Skocz do zawartości
IGNORED

Bufor lampowy

NeC

Rekomendowane odpowiedzi

misha_kasparov, 30 Paź 2008, 21:59

>No i właśnie o taką pomoc mi chodziło :) Dziękuję za rady. Wybiliście mi ten buforek z bani. Jednak

>mam pytanie... czy nie możnaby tak po prostu zlampizować tego mojego Pionka zamiast specjalnie

>kupować Azura, którego i tak będę musiał przerobić?

Można, jak najbardziej można, i uzyskasz realną, wymierną poprawę. Aczkolwiek Azury 540C v.2, 640C v.1 i 640C v.2 mają lepszy DAC i dają lepsze rezultaty po przerobieniu.

No to mnie Panowie zagięliście, mówiąc to, że ten Pionek to słabizna... :/ Czuję się załamany. Byłem pewien, że to na prawdę fajne urządzonko. Dla pewności, że mówimy o tym samym modelu, poniżej zamieszczam link do aukcji, w której jest ogłoszenie identycznej sztuki. Potwierdźcie Panowie, że myśleliście właśnie o tym Pionku.

Ps. Sprawdzam ogłoszenia i stwierdzam, że, cholera, drogi ten CD Kambodży... Ile kosztowałaby taka przeróbka na lampucerę? Materiały + robocizna.

No to zamieściłem liiink :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

misha_kasparov, 30 Paź 2008, 23:11

>

>Sprawdzam ogłoszenia i stwierdzam, że, cholera, drogi ten CD Kambodży... Ile kosztowałaby taka

>przeróbka na lampucerę? Materiały + robocizna.

Zaraz, zaraz, nie za dużo byś chciał? Jak chcesz kupić CD kambodża, to na cholerę lampucera? Kambodża ma dobry DAC, wystarczy go zaintubować.

Z kolei jeżeli chcesz lampucerę to na cholerę Ci kambodża? Lampucera wymaga tylko czytnika, może to być jakiekolwiek CD, nawet tanie, byle miało miejsce w środku i dało się wyodrębnić potrzebne sygnały.

Zatem albo to, albo tamto. Albo zaintubowana kambodża, ale bez lampucery, albo zaintubowana lampucera, ale bez kambodży.

• 1 miesiąc później...

Dobra, trochę dowaliłem z tą lampucerą, po prostu nie odróżniałem od siebie kilku terminów zawierających w sobie przedrostek "lamp..." :)

W każdym razie byłbym zainteresowany przerobieniem mojego Pionka(PD-S904) w sensie zlampizowania go. Czy podjął byś się takie wyzwania McGyver? Ile by to kosztowało oraz skąd w ogóle jesteś? bo ja spod Jeleniej Góry, ale na co dzień przebywam we Wrocławiu.

Pozdrawiam,

Misha_Kasparov

• 1 miesiąc później...

Mial ktos z was mozliwosc posluchac bufora lampowego Yaqin 6J1? Mozna go sprowadzic za kwote okolo 300zl. Czy wplynie znaczaco na dzwiek z cd czy to tylko taki gadzet?

Ukryta Zawartość

post-16745-100006559 1232202753_thumb.jpg

post-16745-100006560 1232202753_thumb.jpg

post-16745-100006561 1232202753_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam .Skorzystam z istniejacego juz tematu.Mając do dyspozycji bufor ktory jest podłaczony miedzy CD a koncówka mocy, czy ma znaczenie gdzie umieszczę potencjometr??Powinien on byc przed czy za buforem?

Gdyby porównac bufor z przedwzmacniaczem to chyba wiekszosc preampow ma potencjometr na wejsciu(chyba ze sie myle).tak samo zrobie z tym buforem.Oczewiscie wyprobuje obie opcje.Na razie jestem na etapie kompletowania czesci.Przy okazji parametry bufora wejscie 48om,wyjscie 1Mom.Bede wdzieczny za dalsze sugestie badż techn. uzasadnienie ktora opcja jest poprawna.

Sens istnienia bufora opiera się na jego wysokiej impedancji wejściowej i niskiej impedancji wyjściowej. W tym kontekście dawanie potencjometra na wyjściu jest bez sensu, bo psuje impedancję wyjściową. Równie dobrze możnaby tego bufora w ogóle nie dawać, tylko sam potencjometr.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

NeC

Jeśli to lampa 6H1N EB to jakoś nie moglem doszukać się jej na http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/index.html

Jeśli to natomiast (po polsku) 6N1P to jej odpowiednikiem pod względem parametrów jest europejska ECC82, a nie ECC88, jak sugeruje Ci adam.

Dla ECC88 najbliższym i chyba jedynym odpowiednikiem jest rosyjska 6N23P.

Lamp(6N1P z ECC82) nie należy zamieniać "na pałę", gdyż pomimo tego że posiadają bardzo podobne parametry elektryczne, to jednak różnią się wyprowadzeniami pinów żarzenia.

Natomiast ECC88 można bezpośrednio zamieniać z 6N23P.

Przy każdej wymianie lamp należy skontrolować/pomierzyć napięcia i prądy w układzie, one mogą ulec zmianie, a skoro ulegną zmianie, doprowadzić do poprawnych ich wartości regulując układ.

Skoro producent zdecydował się na ten, a nie inny typ lampy to i ustalił dla nich właściwe wartości elektryczne panujące w układzie.

Było to już nie raz opisywane w wielu tematach, a jednak ciągle problem niezrozumienia powraca jak bumerang.

Ci co zaczynają w technice lampowej coś "grzebać" niech zanim cokolwiek podmienią w układzie zajrzą najpierw do linku podanego powyżej to nie narobią sobie kłopotu.

To że będą pasować piny jednej lampy do drugiej, to nie znaczy że zachowane zostaną prądy i moce admisyjne tych lamp.

Przy niewłaściwej wymianie lamp mogą zostać wielokrotnie przekroczone dopuszczalne, a nawet graniczne parametry lamp.

Lampy, owszem wytrzymają to, ale będą eksploatowane bardzo krótko i ulegną szybko zniszczeniu.

Przy okazji ulec zniszczeniu mogą inne podzespoły wzmacniacza, efekt lawinowy, zwłaszcza przy polaryzacji stopnia następnego z poprzedzającego go.

marox

Potencjometr daj na wejściu bufora.

McGyver napisał z jakiej przyczyny.

sb

A wszystkim podpowiadaczom bez wiedzy powinniśmy podziękować.

Do wpisu Starego Beja dodam tylko że zamiast 6N1P można bez strachu "na pałę" wsadzić lampę 6CG7 lub 6FQ7. Różnią sie tylko wzmocnieniem, ale w przypadku wtórnika to bez znaczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.