direct i pure direct.

Miałem tidala przez chwilę i wydawał mi się subiektywnie lepszy od spotka. Aczkolwiek, jak chcesz mieć jakość, to dokup streamer z dac i podłącz bezpośrednio do PMA. Moim zdaniem lepiej to zagra. Wtedy AVC sobie skonfigurujesz audysseyem, czy też Diracem jak dopłacisz, stricte pod kono/koncerty i inne multimedialne zabawy. U mnie audyssey robi bardzo efekciarskie granie i nie lubię z tą opcją słuchać stereo.

PS3 - nie jestem pewny. Wydaje mi się, że jeśli konfigurujesz terminale jako strefa 2 lub 3 i podłączasz do nich kolumny (ja tak mam), to jest to normalny wzmocniony sygnał z AVC. A przez RCA, to podejrzewam, że działa jak pre out dla frontów i potrzeba końcówki mocy, albo wzmacniacza z main in, żeby hulało. Nigdy tego nie testowałem i nie interesowałem się. Mam podpięte kolumny, które stoją w innym pokoju, jako Zone 2 i czasem sobie do spania spotka puszczam 🙂

Odrębne źródła - jak najbardziej, rozumiem.

direct - dzięki - nie zauważyłem opisu tego przycisku 😉 

tidal - czyli jednak 😉

co do dokupienia - pytanie w jaką połkę celować żeby odczuć wyraźną różnicę.

Czy dobrze zrozumiałem, że jeśli skonfiguruję i włączę audyssey to równiez w trybie stereo będzie to działało ? / może da się to szybko wyłączyć ?

ad ps3 wyjście głośnikowe - jak najbardziej, ale zastanawia mnie właśnie RCA na strefy ... ten screnen z pierwszej z brzegu strony Denona (dot. inego amplitunera0

Ukryta Zawartość

ewidentnie wejście na przedwzmacniacz- jak z każdego innego źródła (cd/ tuner ...) . Czyli na pewno wyjście po DACu ale czy po całej sekcji przedwzmacniacza ? chyba nie - może tak zagra lepiej ? (użyty będzie przedwzmacniacz PMA)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Vonda

Tak myślałem,  że może być.  Mam wyższy model PMA i różnica jest znaczna ale też uważam,  że z samego avc wiele osób może być zadowolonych. 

W AVC wybierasz preset głośników możesz słuchać po kalibracji jak i bez niej. 

Wyraźna zmiana dźwięku to moim zdaniem następuje przy wymianie kolumn lub wzmaka ,  dac zewnętrzny  owszem polepszy ale czy "wyraźnie " to zależy co kto rozumie przez to słowo w tym hobby.

2 minuty temu, 77Mariusz77 napisał:

Tak myślałem,  że może być.  Mam wyższy model PMA i różnica jest znaczna ale też uważam,  że z samego avc wiele osób może być zadowolonych. 

Parametrami PMA1500AE jest daleko "do przodu" w stosunku do tego AVC, czas na odsłuchy przyjdzie później (mam nadzieję 😉

6 minut temu, Vonda napisał:

Odrębne źródła - jak najbardziej, rozumiem.

direct - dzięki - nie zauważyłem opisu tego przycisku 😉 

tidal - czyli jednak 😉

co do dokupienia - pytanie w jaką połkę celować żeby odczuć wyraźną różnicę.

Czy dobrze zrozumiałem, że jeśli skonfiguruję i włączę audyssey to równiez w trybie stereo będzie to działało ? / może da się to szybko wyłączyć ?

ad ps3 wyjście głośnikowe - jak najbardziej, ale zastanawia mnie właśnie RCA na strefy ... ten screnen z pierwszej z brzegu strony Denona (dot. inego amplitunera0

Ukryta Zawartość

Żeby szybko wyłączyć audysseya, to trzeba zapodać "direct", a inaczej to trzeba wejść w ustawienia audio i go wyłączyć. Można jeszcze zrobić dwa presety głośników i na jednym zapisać audyssey, a na drugim nie. Natomiast, to jest dostępne z menu. W ogóle, ten avc ma zaszyte dwie opcje regulacji barwy. Jedna, pod przyciskiem "option" na pilocie, gdzie dostępna jest regulacja wysokich i niskich, a druga to korektor w menu "audio". Oczywiście, obydwie opcje nie działają, w trybie "direct" i w trybie aktywnych ustawień audyssey. Ogólnie, trzeba trochę się tym pobawić, zanim się człowiek połapie 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafaello_666
literówka
4 minuty temu, Vonda napisał:

Parametrami PMA1500AE jest daleko "do przodu" w stosunku do tego AVC, czas na odsłuchy przyjdzie później (mam nadzieję 😉

Odważne twierdzenie , posłuchaj najpierw zanim się rozpędzisz w zakupach 🙂

Dodam, że a AVC nie umiałem słuchać "direct", a z PMA jest git. Słuchając stereo z AVC korygowałem delikatnie barwę i odłączałem suba. Niby z subem bas był bardziej obfity, ale dość rozlazły. pewnie to kwestia jakości suba i jego ustawienia. Mam podłogówki, które dają dość basu w stereo.

