Skocz do zawartości
IGNORED

Kity Akustyka

jarekt

Rekomendowane odpowiedzi

marko3T, 26 Paź 2007, 15:03

>9800 mam w domu

A w jakiej konstrukcji (to znaczy z czym współpracuje, z jakimi przetwornikami), i jaki układ zwrotnicy masz dla tej kopułki, czy można ją filtrować zwrotnicą II rzędu przy 2,5kHz bez żadnych układów typu RLC ?? Interesuje mnie ta kopułka...

zoltar

9800 w towarzystwie scanów układ 3dr. .... tylko że nie gra. Na razie wszystkie głośniki są w pudełkach , a skrzynkę mam jeszcze nie pomalowaną.

Być może posłucham go po niedzieli w układzie 2dr. z węglowym scanem ,oczywiście jak będę miał czas na eksperymenty.

A czy to dobry pomysł łączyć metalową kopułkę z papierowymi głośnikami średnioniskotonowymi ew. średnio i niskotonowymi? Może lepiej łączyć z jakimś sztywnym przetwornikiem np. magnezowym seasem.

Praktyka uczy ,że takie połączenia są jak najbardziej możliwe. Nic nie stoi na przeszkodzie , a nawet warto tak eksperymentować. Teoretycznie świeże dynamiczne brzmienie twardej kopułki może ładnie dopalić średnice.

Już to kiedyś pisałem ... to właśnie głośnik wysokotonowy ma duży wpływ na to , czy kolumnę odbieramy jako dynamiczną i analityczną.

m3T

Monitor z membrana bierną - to rzecz dla koneserów. Na pewno mozna dostać strojenie typu 10dm3 30Hz (rura musiałaby mieć 4cm średnicy i 37cm długości a więc totalna abstrakcja). Tym niemniej zejście obiecywane przez AkustyK'a jest IMHO nieco naciągane. Każdy może sobie to zresztą przemodelować.

Jak dla mnie najsensowniejszy projekt monitorka z membranami biernymi wyglądałby tak - dwie membrany na bocznych ściankach. Po pierwsze - mamy równoważenie się sił bezwładności, suby z pojedynczymi membranami potrafią wręcz jeździć po podłodze jak wirówka z źle ułożonym wsadem. Po drugie - PR na tylnej ściance powoduje pewne problemy z odsłuchem nearfield jak to osobiście stwierdziłem.

Dlatego ostatnio rozważałem taki projekt do sypialni - 18W8545 + 2*SP18R, 15dm3, 30 - 35Hz (może trzeba je będzie minimalnie przeciążyć ponad te 55g z katalogu). Takie coś dałoby namiastkę prawdziwie pełnopasmowego brzmienia w małym pomieszczeniu.

Tym niemniej Visaton TIW200XS w 30dm3 ob. zamkniętej jest lepszy pod względem zejścia i wytrzymałości (zwłaszcza bardzo nisko), a razem z 15W8530K00 (dużo lepszym na środku od 18W8545) jest porównywalny cenowo z zestawem 18W8545 + 2*SP18R. Jedyną zaletą monitorka jest mniejszy rozmiar.

Chruper

Co do tego strojenia o które wcześniej pytałeś , to ja też nie znam "naukowego" określenia i podejrzewam że go nie ma.

Nie doszedłem to takiego budowania na podstawie zabawy z symulacjami na komputerze , to był efekt budowania wielu różnych skrzynek , a tak postępując zbudowałem ostatnimi czasy już kilka kolumn. Jeszcze coś , b. ważna jest solidna skrzynka.

Mojego Isisa tez opieram na takim podejściu czyli niskie strojenie i nie przewymiarowana obudowa.

Efekt pracy takiej obudowy sam słyszałeś i jest to zaprzeczenie obiegowej opinii na temat dudniących i nie kontrolowanych niskich tonów z B-R. Zresztą takie opinie wygłaszają ludzie nie mający o tym żadnego pojęcia.

Można by powiedzieć ,że bas ma impuls i kontrole jak z OZ , ale niżej schodzi.

Nie będą zadowoleni miłośnicy ciągłego basowienia, bo na pierwszy rzut wydaje się ,że kolumna ma mało basu , ale dla nich są typowe B-R.

Pzdr.

Jak dla kogoś MB Seasa są za drogie, można spróbować Daytonów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tanie jak barszcz SD215-PR mogłyby zastąpić SP18R w monitorku na Scanach, co prawda z racji większego Sd trzeba by je dociążać do ok 240g Mmp (razem 0.5kg masy ruchomej na dwóch PR-ach) ale powinny to wytrzymać a układ "boxer" sprawi że monitorek z podstawki spaść nie powinien.

Ukryta Zawartość

Co do kitów Akustyka ...

