Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór głośników frontowych do YAMAHA aventage RX-A1020

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Ethorious napisał:

Tak na bank zostają ^^ tylko wydaje mi się że kabel do wymiany. Czytałem że do tych głośników powinien być jakiś o przekroju 2,5mm? 

Przekrój ma tu mniejsze znaczenie. A skąd wniosek że kabel do wymiany ? Co się dzieje?

Wniosek stąd że kabel jest ze starego zestawu stereo Yamaha pianocraft i ma już "trochę lat" z jednej strony (od strony wzmacniacza) zrobiłem go na dwóch wtykach nakamichi bo miałem natomiast od strony głośników jest po prostu ,skręcony "na żywca" . 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 9.05.2024 o 11:46, Ethorious napisał:

Wniosek stąd że kabel jest ze starego zestawu stereo Yamaha pianocraft i ma już "trochę lat" z jednej strony (od strony wzmacniacza) zrobiłem go na dwóch wtykach nakamichi bo miałem natomiast od strony głośników jest po prostu ,skręcony "na żywca" . 

Ukryta Zawartość

Inacustic 2x1.5 mm

Pytanie co chcesz zmienić wymieniając kabel. 

Sporo "nowych" kabli zagra bardzo podobnie / niemal identycznie.

Ja akurat jestem zwolennikiem testowania kabli. Uważam że warto. Ale właśnie testowania. No i trzeba by bswiadomym co się uzyskuje a co chce.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Inacustic 2x1.5 mm

Pytanie co chcesz zmienić wymieniając kabel. 

Sporo "nowych" kabli zagra bardzo podobnie / niemal identycznie.

Ja akurat jestem zwolennikiem testowania kabli. Uważam że warto. Ale właśnie testowania. No i trzeba by bswiadomym co się uzyskuje a co chce.

Tzn że przykładowo jeśli zamontuje te wtyki bananowe od strony głośników (bo tam ich jesCze nie mam) to mając np z jednej strony nakamichi a z drugiej te ze zdjęcia i ten kabel jakość będzie podobna niż gdybym kupił np nowy kabel powiedzmy firmy acustica ? Mam też cynę z domieszką srebra .. może lepiej tak to ogarnąć? Sam już nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem w tej sytuacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ethorious napisał:

Tzn że przykładowo jeśli zamontuje te wtyki bananowe od strony głośników (bo tam ich jesCze nie mam) to mając np z jednej strony nakamichi a z drugiej te ze zdjęcia i ten kabel jakość będzie podobna niż gdybym kupił np nowy kabel powiedzmy firmy acustica ? Mam też cynę z domieszką srebra .. może lepiej tak to ogarnąć? Sam już nie wiem co będzie lepszym rozwiązaniem w tej sytuacji.

Ukryta Zawartość

Generalnie jeżeli kupuje się kable z fabryczną konfekcją to możesz się spodziewać nieco lepszej jakości. Chodź to mocne uogólnienie. 

Wtyki to kwestia wygody. One nie poprawiają brzmienia. Mogą je jedynie zepsuć. 

Więc jeśli kabel masz a sprzętu nie przestawiasz i nie wypinasz zbyt często to zostaw jak jest czyli od strony kolumn po prostu przykręcane gołe kable. 

Takie rozwiązanie stosuje się dość często.

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...
W dniu 29.04.2024 o 16:29, RYSZARD13 napisał:

Można na tym amplitunerze zbudować niezły system do słuchania też muzyki jak i kino domowe, za nie duże pieniądze ale jest to trochę zabawy w doborze kabli rca jak i zasilających,jak i reszty komponentów takiego systemu.

Mi to zajęło 2 lata, ja mam aventage RX-A1010 i kolumny Audio Pro Avanto 5.0,subwoofer rel 205 gramofon denon 57l,przedwzmacniacz lampowy,odtwarzacz kina domowego Oppo 105d i jak niektórzy są zdziwieni że taki zestaw może zagrać jak na dobrym wzmacniaczu  stereo.

Jest trochę z tym zabawy to jest jeszcze uzależnione od samego pomieszczenia w którym to ma zagrać, trudno jest doradzać bo każdy ma inne ucho jak i preferencje.

Ryszardzie co masz na myśli "trochę zabawy" ?. Słucham i słucham od jakiegoś czasu ale coś mi to nie gra tak jak należy chyba. Wydaje mi się że coś mam źle poustawiane/po podłączane. Kabel RCA tzw czincz? Chodzi Ci o kabel wychodzący z głośników do wzmacniacza rozumiem. Ja mam podpięty wzmacniacz HDMI do tv i kablem optycznym do odtwarzacza CD jeśli chce słuchać z płyty :))) 

Edytowane przez Ethorious

Czyli jedyne kable w systemie mające jakiś zasadniczy wpływ na dźwięk

to kable głośnikowe, bo resztę masz podłączoną cyfrowo.

