Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kino domowe do samych filmów

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Stary200 napisał:

Do 13m2 tylko podstawki ale i tak się nie zmieścisz w budżecie….

Kolumny frontowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Centralny najlepszy ( jest to najważniejsza kolumna w kinie oprócz subwoofera )

Ukryta Zawartość

lub wersja mniejsza

Ukryta Zawartość

tylne 

Ukryta Zawartość

lub żeby było taniej to mogą być monopolarne czyli jednokierunkowe 

Ukryta Zawartość

Do tego suba od SVS PB1000 Pro lub SB2000

oraz Amplituner Yamaha z serii Avatage ale starsze rocznikowo używana 2070/2080 i to na tych metrach wgniecie Cię w fotel z efektami chociaż suby przydały by się dwa…

Ewentualnie

Denon 2800/3700

Onkyo RZ840 

A jeżeli nie ten pułap cenowy to pozostając przy Yamaszce która da pazura zestawom głośnikowym proponowałbym ten zestaw

Ukryta Zawartość

plus sub SVS 

Będzie troszkę cieplej ale dzięki zadziorności Yamahy z tych tekstylnych kopułek ściągnie kocyk 

Czyli atmosa nie robić tylko same dolne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 hours ago, serenity15 said:

Czyli atmosa nie robić tylko same dolne?

Jesli zrodlem ma byc

7 minutes ago, serenity15 said:

Telewizor. Głównie Netflix filmy 4k 

To tez bym nie szedł w Atmos. Ten ze streamingu nie robi takiego wrazenia jak z płyt bluray (albo dobrze zripowanych do plikow mkv).

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 minutes ago, serenity15 said:

Więc co radzicie. Bo już mam rozterkę

Atmos brzmi fajnie ale raczej nie ten ze streamingu. Jesli Netflix ma byc glownym zrodlem filmow to moim skromnym zdaniem mozna poprzestac na 5.1. Jesli jednak planujesz zakup odtwarzacza (płyt i/lub plików) to moze jednak warto puscic kable na sufit. Oczywiscie jesli nie jest to sufit podwieszany to trochę komplikuje sprawę ale dla chcącego nie ma rzeczy niemozliwych 😉

Sam musisz podjąc decyzję, chociaz nawet na poczciwym 5.1 fajnie się ogląda filmy. Jest jeszcze jedna sprawa. Sciezka z Dolby Atmos zazwyczaj jest w języku oryginalnym, więc jesli preferujesz polskiego lektora, to będziesz miec jedynie 5.1. 

Mozna oczywiscie i taką sciezkę upmixowac ale to juz nie to samo co natywny DA.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Atmos brzmi fajnie ale raczej nie ten ze streamingu. Jesli Netflix ma byc glownym zrodlem filmow to moim skromnym zdaniem mozna poprzestac na 5.1. Jesli jednak planujesz zakup odtwarzacza (płyt i/lub plików) to moze jednak warto puscic kable na sufit. Oczywiscie jesli nie jest to sufit podwieszany to trochę komplikuje sprawę ale dla chcącego nie ma rzeczy niemozliwych 😉

Sam musisz podjąc decyzję, chociaz nawet na poczciwym 5.1 fajnie się ogląda filmy. Jest jeszcze jedna sprawa. Sciezka z Dolby Atmos zazwyczaj jest w języku oryginalnym, więc jesli preferujesz polskiego lektora, to będziesz miec jedynie 5.1. 

Mozna oczywiscie i taką sciezkę upmixowac ale to juz nie to samo co natywny DA.

no w 99% jest to lektor/dubbing gdyz oglądam z zoną itp a one tylko polski.

Więc jeżeli Atmosa przez to nie uświadczę to poprzestane na 5.1

Tylko w tym  wszystkim nie wiem co wybrać. Można poprosić jeszcze raz link do takiego zestawu 5.1 i mogą być 2 subwoofery jeżeli to zmieni jakość dzwięku

Pozdrawiam 

22 minutes ago, serenity15 said:

no w 99% jest to lektor/dubbing gdyz oglądam z zoną itp a one tylko polski.