Teraz, 77Mariusz77 napisał:

Na pewno warto. Ja mam PMA-1510AE, który jest zapewne dość podobny brzmieniowo do 1500 i różnice były dla mnie słyszalne, więc zakładam, że na tym poziomie da się to wyłapać. Aczkolwiek, jeśli człowiek nie jest purystą, któremu zależy na słuchaniu z jak najmniejszą ilością regulacji, to ten AVC oferuje dużo możliwości wpływania na barwę i na pewno nie ma się czego wstydzić 🙂

Dlatego napisałem,  że tu niewiadomo czego spodziewać się nie należy.  Jak ktoś już trochę czasu ma taki sprzęt może co innego rozumieć przez "wyraźne" zmiany niż ktoś świeży w temacie. 

15 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Żeby szybko wyłączyć audysseya, to trzeba zapodać "direct", a inaczej to trzeba wejść w ustawienia audio i go wyłączyć. Można jeszcze zrobić dwa presety głośników i na jednym zapisać audyssey, a na drugim nie. Natomiast, to jest dostępne z menu. W ogóle, ten avc ma zaszyte dwie opcje regulacji barwy. Jedna, pod przyciskiem "option" na pilocie, gdzie dostępna jest regulacja wysokich i niskich, a druga to korektor w menu "audio". Oczywiście, obydwie opcje nie działają, w trybie "direct" i w trybie aktywnych ustawień audyssey. Ogólnie, trzeba trochę się tym pobawić, zanim się człowiek połapie 🙂

;-))

dzięki wielkie.

Tryb direct w takim razie "załatwia" sprawę 😉 i to wystarczy

1 godzinę temu, 77Mariusz77 napisał:

Dlaczego ? "Parametry" zmierzone laboratoryjnie PMA1500AE ma "lepsze". To fakt. A czy lepiej brzmi ? To (może być) inna sprawa ;)

6 minut temu, Vonda napisał:

Dlaczego ? "Parametry" zmierzone laboratoryjnie PMA1500AE ma "lepsze". To fakt. A czy lepiej brzmi ? To (może być) inna sprawa 😉

O tym mówię 🙂 nie każde wydane pieniądze są adekwatne do przyrostu jakości w tym hobby. 

Sam mam wszystko oddzielnie i wydane pieniądze i nie twierdzę,  że nie będzie przyrostu jakości tylko może nie być taki jak sobie wyobrażamy.  

Odezwał się we mnie głos rozsądku jak to pisałem,  tylko nie wiem dlaczego gdyż nie mam go za grosz 😂

8 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

O tym mówię 🙂 nie każde wydane pieniądze są adekwatne do przyrostu jakości w tym hobby. 

Sam mam wszystko oddzielnie i wydane pieniądze i nie twierdzę,  że nie będzie przyrostu jakości tylko może nie być taki jak sobie wyobrażamy.  

Odezwał się we mnie głos rozsądku jak to pisałem,  tylko nie wiem dlaczego gdyż nie mam go za grosz 😂

Tu jest dużo subiektywnych odczuć i oddziaływań siły sugestii. Dziś gra lepiej, jutro tak samo. Wzmacniacz też inaczej oddaje moc. W AVC kręcisz gałką i kręcisz, a głośność narasta powoli. W PMA, ledwo ruszysz gałką i kopie niemiłosiernie. To też może dawać poczucie innej dynamiki. Jakkolwiek, ważne żebyśmy byli zadowoleni 🙂

Oczywiście że każdy może odbierać brzmienie różnych urządzeń oraz w różnych przedziałach cenowych inaczej i cena nie jest wyznacznikiem jakości. 

Jednak w tym konkretnym przypadku bierzemy dwa urządzenia tego samego producenta i wzmacniacz 15xx gra wyraźnie lepiej od x4800.

Więc jeżeli tylko mamy taką możliwość aby zastosować go jako zewnętrzną końcówkę to zdecydowanie warto

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Oczywiście że każdy może odbierać brzmienie różnych urządzeń oraz w różnych przedziałach cenowych inaczej i cena nie jest wyznacznikiem jakości. 

Jednak w tym konkretnym przypadku bierzemy dwa urządzenia tego samego producenta i wzmacniacz 15xx gra wyraźnie lepiej od x4800.

Więc jeżeli tylko mamy taką możliwość aby zastosować go jako zewnętrzną końcówkę to zdecydowanie warto

Na pewno tak zrobię.

Jak może czytałeś, zastanawiałem się czy nie da się go (PMA1500AE) wykorzystać "bardziej" / również z przedwzmacniaczem (który jak podejrzewam też miałby pozytywny wpływ na dźwięk).

I stąd pytanie czy wyjście na 2-gą strefę (przez RCA z AVC 4800) i podpięcie jak każde inne źródło do PMA nie dało by lepszych efektów. Zwłaszcza, że wtedy mógłbym "wyłączyć" całą sekcję wzmacniacza mocy w AVC (chyba tak można, tryb ECO czy jakoś tak ?) - co powinno też zmniejszyć "zakłócenia".

W dniu 20.10.2024 o 10:23, essewissa napisał:

Twoim zdaniem tak, moim nie, mam możliwość podpięcia wzmacniacza do amplitunera i przez jakiś czas miałem takie połączenie, ale od jakiegoś czasu już tak nie podłączam, przepinam kable.

Nie lepiej kupić selektor?

2 godziny temu, Gargan napisał:

Nie lepiej kupić selektor?

Zastanawiałem się, ale jednak nie mam przekonania do tych przełączników.

• Pokaż nowe odpowiedzi