Jakbyś umiał opisać czego Ci brak, czy też co poprawić w dźwięku byłoby łatwiej.

Za dużo basu, czy góry pasma, może odwrotnie, a może zakup jednak chybiony 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Czyli jedyne kable w systemie mające jakiś zasadniczy wpływ na dźwięk

to kable głośnikowe, bo resztę masz podłączoną cyfrowo.

Jakbyś umiał opisać czego Ci brak, czy też co poprawić w dźwięku byłoby łatwiej.

Za dużo basu, czy góry pasma, może odwrotnie, a może zakup jednak chybiony 😉 

W mojej mini wieżyczce Yamaha pianocraft która w prawdzie znajduje się w bardzo małym pokoju jak słucham czegokolwiek to efekty takie jak dudnienia, wysokie tony i vokal jest mega słyszalny. Czuje się jakbym dryfował razem z muzyką która puszczam . Np. Taki utwór madonna Frozen. Tutaj tego nie ma. Tak jakby dźwięk mnie niewystarczająco wchłaniał nie wiem ciężko to opisać słowami. Może i trochę basów mało ale nie mam subwoofera jeszcze więc może dlatego. Poczytałem teraz trochę o kablach i kupiłem przed chwila właśnie AudioQuest SLiP XTRM 14/2. Zobaczymy. 

No to masz problem z akustyką pomieszczenia skoro taki system tak mocno angażuje pomieszczenie.

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to masz problem z akustyką pomieszczenia skoro taki system tak mocno angażuje pomieszczenie.

Salon jest otwarty na kuchnię czy to może być przyczyną? Czy jest jakaś możliwość żeby ten problem rozwiazac ? 

22 minuty temu, Ethorious napisał:

Salon jest otwarty na kuchnię czy to może być przyczyną? Czy jest jakaś możliwość żeby ten problem rozwiazac ? 

Większość nowego budownictwa to teraz salon z otwartą kuchnią.

Nie stawiał bym na to. 

Masz jakiś dywan?

Pokaż zdjęcie swojego pomieszczenia jeśli możesz.

52 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Większość nowego budownictwa to teraz salon z otwartą kuchnią.

Nie stawiał bym na to. 

Masz jakiś dywan?

Pokaż zdjęcie swojego pomieszczenia jeśli możesz.

Nie mam dywanu, na podłodze są płytki. Mieszkam w Holandii więc raczej budownictwo tu jest trochę dziwaczne :) 

Ukryta Zawartość

IMG20241025093216.jpg

IMG20241025093235.jpg

Kupilem nowy kabel bo ten który jest aktualnie podpięty jest właśnie z Yamaha pianocraft która kupiłem używana od Holendra, cholera wie ile ma lat i jak był "użytkowany" poza tym jest za długi i nie wiem czy to ta miedź OFC czy nie. Teraz kupiłem nowy pewny zobaczymy czy to coś da. A jeśli chodzi o salon to jak tak patrzę na to zdjęcie i przypomnę sobie jak to gra to mam jakieś takie wrażenie jakby ta muzyka uciekała na kuchnię . Nie wiem sam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie dwie kwestie: 

Czy jak zasłonisz okno zmienia się akustyka ?

Wysuń kolumny choćby 5 - 10 cm przed RTV i spróbuj zmienić kąt dogięcia,

a nie na wprost. Czasem bywa, że trzeba osie nawet skrzyżować przed ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ciężko powiedzieć, myślę że trochę jest różnica ale to nadal nie to. A kwestia tych ochronek na membrany głośników które się zakłada i ściąga ? Może gdybym je zdjął było by lepiej w sumie nie próbowałem jeszcze . Daje to jakaś istotną roznice? 

Wiele testów kolumn wręcz zaleca zdejmowanie maskownic, bo w istotny sposób psują

charakterystyki podczas pomiarów. A do tego dochodzi akustyka wnętrz, co może

w sumie dawać efekty naprawdę trudne do przewidzenia ...

Znalazłem taki wyimek z testu: maskownica jest elegancka, ale bardzo psuje charakterystykę

Ukryta Zawartość

Dobrze byłoby też wiedzieć czego tak naprawdę brak - basu, góry, czy po prostu

przejrzystości i naturalnej agresji w dźwięku. Poczekajmy na nowe kable ...

Ukryta Zawartość

5 minut temu, audioburak napisał:

Wiele testów kolumn wręcz zaleca zdejmowanie maskownic, bo w istotny sposób psują

charakterystyki podczas pomiarów. A do tego dochodzi akustyka wnętrz, co może

w sumie dawać efekty naprawdę trudne do przewidzenia ...

Znalazłem taki wyimek z testu: maskownica jest elegancka, ale bardzo psuje charakterystykę

Ukryta Zawartość

Dobrze byłoby też wiedzieć czego tak naprawdę brak - basu, góry, czy po prostu

przejrzystości i naturalnej agresji w dźwięku. Poczekajmy na nowe kable ...

O matko...ale ta krzywa czarna w dół poleciała z maskownicami na teście masakra :o . No cóż tak jak piszeszw wysune je trochę do przodu i delikatnie ugnę do wewnątrz, zdejmę maskownice i wymienię kabel zobaczymy jaki będzie wtedy efekt i dam znać czego dokładnie mi brakuje. Myślę że kabel dzisiaj już będzie .

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Ethorious napisał:

Nie mam dywanu, na podłodze są płytki. Mieszkam w Holandii więc raczej budownictwo tu jest trochę dziwaczne 🙂

Ukryta Zawartość

IMG20241025093216.jpg

IMG20241025093235.jpg

Kupilem nowy kabel bo ten który jest aktualnie podpięty jest właśnie z Yamaha pianocraft która kupiłem używana od Holendra, cholera wie ile ma lat i jak był "użytkowany" poza tym jest za długi i nie wiem czy to ta miedź OFC czy nie. Teraz kupiłem nowy pewny zobaczymy czy to coś da. A jeśli chodzi o salon to jak tak patrzę na to zdjęcie i przypomnę sobie jak to gra to mam jakieś takie wrażenie jakby ta muzyka uciekała na kuchnię . Nie wiem sam...

No i mamy odpowiedź. 

Masz najgorsze możliwe pomieszczenie ze względów akustycznych. 

Za dużo twardych powierzchni. 

Nie wiem jak podchodzisz do kwestii wyglądu z dywanem ale on naprawdę u ciebie zmieniłby bardzo dużo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No i mamy odpowiedź. 

Masz najgorsze możliwe pomieszczenie ze względów akustycznych. 

Nie wiem jak podchodzisz do kwestii wyglądu z dywanem ale on naprawdę u ciebie zmieniłby bardzo dużo

Żona by mnie chyba udusiła za dywan jakbym tam chciał :D cóż mozna rzec... Można coś zrobić zamiast dywanu ? :D co masz jeszcze na myśli mówiąc twarde powierzchnię? Ściany są wszędzie przecież 

Można zamiast dywany dać grubą wykładzinę 😁

Zainwestuj w DSP, bo do jasno brzmiącego wzmacniacza kupiłeś jasno brzmiące kolumny, a potem mówisz, że basu brak 🤦

Maskownica psoci tylko w zakresie wysokich tonów. Basu Ci nie popsuje. Może poprawić, bo zabierze wysokich tonów.

A'propos wpływu kabli na brzmienie...

Czyli kwestia ścian do poprawienia w takim razie tu szybciej coś zorganizuje niż na podłodze xD

24 minuty temu, Gargan napisał:

Można zamiast dywany dać grubą wykładzinę 😁

Zainwestuj w DSP, bo do jasno brzmiącego wzmacniacza kupiłeś jasno brzmiące kolumny, a potem mówisz, że basu brak 🤦

Maskownica psoci tylko w zakresie wysokich tonów. Basu Ci nie popsuje. Może poprawić, bo zabierze wysokich tonów.

A'propos wpływu kabli na brzmienie...

Ok, ale jak będę miał już subwoofer to kwestia basu będzie zamknięta.

A Jak basu brakuję, możliwe że bez dsp lub przestawienia (może pomóc, nie musi) kolumn go nie odzyskasz.  Akustyka to suka. Zależy też jakiego basu, bo możesz oszukać zmysły i zalać wszystko niskim (łuuu łuuu). Subwoofer jest do uzupełnienia kolumn o najniższy bas (subbass). Jak brakuje Ci wyższego to sub Ci nie pomoże. Sorry ja tak trochę nie w temacie.

Edytowane przez J4Z

.

Nadrobiłem temat, no lekko tu nie będzie, jak nie wiadomo o co chodzi. 😄 Z mojej strony mogę wspomnieć, że akustyka imo jest najważniejsza. Odpowiedź pomieszczenia SPL, to niesamowicie kształtuje brzmienie. Ważny jest też czas pogłosu żeby Ci się nie zlewało wszystko, nie było chaotyczne i męczące.