Przezyłem chyba wszystkie fazy od zniechęcenia do euforii i doszedłem do.... dzwięku

Jest to moje PRYWATNE zdanie ale sa to projekty dopracowane pod każdym wzgledem - wymagaja tylko odpowiedniego doboru sprzetu i (niestety) muzyki. Potem mozna juz tylko szukac "miodu"

Na necie zobaczyłem

Pzrzybyłem i posłuchałem (ale nie tego co chciałem zbudowac) i byc moze jest to główna wada tych kitów ale moim zdaniem jest w tym tez pwewna filozofia bo wszystkie sa zbudowane w oparciu o w/w reguły

Zakupiłem kit (XT2 mk. 2)

Zbudowałem obudowy patrz w "wasze konsytukcje DIY" (no nie do konca DIY ale byłem z siebie tak dumny że umiesciłem zdjęcia)

Podłączyłem do Technicsa i ... zawyłem

Potem męczyłem przesympatycznych ludzi ze sklepu Strefa Dzwieku we WRO biorąc do odsłuchu chyba z 6 wzmacniaczy i-lub cd ) mialem np zestaw Edgara za ok 8kzł

Wylądowałem (wydawało mi sie ze z powodu zmeczenia) na NAD 321 BEE + 521 BEE mimo ze budzet mialem 2-3 rayz wiekszy ale okazało sie ze Panowie ze sklepu w koncu wyczuli o co mi chodzi

A teraz słucham ( w btw podłaczyłem gramofon + preamp Ahaji i z tym sie teraz bawie ..Dżisus & Maria jak to zaczyna brzmieć !!)

To co moge powedziec o tym kicie - (XT18 WH x 2 + XT 25) - trudny i wymagajacy duzej pokory od uzytkownika.

Jako "były" akustyk (nagłasniałem ... imprez + studio i nie były to wiejskie potańcówki ) i po długich dyskusjach z p. Kisielem (przynajmniej w moim wypadku pomagał po zakupie i odpowadał nawet na najbardziej idiotyczne pytania w sposób b. fachowy) udało mi sie doprowadzic do sytuacji, w ktorej dzwiek zaczyna być bardzo istotna strona całej "zabawy". Na pewno popracuje nad zwrotnica do górki ale to juz szukanie miodu. Mam tez ochote na posluchanie ganiclona bo generalnie IMHO zestaw jest "barwowo ciemny" (ale byc może wynika to z ustawienia zestawu i pomieszczenia - słuchałem DIY na STK - szalał ale był "jasny" - zero kontroli ale straszna przestrzeń)

Generalnie : dopracowane i "audiofilskie" (co najmniej dla 50% społeczeństwa, które w wiadomym sklepie nie kupuje) zestawy.

To o czym wspominałem na poczatku: bezlitosne dla złych realizacji i nagrań gdzie RMS jest wazniejszy niż dynamika (jak sobie np posłuchałem płyty "W .. gra żonie" to nawt moja Zona stwierdziła ze grał w kuchni).

Znajomi słuchali pobłazliwie do czasu (np 1 płyta Tracy Capmann lub Dana Krall Live bo na JT i tak sie nie znali) a teraz nawet nie odkurzają swoich B&W + Marantze + ...... (zestawów za 10 kzł ze sklepu, w którym 50% społeczeństwa...) i juz nie zachwycaja sie wyłacznie sie fornirowanymi obudowami.

Teraz jak wspominałem bawie sie gramofonem (Dual 714q + Denon 110 + Ahaja zmontowany na płytce próbnej na podwójnym NE- piórkiem i węglem - pofesjonalny "sie robi") i o dziwo zestaw sie .. "rozjasnił i uprzestrzennił" (nie chce mi sie uzywac tych pierduł, które z ulubieństwem stosuja recenzenci sprzetu) czyli poi prostu "gra" .

Oczywiscie i tutaj słychac że płyty z Deutsche Dramatische Republik nie sa Atlantic ale pare płytek ...po prosty morduje (mam takiego kumpla, który zawsze jest w modzie "Smerf maruda" ale jak sobie posłuchał oryginalnych Blues Brothers + 2 Tracy + Graceland + okropnie zdarte ale z.. dynamiczne Highway to Hell to ... powiedział, że musi iść bo żona dzwoni).

To tyle (pisze słuchając Leszka J (.. paztrzcie jak sie lata gdy d. jest wolne od bata..) na słuchawkach od (chyba)

I poda na nowo nabytym za 50pln i czasem przeskakującym SONY CDP790 (taki zestaw mam w małym pokoju przy biurku/stole roboczym

ps .. szukam słuchawek (rodzina i ten soniak) i tak sobie mysle: AKG 240 monitor czy Bayery DT 880 bo Sanki HD650 to juz w sklepie gdzie ... przeceniono z 750 zł na 430 jak macie jakieś tipy to ...

dywan102, 28 Paź 2007, 13:11

>WROC DO PODSTAWOWKI.

>KOMPLETNIE NIC NIE ZROZUMIALEM Z TWOJEJ WYPOWIEDZI.

Widzisz dywan102 ludzie w słowie pisanym ujawniają swój sposób myślenia, to znaczy, że czasami bardzo mądrzy ludzie nie potrafią czegoś wyjaśnić mówiąc, ale potrafią to wyjaśnić pisząc... Omawiany przypadek jest bardzo ciężki... :-)) ciekawe kim ten Pan jest z zawodu... ;-)

tak sie zastanawiam ilu w Polsce jest dobrych akustykow.

bywam na roznych powazniejszych imprezach i ogolny poziom naglosnienia jest kiepski. przede wszystkim jest bardzo glosno, nie do zniesienia.

tak wiec co nasz kolega forumowy ma na mysli mowiac ze byl akustykiem, i patrzac dalej jakie wnioski moge wyciagnac z jego pisma, sposobu wypowiadania sie?

"To tyle (pisze słuchając Leszka J (.. paztrzcie jak sie lata gdy d. jest wolne od bata..) na słuchawkach od (chyba)

I poda na nowo nabytym za 50pln i czasem przeskakującym SONY CDP790 (taki zestaw mam w małym pokoju przy biurku/stole roboczym

ps .. szukam słuchawek (rodzina i ten soniak) i tak sobie mysle: AKG 240 monitor czy Bayery DT 880 bo Sanki HD650 to juz w sklepie gdzie "

żeby ten fragment zinterpretować to już trzeba politologię skończyć ;]

To mi sie dostało (od wszystkich)

abuq1

W wolnym tłumaczeniu : słuchałem Leszka Janerki i Klausa Mithoffa na gracie, którego kupiłem zeby w pokoju gdzie nie stoi sprzet a gdzie czsami dłubie w sprzecie słuchac "muzyki".

Ponieważ jedyne słuchawki jakie mam sa od tego Ipoda a rodzina nie lubi słuchania na "głównym" zestawie w godzinach nocnych - używając mojej małej inteligencji postanowiłem zakupić słuchawki. Przy okazji poprosiłem o opinie co do mojego wstęonego wyboru.

No coż

Na chwilę obecną ... to nie wiem ilu jest dobrych.

Jakieś 8 lat temu było kilku wybitynych ale na prawde kilku.

Miłem to szczescie ze uczyłem sie "fachu" pod nadzorem muzyka-akustyka a sam tez troche grałem więc wiedziałem jak miniej więcej powinna brzmieć gitara , piano itd

Oczywiście każdy z "artystów" miał swoje specyficzne brzmienie i przed nagłosnieniem warto było posłychac na scenie co "leci" z wzmacniacza, bebna, klawisza .... i jak to "zapodac" wzocnione n razy.

Należy także uwzglednić akustyke pomieszczenia (zapraszam do Hali Ludowej we Wrocławiu)

Z tego co widze (bo słuchac się nie da) obecnie:

Realizatorzy telewizyjni i w wiekszosci radiowi nadal są głusi (no chba ze gra "gwiazda i ktoś im pomaga)

Nagłosnienie duzych imprez to spinanie "cudownych zabawek" które same grają a kompresory bramki i inne filtry pinują zeby sie nie sprzęgało.

Małe imprezy w klubach lecą na szumofonach (miksery) i zestawach 3 w jednym (aktywne kolumienki)

O "artystach" nie wspomne - zasada jest prosta jak zagrasz tak cie nagłosnią i nie pomoga kolejne cudowne zabawki (nie zapomne kolegi, który na trasie w b ZSRR w kanjpie wszedł na scene i zagrał na Jolanie podpietej do Vermony tak że ..)

Co do bycia akustykiem: pozwoliło mi to na słuchanie jak graja "artysci" i te brzmienia utrwaliły sie w mojej pamieci na długie lata. Uzmysłowiło mi tez że mozna cos zagrać znakomicie lub fatalnie. Poniewaz kompletnie zmieniłem branze od 2 lat wracam do słuchania muzyki (ale juz w domu) staram sie te brzmienia przywrócić (lub nie) stad - podobaja mi sie kity p. Kisiela ale generalnie podoba mi sie dobrze zagrana muzyka (zabrzmi na lampowym radiu, które ma w kuchni) ale na Ipodzie to juz inna bajka.

A jezeli chodzi o wysławianie sie : przecinaek stawia sie przed ż natomiast przed spójnikami bedacymi samogłoskami nigdy (jak to mówia w branzy IT: "B to C czasami znaczy back to college"

A tak bardziej merytorycznie bo mnie kusi 3 drozny zestaw co sadzicie o tym:

Ukryta Zawartość

Generalnie uwielbiam 3 drogi ale jak pisze "lampizator" :

duzy woofer (15-18"")

skromny ale "prawdziwy"środek (może być z papierowa membraną)

no i ... "górka" .. tu pozostawiam pole do popisu mądrzejszym ode mnie (z akustyki wnika driver + supergóra) - co da rade - nie wiem

Ukryta Zawartość

Raz a porządnie, to 2x12cali. Duży woofer=duże mozliwości , tylko trzeba dyspopnować "lokalem" :-)

Tak już bardziej przyziemsko to 8cali już wiele potrafi.

Mi chodzi jeszcze po głowie konstrukcja 2x20cm , ale to może kiedyś , a może nigdy.

A mi chodzi po głowie coś w tym stylu z AC-250MkII (10") w obudowie zamkniętej. Może kiedyś powstanie... a może nigdy ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.