Skocz do zawartości
IGNORED

Piano Craft E-600 - pytania laika

surt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Prosze o lagodne traktowanie laika :)

Nosze sie zamiarem kupna Piano Craft'a E-600 i mam w zwiazku z tym pare pytan.

1. Czy "cykanie" napedu dvd podczas odtwarzania /czytalem o tym w kilku postach/ jest na tyle glosne ze staje sie uciazliwe i przeszkadza w sluchaniu muzyki?

2. Czy bedzie to dobry sprzet do pomieszczenia o pow 32 m2?

3. Chce go kupic na allegro w cenie 1700 zl z 2 letnia gwarancja wystawiana przez sprzedawe, co sadzicie?

z gory dziekuje za pomoc

pozdrawiam Przemek

https://www.audiostereo.pl/topic/16717-piano-craft-e-600-pytania-laika/

podrzucę swoje pytanie:

sprzęt jest firmowy i ŚLICZNY, chciałoby się go mieć

a pytanie takie: czy tak małe sprzęty mają szansę być satysfakcjonujące?

jakie tak małe głośniki mogą z siebie dawać większą od rozmiarów jakość dźwięku?

(30min temu czytałem artykół o tym 'typie' w Audio)

ty, tu wszyscy łagodni jak baranki :-)

nie bój nic...

• Redaktorzy

To będzie sprzęt wyjątkowo niedopasowany do wielkości pomieszczenia. Takie kolumny są robione z myślą o 10 m2. Anie kolumnmy nie wypełnią pomieszczenia dźwiękiem, ani, jak sądzę, wzmacniacz nie poradzi sobie z większymi klolumnami. Piano Craft to miła zabawka, ale raczej do sypialni.

Kilka słów o E-600. Mam od ponad miesiąca. Pokoj mam 4x4 . Wieżyczka gra kosmicznie jak na 1700 zł za ta cene nie kupi się nic lepszego o czym zreszta pisali juz ludzie w innych wątkach. Maly rozmiar sprzetu w tym przypadku moze byc mylący. Co do cykania napedu to jest ono slyszalne przy bardzo cichym sluchaniu ale to tez zalezy od dobrego wywazenia plyty. Oryginaly cykaja bardzo cichutko z cd-r bywa roznie. Co do Wiekszych kolumn to czytalem rowniez ze PC ma swietny wzmacniacz i radzi sobie nawet z duzymi kolumnami. Ja do PC kupilem sobie dodatkowo filttry (90 zł) i dzwiek jeszcze sie polepszyl - super scena i szczegolowosc dzwieku.

Niestety trzeba miec tez szczescie. Moj PC obecnie jest w reklamacji bo dvd przestalo sie wlaczac, cale szczescie ze jest gwarancja. Ale mimo to polecam sprzet, no chyba ze sie ma pecha jak ja.

Piwman

Dzieki przypadkowo odpowiedziales równierz na moje pytanie na które dwukrotnie pytajac nie uzyskalem odpowiedzi chodzilo o to ''cykanie napedu''.

Od siebie dodam mam dvd Onkyo 402, cdr cykaja ale tak jak muwisz tylko jak cicho sluchasz, cdrw nie wiem bo nie uzywam :-) oryginaly praktycznie nieslyszalne lub wogóle bez ''cykania'' a dvd oryginaly tez bez cykaczy :-)

to by bylo na tyle.

Pozdr.

A jak basu Piwman. Jesteś zadowolony? Mam podobny pokój i chcę kupić pianocrafta, ale nie chciałbym dokupować do niego suba choć nie ukrywam, że początkowo miałem taki zamiar.

Aha moja żona uparła się na kino domowe, zestaw z 450+550+Eltax Disc jak się to porównuje do PC?

Bas to kwestia dyskusyjna. Na poczatku basu nie uswiadczylem za duzo. Ale w miare wygrzewania sie kolumn jest go coraz wiecej i jest na poziomie ktory mi odpowiada. Ale mysle ze to nie jest wieza dla milosnikow mocnych basow. Wieza ma dzwiek bardzo wywazony, czasem wysokie tony sa zbyt krzykliwe ale sa zawsze czysciutkie i w zasadzie to mi sie podoba. Co do basu to zauwazylem jeszcze jedna zaleznosc - gdy kolumny znajduja sie blisko sluchacza to bas jest splycony, przestawilem kolumny dalej i stal sie duzo glebszy - byc moze to normalne jesli chodzi o zasady akustyki ale jestem poczatkujacym milosnikiem dobrego dzwieku :)

Co do kina domowego to ja odradzam. Nie wiem jakiej klasy jest sprzet o ktorym wspomniales ale ja wiem z wlasnego doswiadczenia, ze kino domowe w cenie PC nie zagra w stereo tak dobrze jak PC. Mialem kino sony - nawet drozsze od PC ale dzwiek nie dorwnywal PC mimo iz tam kolumny byly sporo wieksze. Filmy brzmia bardzo dobrze ze wzgledu na dosc dobra "scenicznosc" zestawu, dzwieki sa swietnie poukladane i w zasadzie nie odczuwam braku tylbych kanalow. Polecam ogladanie koncertow na Pianocrafcie.

Mam PC E-600 od miesiąca i DVD jest IMO do bani. Cyka nawet na nowych, tłoczonych płytach - do tego sam silniczek też hałasuje. O klasie tego odtwarzacza najlepiej może świadczyć fakt, że generuje większy hałas niż mój komputer... Reszta PC po wygrzaniu, na kabelkach AQ Type2, jest za to bardzo przyjemna, ale z pewnością nie w pomieszczeniu 32 m2< (u mnie 10 m2).

W Pianocrafcie E 600 ciche cykanie występuje czasem, nie na każdej płycie, ale jest, nie jest to specjalnie dokuczliwe moim zdaniem.

Pytanie z innej beczki:

Czy ktoś używa do Pianocrafta kabli głośnikowych DNM RESON ?

--> jp Dziwna sprawa z tym silniczkiem. Bo ja mialem to samo - w tej chwili moja E-600 jest w reklamacji i ciekawe czy cos zrobia z tym silniczkiem. Podobno wymiana takiego silniczka to niezbyt kosztowna sprawa. Chyba, ze ogolnie PC ma taki urok, jesli tak to to dvd jest do dupy - a szkoda bo zestawik na prawde gra fajnie.

Wybaczcie brak wiedzy ale zapytam jeszcze, czy jak kupię pianocrafta i będe chciał do niego podłaczyć odtwarzacz DVD+DivX Pioneera 470 to zadziała? W danych technicznych jakie podaja na stronach są informacje o wejściach, wyjściach ale nijak nie mogę dojść czy tak naprawdę to można to podłączyć i ewemtualnie w jaki sposób.

Co myślicie, jakbym kupił PC E400 (bo ten chyba nie cyka) + tego Pioneera 470?

Ponownie wybaczcie, że pytam ale czy warto kupować Pianocrafta na Allegro? Wydaje mi się że jest jakiś problem potem w razie awarii z gwarancyjna naprawa w polskich serwisach Yamahy... Tak słyszałem.

Może jednak dołozyc te parę stówek, kupić w TopHIHI i mieć potem święty spokój?

Jakich sprzedawców na Allegro ewentualnie znacie i polecalibyście?

A może by tak mały wypadzik do Media Markt do Berlina?

Czy ktoś wie czy tam maja Pianocrafty?

Wiecie jak jest z tą gwarancją w Polsce? Chyba jest coś takiego jak eurogwarancja czy coś. Jak to działa? Audioklan to honoruje?

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.