Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer z przedziały 2000-400 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Dochodzi kwestia jittera i zakłóceń.  Digi sig ma niski jitter, izolacje galwaniczna i dopracowane zasilanie czystej strony, co przekłada sue na zupełnie inny poziom jakości dźwięku.

Niby tak , tylko te akumulatory się rozładowywały więc musiałem co jakiś czas wyciągać żeby naładować i kiedy używałem innych ładowarek to nie słyszałem różnicy. Co więcej jak samą malinę podłączałem po USB do tego samego daca bez digione to dalej nie słyszałem więc po prostu ją sprzedałem. Ale wracając to wtedy ( nie wiem czy dalej tak jest ) to żeby mieć Tidal connect to trzeba było dokooptować tam hitide ,które wtedy nie działało dobrze albo płacić za volumio premium. 

Ale sieczka się tutaj zrobiła. Posiadam wiima pro jako transport z tidal ,spięty z wadia dac po coax .Nie stwierdziłem różnic względem ifi zen ,no może wiim ma więcej basu. Funkcjonalnosc ,stabilność wiima jest świetna jak dla mnie ,sam dzwiek o niebo lepszy niż z przygotowanym PC po USB  z dedykowanym programem .

34 minuty temu, ProjectPi napisał:

Prosty i czytelny przykład, jaka różnice robi włączenie PLL w Holo Audio, czyniące obecność pośredników zbędna.

Tak swoją drogą, jeśli to nie przemawia to i DigiOne działać nie bedzie, bo jego rola względem jittera to jego redukcja do minimum z zegara Pi i I2S poprzez PLL kombinacji WM8805 wraz z dedykowanymi zegarami. Coś, co lepiej lub gorzej robi większość współczesnych DACow na wejściach spdif.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Co więcej jak samą malinę podłączałem po USB do tego samego daca bez digione to dalej nie słyszałem

Nie wiem co Ci mam powiedzieć... u mnie malina po USB (RPI 4b - ostatni wypust), nawet z zasilaniem liniowym gra tragicznie... dźwięk jest płaski, suchy, zwykłe tanie granie, ciut lepiej od miniwieży. Co innego Sotmy - te grają po USB już bardzo przyzwoicie. Ale Qutest gra moim zdaniem najlepiej właśnie z BNC/Coax. I to nie są niuanse.

i kiedy używałem innych ładowarek to nie słyszałem różnicy.

i tu u mnie również są spore różnice. Aktualnie na "czystej" stronie gra takie coś i tak już zostanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepinając na inne liniowe które mam - czy to PD, czy chińczyka słychać między nimi wyraźne różnice. Zapięcie zasilacza impulsowego daje efekt wyostrzonego i nieprzyjemnego dźwięku z mnóstwem sybilantów.

30 minut temu, ProjectPi napisał:

Coś, co lepiej lub gorzej robi większość współczesnych DACow na wejściach spdif.

szkoda że im to tak średnio wychodzi... ale rozumiem że musisz bronić słabego transportu 😉 

Godzinę temu, LUKAS 84 napisał:

sam dzwiek o niebo lepszy niż z przygotowanym PC po USB 

U mnie nawet najtańszy transport coax gra lepiej niż najlepszy USB...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, LUKAS 84 napisał:

sam dzwiek o niebo lepszy niż z przygotowanym PC po USB  z dedykowanym programem

Grając z PC należy koniecznie stosować izolację galwaniczną USB. Dopiero wtedy uzyskasz dobry dźwięk. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

U mnie nawet najtańszy transport coax gra lepiej niż najlepszy USB...

Zainwestuj w porządnego DACa. Względnie twoja postrzegana "lepszosc" ma się nijak do rzeczywistej.

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

szkoda że im to tak średnio wychodzi... ale rozumiem że musisz bronić słabego transportu 😉 

Dobrym wychodzi to dobrze. I tak nieźle, że cokolwiek z wywodu wyniosłeś, choć okraszone swoją typowa wstawka.

21 minut temu, Piopio napisał:

Grając z PC należy koniecznie stosować izolację galwaniczną USB. Dopiero wtedy uzyskasz dobry dźwięk.

Etam.

