Skocz do zawartości
IGNORED

Scalone końcówki mocy STK ...

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

extelbis

1)Elektrolit na we. wzm.

> Panowie!Elektrolity stosowano kiedyś masowo w torze sygnałowym bo nie było dostępnych

>małych(wymiary)kondensatorów stałych np.MKT.Teraz niema z tym problemu.I użycie elektrolita (gorsza

>liniowość i stabilność,problemy z polaryzacją)na we. wzm. to stwarzanie sobie problemu.Żeby

>wyeliminować kondensatory (m in.)stosuje się też zasilanie symetryczne...

Fajnie :)

Oczywiście! Tak docelowo - a jak ktoś ma to od razu - nie widzę przeszkód ani minusów zastosowania nieelektrolita w torze jesli nie zahacza to o bzdurę finansowo konstrukcyjną :).

Natomiast nie widzę problemów w tym układzie jesli chodzi o problem polaryzacji elektrolita - bo poprostu musi być zgodna z występującym na nim napięciem mimo tego że jest ono bardzo małe - i tyle, i nie ma tu żadnej filozofii :)

No przecież jest tu zasilanie symetryczne (i w wielu innych układach również) i co? - i przynajmniej w 50% układów stosuje się odcięcie składowej stałej za pomocą C tak na wszelki wypadek lub dla tego że się bez tego nie obejdzie (na operacyjkach też mimo o wiele mniejszej okazji do powstawania DC offsetu). I tak na prawdę to zasilanie symetryczne tylko w niewielu przypadkach pozwala na eliminację C w torze.

:)

Marusmk! Słonko ! Proszę Cię, wykonaj jeszcze raz pomiar napięcia na nóżce 3 względem masy i upewnij się że nie mierzysz ze złą polaryzacją miernika.

Bez urazy ale nadal jestem przekonany że na 3 powinien być +

:o

Artuch:

1)Sądziłem że znalazłeś gdzieś konkretne parametry prądu n.7 STK,bo noty SANYO są wyjątkowo ubogie.

Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedż!

2)Przeszkód w stosowaniu elektrolitów ja też nie widzę, ale minusy-tak.Liniowość, stabilność, tolerancja, mają wpływ na jakość dzwięku.Jednak lepsze jest wrogiem dobrego.Dodam że są elektrolity bezbiegunowe (do np. zwrotnic);można też taki zrobić łącząc dwa"odwrotnie szeregowo"(na płytce jest na to miejsce).Ale to tak tylko dla ciekawości...

3)C3

Gdzieś czytałem że polaryzacja niema tu znaczenia.Ale ja bym go wlutował minusem do masy.W notach też bywają błędy...

4)Napięcie zasilania:

Mam pytanie.Czy nie sądzicie że Vcc +/-56V jest tu nieco za duże ,szczególnie dla v.130?(znów ta nota!)

Zwlekałem z odpisaniem ponieważ walczyłem z bezpiecznikami :(

Po poście Artucha poleciałem sprawdzać napięcia, a ponieważ miałem rozłączone zasilanie-podłączam je i pstryk-poszły bezpieczniki w zasilaczu.

Sprawdzam i wychodzi że odwrotnie podłączone zasilanie.

Poprawiam, włączam i pstryk-poszły bezpieczniki na płytce wzmacniacza.

Posprawdzałem wszystko jeszcze raz i to samo-myślę sobie-no cóż, jeden scalak poszedł.

Ale coś mnie dzisiaj tknęło i sprawdziłem głośnik, okazało się że ma zwarcie.

Po podłączeniu drugiego gra jak poprzednio :) czyli wszystko OK.

Artuch-faktycznie źle podłączałem miernik, na pinie 3 i 4 jest +0,08V

extelbis-pod obciążeniem (jak wzmacniacz gra) jest 54V. Jak grał pod dużą kolumną (8R-poprzednio pisałem pomyłkowo że 4R) b. głośno (ale nie na full) to radiator (28x7x4,5) był tylko lekko ciepły (ok. 45st ?)

Jak widać na zdjęciach-zworka zamiast L1

Poprawiony schemat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
  • 4 miesiące później...

Panowie co sądzicie o tej konstrukcji oczywiście na stk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy ktoś może coś powiedzieć na temat THK10050c1 firmy TONGYET ?? lub stk 0030

mam coś takiego z rozbiórki Saby i chciałem zrobić końcówkę mocy ale nie mam pojęcia czy warto

• 1 rok później...

Temat "wykopany" z otchłani, równie cennych tematów, a szkoda że zapomnianych.

Dlatego chciałbym go ustrzec przed tym zapomnieniem.

Właściwie to poszukiwania opracowań i wszelkiego typu ugradów, wokół układów opartych na hybrydach STK, przywiodło mnie na tą stronę.

Jestem w posiadaniu oryginalnej kości Sanyo o symbolu STK4221 II.

Skoro jest to układ oryginalny, i jak Koledzy wcześniej napisali - nie straszne mu wszelkie modyfikacje, to postanowiłem trochę pozmieniać wartości elementów wokół tego układu, po prostu pobawić się układem, i sprawdzić, posłuchać, co można z niego jeszcze "wycisnąć" - a można , wbrew pozorom, wiele.

Jeśli temat troszeczkę odżyje, to wkleję małe modyfikacje poczynione wokół tego scalaka.

Pozostałe opracowania firmy Sanyo są również na tyle atrakcyjne, pod względem brzmieniowym, jak i układowym, ze należało by je w jakiś sposób preferować, lub choćby do nich powrócić, klonując je po prostu.

Brzmieniem na pewno obronią się wśród zalewu obecnej tandety.

Może się komuś przydać, choć znając życie i możliwość zdobycia oryginałów, to próżne moje pisane.

Ale niech tam ;-)

Według specyfikacji STK 4221II można zasilić max napięciem +/-65V

Jednak rekomendowana wartość przez producenta to +/-45V

Ja jeszcze bardziej obniżyłem wartość Uaa, do +/-32,5V

Dokonane zmiany;

- Zmniejszyłem wartość rezystorów R9 i R10, w globalnym sprzężeniu zwrotnym z 56k, do 22k (każdy).

- W sprzężeniu stało prądowym zmniejszyłem również wartości kondensatorów C9 i C10 ze 100uF do 47uF (każdy).

Zmiany uwidoczniłem na poniższych rysunkach.

Czy wpłynęło to w jakiś znaczący sposób na brzmienie ? Tak.

Wzmacniacz już nie gra tak "tłusto" jak wcześniej, a grał głównie mało selektywnym basem, raczej pulpą basową.

Teraz ten zakres pasma jest słyszalny tylko wtedy, kiedy jest na nośniku, i zdecydowanie się "ujędrnił".

Przez ten zabieg również i reszta pasma uległa znacznemu wyrównaniu z fundamentem basowym.

Wysokie nie są zapiaszczone, średnica gładka, itd ... itd - nie ma co dalej pisać, trzeba posłuchać :-)

Kość Sanyo steruję z WO.

Może nie jest to jeszcze dźwięk Hi-End`owy, a nawet do takiego nie pretenduje, ale można z nim żyć, i cieszyć się tym co najważniejsze - muzyką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jako że trochę jeszcze posiedziałem nad tym układem, chciałem się podzielić z Wami pewnymi spostrzeżeniami.

Poniżej zamieszczam dwa rysunki ilustrujące wprowadzone zmiany.

Równolegle do elektrolitycznego kondensatora (w każdym kanale) dolutowałem styrofleksa 100nF.

Nie wiem czy to siła sugestii, czy faktycznie zaistniałe zmiany, ale układ subiektywnie gra jeszcze lepiej.

Popracowałem trochę nad zasilaczem.

Nie chcę dorabiać do tego układu jakiejś teorii audio-voodoo, ale przeszukując kiedyś net, doczytałem się, że sygnał audio potrafi się zamykać przez kondensatory zasilacza i skoro jego połówki bywają różne co do amplitudy, to może to wpływać na brzmienie wzmacniacza.

To tak, jakby sygnał audio pracował również na zasilaczu.

Zazwyczaj zasilacz posiada uproszczoną formę, a więc mostek Graetza i kondensatory.

Aby zewrzeć sygnał na kondensatorach do masy, zastosowałem dwa rezystory o takiej wartości, aby przez tak utworzony obwód płynął niewielki prąd, jednocześnie nie obciążając zbytnio zasilacza.

Jeśli zdecydujecie się na zastosowanie tych rezystorów, każdy z Was dobierze je na drodze wyliczeń.

Dodatkowe diody to często spotykany element zasilacza, ich roli nie omawiam.

Co wprowadziła ta dodatkowa modyfikacja ?