Więc jeżeli Atmosa przez to nie uświadczę to poprzestane na 5.1

Przynajmniej wiesz to juz teraz, bo gdybys zamontowal głosniki na suficie to mogłbys byc niemile zaskoczony brakiem efektów z tych głosników odtwarzając wersję z lektorem/dubbingiem.

24 minutes ago, serenity15 said:

Tylko w tym  wszystkim nie wiem co wybrać. Można poprosić jeszcze raz link do takiego zestawu 5.1 i mogą być 2 subwoofery jeżeli to zmieni jakość dzwięku

Ja się nie "specjalizuję" w polecaniu sprzętu. Są tu na forum osoby, ktore mają rozeznanie w temacie, bo "przerzuciły" duzo urządzeń. Natomiast co do dwóch subów napiszę z własnego doswiadczenia, ze jest róznica na plus względem jednego. 

10 minut temu, brewka87 napisał:

Przynajmniej wiesz to juz teraz, bo gdybys zamontowal głosniki na suficie to mogłbys byc niemile zaskoczony brakiem efektów z tych głosników odtwarzając wersję z lektorem/dubbingiem.

Ja się nie "specjalizuję" w polecaniu sprzętu. Są tu na forum osoby, ktore mają rozeznanie w temacie, bo "przerzuciły" duzo urządzeń. Natomiast co do dwóch subów napiszę z własnego doswiadczenia, ze jest róznica na plus względem jednego. 

A jak sprawa dubbingu lektora na się co do filmów z bluray ewentualnie ripow - też brak atmos?

58 minutes ago, serenity15 said:

A jak sprawa dubbingu lektora na się co do filmów z bluray ewentualnie ripow - też brak atmos?

Atmos na płytach BD zakodowany jest w sciezce Dolby True HD, a ta zazwyczaj jest bez lektora. Lektor moze byc w dodatkowej sciezce DD albo DTS. Ja przynajmniej nie spotkałem filmu z lektorem PL w głównej sciezce (pomijam filmy wydane na DVD, bo tam z oczyywistych względów brak dzwięku HD).

Moze w dubingowanych produkcjach występuje Atmos ale to zazwyczaj jakies bajki/animacje, a ja takich produkcji nie oglądam 😉

Więć będzie bez Atmos.

Poprosze więc kogoś teraz aby mi złożył zestaw na same 5.1 mogą być 2 subwoofery i będę zamawiał

Pozdrawiam

2 minutes ago, serenity15 said:

Poprosze więc kogoś teraz aby mi złożył zestaw na same 5.1 mogą być 2 subwoofery i będę zamawiał

Przejrzyj sąsiednie tematy na forum. Jest ich kilka aktywnych obecnie i w kazdym padły jakies propozycje konfiguracji głosnikow. Oczywiscie takie "składanie" zestawów na forum trochę nie do konca moze trafic w Twoj gust. Kazdy inaczej słyszy i kazdemu moze podobac się co innego w dzwięku. Jeden lubi walnięcie basu, inny woli czyste, wyraziste wysokie tony itp. 

Poczytaj, zapoznaj się co tam ludzie proponują. Takie pytania naprawdę pojawiają się w dziale KD co 2-3 dni 😉

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, serenity15 napisał:

Więć będzie bez Atmos.

Pozdrawiam

Nic lepszego nie złożysz z tego co Ci proponowałem. Chyba że kładziesz nacisk na jakość to w tedy można jeszcze podać parę systemów ale w kinie bedzie tak średnio tz będzie za miekko… Przede wszystkim Atmos jest tylko w języku Angielskim, Niemieckim… Dubbing czy lektor to tylko podstawowe Dolby Digital. 

W jeżeli byś się zdecydował na Klipsch-a to w Niemczech jest on Tańszy i mógłbyś zaoszczędzić dobre 2 tys zł albo nawet i więcej… 

8 minutes ago, Stary200 said:

Przede wszystkim Atmos jest tylko w języku Angielskim, Niemieckim… Dubbing czy lektor to tylko podstawowe Dolby Digital. 