42 minuty temu, ProjectPi napisał:

Dobrym wychodzi to dobrze. I tak nieźle, że cokolwiek z wywodu wyniosłeś, choć okraszone swoją typowa wstawka

A ty widze dalej bez wiekszego sensu wchodzisz w tryb mentora mądrali.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

57 minut temu, Piopio napisał:

Miałem izolację, ifi razem z zasilaniem USB od ifi spięte niebieskim wireworldem. Laptop tylko pod audio z jriwer .Wiim gra lepiej ,spokojniej ,czyściej i z lepszym basem .Może wina leżała po stronie kompa,jakiś wypasiony mac pewnie zagrał by lepiej .W każdym razie mam pozytywne doświadczenia ze stremerami ale nie dostrzegam różnicy między poszczególnymi modelami .Jadę po wi-fi ,może po lan lub z dobrym switch sytuacja wyglądała by inaczej.

3 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

Jadę po wi-fi ,może po lan lub z dobrym switch sytuacja wyglądała by inaczej.

Zdecydowanie lepiej po lan z zazilaczem liniowym lub chociaz z ifi ipower x. A switch i zasilanie go tym samym ifi to juz wisienka na torcie.  Zdecydowanie probowalbym jednak innego streamera. 

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Jadę po wi-fi ,może po lan lub z dobrym switch sytuacja wyglądała by inaczej.

WiFi jest jak najbardziej ok, o ile połączenie z routerem / access pointem jest stabilne. W końcu streaming to głównie buforowanie na streamerze.

21 minut temu, LUKAS 84 napisał:

Miałem izolację

Nie może być lepiej niż z izolacją galwaniczną USB. Dostajesz czysty cyfrowy sygnał bez zakłóceń.  Widocznie Twoje przekonania mają wpływ na to jak słyszysz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Dostajesz czysty cyfrowy sygnał bez zakłóceń. 

Myślisz, że izolator działa bez zasilania?

32 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Zdecydowanie lepiej po lan z zazilaczem liniowym lub chociaz z ifi ipower x. A switch i zasilanie go tym samym ifi to juz wisienka na torcie.  Zdecydowanie probowalbym jednak innego streamera. 

Streamer zasilam właśnie ipower x, plus listwa enerra ,ten wiimowski to jakiś żart. Szkoda że wiim nie ma wyjścia USB może zagrał by faktycznie lepiej ,tym bardziej że mam jeszcze te uzdatniacze USB od ifi.  Spróbuję jeszcze kiedyś wypożyczyć  sotm. 

1 minutę temu, LUKAS 84 napisał:

,tym bardziej że mam jeszcze te uzdatniacze USB od ifi.

To akurat jest audiovoodoo. 

17 minut temu, ProjectPi napisał:

Myślisz, że izolator działa bez zasilania?

Z dobrym zasilaniem zewnętrznym działa tak samo. 

3 godziny temu, Piopio napisał:

Z dobrym zasilaniem zewnętrznym działa tak samo. 

Tak samo jak co?

W piątek podczas meczu piliśmy ze znajomymi wódkę. Na stole stały 3 różne flaszki, każdy coś tam przyniósł. Wszystkie były bit perfect czyli C2H5OH. Czyta to raczej męskie grono i jak domyślacie się nie smakowały tak samo. Ciekawe, co?

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

Tak samo jak co?

Jak bez zasilania zewnętrznego. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Jak bez zasilania zewnętrznego. 

A zasilanie pochodzi wtedy skąd?

5 godzin temu, Wito76 napisał:

W piątek podczas meczu piliśmy ze znajomymi wódkę. Na stole stały 3 różne flaszki, każdy coś tam przyniósł. Wszystkie były bit perfect czyli C2H5OH. Czyta to raczej męskie grono i jak domyślacie się nie smakowały tak samo. Ciekawe, co?

Hahaha.

Różnica na transporcie 🙂

Kiedyś chodziły słuchy, że chłopaki tak testowali jakiś wynalazek z meliny, aż poślepli. Czy to są te tzw. ślepe testy? 

.

W dniu 23.06.2024 o 20:38, Tomek_waw napisał:

Niby tak , tylko te akumulatory się rozładowywały więc musiałem co jakiś czas wyciągać żeby naładować i kiedy używałem innych ładowarek to nie słyszałem różnicy.

Wszystko zależy od tego ile słuchasz no i wiadomo, od jakości i pojemności akumulatorów. Ja mam równolegle 2 koszyczki po 2x aku 18650 (2x3,7V) i tak mniej więcej co 3-4 tygodnie wrzucam do ładowania. I to najczęściej nie dlatego, że padły tylko by uniknąć zaskoczenia, że padły. Mam Litokala 3400mAh i naprawdę nie narzekam na jakiś dyskomfort. Digione Signature wg info z Allo bierze 70mA czyli skromnie, więc teoretycznie łatwo policzyć na ile wystarczają. Zakładając, że aku mają idealnie tyle co na nich napisane (wiadomo, raczej mniej) to w teorii te moje dwa koszyczki powinny wystarczyć na około 100h grania. Tyle na pewno nie słucham w miesiącu. 

A co do słyszenia różnic, to napiszę jak Marcinmarcin - no co ja mogę Ci powiedzieć. Ja słyszę różnicę między ładowarką, zwykłym impulsowym na jakimś tradycyjnym stablizatorze np Lt1083 , na niskoszumowym LT3042 vs akumulatory. Oczywiście największa i najwyraźniejsza różnica jest ładowarka vs akumulatory.

Gość

(Konto usunięte)

@Wito76 Też tak robiłem 🙂

IMG_20200909_114333_copy_1000x750.thumb.jpg.91202dd39c059a077dfe3af81ce6327f.jpg

Swoją drogą jak ktoś lubi poczytać i popatrzeć na wykresy to tutaj fajny wpis o tym jak różne "transporty" mają wpływ na DAC (po USB)

http://archimago.blogspot.com/2023/12/do-bit-perfect-digital-sources-affect.html

Swoją drogą jak ktoś lubi poczytać i popatrzeć na wykresy to tutaj fajny wpis o tym jak różne "transporty" mają wpływ na DAC (po USB)

Świadczy to raczej o niedoskonałości pomiarów.

Do tej pory nikt nie umie zmierzyć smaku ani zapachu,  a jakos chyba jednak nie zaprzeczysz ze istnieje jedzenie smaczne i mniej smaczne. Zapachy ładne i brzydkie. 

Wiec czemu jakiś upierdliwy pomiarowy oszołom ma mi tłumaczyć że on wie , bo zmierzył I wszystko gra tak samo.

Za chwilę kolejny powie że na bazie jego pomiarów wszystko smakuje tak samo, a my ulegamy psycho iluzji...

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wiec czemu jakiś upierdliwy pomiarowy oszołom ma mi tłumaczyć że on wie , bo zmierzył I wszystko gra tak samo.

Napisał również "USB isolators like the Topping HS02 or Intona might help"

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Piopio napisał:

Napisał również "USB isolators like the Topping HS02 or Intona might help"

Warto wrzucić to w kontekst 🙂

Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że nigdy nie słyszałem, aby urządzenia o doskonałej jakości bitowej ( bit perfect ) brzmiały inaczej niż w przypadku oczywistego szumu lub zakłóceń elektrycznych na wyjściu przetwornika cyfrowo-analogowego. W dzisiejszych czasach jest to mało prawdopodobne w przypadku dobrego przetwornika cyfrowo-analogowego, chyba że masz złożoną konfigurację z potencjalnymi pętlami masy na wyjściu single-ended (izolatory USB, takie jak Topping HS02 lub Intona mogą pomóc, unikaj IMO bezużytecznych rzeczy, takich jak AudioQuest JitterBug). Nigdy też nie słyszałem o żadnych kontrolowanych, ślepych testach odsłuchowych A/B porównujących drogie streamery/komputery z czymś prostym, jak Raspberry Pi podłączone do wysokiej jakości przetwornika cyfrowo-analogowego USB. Oczywiście warto spróbować, ale powiedziałbym, że obiektywne wyniki są już bardzo rozstrzygające!

Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa)

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Świadczy to raczej o niedoskonałości pomiarów.

Wnioski każdy może sobie sam wyciągać. Może i tak jest 🙂

Dużo taniej jest zastosować izolator galwaniczny USB niż dobre zasilanie liniowe źródła. 

56 minut temu, Tomek_waw napisał:

jak Raspberry Pi podłączone do wysokiej jakości przetwornika cyfrowo-analogowego USB.

To są właśnie hasła ASR. Pi4 grając po USB gra tak słabo porównując do np usbridge signature czy Sotm 200 neo, że aż przykro...

Przypuszczam że może mieć miejsce wyparcie faktu że streamery graja różnie. Jak ktoś bardzo wierzy wyłącznie w bit perfect, za wszelką cenę będzie sobie wmawiał że różnicy brak...

Też wychodziłem z tego założenia i długo się broniłem, ale nie dało się tej teorii obronić w końcu...

Edytowane przez marcinmarcin

A autor co wybrał i co może powiedzieć na temat? To mnie bardziej interesuje, niż odwieczne pierdolety. ;)

@Rader a jakbyś jeszcze dodał w jakim setupie, akustyce i przy jakiej muzyce, to już w ogóle byłaby bajka. 

Serdecznie pozdrawiam.

PS moderacja znowu poległa 🫡

.

• Pokaż nowe odpowiedzi