Proponuję sprawdzić, koszt niewielki, roboty niedużo, a różnica brzmienia, w stosunku do wersji bez tych rezystorów, kolosalna.

Myślę że wprowadzenie takich rezystorów w zasilaczach stabilizowanych również wniesie pozytywne aspekty do brzmienia układów nimi zasilanych.

Co prawda tego jeszcze nie sprawdzałem, ale tak sądzę.

Przyjemnego i owocnego dłubanka.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

post-28258-0-39225500-1332709707_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na potwierdzeniem tej teorii, że przez masę zasilacza, a w przypadku zasilacza symetrycznego będzie to przewód GND, płyną jakieś sygnały "różnicowe" niech będzie często spotykane zjawisko "przebicia" sygnału.

Do selektora wejściowego podłączmy dwa źródła i oba niech będą załączone, niech dwa urządzenia działają równocześnie.

Przełączając selektor raz na jedno, drugi raz na drugie wejście, usłyszymy muzykę z tego który połączony jest przez styki selektora.

Jednak w czasie przerw miedzy odtwarzanymi utworami będzie można usłyszeć bardzo cichą muzykę ze źródła które jest co prawda podłączone, gra, ale faktyczny sygnał tzw. gorący nie przedostaje się przez styki przełącznika selektora.

Ten sygnał przedostaje się przez wspólną masę wszystkich podłączonych i "grających" źródeł.

A jak ta wspólna masa, a więc masa zasilacza wzmacniacza, przenosi ten sygnał, lub go wręcz moduluje w przewodzie GND, postaram się jakoś to wkrótce wyjaśnić na przygotowywanym rysunku.

Pozdrowionka.

Ciekawe wnioski! NIgdy nie rozumiałem jak sygnał może zamykać się przez kondensatory filtrujące, może teraz się to rozwiąże.

Z innej beczki ostatnimi czasy też robiłem modyfikacje co prawda nie kości STK a wzmacniacza na elementach dyskretnych.

Poczyniłem dość podobne zabiegi kilka dni temu, zwiększyłem wzmocnienie wzmacniacza dodałem kilka boczników. Dźwięk zrobił się bardziej

wypełniony, basu przybyło ale nie był jakiś rozlazły, góra i środek złagodniały. Jednak to głębokie NFB chyba nie jest dobre, przynajmniej mi się takie wnioski rysują.

NIgdy nie rozumiałem jak sygnał może zamykać się przez kondensatory filtrujące, może teraz się to rozwiąże.

Kondensatory zasilacza pracują razem z wyjściowymi tranzystorami mocy po prostu w mostku.

Schemacik poglądowy wkrótce.

Dla wprawki dwa rysunki.

Rysunek B) dla ułatwienia zrozumienia teorii rozpływu tych napięć.

Czy ktoś się wypowie o rozpływie wzmocnionych napięć na rysunku A) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Poczytałem ten wątek o układach STK, zapoznałem się z zasadą budowy układów hybrydowych (otworzyłem nawet posiadany takowy) i doszedłem do wniosku: że zamiast samemu układać tranzystory na laminacie-zawierzę konstruktorom SANYO.

Nie przypuszczam aby można było na zwykłym pcb tak ładnie poukładać elementy :)

Do rzeczy: zdecydowałem zbudować wzmacniacz na STK4040XI.

Płytkę zrobić planuję wg datascheet- też myślę że konstruktorzy firmowi badziewia nie stworzyli.

Mam jednak pytanie: jako że nie na mocy mi zależy a na jakości, planuję obniżyć trochę napięcie zasilania

oraz wzmocnienie (wg rady kolegi Gonzo).

W datasheet zalecają wzmocnienie 40dB, a jeśli chcieć je zmniejszyć to jest tam uwaga i opis zasady jak to powinno być zrobione.

VG settings are obtained using R4 and R5 according to the following equation:

log20· R5/R4 - 40 dB is recommended.

.........................................

When changing the VG setting, you should change R4 which requires a recheck of the low cutoff frequency

setting. When the VG setting is changed using R5, the setting should ensure R2 equals R5 so that VN

balance stability is maintained. If the resistor value is increased more than the existing value, VN balance

may be disturbed and result in deterioration of VN temperature characteristics.

Nie znam angielskiego ani elektroniki zbytnio.

Mógłby ktoś przeliczyć wartości dla wzmocnienia 30dB?

Załączam datasheet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.