Juz o tym wspominałem. Dla tych, ktorzy oglądają tylko z lektorem jest to własciwie dyskwalifikacja Atmosa. Mi oglądanie z napisami nie przeszkadza ale czasem wolę lektora gdy nie skupiam się mocno na oglądaniu i odrywam wzrok od ekranu.

Gość

(Konto usunięte)

Przykład:

Klipsch 500M/504C/502s wszystko MK2 

Polska 9700 zł bez rabatu( cena podana ze strony Q21 )

Niemcy 8200 zł bez rabatu ( cena podana ze strony niemieckiej )

Gdybyś chciał fronty dać większe  a tylne monopolarne to wyjdzie tak: 600/504C/500 mk2

Polska 9100 zł

Niemcy 7600 zł

Do tego subwoofer np. :

SVS PB1000 Pro 

Polska 4600 zł

Niemcy 4000 zł

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Mi oglądanie z napisami nie przeszkadza ale czasem wolę lektora gdy nie skupiam się mocno na oglądaniu i odrywam wzrok od ekranu.

A ja gdy chcę zobaczyć film bo oglądając film z napisami wzrok kieruję na napisy i nie widzę większości… 

Róznice w cenach polskich i niemieckich naprawdę duze. Ze tez nas tak skrobią..

Co do skupiania się na napisach podczas seansu to duzo tez zalezy od tego kto jak szybko czyta i jaką ma podzielnosc uwagi. 

Ciekawe kiedy ktos z producentów odtwarzaczy wpadnie na pomysł odtwarzania sciezki np TrueHD/Atmos dla wszystkich kanałow poza centralnym, a centralny z lektorem odtwarzany ze sciezki DD 😆

Gość

(Konto usunięte)

I w tedy 

R-50/R-50C/R-50 i jest to koszt 4300 zł

4 minuty temu, brewka87 napisał:

Ciekawe kiedy ktos z producentów odtwarzaczy wpadnie na pomysł odtwarzania sciezki np TrueHD/Atmos dla wszystkich kanałow poza centralnym, a centralny z lektorem odtwarzany ze sciezki DD 😆

Byłby to niezły patent, ale przy masteringu mogli by tak od razu robić…

3 minutes ago, Stary200 said:

Byłby to niezły patent, ale przy masteringu mogli by tak od razu robić…

Myslę, ze jakby ktos nad tym pomyslał to dałoby się wypuścic sciezkę HD poprzez hdmi, a zwykły DD wysłac np toslinkiem albo juz zdekodowany jako pcm. 

Software'owo pewnie nie byłoby to trudne przy obecnych mocach obliczeniowych drzemiących w odtwarzaczach 🙂

2 minutes ago, serenity15 said:

pytanie co do amplitunera Yamaha  Avatage, masz może jakiś link bo nie moge ich znależć 

Tylko czy Yamaha z Klipsch-em nie będzie zbyt ostra na górze? Yamaha słynie z tego, ze jest raczej po jasnej stronie mocy 😉

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, brewka87 napisał:

Myslę, ze jakby ktos nad tym pomyslał to dałoby się wypuścic sciezkę HD poprzez hdmi, a zwykły DD wysłac np toslinkiem albo juz zdekodowany jako pcm. 

Software'owo pewnie nie byłoby to trudne przy obecnych mocach obliczeniowych drzemiących w odtwarzaczach 🙂

Też tak myślę ale po co tyle kombinować… najlepiej gdyby dystrybutor/mastering od razu by wypuszczali taki film, było by lżej i bez komplikacji… co za problem dać lektora do oryginalnej ścieżki? Niemcy tłuką to na potęgę…

11 minut temu, serenity15 napisał:

pytanie co do amplitunera Yamaha  Avatage, masz może jakiś link bo nie moge ich znależć 

Bo tych starszych już nie ma, są plastikowe nowe RX-A2A/A4A/A6A itd… 

Starszy model to był RX-A1080 -600€, RX-A2080-800€, RX-A3080-1500€ używane pierwszy właściciel

Edytowane przez Stary200
1 minute ago, Stary200 said:

Też tak myślę ale po co tyle kombinować… najlepiej gdyby dystrybutor/mastering od razu by wypuszczali taki film, było by lżej i bez komplikacji… co za problem dać lektora do oryginalnej ścieżki? Niemcy tłuką to na potęgę…

Pewnie dlatego, ze Polska jest traktowana przez dystrybutorów jak kraj trzeciego swiata niestety.

Moze tez chodzi o objętosc sciezki audio. Gdyby dali sciezkę HD/Atmos z lektorem, to wypadałoby tez dodac drugą HD bez lektora, a jak wiadomo one zajmują sporo miejsca. Zwykły DD na płycie bluray to praktycznie ułamek jej pojemnosci.

Gość

(Konto usunięte)

Podlinkował bym Ci testy ale Polscy testerzy śpią na temat kina… niemieccy opisują jako Spitzenklasse czyli najwyższa klasa 

4 minuty temu, brewka87 napisał:

Pewnie dlatego, ze Polska jest traktowana przez dystrybutorów jak kraj trzeciego swiata niestety.

Moze tez chodzi o objętosc sciezki audio. Gdyby dali sciezkę HD/Atmos z lektorem, to wypadałoby tez dodac drugą HD bez lektora, a jak wiadomo one zajmują sporo miejsca. Zwykły DD na płycie bluray to praktycznie ułamek jej pojemnosci.

Sorry ale w takim razie jak to robią Niemcy? Na jednej płycie masz Atmosa w Angielskim i Niemieckim Dubbingu? 

Polaczki nie mają sprzętu do tego to raz a dwa my już z płyt wyszliśmy… a streaming to o kant chu..ja. Tyle w temacie…

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, serenity15 napisał:

Denon AVC-X3800H - za 4891 to dobry ampli do tamtego zestawu?

ps. a jakie niemieckie sklepy polecacie pewne?

Ja robię zakupy w trzech jeżeli coś kupuję ale tam większości sprzętu nie ma…

co do tego co Ci polecałem… w maju jadę na urlop do PL to bym to Ci przywiózł, większości Niemieckich sklepów nie wysyła do PL tak jak i Polskie… a jak już chcą to koszta takie że głowa bolii😱

sklepy:

hifisound.de

grobi.tv

auditorium.de

jest też idealo.de to coś na pokroju polskiego ceneo.pl

12 minut temu, serenity15 napisał:

Denon AVC-X3800H - za 4891 to dobry ampli do tamtego zestawu?

Cena po rabacie, dobra… i ten ampli nada się do klipsch

Edytowane przez Stary200
3 minuty temu, Stary200 napisał:

Ja robię zakupy w trzech jeżeli coś kupuję ale tam większości sprzętu nie ma…

co do tego co Ci polecałem… w maju jadę na urlop do PL to bym to Ci przywiózł, większości Niemieckich sklepów nie wysyła do PL tak jak i Polskie… a jak już chcą to koszta takie że głowa bolii😱

sklepy:

hifisound.de

grobi.tv

auditorium.de

jest też idealo.de to coś na pokroju polskiego ceneo.pl

Cena bez negocjacji czy już po rabacie?

po rabacie.

jeśli byś mógł przywieżć to napisz mi na PW jaka jest wówczas cena tych wszystkich głosników (czy róznica jest warta zachodu)

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, serenity15 napisał:

po rabacie.

jeśli byś mógł przywieżć to napisz mi na PW jaka jest wówczas cena tych wszystkich głosników (czy róznica jest warta zachodu)

Ale których? Podałem dwa set-upy… zacytuj

Jeżeli bede wiedział to mogę się jeszcze potargować o jakieś procenty…

Spróbuj napisać do @Q21 na PW jaki Ci dadzą rabat kupując u nich ampli, kolumny i suba… może cena bedzie zbliżona i np dla 500 zł nie warto kupować w niemczech. Próbuj😉

Cytat

SVS PB1000 Pro lub SB2000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tylko nie wiem co do amplitunera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi