Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór głośników frontowych do YAMAHA aventage RX-A1020

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem amplituner kina Yamaha z YPAO, korekcja średnia bym powiedział. 

Ja mówię o mikrofonie pomiarowym np Umik. Podpinasz do PC, PC do sprzętu grającego i robisz pomiar pomieszczenia. Wtedy możesz się bawić ustawieniem kolumn, adaptacją pomieszczenia czy korekcją cyfrową dsp. 

Kablami dużo nie namodzisz. 

Na łóżku czułem jak mi mody grały. :P

.

W dniu 27.10.2024 o 18:07, J4Z napisał:

Miałem amplituner kina Yamaha z YPAO, korekcja średnia bym powiedział. 

Ja mówię o mikrofonie pomiarowym np Umik. Podpinasz do PC, PC do sprzętu grającego i robisz pomiar pomieszczenia. Wtedy możesz się bawić ustawieniem kolumn, adaptacją pomieszczenia czy korekcją cyfrową dsp. 

Kablami dużo nie namodzisz. 

Na łóżku czułem jak mi mody grały. :P

Ale to ma chyba sens dopiero jak będą pozostałe 3 kolumny? Tzn subwoofer i tylne ? Wtedy kupię ten mikrofon. 

RN 803 jest stereo i też ma YPAO, więc funkcjonalność nie tylko w wielu

kanałach i np. YPAO vol. też może się przydać. Ale czy da się odpalić użytecznie

w stereo, tego nie wiem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciekawa sprawa bo rozłożyłem łóżko w salonie (narożnik z funkcją spania) i puściłem pare utworów byłem zdziwiony jak zmienił się na lepsze dźwięk... To jest to czego brakowało plus jeszcze trochę basu którego nadal nie ma. Czyli tak jak pisaliście pewnie akustyka. Spróbuję coś jeszcze pokombinować bo jest znacznie lepiej z rozłożony łóżkiem ...

W dniu 29.10.2024 o 12:51, audioburak napisał:

RN 803 jest stereo i też ma YPAO, więc funkcjonalność nie tylko w wielu

kanałach i np. YPAO vol. też może się przydać. Ale czy da się odpalić użytecznie

w stereo, tego nie wiem.

Yamaha to swoje YPAO pcha teraz praktycznie wszędzie. 

I dobrze. Przynajmniej będzie alternatywa dla Dirac Live - drogiego, skomplikowanego, mało efektywnego.

Jedyne co mnie boli, że obecny trend na wszędobylskie DSP obniży nacisk ze strony klientów na jakość komponentów w elektronice audio.

Kiedyś było - źle brzmi to kup lepiej wykonany model. Teraz będzie - źle brzmi to ściągnij z naszej strony nową krzywą korekcji. A że w środku części z chińskiego śmietnika, to trudno. Pójdzie kalibracja i się wyrówna... "Będziesz pan zadowolony".

Ypao moim zdaniem znacznie lepiej sprawdza się w amplitunerach kina domowego. 

A jeśli ktoś uważa że to jest zła aplikacja to znaczy że nie miał możliwości sterowania i ustawienia i jej manualnie. Tam jest dość fajny rozbudowy equalizer. Ładnie radzi sobie też z ustawieniami: flat, large, itp.

Pcha, bo to jest ich kalibracja. Autorskie rozwiązanie. 

Nie muszą płacić nikomu.

10 godzin temu, Gargan napisał:

Yamaha to swoje YPAO pcha teraz praktycznie wszędzie. 

I dobrze. Przynajmniej będzie alternatywa dla Dirac Live - drogiego, skomplikowanego, mało efektywnego.

Jedyne co mnie boli, że obecny trend na wszędobylskie DSP obniży nacisk ze strony klientów na jakość komponentów w elektronice audio.

Kiedyś było - źle brzmi to kup lepiej wykonany model. Teraz będzie - źle brzmi to ściągnij z naszej strony nową krzywą korekcji. A że w środku części z chińskiego śmietnika, to trudno. Pójdzie kalibracja i się wyrówna... "Będziesz pan zadowolony".

Że ty się nie boisz wystawiać aż tak na pośmiewisko 

Dirac jest mało efektywny?

Jest skomplikowany bo wymaga więcej od użytkownika? Jest drogi bo jest tego warty.

Natomiast co do drugiej części wypowiedzi niestety muszę się zgodzić. Korekcja nie załatwi nam wszystkiego i był także temat tutaj o tym że Dirac z bowersa Elaca nie zrobi. 

Korekcja jest bardzo ważna ale nie zastąpi wszystkiego

• Pokaż nowe odpowiedzi