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To pogłos, a ustawienie i SPL to drugie i trudniejsze.

Ukryta Zawartość

Autorze, to moje SPL. Zielony przed korekcją, czerwony po (później troszkę zmieniłem i jeszcze pewnie będę się bawić). Od mniej więcej 250Hz w dół (lewo) masz bas. Widzisz jakie cyrki u mnie się działy?

Pierwsze co bym polecał każdemu początkującemu, to zakup mikrofonu pomiarowego. Żeby nie to, nadal bym przerzucał sprzęty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

W dniu 25.10.2024 o 20:41, Ethorious napisał:

Żona by mnie chyba udusiła za dywan jakbym tam chciał 😄 cóż mozna rzec... Można coś zrobić zamiast dywanu ? 😄 co masz jeszcze na myśli mówiąc twarde powierzchnię? Ściany są wszędzie przecież 

Twarde powierzchnie mam na myśli takie od których fala dźwiękowa się po prostu odbija. Jeżeli na podłogę położy się gruby dywan to do odbicia są mniejsze jeżeli na ścianach są na przykład jakieś ustroje akustyczne albo firanki grube zasłony to jest dokładnie taki sam efekt. 

W twoim przypadku, żona, rozumiem że będzie blokadą tego typu udziwnień skoro już dywan nie przejdzie. 

Więc albo się przyzwyczajasz do tego jak jest albo możesz spróbować zmienić na sprzęt który jest mniej podatny na warunki akustyczne chociaż to będzie trudne i wymagało więcej czasu na eksperymenty

W dniu 26.10.2024 o 00:05, Gargan napisał:

Nie. Wtedy dojdzie problem z dopasowaniem subwoofera.

E tam. 

REL seria T i gotowe. 

Chwilę przyjemności kilka prób i mamy to. 

Jak to się dzieje że ty nawet jak jesteś zablokowany to odpisujesz na wiadomości?

14 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak to się dzieje że ty nawet jak jesteś zablokowany to odpisujesz na wiadomości?

W sensie PW? Ostatnio cisnęli adm w wątku moderacyjnym, żeby przy banie można było pisać prywatne wiadomość. Może adm uległa. 🤦

Edytowane przez J4Z

.

13 minut temu, J4Z napisał:

W sensie PW? Ostatnio cisnęli adm w wątku moderacyjnym, żeby przy banie można było pisać prywatne wiadomość. Może adm uległa. 🤦

Nie nie w sensie że otwarcie tutaj na forum znowu ma przy niku! I znowu jego posty są widoczne. 

On jest bardzo często zablokowany a mimo to działa na forum 

Ok. Mogłem nie załapać. Faktycznie bo nie siedzę tu codziennie. 

Ciekawe czy finalny czy to będzie jescze jedna przed ostatnia szansa.

W dniu 26.10.2024 o 00:37, J4Z napisał:

Nadrobiłem temat, no lekko tu nie będzie, jak nie wiadomo o co chodzi. 😄 Z mojej strony mogę wspomnieć, że akustyka imo jest najważniejsza. Odpowiedź pomieszczenia SPL, to niesamowicie kształtuje brzmienie. Ważny jest też czas pogłosu żeby Ci się nie zlewało wszystko, nie było chaotyczne i męczące.

To pogłos, a ustawienie i SPL to drugie i trudniejsze.

Ukryta Zawartość

Autorze, to moje SPL. Zielony przed korekcją, czerwony po (później troszkę zmieniłem i jeszcze pewnie będę się bawić). Od mniej więcej 250Hz w dół (lewo) masz bas. Widzisz jakie cyrki u mnie się działy?

Pierwsze co bym polecał każdemu początkującemu, to zakup mikrofonu pomiarowego. Żeby nie to, nadal bym przerzucał sprzęty.

Panowie, kabel dotarł. Podłączyłem go bezpośrednio jak to się mowi na goło bo te wtyczki bananowe nakamichi jednak można sobie wsadzić ładnie mówiąc w de :D Ogolnie, jest znacznie lepiej dźwięk jest wyraźniejszy ale brakuje mi przede wszystkim delikatnego bassu tak że przy jakichś efektach czuć to takie tąpnięcie w klatce piersiowej (nie mówię tu o wiejskim bum bum :D ). I tak jakby faktycznie był ten problem z akustyka. J4Z do tunerów Yamahy są dedykowane mikrofony pomiarowe YPAO o tym mówisz? 

P.S w między czasie doszedł jeszcze głośnik akustyczny.

IMG20241027171856.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi