Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrej jakości kolumny aktywne do biura, przyjemnie czysto grające ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę kupić w miarę dobre jakościowo kolumny aktywne do pracy - wiadomo że to nie ta jakość i potrzeby takie jak w domu 😉 
Sygnał będzie przesyłana z MAca po AirPlay - taki mam zamiar aby nie dokładać klocków w postaci wzmacniacza do sterowania sygnałem

Ma być możliwie prosto, z dobrej jakością dźwiękiem aby sobie wolniejszym czasie włączać muzykę w tle, nie z głośno ale z przyjemną jakością 
Czy ten zestaw  ktoś testował ? .. i w  budżecie do 2000 zł jest dobrym wg Was wyborem ?
Tylko streamingi będą szły w HiRes po AirPlay2

Myślę o tym EDIFIER  S100W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miłego dnia

Ukryta Zawartość

Cześć,

Jeśli zależy Ci na przesyłaniu muzyki bezprzewodowo przez wifi, nie przez BT, w tym budżecie nie będzie dużego wyboru. Fajne brzmieniowo są np. Triangle AIO Twin - grają żywo, dynamicznie i są ładnie wykonane. Zawsze można też posłużyć się niedrogim streamerem jak Wiim Mini i do tego już dowokne aktywne kolumny, które nie muszą posiadać wtedy Wifi. Mamy wtedy wybór w Edifierze czy Argonie np. w serii Forte.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Podnieśmy więc limit do 4000-5000 zł za komplet.    (Sonus Faber Duetto  odpada - za drogo po prostu)
Zastanawia mnie po co dokładać Wiim Pro skoro mam Maca na którym pracuję,  z AirPlayem  a nie chcę plątaniny kabli w moim biurze i to na wprost przed oczami. W domu mogę sobie na takie kable na widoku  pozwolić ale wolałbym uniknąć tego pracy. Musi być estetycznie - dlatego wybieram minimum elementów i kabli, stąd pomysł na komunikację bezprzewodową do głośników.. Mogą od biedy też być większe kolumny aktywne bo widzę że też są ale musi mi to pasować estetyką.  Tu priorytetem jest pewien  minimalizm (okablowanie,wymiary) , nawet kosztem niższej jakości dźwięku - ...przeciwnie niż w domowym setupie.

Dziękuję za powyższe sugestie w każdym razie.
Miłego wieczoru.

PS. Jak widzę macie też w ofercie podstawki do nich po 399 zł białe i czarne - to bardzo dobrze 🙂  
Na razie jest to pierwszy  research dopiero , więc jeszcze trochę poszperam w doborze.. 

Edytowane przez Marek333

Rozważam  też KEF LSX II  - estetyczne. Podobnie grają przyjemnie dokładnie  i dynamicznie. Jednak  będę planował odsłuchać jak grają w realu bez wiary jedynie w samo słowo "recenzowane" 😉 ..zanim nabędę.  

nie mogę się doczytać... może ktoś z Państwa wie, jaka jest różnice między wersjami i czy grają tak samo a różnią się tylko sposobem zasialania i podłączenia ? :
KEF LSX II LT
KEF LSX II

---edit: doczytałem że mają aluminiową membranę głośniki... 😞  szkoda , nie chcę aluminiowej ..raczej..
Wielka zaleta że mają uPnP , nie tylko AirPlay., więc  może ta membrana jeszcze będzie do przeżycia.

Edytowane przez Marek333

Będzie Pan zadowolony, ja jestem jeszcze dodatkowo szczęśliwy 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MarkM napisał:

Będzie Pan zadowolony, ja jestem jeszcze dodatkowo szczęśliwy 🙂 

Ukryta Zawartość

Przyjrzę się tym głośnikom. Uprzejmie dziękuję za sugestię.

Ukryta Zawartość

To już drugie głośniki firmy Iloud na biurko. Pierwsze były Micro, także bardzo dobrze brzmiały, ale MTM jeszcze lepiej. Ponadto MTM mają kalibrację akustyki pomieszczenia.

Kef produkuje bardzo dobre i popularne głośniki aktywne - nowa seria LSX, jeśli pomieszczenie nie jest bardzo duże i/lub jeśli siedzimy w mairę blisko kolumn, to dobra propozycja. LS50 Wireless II to najczęściej wybierane u nas kolumny aktywne ale cena już znacznie wyższa.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

22 godziny temu, Marek333 napisał:

Tylko streamingi będą szły w HiRes po AirPlay2

No chyba nie Hires: AirPlay 2 protocol supports lossless music (audio up to 24-bit/48kHz)

4 godziny temu, marek666 napisał:

No chyba nie Hires: AirPlay 2 protocol supports lossless music (audio up to 24-bit/48kHz)

To był oczywiście skrót myślowy (że nie  low res./ MP3  a raczej CD jakość) i po napisaniu zastanawiałem się czy ktoś to zauważy ha ha 🙂 🙂 Wiadomo , byłoby  max ok 44 kHz... po AirPlay lub więcej po uPnP- te Kefy akurat obsługują uPnP 

[informacyjnie] Co ciekawe AirPlay1 daje lepszą jakość niż AirPlay2 jak pisze znany chyba wszystkim DARKO bo przesyła bez kodowania pośredniego/stratnego, gdy odpowiednie sprzęty i ustawienia oczywiście.

w temacie, info/ DARKO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333